Widok
Pasterze pedofile
Do samobójstwa Bartka doszło w połowie grudnia 2007 r. w miejscowości Hłudno. Chłopiec powiesił się na drzewie. Zostawił list, w którym miał oskarżyć miejscowego proboszcza o bezpodstawne posądzenie go o kradzież. Napisał w nim też, że nie chce już być "gwałcony" przez tego "pedofila", ale wyrazy te później zamazał.
https://wiadomosci.wp.pl/proces-ksiedza-oskarzonego-o-znecanie-sie-nad-chlopcem-6031544473121921a
https://wiadomosci.wp.pl/proces-ksiedza-oskarzonego-o-znecanie-sie-nad-chlopcem-6031544473121921a
najpotworniejsza krzywda ,jaka istnieje na tym swiecie to krzywdzenie dziecka
i tego dopuszczaja sie ci,ktorzy winni dziecko przed tym chronic
wszak twierdza oni ,ze słowo Chrystusa przewodzi kosciołowi
i w takich momentach nikt nie kwapi sie zacytowac slowa tego,ktory ten kosciol (niby) stworzył
„Cokolwiek uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili” (Mt 25,40)
ALE ten sam fragment chetnie cytowany jest
w walce o dzieCI nienarodzone
czyli dzieic mamy chronic do momentu chrztu
pozniej one juz nie podlegaja ochronie?!
chciałabym zeby mi odpowiedzieli Panowie wierzacy
i tego dopuszczaja sie ci,ktorzy winni dziecko przed tym chronic
wszak twierdza oni ,ze słowo Chrystusa przewodzi kosciołowi
i w takich momentach nikt nie kwapi sie zacytowac slowa tego,ktory ten kosciol (niby) stworzył
„Cokolwiek uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili” (Mt 25,40)
ALE ten sam fragment chetnie cytowany jest
w walce o dzieCI nienarodzone
czyli dzieic mamy chronic do momentu chrztu
pozniej one juz nie podlegaja ochronie?!
chciałabym zeby mi odpowiedzieli Panowie wierzacy
W innym wątku zapytaj, to odpowiem. Bo tu mamy przykład nauczyciela-sadysty, który doprowadził dziecko do samobójstwa. Jest to jedna z najpowszechniejszych przyczyn samobójstw wśród dzieci. No był księdzem ten nauczyciel, lecz to sprawa właśnie z tej kategorii. Z tego, co doczytałem oczywiście. W sprawie pedofilii mamy tam coś, co na chłodno można nazwać impulsywnym oskarżeniem odwołanym wyraźnie po chwili refleksji. Trochę mało, żeby akurat ten przypadek katalogować jako "pasterze-pedofile". Ja bym to umieścił w folderze "nauczyciele-sadyści". Co tam się musi dziać na tych kolegiach redakcyjnych. Ogary poszły w las. Trochę przeszarżowali moim zdaniem. Uprzejmie donoszę, że wewnątrz Kościoła zapłonął rzadko spotykany żar. Warszawka zawsze zapominała o Podlasiu, Podkarpaciu i moherowych babciach ze wsi. A moherowe babcie mają emerytury i oszczędności, nie kredyciki we frakach :)))
To jeszcze porada przyjacielska. Serio. Zaginanie katoli cytatami z Biblii to nie jest dobry pomysł. To tak jakby nauczyć się dwóch trzech sztuczek z Wejścia Smoka i wyskoczyć na ring do mistrza kung-fu. Gdyby Kościół dało się skompromitować Słowem Bożym, to przez 2 tysiące lat ktoś już by to dawno zrobił. Na temat wybiórczego walenia Słowem jak kijem bejsbolowym napisano już setki opracować i powiedziano tysiące kazań. Jezus był właśnie w ten sposób kuszony. Diabeł mówił: skacz z przepaści, bo przecież Pismo mówi, ze aniołowie będą Cię na rękach nosić. Wyciągał wtedy swój cytat i było pozamiatane. Co mi na przykład z marszu do głowy przyszło?
