Widok

POZIOM APLIKANTÓW

Tyle osób narzeka że nie ma pracy, a ja powiem, że poziom osób poszukujących pracy pozostawia delikatnie mówiąc wiele do życzenia.

1. CV

a) BRAK ZDJĘCIA (pewnie jestem zboczeńcem i straszne rzeczy robię z tymi zdjęciami): zdjęcie pozwala ocenić czy aplikantowi zależy na dobrym wizerunku, głównie chodzi o stanowiska które wymagają kontaktu z klientem

PRZYKŁAD: dostałam CV ze zdjęciem całej sylwetki dziewczyny w "wygiętej pozie" (chyba miało być sexy), zdjęcie było zrobione w pokoju, w jednym rogu zaobserwowałam kuwetę, a w drugim puszkę po piwie
O CZYM TO ŚWIADCZY:
- o tym że dziewczyna nie ma opanowanych umiejętności z obsługi komputera (np. paint, aby wykadrować samą twarz)
- o tym, że szuka "łatwej pracy" bo wyżej ceni swoją sylwetkę niż umiejętności zawarte w CV

Dobre zdjęcie to takie które ukazuje samą twarz, tzw. zdjęcie do dokumentów, można zrobić je samemu ustawiając się na tle ściany, albo poprosić koleżankę, ładnie się ustawić i wrzucić do komputera- liczą się chęci i nie trzeba dodatkowych kosztów prócz czasu!

b) BRAK NAZW FIRM LUB DAT ZATRUDNIENIA (tajniacy muszą pilnować danych swoich pracodawców... KGB, CIA, itd)

PRZYKŁAD: Sklep odzieżowy
O CZYM TO ŚWIADCZY: że bez względu na to gdzie pracujesz nic z pracy nie wynosisz, żadnej wiedzy, ponieważ uważasz, że jeśli pracujesz u "Pani Krysi" to jej sklep nie jest wart wpisania w CV, a jej działalność gospodarcza jest mało wartościowa, a co za tym idzie i twoja praca

Dobry pracownik w każdej firmie potrafi się czegoś nauczyć, albo po prostu sumiennie wykonuje swoją pracę, jest dumny z osiąganych wyników i szanuje doświadczenie.

c) BRAK DANYCH OSOBOWYCH!!! to już mnie powala na kolana i zastanawiam się czy żyję w jakimś innym wymiarze

PRZYKŁAD:
Imię i nazwisko: Monika N.
Adres: Gdańsk

O CZYM TO ŚWIADCZY: o głupocie, ponieważ osoba rekrutująca nie może wziąć pod uwagę aplikacji bez danych osobowych, ponieważ nie ma możliwości weryfikacji danych- po to jest klauzula poufności!!! (nie jestem osobą bez adresu firmowego, np. wp.pl, czy o2.pl- do mnie CV wysyła się na adres FIRMY!)

Takie osoby z góry zakładają, że ktoś je wykorzysta, oszuka, a tak na prawdę skreślają się z listy potencjalnych pracowników. Ograniczone zaufanie? TAK, brak zaufania? Polecam kolejkę w urzędzie dla bezrobotnych - tylko pamiętaj by nie podać danych osobowych bo Pani w okienku też może je wykorzystać :)

d) BRAK ZAINTERESOWAŃ
PRZYKŁAD: muzyka, film

O CZYM TO ŚWIADCZY: że tak na prawdę jesteś przeciętnym szarym człowiekiem, który w życiu nie ma ambicji, a więc w pracy nie będzie kreatywny, nie będzie się wykazywał.

JAK WYBRNĄĆ? Znajdź hobby, wpisz to co lubisz robić! Umiesz gotować? Napisz co konkretnie, np. "tradycyjna kuchnia polska", Jeździsz na rowerze? "Turystyka rowerowa"

PO CO?
Ponieważ w dobie dużej konkurencji na rynku pracy to właśnie zainteresowania wyróżnią Cię na tle innych kandydatów, to one mogą przekonać właściciela firmy, że warto zainwestować w Ciebie!

2. Spotkanie rekrutacyjne:

Średnio na 1 dzień wyznaczam od 8-12 spotkań po ok 30min. W każdym dniu przychodzi zaledwie 1-2 osoby, pozostali nie wysilają się nawet by poinformować, że nie stawią się na spotkaniu, co śmieszniejsze, często wysyłają CV ponownie jakiś czas później

Lekceważenie czasu innych ludzi, brak kultury są nagminne, z czego to wynika? NIE MAM POJĘCIA ale takie osoby lepiej niech przewartościują swoje życie, bo wróżę kiepską przyszłość.

