Widok

Panny Młode 2011, porady, ploteczki itp..:)

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
tak jak chciałyście nowy wątek...:) troszkę nas znowu przybyło..:)

Mam prośbę jeszcze..jak macie jakieś informację do dopisania, lub właśnie chcecie się dopisać do listy do najlepiej piszcie mi na maila : baska15@wp.pl wtedy na 100% nikogo nie pominę, a tak to wiecie..różnie bywa, mogę coś przeoczyć za co z góry przepraszam:)

Oto nasza cudna lista:)

MARZEC:
05.03.2011 => tunguska - "Czardasz" Luzino

KWIECIEŃ:
24.04.2011=> smieszmesz
30.04.2011 => N + W - Kłosowo "Orfeusz"/ zespół "Concord"/foto – „Fotogrupe”
30.04.2011 => Adusia1987 - sala bankietowa Szrot/ zespół Hevelius/ foto Wojciech Hinzke/ kamerzysta z videobest
30.04.2011 => bassiulka86 (Basia i Mateusz) – sala bankietowa Szrot (dolna sala)/ foto Agnieszka Krawczyńska/ zespół Allabama/ Kościół Św. Antoniego w Redzie godz.16
30.04.2011 => NataliaT – Wichrowe Wzgórza Chmielno/ zespół Sami Swoi/ fotograf/ Sanktuarium Matki Boskiej Sianowskiej w Sianowie godz 16
30.04.2011=> toshiba
30.04.2011=>Jolaa (Aleksandra i Piotr) – Kościół Św.Katarzyny w Stężycy godz. 16:30/ ośrodek Adler w Zgorzałe

MAJ:
07.05.2011 => Aniulka87
07.05.2011 => Ola i Staś - "pod lipami"łegowo
21.05.2011 => estii – Róża Wiatrów/ zespół remanent/ Kościół Morski w Gdyni
28.05.2011 => Edyta i Filip – :Cegielnia” Rzucewo

CZERWIEC:
04.06.2011 => kopfer – sala weselna “Kania”/ zaspół Coemi/ video- Filmart/ foto- G.Laskowski Fotostan
11.06.2011 => patusix - Restauracja Kotwica / roman's band / sharkstudio
11.06.2011 => calibera - Sala bankietowa Lublewo/ zespół na żywo/ Kościół NMP Królowej Polski w Lublewie
11.06.2011 => manka_gdansk (Monika i Sebastian) – hotel Gniecki/ foto tandem/ DJ Radziun/ kamerzysta Langa
11.06.2011 => aanita – Dwór Magnat w Bojanie
11.06.2011=> czarownica84 – sala i kościół w Gdańsku (godz.17)
11.06.2011=> Tragus – Dwór Magnat
18.06.2011 => paquerette (Kasia i Bartek) – restauracja „Pod Aniołem”/ zespół Malibu Latino/ foto naszestudio/ video antrakt.net/ Kościół p.w. Św. Judy Tadeusza w Gdańsku-Łostowicach godz.16/ dekoracja kościoła- p.Beata Dekoracje Britain
18.06.2011 => Kasia&Tomek – parafia Św. Mateusza Apostoła w Nowym Stawie
18.06.2011 => Asia&Tomek – Dworek Oleńka/ foto Foto Ars/ zespół R.S.R
18.06.2011 => aurinio88 – dworek Novello w Baninie/ zespół Sami Swoi/ foto Monika Urbaniak- Sepia
18.06.2011 => Agnieszka i Karol – Zajazd Jawor w Pruszczu Gdańskim
18.06.2011 => Nefele / sala Lukullus / fotograf
18.06.2011=> izula- sala hydroinstal w Bolszewie/ zespół PULS
18.06.2011=> Kitek888
24.06.2011 => karolina1982 - Pod Lipami w Łęgowie/ Allbama
25.06.2011 => iliana,Roza Wiatrow, dj limahl,fotogrupa, jamis-video,fryzjer, maikijazystka, kosciol na Armii Krajowej Gdynia
25.06.2011 => Sussi
25.06.2011 => malgos.1985 (Gosia i Adam) – Dworek Oleńka
25.06.2011 => endżi – sala Casilla/ zespół Paradise/ foto fotogrupa
25.06.2011=> Magda - sala Kłosowo
25.06.2011 => a_guniek
25.06.2011=>blyskawica (Sabina i Grzegorz) – Dom Rekolekcyjny Straszyn/ zespół Rex
25.06.2011=>Agnies