"Błogosławcie tych, którzy was prześladują! Błogosławcie, a nie złorzeczcie!"
"Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone."
"A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi. A kto by rzekł swemu bratu: Raka, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł: "Bezbożniku", podlega karze piekła ognistego".
Ten ostatni to prawdziwy killer. Tak martwię się o was czasem z powodu tego cytatu. Słusznie? Nie, niesłusznie. Bo tak naprawdę to jest cytat o mnie. Na wszystkie trzeba patrzeć jako na cytaty o mnie. Dlatego to taka trudna droga. Wydaje mi się nawet trudniejsza od zostawania mumią za życia, co w niektórych odłamach buddyzmu jest praktykowane.
Tyle słowa na niedziele. Jakby co to Mulatkę poproszę ;)) Ahahahaha.
"Błogosławcie tych, którzy was prześladują! Błogosławcie, a nie złorzeczcie!"
"Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone."
"A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi. A kto by rzekł swemu bratu: Raka, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł: "Bezbożniku", podlega karze piekła ognistego".
Ten ostatni to prawdziwy killer. Tak martwię się o was czasem z powodu tego cytatu. Słusznie? Nie, niesłusznie. Bo tak naprawdę to jest cytat o mnie. Na wszystkie trzeba patrzeć jako na cytaty o mnie. Dlatego to taka trudna droga. Wydaje mi się nawet trudniejsza od zostawania mumią za życia, co w niektórych odłamach buddyzmu jest praktykowane.
Tyle słowa na niedziele. Jakby co to Mulatkę poproszę ;)) Ahahahaha.
Prawda. Kto jej szuka ten znajdzie.
Jeśli żyć to tylko w Prawdzie i jeśli umrzeć to tylko za Nią.
Tak żył i umarł Jezus, i wielu po Nim. Kto poznał Słowo i żyje wg Słowa, ten ma życie wieczne.
Co to znaczy?
Kto rozumie ten wie wszystko i niczego tłumaczyć mu nie trzeba.
Kto nie rozumie a poświęca swój czas i wysiłek na szukanie, być może doczeka zrozumienia.
Prosta jest Prawda o życiu a jednak tak skomplikowana i nie do pojęcia dla wielu.
Odpowiedzi na każde pytanie dane nam są na wyciągnięcie ręki i dostępne za darmo.
Wystarczy się po nie schylić.
"Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w owczej skórze, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami. Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia, albo z ostu figi? Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców. Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone. A więc: poznacie ich po ich owocach. Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. Wielu powie Mi w owym dniu: "Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia, i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?" Wtedy oświadczę im: "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!"
http://www.youtube.com/watch?v=1OD7JuMp0cE
Jeśli żyć to tylko w Prawdzie i jeśli umrzeć to tylko za Nią.
Tak żył i umarł Jezus, i wielu po Nim. Kto poznał Słowo i żyje wg Słowa, ten ma życie wieczne.
Co to znaczy?
Kto rozumie ten wie wszystko i niczego tłumaczyć mu nie trzeba.
Kto nie rozumie a poświęca swój czas i wysiłek na szukanie, być może doczeka zrozumienia.
Prosta jest Prawda o życiu a jednak tak skomplikowana i nie do pojęcia dla wielu.
Odpowiedzi na każde pytanie dane nam są na wyciągnięcie ręki i dostępne za darmo.
Wystarczy się po nie schylić.
"Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w owczej skórze, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami. Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia, albo z ostu figi? Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców. Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone. A więc: poznacie ich po ich owocach. Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. Wielu powie Mi w owym dniu: "Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia, i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?" Wtedy oświadczę im: "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!"
http://www.youtube.com/watch?v=1OD7JuMp0cE
ann, ja zajrzę i tu i tam. wreszcie. tylko dużo pracy dzisiaj. tak nie po katolicku ale jak trzeba to trzeba. nie wiem, czy dziś na trydencką wyrobię. akurat jak mi ks. korupka przypomniał, co tam się naprawdę dzieje, to ja mam problem z czasem...
https://www.youtube.com/watch?v=FTVLrdhHSL4&t=778s
https://www.youtube.com/watch?v=FTVLrdhHSL4&t=778s
odnosnie Ravena tekstu
-----jakoby zaginanie ,czy zadawanie cwieka katolikom cytatami z biblii
ze niby nie ma sensu
(nie chce mi sie cytowac-wklejac-co dokladnie napisałes)
przypomnij mi jeszcze raz ,jako byłemu katolikowi
co jest podstawa wiary katolika czy chrzescijanina,bo przeciez podstawy obu sa te same
?!
i czy ta podstawe uzywa sie wybiorczo?
odnosnie niektorych aspektow zycia
momentów zycia,sytaucji ,osó--niektorych?!
czy te podstawe powinno sie uzywac wszedzie
respektowac wobec kazdego i w kazdej dziedzinie
skoro ktos jest katolikiem-chrzescijaninem
?
dlaczego to Słowo Boze jest przez was samych łamane
w momencie ,kiedy okazuje sie ,ze wy sami dopuszczacie sie haniebnych czynow?
bo ja nie rozumeim tej wybiorczosci
----------------------------------
to,ze kartka dziecka bedzie przedmiotem spekulacji to maiłam napisac w pierwszym poscie tu
no i nie myliłam sie jest!
kartka jest napisana ze złosci
kartka w ogole nie istaniała
kartke napisał po czesci ktos inny
kartka jest prowokacja
kartka jest komunistycznym tworem antyklerykałów
kartki nie nalzey brac pod uwage
itd.....
Dlaczego w waszych tłumaczeniach tak czesto,ze az zawsze
rozmywa sie sedno--istota
najwaznijesza rzecz
najgorsza podłosc
skrzywdzenie dziecka?
-----------
trzecia sprawa----dlaczego wymiennie uzywasz słowa sadysta
po to by nie uzyc słowa "pedofil"
wy macie fobie w tym temacie
ten sadysta jest jednoczesnie pedofilem
i czyn o dpodłozu seksualnym wobec dziecka nie nazywa sie w prawie sadyzmem tylko pedofilia
z sadyzmem!
morderstwa nie okraslamy sadyzmem
tylko morderstwo z sadyzmem
gwałt z sadyzmem
kazdy czyn krzywdzacy jest z sadyzmem
ale kazdy ma inna nazwe
ale ---jesli uprzec sie przy twojej teorii to nie robisz tym ,ktorych bronisz" lepiej "
bo okreslajac "sadystami" ksiezy stawiasz ich w takim samym swietle
co my-okreslajac ich "pedofilami"
bo pedofil jest sadysta
choc sadysta nie musi byc pedofilem
-----jakoby zaginanie ,czy zadawanie cwieka katolikom cytatami z biblii
ze niby nie ma sensu
(nie chce mi sie cytowac-wklejac-co dokladnie napisałes)
przypomnij mi jeszcze raz ,jako byłemu katolikowi
co jest podstawa wiary katolika czy chrzescijanina,bo przeciez podstawy obu sa te same
?!
i czy ta podstawe uzywa sie wybiorczo?
odnosnie niektorych aspektow zycia
momentów zycia,sytaucji ,osó--niektorych?!
czy te podstawe powinno sie uzywac wszedzie
respektowac wobec kazdego i w kazdej dziedzinie
skoro ktos jest katolikiem-chrzescijaninem
?
dlaczego to Słowo Boze jest przez was samych łamane
w momencie ,kiedy okazuje sie ,ze wy sami dopuszczacie sie haniebnych czynow?
bo ja nie rozumeim tej wybiorczosci
----------------------------------
to,ze kartka dziecka bedzie przedmiotem spekulacji to maiłam napisac w pierwszym poscie tu
no i nie myliłam sie jest!
kartka jest napisana ze złosci
kartka w ogole nie istaniała
kartke napisał po czesci ktos inny
kartka jest prowokacja
kartka jest komunistycznym tworem antyklerykałów
kartki nie nalzey brac pod uwage
itd.....