Nie zawsze praca spełnia nasze oczekiwania ze względu na rodzaj umowy lub wynagrodzenie, ale ambitna osoba jest aktywna zawodowo, stara się z każdej pracy wynieść doświadczenie, zamiast siedzieć i narzekać że nie zapłacą jej 2tys na "dzień dobry" za zdjęcie z kuwetą, że nie podpiszą umowy o pracę na 5lat za brak danych osobowych!!! LUDZIE OGARNIJCIE SIĘ!!!

3. Rozmowa kwalifikacyjna:

Idziesz na rozmowę i....
- nie wiesz nic o firmie
- nie wiesz co może należeć do twoich obowiązków
- nie potrafisz składnie opowiedzieć o sobie mając CV przed nosem
- masz wygórowane oczekiwania, nieadekwatne do stanowiska na jakie aplikujesz
- nie znasz rynku pracy

Nie spodziewaj się że wypadniesz pozytywnie!!!

Mam nadzieję, że chociaż jedna osoba zda sobie sprawę z tego jakie błędy popełnia i weźmie się za swoje życie, bo narzekać wszyscy potrafią, ale zrobić pierwszy krok pokory i ciężkiej pracy już trudniej.

Pozdrawiam i życzę sukcesów ludziom ambitnym
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 22
Dobrze że opisałaś jak to wygląda od strony pracodawcy.Dobrze jest wiedzieć i to,więc pisz dalej.Aczkolwiek przykłady najlepiej widać na skrajnościach.Sam ostatnio wysłałem kilka CV i jeżeli się od aplikujących żąda odpowiedzi,samemu od siebie też powinno się tego wymagać i nawet jeżeli się kogoś ofertę odrzuca też powinno go się informować(w przeciwnym wypadku ignorujemy i jesteśmy ignorowani).Brak zdjęcia,owszem ale nie wszędzie.Czy wyobrażasz sobie że dyrektor kopalni np.będzie się kierował takimi kategoriami?Owszem niedouczeni nie wiedzą może że jeżeli się dołącza zdjęcie to powinno to być zdjęcie do dokumentów(kiedyś uczyli tego w szkole,nie wiem jak dzisiaj).Nie wiem czemu ktoś nie umieszczał nazwy firmy,może wstydzi się przeszłości(SB?).Owszem,pracownik cały czas się uczy,gdzie by nie pracował,ale pracodawca też nie zawsze to szanuje,bywają różne sytuacje,często pożegnanie z firmą bywa konfliktowe.Być może tu jest powód ukrywania nazw.W wielu branżach pracodawcy się znają.Brak zainteresowań.To akurat są prywatne sprawy,nie mające nic wspólnego z wykonywaną pracą,owszem mogą pomóc w pracy ale też mogą wpłynąć negatywnie na ocenę pracodawcy(którego jeszcze nie znamy,a który może wybrać kandydata kierując się jego zainteresowaniami,a nie np.doświadczeniem zawodowym).A czy do osób których nie wybrałaś oddzwaniasz?Ja jak już pisałem,nie dostałem żadnej odpowiedzi,czy tzn.osoby decyzyjne w firmach dzwonią do jednej osoby,a pozostałe lekceważą bo rozmowa nie będzie przyjemna.Co do płacy to żeby pracować to muszę się utrzymać z tej pracy,jeżeli mi tego nie zapewni,szukam dalej.A to jakie kto ma oczekiwania i wymagania jest jego prywatną sprawą.Czy Ty przyszła byś pracować za 700 zł?Bo emeryta np. na to stać.A jeżeli kogoś nie stać na najemnych pracowników,zawsze może robić sam.Aczkolwiek tu panują prawa rynku,chcesz zatrzymać fachowców,musisz zapłacić lepiej niż inni(niekoniecznie pieniędzmi)którzy też ich chcą mieć.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
oczywiście najwspanialsza wyrocznio, zarówno Twój post jaki i Twoje jestestwo ma absolutną rację bytu i nikt nie śmiał by zakwestionować ani twoich legendarnych zdolności psychoanalitycznych, ani posądzić o miałkie i niedorzeczne zainteresowania, które mogły by drastycznie wpłynąć na jakość wykonywanej pracy.
Chciałem również publicznie przeprosić Jej Wysokość, i obiecać, że od tej pory, aż po kraniec świata, nie będę rozpatrywał żadnych aplikacji osób o odmiennych poglądach do Waszych, o Pani! ;D
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7
Prawdopodobnie to zależy od liczby CV przysyłanych każdego dnia. Na warsztatach na których uczestniczyłem parę miesięcy temu (V/VI) powiedziano mi, że każde CV powinno się czymś wyróżniać... poza tym najlepiej założyć profil / wizytówkę na Profeo (bezpłatna rejestracja) i Linkledin. Polecane jest też Goldenline, choć poziom tego ostatniego portalu już niestety spada. Posiadając tam konta / profile zwiększasz swoje szanse na zatrudnienie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ciekawe...
Moje CV zawiera wszystko, o czym wspomniałaś. Pomimo tego bardzo rzadko udaje mi się zostać zaproszona na taką rozmowę... Cały czas zastanawiam się z czego to wynika i może dowiem się tutaj :)
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja rozumiem.. Jest to postawa typu poniżej 2500 to ja nie pracuję.. 1600 jest ok, na okres 1 roku, później płaca powinna wzrastać. I też trzeba wiedzieć gdzie na takie zarobki są szanse. Jak idziesz np. do Intela to to jest możliwe, ale gdy idziesz gdzieś gdzie sam pracodawca wyciąga z trudem 2000 pensji, to raczej nie oczekuj ze będzie więcej niż 1600
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
Postawa roszczeniowa? Co dokładnie Pan Pracodawca ma na myśli?
Proszę rozwiń temat, podaj przykłady ale prawdziwe. Bo nie do końca wierzę w to, że ludzie aplikujący nie chcą pracować a żądania są wygórowane. Znam z doświadczenia postawę pt. jaka płaca taka praca, z którą zgadzam się w połowie, ale drogi pracodawco jeśli za 1600 brutto oczekujesz pełnej dyspozycji, poświecenia, wielozawodowości i posłuszeństwa itd,itp no to wybacz ale coś tu nie gra . Dlatego ponawiam prośbę: wytłumacz na przykładach co to jest postawa roszczeniowa
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1
w CV nie jest potrzebna informacja o higienie osobistej, ale plamy pod pachami na rozmowie kwalifikacyjnej na pewno nie świadczą o tym że osoba umie dbać o siebie

