Widok

PRZESUNIĘCIE OBOWIĄZKOWYCH SZCZEPIEŃ - jak to u Was jest?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Cześć,

Jestem mamą 8 miesięcznego dziecka, z chorobą nerek, alergią na mleko i częstymi zakażeniami układu moczowego. Boję się zaszczepić dziecko szczepionką MMR, bo słyszałam, że bardzo często wywołuje zapalenie opon mózgowych, no i niestety może mniej często - autyzm. Choć mam jeszcze trochę czasu, to już się martwię. Wydaje mi się, że 13-14 miesiąc życia to dużo za wcześnie na takie szczepienia, zwłaszcza że są to żywe szczepy!!! W wielu krajach zachodnich wycofano tę szczepionkę, niestety nie u nas, bo jest tańsza niż mniej zjadliwy odpowiednik. I mam do Was pytanie, jak przesunąć szczepienie. Względnie, czy jest możliwość odpłatnego zamiennika mniej inwazyjnego? Czy któraś z Was ma takie doświadczenia? Czy przychodnie, do których należą Wasze dzieci mocno upominają, żeby się szczepić - a może bez słowa nasyłają Sanepid? Będę wdzięczna za jakieś informacje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wiesz co? Ale to nie chodzi o to. Ja najchętniej w ogóle nie zrobiłabym tego szczepienia, tego konkretnego - MMR. Wolałabym zapłacić, żeby dostała coś innego, a nie to konkretne. A przynajmniej nie w tym wieku. I zastanawiam się jak to zrobić. Czy w ogóle można to zrobić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja myślę, że nie ma problemu z jakimś "niedługim" przesunięciem szczepień ..
co najwyżej możesz poudawać, że nie miałaś czasu, dziecko chore czy coś takiego .. ale ja bym porozmawiała z pediatrą o "legalnym" przesunięciu ..

my np. teraz, Młody ma 7 miesięcy i dopiero 1 szczepienie za sobą .. oczywiście się martwię bo to większe ryzyko tych wszystkich chorób na które są te szczepienia, ale no nie przeskoczę bo non stop był chory i nie było kiedy go zaszczepić :/
w przyszłym tygodniu planujemy W KOŃCU drugie szczepienie i mam nadzieję, że nic nam jak zwykle nie wyskoczy i damy radę to zrobić ..
no, ale jak widać, u nas, trochę z przyczyn niezależnych od nas, wszystkie szczepienia mamy dosyć mocno rpzesunięte.
imageimage
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jak poradzić sobie ze sprzątaniem (24 odpowiedzi)

Dziewczyny, jak sobie radzicie ze sprzątaniem dużych mieszkań, gdzie są dzieci i psy? Sprzątacie...

gdzie w Rumi są kasztany???? (6 odpowiedzi)

potrzebujemy pilnie,moze wiecie???

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

do góry