LIPIEC:
01.07.2011 => Madzia (Madzia i Kamil)- Sala Pod Aniołem w Gdańsku/ Kościół Św. Katarzyny Szwedzkiej
02.07.2011 => anulargn: http://www.ranczopodlipa.pl/, http://www.kspol.pl/, http://www.prophotography.pl/, lista gości i kucharki.... :)
02.07.2011=> ania85 – Hotel Falko
16.07.2011 => Rayfall - Hotel Falko/ dj Gucio
23.07.2011 => rurka102 ( Aga i Marcin) - Dworek Oleńka/ Zespół Everest tzwn. Bercik/ Foto i zdjęcia Państwo Langa/ Kościół Św. Trójcy w Gdyni Dąbrowie
23.07.2011 => Krzesełko – sala odpowiednik Ramlei w Kartuzach/ zespół Sami Swoi/ foto DG13
30.07.2011 => gosiak1905 - Tawerna Grecka Lukullus/ Allabama/ videogroszek/ fotogrupa
30.07.2011 => princess – Hotel Faltom Rumia/ Orkiestra Energia/ Dj Marek poprawiny

SIERPIEŃ:
05.08.2011 => tygrys (Karolina i Michał)- Hotel Orle w Sobieszewie/
06.08.2011=>minika86 – Zajazd Austeria w Rychnowie/ zespół HIT z Olsztyna/ foto Transvimed P. Ociepski
13.08.2011 => Brygida i Gianluca - Jagatówka / zespół Bracia Drossel / VideoTomek / Kościół Św.Judy Tadeusza Gdańsk Łostowice
13.08.2011 => Siunia (Asia i Grzesiek) - Kościół i sala Malbork/zespół Witek Band/Video Chyła
13.08.2011 => agness444 (Agnieszka i Piotr) – restauracja “Dzikie Wino”/
20.08.2011 => Agusiek (Agnieszka i Kuba) - kościół oo. Fanciszkanów w Gdyni/ Rezydencja Bardo w Koleczkowie
20.08.2011 => latika
20.08.2011 => patusia_89 – sala Karczma w Kczewie”/ Kościół Okrąglak na Przymorzu
20.08.2011 => monika87 – sala bankietowa w Lublewie/ zespół „DEMO”/ foto- fotostan/ video hp studio/ ślub godz.17
27.08.2011 => SSSSSSylwia - Dworek Oleńka
27.08.2011 => Emilia – sala Kłosowo
27.08.2011=> Lisa1
27.08.2011=> roztrzepana

WRZESIEŃ:
03.09.2011=> tigra – ośrodek Roma namiot+ kapliczka/
17.09.2011 => iwonus.p - "u SOCHY" Ramleje/Zespół LOTOS/Kamer-vid
17.09.2011 => micasia - Dworek Oleńka, zespół SAWI/ kościół w Gdańsku u Jezuitów godz.16
17.09.2011 => Madzia - Hotel Szarlota w Koscierzynie/ DJ Limahl/ Kamerzysta- T. Chorążewicz
17.09.2011 => nat (Natalia i Maciek)
17.09.2011 => ma_dzia (Magda i Michał) Hotel Drywa w Dworku
17.09.2011=> ice_bebe (Aga i Maciek) – Hotel Gniecki
17.09.2011=>Almusia (Karolina i Wojtek) – Pod Aniołem/ dj Sławek Wawrzyniak
24.09.2011 => migotka1986 - Dworek Oleńka
24.09.2011 => jarzebina – sala Maciejka/ zespół Best/ studio videogroszek i MUUU Studio http://www.just2.pl
24.09.2011=> miliani (Emilia i Łukasz) – Hotel Faltom,sala balowa/ Kościół Niepokalanego Serca Maryi w Gdyni Karwinach

PAŹDZIERNIK:
01.10.2011 => Emiś_87 (Emilia&Michał)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to jest inaczej... u mnie jest na odwrót, praktycznie w każdej rodzinie jest samochód i to bez sensu aby robić problemy parze młodej bo wszyscy chcą pić. kolejna sprawa jest taka, że mój ojciec nie pije alkoholu i zawsze jest 'domyślnym' kierowcą.

w momencie gdy np moja ciocia idzie na jakąś imprezę umawia się z moją rodziną aby ktoś po nich przyjechał i viceversa.