Dlaczego w waszych tłumaczeniach tak czesto,ze az zawsze
rozmywa sie sedno--istota
najwaznijesza rzecz
najgorsza podłosc
skrzywdzenie dziecka?
-----------
trzecia sprawa----dlaczego wymiennie uzywasz słowa sadysta
po to by nie uzyc słowa "pedofil"
wy macie fobie w tym temacie
ten sadysta jest jednoczesnie pedofilem
i czyn o dpodłozu seksualnym wobec dziecka nie nazywa sie w prawie sadyzmem tylko pedofilia
z sadyzmem!
morderstwa nie okraslamy sadyzmem
tylko morderstwo z sadyzmem
gwałt z sadyzmem
kazdy czyn krzywdzacy jest z sadyzmem
ale kazdy ma inna nazwe
ale ---jesli uprzec sie przy twojej teorii to nie robisz tym ,ktorych bronisz" lepiej "
bo okreslajac "sadystami" ksiezy stawiasz ich w takim samym swietle
co my-okreslajac ich "pedofilami"
bo pedofil jest sadysta
choc sadysta nie musi byc pedofilem
tytul jest dosadny i trafny ,mowmy nie o nauczycielach wf-fu
plastyki,historii...itd
tylko o nauczycielach wiary katolickiej,ktorzy sami siebie nazywaja "pasterzami"
zaden z moich nauczycieli i wykladówców ,poza tymi w sutannie
nie nazywali siebie "pasterzami"
Raven
spadasz mi w dół w rankingach
tylko na tyle cie stac--na wybiegi,odskocznie,manipulowanie otoczka zdarzenia itd
szkoda
plastyki,historii...itd
tylko o nauczycielach wiary katolickiej,ktorzy sami siebie nazywaja "pasterzami"
zaden z moich nauczycieli i wykladówców ,poza tymi w sutannie
nie nazywali siebie "pasterzami"
Raven
spadasz mi w dół w rankingach
tylko na tyle cie stac--na wybiegi,odskocznie,manipulowanie otoczka zdarzenia itd
szkoda
Chwila przerwy bo podłogi mi schną. Przeczytaj Isztar ter zalinkowany artykuł dokładnie. A potem postaw się w roli sędziego albo prokuratora. Tu akurat są bardzo wątłe przesłanki żeby mówić o pedofilii. Co ja na to poradzę? Pisałem tylko o tym konkretnym przypadku. W sumie dobrze, że nie jesteś sędzią, bo nie można tak emocjonalnie do kazusów podchodzić. Z castingu do ławy przysięgłych w usa tacy ludzie wylatują w pierwszej kolejności
Nie, futrzaczku. To Ewangelia św. Jana, rozdział 8, wers 31. To było akurat o wyzwoleniu od grzechów. Można te słowa odnosić i do bieżącej sytuacji i do toczącej się obecnie kampanii wyborczej, ale ja tam mówię pas. Wolałbym o poważnych sprawach popisać sobie. Jak już koniecznie trzeba w biblijnym kontekście rozpatrywać różne mapy i inne polityczne inicjatywy to doprecyzuję, że prawda niepodparta miłością nadaje się do spuszczenia w kanalizacji. Moge powiedzieć komuś, ze jest paskudny, ma podły charakter i ma dwie lewe ręce do wszystkiego a potem wytrzeć sobie usta tym właśnie cytatem. Wszystko zależy od intencji. A ze toczy się właśnie kampania wyborcza, to mam pewne obawy co do intencji pani posłanki Joanny o trudnym do zapamiętania nazwisku. Nie wyrokuję. Wątpię po prostu. Bo intencje pana Smarzowskiego to wykumałem z wywiadów. Wyszło mi, że ma intencje oczyszczenia Kościoła. Z wiernych.
