Widok

Panny Młode 2011, porady, ploteczki itp..:)

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
tak jak chciałyście nowy wątek...:) troszkę nas znowu przybyło..:)

Mam prośbę jeszcze..jak macie jakieś informację do dopisania, lub właśnie chcecie się dopisać do listy do najlepiej piszcie mi na maila : baska15@wp.pl wtedy na 100% nikogo nie pominę, a tak to wiecie..różnie bywa, mogę coś przeoczyć za co z góry przepraszam:)

Oto nasza cudna lista:)

MARZEC:
05.03.2011 => tunguska - "Czardasz" Luzino

KWIECIEŃ:
24.04.2011=> smieszmesz
30.04.2011 => N + W - Kłosowo "Orfeusz"/ zespół "Concord"/foto – „Fotogrupe”
30.04.2011 => Adusia1987 - sala bankietowa Szrot/ zespół Hevelius/ foto Wojciech Hinzke/ kamerzysta z videobest
30.04.2011 => bassiulka86 (Basia i Mateusz) – sala bankietowa Szrot (dolna sala)/ foto Agnieszka Krawczyńska/ zespół Allabama/ Kościół Św. Antoniego w Redzie godz.16
30.04.2011 => NataliaT – Wichrowe Wzgórza Chmielno/ zespół Sami Swoi/ fotograf/ Sanktuarium Matki Boskiej Sianowskiej w Sianowie godz 16
30.04.2011=> toshiba
30.04.2011=>Jolaa (Aleksandra i Piotr) – Kościół Św.Katarzyny w Stężycy godz. 16:30/ ośrodek Adler w Zgorzałe

MAJ:
07.05.2011 => Aniulka87
07.05.2011 => Ola i Staś - "pod lipami"łegowo
21.05.2011 => estii – Róża Wiatrów/ zespół remanent/ Kościół Morski w Gdyni
28.05.2011 => Edyta i Filip – :Cegielnia” Rzucewo

CZERWIEC:
04.06.2011 => kopfer – sala weselna “Kania”/ zaspół Coemi/ video- Filmart/ foto- G.Laskowski Fotostan
11.06.2011 => patusix - Restauracja Kotwica / roman's band / sharkstudio
11.06.2011 => calibera - Sala bankietowa Lublewo/ zespół na żywo/ Kościół NMP Królowej Polski w Lublewie
11.06.2011 => manka_gdansk (Monika i Sebastian) – hotel Gniecki/ foto tandem/ DJ Radziun/ kamerzysta Langa
11.06.2011 => aanita – Dwór Magnat w Bojanie
11.06.2011=> czarownica84 – sala i kościół w Gdańsku (godz.17)
11.06.2011=> Tragus – Dwór Magnat
18.06.2011 => paquerette (Kasia i Bartek) – restauracja „Pod Aniołem”/ zespół Malibu Latino/ foto naszestudio/ video antrakt.net/ Kościół p.w. Św. Judy Tadeusza w Gdańsku-Łostowicach godz.16/ dekoracja kościoła- p.Beata Dekoracje Britain
18.06.2011 => Kasia&Tomek – parafia Św. Mateusza Apostoła w Nowym Stawie
18.06.2011 => Asia&Tomek – Dworek Oleńka/ foto Foto Ars/ zespół R.S.R
18.06.2011 => aurinio88 – dworek Novello w Baninie/ zespół Sami Swoi/ foto Monika Urbaniak- Sepia
18.06.2011 => Agnieszka i Karol – Zajazd Jawor w Pruszczu Gdańskim
18.06.2011 => Nefele / sala Lukullus / fotograf
18.06.2011=> izula- sala hydroinstal w Bolszewie/ zespół PULS
18.06.2011=> Kitek888
24.06.2011 => karolina1982 - Pod Lipami w Łęgowie/ Allbama
25.06.2011 => iliana,Roza Wiatrow, dj limahl,fotogrupa, jamis-video,fryzjer, maikijazystka, kosciol na Armii Krajowej Gdynia
25.06.2011 => Sussi
25.06.2011 => malgos.1985 (Gosia i Adam) – Dworek Oleńka
25.06.2011 => endżi – sala Casilla/ zespół Paradise/ foto fotogrupa
25.06.2011=> Magda - sala Kłosowo
25.06.2011 => a_guniek
25.06.2011=>blyskawica (Sabina i Grzegorz) – Dom Rekolekcyjny Straszyn/ zespół Rex
25.06.2011=>Agnies