dlatego...wszystko zależy od gości. ale uważam (i osobiście tak robię jako gość) że transport to mój problem. młoda para ma dużo innych spraw na głowie
podsumowując (aby nie wyszło że nie martwię się o swoich gości) :

zakładam, że goście dojadą do Kartuz sami, ślub i wesele mam w kartuzach,więc jakby coś z kościoła na salę- 10 minut pieszo.
Po weselu moja rodzina sama załatwia sobie transport, ale dla ekstremalnych wypadków jest mój ojciec i wydaje mi się, że wszyscy ojcowie i świadkowie zazwyczaj nie piją, dlatego zakładam że każdy do domu wróci.
goście mojego narzeczonego są z różnych miejsc (kołobrzeg, mazury, kraków)- znajomi będą spali w naszym mieszkaniu, rodzinie wynajmujemy pokoje (ale tylko po weselu). niestety przy 100 gości gdybym każdemu miała opłacić nocleg po weselu i poprawinach rodzi się kolejna kwota 100x60 (2x30)= 6000 + plus śniadania.
My mamy problem z transportem z głowy bo transport mamy w cenie wesela. Restauracja ma to w ofercie, mamy busa do dyspozycji który będzie odwoził naszych gości do miejsc noclegu. Jak ktoś wyrazi chęć powrotu zgłaszamy to obsłudze i oni się tym już zajmują. Co do transportu z kościoła do restauracji stwierdziliśmy że ślub zrobimy w zabytkowym kościele znajdującym się obok restauracji tak by goście mogli zostawić samochody pod restauracją i przejść pieszo do kościoła. Na dzień poprawin też wynajmiemy busy żeby przywiozły gości z miejsc noclegu do restauracji gdzie będą ich samochody.
Ale się rozpisałyście musiałam dużo czytać żeby nadrobić :)
Co do transportu to gości od męża strony załatwiają sobie busa i wszyscy razem przyjeżdżają do mnie :) kierowca jest opłacony aby zawieść na wesele i odwieźć z poprawin ;) a nockę kima w samochodzie;) jeśli chodzi o gości z mojej strony większość jest z bliska więc mogą sobie np. skm wrócić :) z reguły u mnie jest tak że każdy we własnym zakresie załatwia sobie transport ;) ja zapewniam wódkę i dobrą zabawę :)
Witam wszystkie Panny jestem tu nowa ale mam nadzieję, że szybko się zaaklimatyzuję. Data ślubu to 10.09.2011... we Władysławowie. Sala już zarezerwowana - Jasny Brzeg, zespół też - Maxime.
Witamy pewnie że szybko się zaaklimatyzujesz :) bo tu u nas miło i sympatycznie ;) i dużo ciekawostek można się dowiedzieć :)
Pozdrawiam :*
tak was podczytuje.. :P

krzesełko, ale piszesz ze w Twojej rodzinie jest tak, ze jakas ciocia umawia sie z wujkiem jakimś, ze przyjdzie po nia i viceversa.
No ale to jest wesele , tak? no i chyba wieksza czesc rodziny bedzie właśnie na tym weselu, w wielu przypadkach jest tak, np. u mnie tak samo.. mam bardzo duza rodzine i tak jest ze jak trzeba to kazdy po kazdego przyjedzie, ale to jest wesele gdzie wszyscy beda.. dlaczego mialabym pozbawiac kogos fajnej zabawy??
Mysle, ze przy takich kosztach weselnych jeden autokar, czy np . nocleg juz nie zrobi wiekszej roznicy :)
gdybym miała zaprosić wszystkich to miałabym 300-400 gości ;)

rodzina mojej cioci nie zawsze jest moją rodziną. np teściowie mojej cioci nie są moją rodziną, jest dużo takich powiązań :)

a co do kosztów, skoro nie robi to różnicy to mogę spojrzeć na to w taki sposób: skoro i tak dużo wychodzi to kamerzystę mogę mieć najlepszego za 5 tys, suknię najładniejszą za 4 tys, samochód najlepszy za 2 tys, wódkę najdroższą za 40 zł/ 0,5 l, w sumie orkiestra za 6 tys też się znajdzie.