Pierwotnie ewangelia, oczywiście. Wtórnie min. I encyklika Redemptor Hominis ;) Potem powtórka w Veritatis splendor kilkanaście lat później i jeszcze w czasach uczestnictwa (jako Wojtyła) II soboru watykańskiego - chyba po raz pierwszy tak szeroko użył tego cytatu.
W komentarzu do mapy nawiązuję konkretnie do kontekstu Parati Semper, listu do młodzieży z '85 bodajże. Tak, jest to ironia w tym konkretnym przypadku.
Uprzedzałam ;P
Ps. Nie. To o Klerze. Też sie nastawiłam, że to główny cel produkcji. Otóż nie.
W komentarzu do mapy nawiązuję konkretnie do kontekstu Parati Semper, listu do młodzieży z '85 bodajże. Tak, jest to ironia w tym konkretnym przypadku.
Uprzedzałam ;P
Ps. Nie. To o Klerze. Też sie nastawiłam, że to główny cel produkcji. Otóż nie.
znowu znoszenie tematu na inne tory
o czym ten post jest?
o polityku,przez ktorego powiesiło sie dziecko
czy o ksiedzu?
ktory dopuscił sie..czego?
czyz nie grzechu rowniez?
znowu wybiorczosc
grzech ksiedza nie jest rownoznaczny z grzechem polityka
?
co do smierci dziecka ma jakas Joanna i kampania wyborcza?!
co ma piernik do wiatraka?
i czemu wciaz odsuwasz odpowiedzialnosc na rowni
kazdego ze spoleczenstwa za swoj grzech,czy inaczej po swieckiemu- przestepstwo?
jaka wage ma obmowa przy tak haniebnym czynie pedofilskim?
czy morderstwo jest tym samym co złodziejstwo?
czy przesolona zupa jest tym samym co wrzucenie trucizny do zupy?
wychodzisz z ałozenia ,ze ksieza powinni byc nietykalni,mniej tykalni
czy bardziej rozgrzeszani
?
jesli "prawda"mozna odnosic tylko do grzechu
to czy manipulacja jest grzechem
czy prawda jest ,ze wielbład ma w garbie wode
i czy rozpowszechnianie tej nieprawdy jest grzechem?
czy wszystko co zwiazane z nieprawda odnosi sie grzechu?
no i w koncu zdefiniuj "grzech"
o czym ten post jest?
o polityku,przez ktorego powiesiło sie dziecko
czy o ksiedzu?
ktory dopuscił sie..czego?
czyz nie grzechu rowniez?
znowu wybiorczosc
grzech ksiedza nie jest rownoznaczny z grzechem polityka
?
co do smierci dziecka ma jakas Joanna i kampania wyborcza?!
co ma piernik do wiatraka?
i czemu wciaz odsuwasz odpowiedzialnosc na rowni
kazdego ze spoleczenstwa za swoj grzech,czy inaczej po swieckiemu- przestepstwo?
jaka wage ma obmowa przy tak haniebnym czynie pedofilskim?
czy morderstwo jest tym samym co złodziejstwo?
czy przesolona zupa jest tym samym co wrzucenie trucizny do zupy?
wychodzisz z ałozenia ,ze ksieza powinni byc nietykalni,mniej tykalni
czy bardziej rozgrzeszani
?
jesli "prawda"mozna odnosic tylko do grzechu
to czy manipulacja jest grzechem
czy prawda jest ,ze wielbład ma w garbie wode
i czy rozpowszechnianie tej nieprawdy jest grzechem?
czy wszystko co zwiazane z nieprawda odnosi sie grzechu?
no i w koncu zdefiniuj "grzech"
Artykuł? O księdzu katechecie-sadyście, który najprawdopodobniej doprowadził do samobójstwa chłopca. I ten chłopiec w liście zaczucił mu również pedofilię, ale potem to skreślił. Tyle wyczytałem. Między nami nie ma tak naprawdę żadnego sporu. Gdybym był sędzią to w życiu bym nie skazał tego akurat księdza za pedofilę. Wiewiórka dobrze to opisała na samym początku i ja się z tym generalnie zgadzam.