LIPIEC:
01.07.2011 => Madzia (Madzia i Kamil)- Sala Pod Aniołem w Gdańsku/ Kościół Św. Katarzyny Szwedzkiej
02.07.2011 => anulargn: http://www.ranczopodlipa.pl/, http://www.kspol.pl/, http://www.prophotography.pl/, lista gości i kucharki.... :)
02.07.2011=> ania85 – Hotel Falko
16.07.2011 => Rayfall - Hotel Falko/ dj Gucio
23.07.2011 => rurka102 ( Aga i Marcin) - Dworek Oleńka/ Zespół Everest tzwn. Bercik/ Foto i zdjęcia Państwo Langa/ Kościół Św. Trójcy w Gdyni Dąbrowie
23.07.2011 => Krzesełko – sala odpowiednik Ramlei w Kartuzach/ zespół Sami Swoi/ foto DG13
30.07.2011 => gosiak1905 - Tawerna Grecka Lukullus/ Allabama/ videogroszek/ fotogrupa
30.07.2011 => princess – Hotel Faltom Rumia/ Orkiestra Energia/ Dj Marek poprawiny

SIERPIEŃ:
05.08.2011 => tygrys (Karolina i Michał)- Hotel Orle w Sobieszewie/
06.08.2011=>minika86 – Zajazd Austeria w Rychnowie/ zespół HIT z Olsztyna/ foto Transvimed P. Ociepski
13.08.2011 => Brygida i Gianluca - Jagatówka / zespół Bracia Drossel / VideoTomek / Kościół Św.Judy Tadeusza Gdańsk Łostowice
13.08.2011 => Siunia (Asia i Grzesiek) - Kościół i sala Malbork/zespół Witek Band/Video Chyła
13.08.2011 => agness444 (Agnieszka i Piotr) – restauracja “Dzikie Wino”/
20.08.2011 => Agusiek (Agnieszka i Kuba) - kościół oo. Fanciszkanów w Gdyni/ Rezydencja Bardo w Koleczkowie
20.08.2011 => latika
20.08.2011 => patusia_89 – sala Karczma w Kczewie”/ Kościół Okrąglak na Przymorzu
20.08.2011 => monika87 – sala bankietowa w Lublewie/ zespół „DEMO”/ foto- fotostan/ video hp studio/ ślub godz.17
27.08.2011 => SSSSSSylwia - Dworek Oleńka
27.08.2011 => Emilia – sala Kłosowo
27.08.2011=> Lisa1
27.08.2011=> roztrzepana

WRZESIEŃ:
03.09.2011=> tigra – ośrodek Roma namiot+ kapliczka/
17.09.2011 => iwonus.p - "u SOCHY" Ramleje/Zespół LOTOS/Kamer-vid
17.09.2011 => micasia - Dworek Oleńka, zespół SAWI/ kościół w Gdańsku u Jezuitów godz.16
17.09.2011 => Madzia - Hotel Szarlota w Koscierzynie/ DJ Limahl/ Kamerzysta- T. Chorążewicz
17.09.2011 => nat (Natalia i Maciek)
17.09.2011 => ma_dzia (Magda i Michał) Hotel Drywa w Dworku
17.09.2011=> ice_bebe (Aga i Maciek) – Hotel Gniecki
17.09.2011=>Almusia (Karolina i Wojtek) – Pod Aniołem/ dj Sławek Wawrzyniak
24.09.2011 => migotka1986 - Dworek Oleńka
24.09.2011 => jarzebina – sala Maciejka/ zespół Best/ studio videogroszek i MUUU Studio http://www.just2.pl
24.09.2011=> miliani (Emilia i Łukasz) – Hotel Faltom,sala balowa/ Kościół Niepokalanego Serca Maryi w Gdyni Karwinach

PAŹDZIERNIK:
01.10.2011 => Emiś_87 (Emilia&Michał)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a chcesz tak całkiem datę zmieniać?? wtedy stracisz zaliczki za orkiestrę, fotografa,itp.. jeżeli oczywiście wpłacałaś im..no chyba, że oni się zgodzą na zmianę terminu to ok..ale jak nie..to byś musiała wszystko od nowa załatwiać..;/

