Widok

Palec Boży ?

Nie wpadłbym sam na taki pomysł, który pokazał jak zachowują się ludzie i jak można udowodnić pewne tezy o tych zachowaniach.

Można pokazać jak działają mechanizmy nieświadomości.
Otóż jeden z komentatorów na forum, niejaki Aradash, skierował pod moim adresem taki oto elegancki komunikat;

"Nie imputuj śmieciu."

Najpierw trochę teorii - zarówno nadawca jak i odbiorca komunikatów dzialają w oparciu o pewne standardowe mechanizmy nieświadomego formułowania i odczytywania przekazu, znacznie skracające czas trwania operacji. Umysł nie musi przeprowadzać mozolnego świadomego analizowania komunikatu - nieświadomy mechanizm odczytu automatycznie skanuje i prognozuje formę i ustala treść komunikatu, uzupełnia ewentualne braki lub przekłamuje pewne elementy. Na przykład pisząć ten tekst regularnie wrzucam czasem litery z końca wyrazu jednocześnie z tymi z początku.

Ja odczytałem ten komunikat tak:

"Nie imputuj śmiechu."

Tu są dwie osobne kwestie. Po pierwsze w moich standardach, czy to świadomych czy nieświadomych nie mmieści się taka forma zwracania się do kogokolwiek. Dodatkowo mam pogarszający się wzrok, co wzmaga rolę automatycznych mechanizmów odczytu komunikatu, analizujących formę i treść. Po drugie, w odniesieniu do tego akurat polemisty, ukształtował się w moim umyśle określony jego obraz, który zwiększa prawdopodobieństwo takiej lub innej interpretacji jego zachowań.

Tak więc przy tej okazji okazało się jakimi standardami dysponuję ja a jakimi mój polemista i jak emocje oddziałują na kształtowania sie postaw czy wizerunków.

A skoro tu mowa o wzroku jak i mechanizmach nieświadomych, to jest okazja by przytoczyć parę przykladów idących wbrew utartym poglądom.
Otóż pewien lekarz, Afrykanin, doznał udarów, w wyniku których uszkodzeniu uległ płat potyliczny mózgu odpowiadający za kontrolę wzorku. Narządy wzroku pozostały nienaruszone, ale czlowiek oślepł. Leczący i badający go naukowcy postanowili przeprowadzić na nim eksperyment. Zaczęli od pokazywania mu rozmaitych czarnych kształtów na białym tle, Sfrustrowany facet zaprotestował, bo przecież nic nie widział, ale mu poradzili żeby po prostu strzelał. Wynik był fifty: fifty.

Ale na tym się nie skończyło, W następnej fazie pokazali mu twarze, szczęśliwe lub nieszczęśliwe, a twarze, proszę pamiętać, to rzecz niezwykle ważna dla ludzkiego umysłu. Trafność wskazań wzrosła do dwóch trzecich.

W trzeciej fazie poprosili faceta o przejście przez korytarz zawalony rozmaitymi przeskodami, facet przeszedł bez trudu omijając wszelkie przeszkody. Okazuje się więc, że ludzie dysponują rozmaitymi ścieżkami , które przesyłają dane do mózgu i pozwalają na ich przetwarzanie, niezależne od świadomości. A to dobre jak i złe strony.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
@Makumba:

A co w nich jest wyjątkowego?
Mają mp. jakieś inne cechy anatomiczne (poza nabytymi)?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Fazystowski!
Żydzi są wyjątkowymi ludźmi
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Marks był socjalistą durniu... jak ty...

Nie dyskutuje z durniami :)

ps. zauważyłem od razu jak napisałeś tą bzdurę pierwszy raz, czekałem aż powtórzysz parę razy - żeby nie było mowy o pomyłkach czy literówkach ;)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
@ Aradash

Przyznaj się nieboże,że przynajmniej Ty jeden na tym forum znasz się na wiecznych prawach ekonomii i kapitalizmu bo przeczytałeś wszystki tomy "Kapitału" Marksa.
@ Aradash

Ciśnienie ? Ostrzegam przed udarem.
Podzielisz los tego faceta, co to był ni ślepy ni nieślepy i zostaniesz przydatnym obiektem do badań i eksperymentów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale to ty durniu nie zrozumiałeś 'z kontekstu' ;))))))))))))))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
@ Aradash, biedaku

Słów nie uczymy się ze słownika, i nie z definicji jak ci sę wydaje, lecz z ust innych i z kontekstu. Jak ktoś nie ma własnej rodziny musi korzystać z pomocy cioci Wiki i wujka Googla.
Czytanie ze zrozumieniem znów szwankuje ;)
Matury z polskiego byś nie zdał w obecnych czasach ;)
Nie umiesz zinterpretować tego co czytasz matole, nie wszystkie użyte słowa muszą odpowiadać przekazowi słownikowej definicji :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
@ wdr

"a co z koncepcją obywatelską - oddolną, gdy wszyscy forumowicze zaczną cię ignorować ;"

Masz problemy z analizą realnego świata ?
Wizyta w wirtualu to jest działalność obywatelska ?
Działalność obywatelska odbywa się w realu, w przestrzeni publicznej i pod nazwiskiem. Kartki wyborczej na nick ci nie wydadzą.