Jak byłam mała wesela były w szkołach a spało się na materacach. I tak jak adusia pisze najważniejsza jest dobra zabawa. Ludzie nie będą wspominać tego, że ładnym jechałaś samochodem, że miałaś kryształy swarovskiego na sukni, czy w kościele były kwiaty przy każdej ławce czy nie, czy mieli pięcio czy dwu gwiazdkowy hotel, czy odwoził ich wujek, sąsiad czy kierowca autokaru. Będą wspominali dobrą zabawę.

Ale zaznaczam... w większych miastach jest inaczej. Rodziny są mniejsze, sąsiadów nie znasz, ludzie rzadko mają samochody bo miasto jest dobrze skomunikowane. Na wsi jeżeli chcesz gdzieś jechać, musisz mieć samochód bo do sklepu masz 2-3 km.

Większość dziewczyn liczy na wesele 20-40 tys i przy takiej kwocie nie możesz sobie pozwolić na dodatkowe koszty.

Moim zdaniem nie powinno oszczędzać się na: jedzeniu, orkiestrze i kamerzyście bo jak coś skopie to tego nie odzyskasz (oczywiście rozumiem że ktoś w ogóle nie chce:) Reszta to dodatki.

Ale się rozpisałam :P

PS. W jaki sposób 'wybieracie' kogo zapraszacie? tzn wszystkie ciocie, kuzynki, znajomych?
U mnie będą wszyscy... no prawie... rodzinę mam w miarę dużą ale głównie z taty strony bo on ma 6-cioro rodzeństwa a każdy ma po dwójkę dzieci. Kuzynostwo jest w takim wieku, że albo ma już własną rodzinę lub stałych partnerów. No i dochodzą znajomi rodziny (niekiedy są oni bardziej zżyci z nami niż rodzina). I ty jest niby tylko 2 rodziny ale to aż 15 osób. Znajomi? No cóż, ja kończę właśnie studia w Łodzi, znajomi są jeszcze z innych miast ale okolicznych, a ślub dopiero za rok. Wiecie jak to jest z przyjaźniami na odległość... Ale chciałam zaprosić 2-3 najlepsze koleżanki z partnerami. W sumie uzbiera się ok 90 osób więc chyba taka optymalna ilość.

Też się rozpisałam...
A wy jak "selekcjonujecie" gości?
bo widzisz, zalezy czy robisz to wszystko dla siebie czy na pokaz.
Ja kwiaty w kosciele robie dla siebie bo takie chcialam, jade hummerem bo mi sie to zawsze marzylo, mam suknie za 3 tys z krysztalkami bo taka mi sie podoba .
a wesele na 120 osob zamknie sie w kwocie 46 tys. wiec nie jest zle.
na czym mozna, to da sie zaoszczedzic i napewno moi goscie nie beda jesc cateringu zimnego, bo mam suknie za 3 tys :)

pozdrawiam kobietki:)
My chcieliśmy skromne wesele, ale moi rodzice uznali, że mają jedyną córkę, że jedyna taka okazja itd...
Gości zapraszamy ok 90, z rodziną nie mieliśmy problemu - zapraszamy tych co znamy i lubimy. Problem pojawia się ze znajomymi - nie mamy wspólnego grona znajomych, jakbyśmy chcieli zaprosić wszystkich to wyszłoby nam ok 120 osób a na to sobie pozwolić nie możemy.
Dlatego też organizujemy dwie listy - wpierw wysyłam zaproszenia dla rodziny, jak odpowiedzą nam kto przyjedzie, rozdamy zaproszenia znajomym... No chyba że macie lepszy pomysł ;)
My zapraszamy rodziny z obu stron, ale kończąc na kuzynach z osobami towarzyszącymi bądź rodzinami oraz naszych znajomych - znajomi głównie moi, ponieważ studiuję w swoim rodzinnym mieście a z większością znajomych z którymi mamy kontakt znam się jeszcze od podstawówki :) co do rodzin to z kolei rodzina Narzeczonego jest troszkę liczniejsza :)

Co do transportu to tak jak już wcześniej pisałam będziemy organizować autokar spod kościoła na salę, a potem będą wracać raczej we własnym zakresie - przecież nie będą wszyscy wracać o tej samej porze - większość gości jest z Gdańska i okolic, zaś rodzina Narzeczonego spod Starogardu i tradycyjnie jak jadą do Gdańska to się umawiają kto będzie kierowcą. Oczywiście jak będzie trzeba to się komuś nocleg zorganizuje :)
Jeżeli chodzi o rodzinę to wybieram tych z którymi widuję się chociaż raz na rok. Bo z braćmi ojca (nie wszystkimi) widuję się ostatnio tylko na pogrzebach :/