a odnośnie środy albo czwartku, to myślę że czwartek jeszcze by przeszedł, ale środa to już gorzej raczej, wszyscy by musieli urlopy pozałatwiać a nie każdemu mogłoby to odpowiadać..a może w piątek któryś, często zniżki na piątki mają i sale i zespoły, a też dogodniejszy dzień dla większości gości..
a co do kłótni... oj wiem, że gdybym ja to załatwiała to byłoby kiepsko, jestem bardzo wybuchową osobą, dlatego na razie zostawiłam to na głowie mojej mamy. Może załatwi to na spokojnie, bo wiem, że gdy ja wkroczę to będzie kiepsko :P już za samego "właściciela" sali, bo mam trzech kandydatów: Panią z Kartuz, Panią z Ramlei i jeszcze słyszałam że jakiś Pan jest właścicielem i każdy mówi coś innego!
no niby umowa ustna jest równie ważna, ale wiesz..prawdziwymi świadkami jestem tylko ja, mój M i babka od sali, którzy byliśmy przy wpłacaniu zaliczki..a ona może powiedzieć, że nie pamięta, żeby mówiła, że np orkiestrę liczy taniej..więc chyba tak jak Ty będę nalegała na szczegółową umowę...nie chcę się potem przejechać..;/
Natalko a to ile biorą za występ, to jest po prostu cena za granie orkiestry..:) krzesełko wymieniła elementy jakie w umowie muszą być : miejsce grania, data, godzina, wpłata zaliczki i cena za występ (cena całościowa za wynajęcie zespołu) :)
ale chciałabym mieć poprawiny więc piątek odpada :/
z zespołem wydaje mi się że mogłabym się dogadać o zmianę terminu (ew. zapłaciłam 300 zł to w miarę niedużo, a jeżeli to mogłoby być moje odszkodowanie o które mogę poprosić restauracje pod orłem :P), bo nie rezygnuję z nich tylko zmieniam datę. a z fotografem już rozmawiałam, tylko że muszę znaleźć dogodny mu termin.
no tak...to rzeczywiście piątek odpada..;/
w sierpniu jest długi weekend ...a może trafi się para która ma wesele w piątek, w sobote poprawiny, a wy byście mieli w niedzielę wesele (14sierpnia) i w poniedziałek (15 sierpnia- święto) poprawiny..
bo w tygodniu to raczej za czwartkiem bym była..
Basiu no ja też mam tylko dowód wpłaty ale miałam ze sobą 4 osoby w razie co które mogły by być świadkami :) co do zespołu i kamerzysty to tak powiedziała nam że płacimy jak za gości no i dzieci do 7 roku 50% a starsze tak jak dorosły trochę mi się to nie podoba bo ile to dziecko zje ale nich już zostanie tak będzie więcej jadła na poprawiny :) ja o naszej właścicielce same plusy słyszałam więc jestem spokojna. Nie podobało mi się tylko to że z pokojami nam zamieszała ;( i teraz mam problem. Tak właśnie jest jak się nie piszę teraz już wiem że muszę ją pilnować i sprawdzać :) Ale babka poczuła się i powiedziała że załatwi moim gościom pokoje ;) Na początku miały być 4 pokoje a ona dała nam tylko 2 no ale trudno mam nauczkę już że wszystko trzeba wymuszać żeby mieć na papierze i teraz tak robię co tylko mogę to umowa i podpis :)
no właśnie..z pokojami mieszała strasznie, bo nam też powiedziała na początku, że ma tu wpisane, że niby druga para młoda też chciała jakieś pokoje, ale mówi nam "jak państwo płacicie mi od razu zaliczkę za domek to pokoje wasze będą, bo oni jeszcze umowy nie podpisali.." i mówiła, że wszystkie pokoje dostaniemy, później do mnie dzwoniła, czy jeden wam możemy odstąpić, to mówię że ok spoko, potem przyjeżdżamy do niej i mówi nam że mamy 7 pokoi..zakręcona kobieta..:)
ale umowę chyba pojedziemy do niej spisać..niech nam wszystko uwzględni, to że orkiestrę taniej, itp..bo nie chce mieć niespodzianki później, co parwda też same pozytywy słyszałam o niej ale jednak wolę się 'zabezpieczyć'..
Nie no pewnie że tak :) no ja będę ją pilnować już :) bo mój to się tak zdenerwował na nią wtedy że aż jej głupio było ;) jak już będę znała godzinę w kościele to się do niej pofatyguje i z nią pogadam co i jak :)
nasz wątek nazywał się kiedyś: ploteczki panien młodych. moja uwaga jest taka, że fajnie byłoby gdyby z każdym nowym wątkiem nazywał się tak samo, ale i kolejnym numerem. dzięki temu łatwiej nam będzie w przyszłości ich wyszukać na forum, za pół roku lub rok możemy nie pamiętać jak się nazywały poszczególne wątki :)
Fajny pomysł ja jestem za ;) w ogóle po weselu dalej będę tu zaglądać bo ciężko będzie mi się odzwyczaić od forum i takich fajnych koleżanek :) chyba będę wtedy służyć radą dla nowych panien młodych :D
no wiem wiem, też o tym myślałam, ale zanim ja zajęłam się naszym wątkiem, to on też nie miał numerów (tak bym dalej kontynuowała numerację), a wiem, że już kilka przed tym było i w sumie ciężko mi było stwierdzić który to z kolei i jaki numer dać..ja na pewno 2 wątki założyłam i jeden ola..więc przy następnym dam po prostu jako cz.4..bo innego pomysłu nie mam..no chyba że na nowo numerować..co myślicie?
Ten wątek jest już chyba 5 czy 6, ale niezależnie od jakiej numeracji zaczniesz będzie ok, bylebyśmy się połapały, że to nasz wątek :)))))

Co do umowy to faktycznie najlepiej jak jest pisemna i szczegółowa, bo tak jest najłatwiej udowodnić na co się umawiałaś - my się staramy zawierać wszystkie umowy pisemne, chociaż na przykład z panią, która będzie grała na skrzypcach nie mamy umowy, ale mamy maile i potwierdzenie przelewu, więc jak coś udowodnić się da.

