Widok
Tak Inko fajnie to brzmi,jeżeli nie jest tak bardzo daleko,to chętnie się z Tobą udam:-)
Manson ma rację.
Niewiem ile lat miał ten zakwas z którego wypiekałam chleb do tej
pory,ale chleb z niego wychodził przepyszny.
Robiłam z mąki orkiszowej+żytniej lub pszennej,pszennej razowej itd
Do tego trochę oleju,cukru,soli ziaren słonecznika,dyni,siemię lniane,otręby pszenne, śliwki suszone lub żurawinę
Manson ma rację.
Niewiem ile lat miał ten zakwas z którego wypiekałam chleb do tej
pory,ale chleb z niego wychodził przepyszny.
Robiłam z mąki orkiszowej+żytniej lub pszennej,pszennej razowej itd
Do tego trochę oleju,cukru,soli ziaren słonecznika,dyni,siemię lniane,otręby pszenne, śliwki suszone lub żurawinę
Trzeba wziąć słoik, poinformować mnie dzień wcześniej i przyjechać sobie zabrać.
Ja swój zakwas hodowałem kilka dni - mąka żytnia + trochę wody, rozbełtać i w ciepłe. Co dzień trochę nowej mąki, rozbełtać i dalej w ciepłe. Powinien się zrobić po paru dniach. Najlepiej w słoiku zamkniętym gazą.
Dobry i fajny robi się po kliku miesiącach ciągłego używania.
Mój ma kilka lat, chyba z 6. Ale to pikuś bo znam makaroniarzy u których zakwas przechowuje się 200 lat :)
Ja swój zakwas hodowałem kilka dni - mąka żytnia + trochę wody, rozbełtać i w ciepłe. Co dzień trochę nowej mąki, rozbełtać i dalej w ciepłe. Powinien się zrobić po paru dniach. Najlepiej w słoiku zamkniętym gazą.
Dobry i fajny robi się po kliku miesiącach ciągłego używania.
Mój ma kilka lat, chyba z 6. Ale to pikuś bo znam makaroniarzy u których zakwas przechowuje się 200 lat :)
Manson...temat śledzi i wariacji z nimi związanych pobudził moje kubki smakowe,które domagały się stanowczo czegoś kwaśnego;)znalazłam grzybki od Ciebie i oczywiście rzuciłam się nań;)chylę czoła,są super zaprawione,marynata w sam raz:)najbardziej rozczuliła mnie grupka trzech połączonych maleństw,byłam okrutna i po chwili rozczulenia wylądowały w moich ustach:D...było pysznie,dziękuję:D
O rybce co lubi pływać:)
http://www.youtube.com/watch?v=ElNVpafuejM
http://www.youtube.com/watch?v=ElNVpafuejM