Ale wróćmy do fundamentów cywilizacji 0 znalazłeś argumnety za czymś bądź przeciw czemuś ?
a co z koncepcją obywatelską - oddolną, gdy wszyscy forumowicze zaczną cię ignorować ;P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ Manson

Masz rację co do faktów historycznych, ale mnie tu bardziej interesują wątki jaki zaistniały w popkulturze. Faszyzm jednoznacznie kojarzony jest z czarnymi koszulami, bo są ewidentnie bardziej spektakularne. Umysł spopkulturyzowany nie bawi się w rozróżnienia typu brunatny:czarny, on woli jednoznaczność, w tym przypadku - czerń.
Ha, ha, ha

Nie jesteście w stanie ugryżć meritum, musicie skupiać się na literówkach. Będziecie mieli zajęcie do końca mego pisania na forum, a to zależy tylko od wyroku Góry.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
A mnie nie ;]

http://www.cda.pl/video/5363635b

dla tych co nie mają czasu mogą zacząć od 13:45 ;]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ok, ok, przekonałeś mnie :)
Niewątpliwie, Mikro, jednakże nawet na czarno-białej taśmie widać różnicę w kolorze między czarnym a szarym. A na dodatek krój galowych mundurów SS był unikalny. A na dodatek przed serialem Klossa wystawiano w teatrze. A na dodatek po nakręceniu został przeniesiony do komiksu - już w kolorze.
Tak, żal mi było wytykać mu jeszcze literówki, bo to trąci już naigrywaniem się z niepełnosprawności.
Mansonie, przy całej mojej sympatii do Ciebie - przecież ten serial był... czarno-biały? ;))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ależ Łowca nie porozumiewał się po angielsku, tylko "angielesku" ;)
> Dodatkowo wady te pogłębiaja nawyki anglojęzyczne, bo w swoim czasie więcej pisałem po angielesku niż po polsku.

Brednia.
Powiedz jeszcze, ze na codzień myślisz po angielsku i musisz sobie tłumaczyć.
Ja przez długie lata pracowałem w Polsce w środowisku anglojezycznym i nigdy nie miałem podobnych problemów.
Mózg jest na tyle elastycznym tworem, ze łatwo potrafi sie przestawić z jednego języka na drugi. Tak jak ty mogą powiedzieć wyłącznie ci, ktorzy wyjechali z Polski w wieku 5 lat i przez całe życie żyli w innym środowisku językowym w domu, w pracy, na ulicy.

Najpewniej więc poza kompleksem czegoś małego najpewniej rozumku masz tez kompleks polskości.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak gwoli prawdy historycznej:
1. mundury NSDAP, a konkretne SA, były koloru khaki, bo takie udało się korzystnie kupić w latach dwudziestych i tak już zostało, nazwa "brunatne koszule" ma charakter popularny,
2. mundury SS początkowo były takie same jak SA, od lat trzydziestych specjalnie zaprojektowano dla nich czarny mundur mający charakter galowego, codzienne mundury SS był szare, a na polu bitwy tożsame z formacjami, w których walczyli,
3. GESTAPO była działem policji i najczęściej jej funkcjonariusze nie byli w ogóle umundurowani, natomiast w ramach SS funkcjonowała Służba Bezpieczeństwa SD, której funkcjonariusze byli umundurowani jak normalni członkowie SS, a odróżniał ich jedynie czarny romb z napisem SD na prawym rękawie.
4. W czarnych koszulach w historii występowała faszystowska milicja Mussoliniego oraz piłkarze Polonii Warszawa.
Przyznam, że też przez parę lat młodego życia wiedzę o mundurach czerpałem z filmów o Klossie, ale w rzeczywistości ludzie od kostiumów polecieli tam sobie po bandzie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Hydepark

Pierniki jako forma promocji (3 odpowiedzi)

Przychodzę z tematem pierników. Myślicie, że to dobry pomysł na promocję? Podrzućcie od razu...

Czy mężczyźni mogą chodzić w spódnicy? (27 odpowiedzi)

Tu i ówdzie kreatorzy mody zachęcają mężczyzn do założenia spódnicy. Chodzi o spódnicę szytą dla...

czy ktoś z Was wygrał w radiu?? (150 odpowiedzi)

Zastanawia mnie czy są tu osoby które wygrały w radiu np RMF FM kasę? Codziennie prawie każde...

do góry