Jeśli chodzi o umowę ustną to można próbować egzekwować swoje prawa - sądy na ogół przychylniej patrzą na konsumenta, który jest słabszą stroną obrotu gospodarczego. Ja na Twoim miejscu bym się wściekła, zrobiła im niezłą awanturę i zagroziła pozwem, a jak to by nie poskutkowało to faktycznie bym do sądu poszła z roszczeniem odszkodowawczym oczywiście.

Co do ślubu w środku tygodnia to niektórzy goście mogliby mieć problem z dotarciem na Wasz ślub ze względu na brak urlopu itp. Jeśli już to faktycznie mógłby to być czwartek, ale myślę, że lepiej zmienić salę niż datę :)
ja mam również umowe spisaną na papierze, 20% zaliczki wpłacono, dowód wpłaty i i różne stemple więc powinno być gites.
Najlepiej mieć wszystko na piśmie i potem nikt Ci nie wmówi, że czegoś nie mówił ...

Ja też myśle, że lepiej zmienić sale niz date, ale to wszystko będzie zależało czy znajdziesz coś co będzie Ci odpowiadać, a napewno tak będzie :)

Wiecie co jeszcze mi chodzi po głowie... może i to głupia sprawa, ale jak załatwiacie przed ślubem sprawy hormonalne :) znaczy się, żeby nie mieć ciotecznej niespodzianki :) Nie za bardzo chcialabym zacząc brac tabletki bo mi nigdy nie służyły, ale jesli bym musiała to kiedy najlepiej zacząć ? :)
no to jest problem zeby dostac i miec na slub juz tez sie o to martwie...sa jakies sposoby??
Tylko antykoncepcja. Jeżeli nie bierzesz teraz to najlepiej iść do lekarza i powiedzieć o co kaman i on najlepiej doradzi jakie tabletki i ile wcześniej zacząć brać, ale wydaje mi się że dwa miesiące przed ślubem wystarczy. Ja np. mam tak że biorę anty po dwa opakowanie i po drugim robię przerwę ale tak jak mówię ustalił to lekarz. Ja mogę brać po dwa opakowania ponieważ mam długi cykl i co miesiąc przerwa to coś tam za często jak na mój cykl ;) Do tego mąż farmaceuta więc nie ma mocy żeby coś było nie tak :) Ale tak jak mówię żeby mieć 100% pewność że okres nie pojawi się na ślubie to tylko anty i koniecznie wizyta u lekarza ;)
Ja nie mam tego problemu - od kilku lat biorę tabletki, mam dobrze dobrane i czuje się na nich rewelacyjnie. Gorzej jak pomyślałam o zrobieniu sobie przerwy - wysiadłam nerwowo :P
Wiem, że sa jakieś zastrzyki które przesuwają okres. Ale to też hormony. Trzeba dopytać lekarza.
święta racja wybiorę się napewno :)
jedyne o co się bałam przy tych hormoinach to to, że zawsze czuje sie taka napuchnieta i nie chcialabym sie na swoim slubie brzydko, zle czy cos nie teges czuc... lepiej wiec pojde juz i zaczne wyprobowywac :):):)
Bo to jest uzależnione od stosunku ilości estrogenu i progesteronu w organizmie oraz fizjologicznej ilości tych hormonów w organizmie. Ja biorę od kliku lat Yasmin i czuje się rewelacyjnie ;) ponoć te tabsy są najlepsze dużo kobiet je bierze i jest oki. Są drogie ale warte swej ceny :)
"ponoć te tabsy są najlepsze" nie można tego tak ująć...takie pojęcie nie istnieje...kobiecy organizm to indywidualna sprawa i każdy inaczej reaguje..ja biorę od zawsze Microgynon 21 który kosztuje ok 8 zł, jest on na rynku niemalże od samego początku antykoncepcji w Polsce a inne tabletki...pojawiają się na rynku i znikają... Nie twierdzę że są one najlepsze bo są to tabletki jednofazowe i niektóre kobiety takich brać nie mogą bo nie trzyma im cykl..
Pozdrawiam
do góry