ironia jest na pewno dobrym sposobem by pokazać swój poziom dyskusji, ciekawe czy równie cwaną osobą jesteś w swoim życiu, bo sądzę że wręcz przeciwnie- twoje argumenty nic nie wnoszą to tematu a jedynie podkreślają że mój post ma rację bytu

pozdrawiam
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 14
brak informacji w CV o częstotliwości mycia się, na pewno świadczy o tym, że kandydat jest brudny i od niego śmierdzi ;]
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 5
brak zainteresowań - no pewnie jeśli ambicją potencjalnego pracownika jest picie piwa przed TV to każdy go chętnie zatrudni,
nie przyszło ci do głowy że pewne zainteresowania wpływają na wykonywany zawód? literatura-> stanowisko bibliotekarki, czy motoryzacja-> stanowisko mechanika, itp?

brak zainteresowań to przykład na to że człowiek nie ma do zaoferowania nic prócz swoich 2 rąk jak pozostałe 100 osób które aplikują na to samo stanowisko, a każdy z nich jest zainteresowany rozwojem i awansem, bo robi coś w swoim życiu!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
w mojej firmie pracują 2 mężatki a jedna ma 2 dzieci więc to nie jest problem, zależy od stanowiska - wiadomo że jeśli wymaga się na stanowisku decyzyjnym dyspozycyjności 24h/ dobę to nie będzie odpowiednia praca dla młodej mężatki z małym dzieckiem - chyba że chce robić karierę kosztem rodziny, bo i takie są przypadki

osobiście nigdy nie spotkałam się z dyskryminacją ze względu na wiek, płeć czy rodzinną sytuację - takie pytania może w dzisiejszych czasach zadają ludzie którzy nie mają do zaoferowania kultury i szacunku swoim pracownikom, pytanie tylko czy chce się u kogoś takiego pracować
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Niestety zgadzam się z autorką w całej rozciągłości. Rekrutacja to najbardziej niewdzięczna mordęga w firmie, no może poza pracą fizyczną. To już kontakt z klientem jest o wiele lepszy. Brak szacunku dla pracodawcy i jego czasu, oraz postawa roszczeniowa, to niestety w tej chwili niechlubna "norma".
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7
A po co o tym mężu i dzieciach?
Moją szefową to ie obchodziło,zgłaszałam ewentualnie w kadrach bo dzieci są pod moim ubezpieczeniem.

Autorce wątku chodzi o takie info jak numer telefonu mail dzielnica w ktorej mieszkasz.A zdażają sie kwiatki które takich danych nie podają bo po co????????????

Ale za to o zainteresowaniach na rozmowie prawie z każdym pogadałam sobie na luzie,więc warto na pewno wpisywać prawdziwe i ciekawe
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
i od razu napisać że ma się męża i dzieci, nie będzie trzeba się pytać
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3
oprócz tej głupoty:
"d) BRAK ZAINTERESOWAŃ
O CZYM TO ŚWIADCZY: że tak na prawdę jesteś przeciętnym szarym człowiekiem..."
to reszta jest delikatnie mówiąc oczywista ^^
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3
do góry