Widok

Patelnie ceramiczne

Używacie? Jeśli tak - co możecie o nich napisać po dłuższym użytkowaniu? Jakie polecacie?

Do tej pory używałam patelni Tefal. Jakiś czas temu kupiłam "marketową" mniejszą(24cm), ceramiczną - ma za sobą 2 smażenia i podoba mi się. Mam wrażenie, że szybciej się nagrzewa/smaży i potrzeba mniej oleju.

Nadeszła pora wymiany dużej patelni - i teraz nie wiem w co zainwestować i ile :] Czy tańsze też są ok? Czy tylko "firmienne"? Chcę kupić 28cm :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja używam dwóch ceramicznych - małej i dużej, kupiłam "firmowe" bo wolałam zapłacić trochę więcej, niż pseudo-zaoszczędzić i przekonać się po roku, że są do śmieci. Sprawują się bez zarzutu, teflon i patelnie "IKEOWE" nie mają w ogóle podskoku.
Od jak dawne je używasz? Czy zauważyłaś już jakieś ślady zużycia?
Czytałam na innym forum, że po jakimś czasie i przypaleniu jedzenie przywiera, powłoka ciemnieje itd.
Jakiej masz firmy?
Aguusia, ja z innej beczki,

w tamtym tyg robiłam zakupy w PIotrze i Pawle, i przy kasie pani zapytala ile mam dzieci i jaka plec, powiedzialam ze 2 dziewczynjki, Pani dała mi 2 zestawy karta (po 5 szt) z tymi papugami Brio, czy jak im tam.
Wiem ze szukałaś coś z tymi papugami:))))
image image
aga graniczne są tylko do określonej temp. Jak porysujesz to możesz wyrzucić tak samo jak teflonowe.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
duży wybór takich patelni ceramicznych jest w tk max na matarni
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja dostałam małą ceramiczną z rossmana i uważam że jest beznadziejna, nie nadaje się do naleśników, placów, jajecznicy... tefloowe chyba są bardziej uniwersalne. Może coś w tym jest, że to "niefirmówka" ale jednak dużą kupiłam z tefala, 30 cm za 90 zł w fasion house, mam ją póki co jakieś 2 miesiące ale nie mam na razie zastrzeżeń
ja swoją uzywam ponad 2 lata, nic nie przywiera, jest super.. zuzycia zbytnio nie widzę, niestety troszkę nam się porysowala-więc za jakiś czas do wymiany-ale póki co nadal jest ok, mam 2, 1 droższą (tzw nalesnikowa kupiona internetowo niby jakaś włoska czy inna) a druga z biedry -wprawdzie rzadko na tej z biedry smażę ale też jest jak dla mnie ok, reasumując-nie wyobrażam sobie patelni innej niż ceramiczna :)
MajowaMaja - dzięki za cynk :]

Dzięki Dziewczyny za opinie :) może jeszcze ktoś?

Cały czas nie wiem co kupić :P
Agusiu, ja mam patelnie ceramiczną z pokrywką, kupiłam dośc drogą firmy GREEN PAN ale niestety nie jestem z niej zadowolona:( faktycznie nagrzewa się szybciej niż inne ale też mi przypalała często. Dość szybko mi się porysowała i wtedy też wszystko zaczęło mi przywierać do dna. Drugą jaką miałam ceramiczną to patelnia grillowa, w ogóle nie spełniała swojej funkcji, grilowanie bez tłuszczu było niemożliwe bo natychmiast przywierało wszystko, z tłuszczem też przywierało...:( u mnie się nie sprawdziły ceramiczne niestety. Teraz kupiłam Tefala z taka nową powłoką teflonową, są po prostu super, nic mi nie przypala, nic się nie przykleja, na grilowej griluje bez odrobiny tłuszczu. Fajny sklep z patelniami jest w Feszyn na Szadółkach, mają atrakcyjne ceny i duży wybór, kupowałam tam obie patelnie, fajne mają akcesoria do patelni, kupiłam tam np. świetną długa łopatkę do naleśników za 8 zł Tefala:) patelnie ceramiczne też maja w sporym wyborze:)
Ania - podrzuć nazwę lub link do tej fajnej nowej patelni TEFAL :)
Do tej pory używałam właśnie patelni Tefala :] ogólnie nie miałam do nich zastrzeżeń :] tą, którą teraz chcę wymienić używam od ok 3 lat :) ale właśnie jedzenie zaczyna się do niej przyklejać, więc czas na wymianę :]

chcę mieć spokój znów na długi czas ;) jakiś czas temu był "bum" na te patelnie ceramiczne i dlatego pomyślałam, że może taką kupić?
Ta moja ma nazwę TEFAL TITANUM PRO ma 24cm i pokrywkę bo to jest taka głęboka do duszenia, ale takie zwykłe do smażenia też mieli z tego rodzaju. To jest najnowszy rodzaj teflonu z tefala, dużo ich widziałam też w makro:)
Dzięki Aniu:) :))) no to teraz mam zagwostkę :P O ile postanowiłam być wierna Tefalowi ;) to w dalszym ciągu mam problem z wyborem :P

http://www.tefal.pl/All+Products/Cookware/Non+stick+cookware/Products/Ceramic+Control+Enamel/Ceramic+Control+Enamel.htm

lub

http://www.tefal.pl/All+Products/Cookware/Non+stick+cookware/Products/Talent/Talent.htm