Znajomi. Jakoś tak się stało, że moi znajomi zostali jego znajomymi, a jego moimi :) Ja zapraszam ludzi z którymi mam częsty kontakt. Z podstawówki jest to jedna osoba, z liceum dwie (trzecia to chłopak kolezanki z podstawówki:) a ze studiów... zobaczę za jakiś czas, po obronie z kim kontakt się utrzyma. Liczę na jedną osobę, plus świadkowa. Mam też proste kryterium: kto zaprosiłby mnie. Trzeba brać też pod uwagę, że każda przyjaciółka i przyjaciel mają partnera więc moich znajomych jest już 10.

Mój narzeczony ma na odwrót, jego rodzina to 15 osób i aby była mniej więcej równa liczba osób zaprasza ... wszystkich znajomych
witam forumki
dawno mnie tu juz nie bylo a tu kolejny watek rosnie:)
z tym ile i koo zaprosic na wesele to zawsze jest problem.
moja rodzinka jest mala w porownaniu z rodzina narzeczonego gdzie jego mama ma 8 rodzenstwa, ktore maja juz swoje zony/mezow i dzieci:))

mam dylemat:zaplacilam juz zaliczki za sale, foto, video i dj ale nie wiem czy nie bedziemy przekladali slubu... myslicie ze jak znalazlabym kogos w zastepstwie na moja date to jest szansa otrzymania zaliczek?

pozdrawiam was serdecznie i zycze udanego weekendu:))
Przy przesuwaniu daty myślę, że nie powinno być problemu ze zwrotem zaliczki czy też zaliczeniem jej na poczet przyszłej usługi (jeżeli jest konkretna data, na którą chcielibyście przesunąć i mają ją wolną), a tym bardziej jak znajdziesz kogoś na swoje miejsce - przecież dla właściciela lokalu i innych usługodawców liczy się kasa a nie to która para ma danego dnia wesele, ale to wszystko zależy od ich dobrej woli :)
miałam taką sytuację, że przez zespół (wszystkie które brałam pod uwagę były zajęte) przesuwałam datę ślubu. Właścicielka sali bez problemu się zgodziła.Pytałam się czy znowu będę musiała płacić zaliczkę, powiedziała że nie trzeba. Do naszych ślubów jeszcze sporo czasu tak więc nikt nie będzie miał problemów ze znalezieniem kogoś na Waszą datę
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20110611310517.html
OOO:) jestem na liście:) kurczę dziwne uczucie;)

Czytam was regularnie:)niestety mam ostatnio dużo latania-ślubne rzeczy, praca magisterska i praca na cały etat to zdecydowanie sporo:) ale mam prośbę - znów do Ciebie Krzesełko - odezwiesz się do mnie na maila? woitekku@gmail.com
Chciałam Cię spytać o ceny odnośnie sali i pokoi..bo my ustalaliśmy z salą pewne rzeczy już w marcu a teraz w trakcie rozmowy pod koniec maja okazało się że trochę się zmieniło (dość znaczna różnica finansowa nam wyszła) a nie mieliśmy umowy ani nawet zaliczki bo ciągle to odwlekali więc mają prawo nam podać zupełnie nowe ustalenia..i nie wiemy czy nie zmienić sali...
Hej laski :)
Nie było mnie dwa dni a tu jaka dyskusja :)
U mnie to zapraszanie gości z mojej strony zostawiłam rodzicom :) i to oni decydowali kogo zaprosić a kogo nie, a u męża to on razem z rodzicami porozmawiali kogo zapraszają :)

Co do kosztów i organizacji ja nie chce za dużo cudować ;) jak już pisałam wyżej ;)
Heja dziewczynki;)
No u mnie wygląda to następująco - mój narzeczony ma małą rodzinę więc zaprasza praktycznie wszystkich, a ja mam duzo osobek w rodzince ale też staram sie zapraszać osoby mi bliskie bądź bliskie moim rodzicom:)i tak nasza lista zamknęła się w 120 osóbach...myślę że to tak optymalnie gdyż na samym weselu będzie ok.100-110 osób - wiadomo że nie wszyscy trafią:)
Trzymajcie sie ciepło:)
ps.do mojej wydziałowej koleżanki- ja jestem na 2 MSU administracji i na 3 roku prawa:)
do góry