Pamiętasz może (mniej więcej) ile te patelnie kosztowały w sklepie? Chciałabym 28cm :]
Agusiu ja mam dokładnie tą drugą Tefala tylko głęboką 24cm z pokrywką, płaciłam za nią 150 zł :) natomiast ta ceramiczna którą mam jest firmy GREEN PAN też 24cm też głęboka i z pokrywka kosztowała ok.200 zł. Ta na pierwszym zdjęciu jest faktycznie inna niż moja, moja nie miała tego pola czerwonego w środku, bo ta wygląda fajnie na zdjeciu, może po prostu ta moja była jakaś zołzowata...? chociaż z tej grilowej też nie byłam zadowolona...:( kurczę nie wiem co ci Agusiu poradzić... ja bym dla siebie ceramicznej pewnie juz nie kupiła, ale jak rozmawiałam w tym sklepie w Feszyn to Pan był zdziwiony bo mówił że klienci są zadowoleni z tych ceramicznych... może znaczenie ma też rodzaj płyty na której smażysz, ja mam akurat indukcję, może na tych płytach ceramiczne sie gorzej sprawują...?
no to zamówiłam :)
wczoraj jeszcze szukałam opinii na temat tych patelni :) i trafiłam na jeden z moich ulubionych blogów kulinarnych - autorka ponad 1,5 roku temu dostała taką patelnię do testowania :] więc zapytałam jakie wrażenia i stan patelni po prawie 2 latach używania :] http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/08/patelnia-tefal-i-smazenie-w-papirusie.html
także teraz czekam na dostawę :] ciekawostka - patelnia Tefal Talent 30cm na stronie elektro.pl kosztuje 129 zł (+ darmowa wysyłka), a w marketach typu Media Markt, Saturn, Euro RTV - 189 zł :)

Dzięki Aniu:) za pomoc :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki Agusia za temat i podpowiedź z ceną.. :)
Także się przymierzałam do zmiany patelni i właśnie mnie przekonałaś :)
Pozdrawiam..
Po co mam się odchudzać?...
Same kości nie uniosą tak zajebistej osobowości jak JA! ;)
hehe :) miło mi, że ktoś jeszcze skorzysta na tych moich rozterkach/poszukiwaniach/porównywaniach itd. ;)
Ja tez niedlugo stane przed wyborem kupna patelni:-)) dziekuje dziewczyny za podpowiedzi:-)
Fajnie Agusia że wybrałaś Tefala, na pewno będziesz zadowolona. Moja służy mi już kilka miesięcy i jest jak nowa, jak dla mnie bez porownania z ceramiczną:) no i faktycznie w fajnej cenie ją kupiłaś:)
Dzisiaj kurier przyniósł mi moją paczkę :] a w niej (poza 4 grami dla Młodego) zamówioną patelnię :) faaaaajna jest :] ale ciężka :] Mama stwierdziła, że mam kolejny "mocny argument" w rozmowach z Mężem ;) hehehe ;) w każdym razie dla Rodzicielki za ciężka (ma problemy ze stawami dłoni)

i faktycznie ładna ta srebrna rączka :]

ciekawe jak się na niej smaży :] jak na złość akurat nie mam nic do usmażenia :P
He he dobre Agusia...:) kolejne praktyczne zastosowanie patelni:)
znajoma kucharka mi poleciła patelnie ballarini (trochę droga-używają jej w ich restauracji), tyle że nie posłuchałam jej i kupiłam taką z Biedronki (z tego co pamiętam za 60-70zł). pokuchciłam na niej rok i średnio byłam zadowolona. w końcu szarpnelam sie na tego ballariniego (maja oficjalny sklep w pl - http://ballarinisklep.pl/produkty/patelnie-ceramiczne/) i przyznam, ze faaajna patelnia ;p polecam kupowanie jakiś lepszych, za xxx zł, bo to inwestycja na lata będzie :)
patelnie ceramiczne fajnie się użytkuje i łatwo czyści, ja za swoją 24 cm dałam około 50 zł, podobno lepsze są ciężkie patelnie, z grubym dnem bo trwalsze, ale ja wolę taką jak moja, kiedyś kupiłam ciężką 30-centymentrową patelnię i czasem ledwo ją mogę jedną ręką utrzymać ==;;
My korzystamy z takich patelni: http://megapunkt.pl/produkt/patelnia-tytanowa-285-skk

W warunkach domowych powinna wystarczyć na ładnych parę lat.
Najsłodsze Pozdrowienia
Pracownia Tortów Róg Wojskiego
http://www.rogwojskiego.pl
http://www.facebook.com/rogwojskiego
tel 58 302 50 18
Ja z patelni ceramicznej jest mega zadowolona i nie zamieniłabym jej na żadną inną. Kupiłam taką marki Gerlach, a więc z nieco wyższej półki, ale przynajmniej wiem, że dobrze wydałam pieniądze. Gdyby ktoś szukał coś taniej kupić takie patelnie to można zerknąć sobie na http://ostry-sklep.pl/c/145/patelnie-ceramiczne-patelnie.html
Skoro już ktoś odkopał mój wątek sprzed 2,5 roku...

Używam patelnię już 2,5 roku ;) często :) i jestem bardzo zadowolona :)

A to daj znać jeszcze, jaką konkretnie używasz?

Teraz kupuję mniejszą, 24cm :) Tefal Talent Pro. Pewnie wyżej gdzieś pisałam. Kilka lat temu :)
Kup sobie drozsza liczy sie jakos
Agusia czyli masz Tefal Talent ?, bo właśnie szukam czegoś dobrego
Nie kupowałbym teflonowej patelni - raz miałem, teflon się zdrapał, po jakimś czasie zaczął odchodzić jak strupy ;)

Potem kupiłem ceramiczną - za 100zł z tesco firmy krzak, używam od 2 lat i jest super bez śladów użytkowania (Troche przypalona od dołu - to wszystko)

Z tego co wiem, teflonowe mają to do siebie, ze w tanich warstwa teflonu jest bardzo cienka i bardzo łatwo ją zniszczyć. Mało tego, z jakiegoś powodu moja patelnia wcale nie reaguje negatywnie na zalanie zimną wodą zaraz po smażeniu - teflonowa (znaczy metalowa z powłoką tefl.) by się od razu odkształciła.
Aga - tak ;) i jestem baaardzo zadowolona :) nawet zbierałam się do zakupu jeszcze jednej, mniejszej :) ale znalazłam w szafce zapomnianą, nową, teflonową Tefala ;)
Agusia dzięki za odpowiedz, ruszam na poszukiwania
Czasem warto kupić przez neta ;) Szybciej, taniej i bez szukania :) Jeszcze do domu przyniosą ;)
Agusia zamówiłam, przyniesli do domu, korzystam, jestem zadowolona. Dzięki wielkie
Patelnie ceramiczne są okej ale trzeba uważać żeby się nie porysowały. Ja sama mam patelnie Ballarini, bardzo sobie chwalę. W ogóle uwielbiam ceramikę, strasznie polecam też naczynka ceramiczne stauba, takie fajne przystawki w nich mogą być

Staub chyba jest pionierem jeżeli chodzi o wyrób akcesorii kuchennych. Zastanawia mnie czy w tym roku Zwilling.pl wprowadzi promocje z okazji Black Friday także na ich produkty ;3
Nie każda ceramiczna jest zła, ale też nie każda jest dobra. Ogólnie naczynia ceramiczne są bardzo ładne ale trzeba umieć z nich korzystać. Naczynia ceramiczne (I przy okazji żeliwne, szczególnie patelnie grillowe) są bardzo dobre od Stauba. Ale patelni ceramicznych akurat nie mają, tu polecam markę Ballarini, sam kilkukrotnie kupowałem u nich różne rzeczy, w tym patelnię ceramiczną, i jestem bardzo zadowolony z jej jakości.

Ja osobiście nie jestem fanem patelnii ceramicznych bo bardzo się rysują, ale jak bardzo chcesz to polecam produkty Ballarini są bardzo dobrze wykonane oraz w niskiej cenie https://ballarini.pl/patelnie-indukcyjne/patelnia-indukcyjna-ceramiczna-ballarini-rivarolo-piu?search_query=ceramiczna&results=159
A na ich stronie znakjdziesz również inne dobre firmy oferujące patelnie grillowe, garnki żeliwne, noże kuchenne i inne akcesoria kuchenne. Mowa o pionierze Staub, znanej marce Zwilling, Miyabi, czy BSF

Pracowałam na różnych patelniach i wnioski mam takie: ceramiczne nie nadają się do niczego poza postawieniem i podziwianiem. Zwykłe grzanki są w stanie na dłuższą metę porysować taką patelnię. To nieprawda,że się bez problemu smaży na nich bez tłuszczu, placki czy naleśniki przywierają a mięso smażone bez tłuszczu jest zwyczajnie suche.
Najlepsze patelnie to patelnie żeliwne, stalowe i teflonowe.

Zgadazm się, też nie przepadam za ceramicznymi patelniami. Zawsze mi się jedzenie do nich przykleja....

A kupowałam za to patelnie Zwilling oraz Ballarini tu ; https://zwilling.pl/

Jest tam bardzo dużo dobrych jakościowo produktów kuchennych, jak garnki, patelnie, akcesoria kuchenne, noże kuchenne, zastawy, małe agd ( w tym między innymi toster, czajnik, blender wysokowydajnościowy), a nawet pompa próżniowa z pojemnikami w zestawie do przechowywania żywności (Fresh & Save).

Ceramiczne są lepsze od teflonowych. Chociaż generalnie i tak najbardziej wytrzymałe są żeliwne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja pierwsza patelnia Tefal Talent Pro wytrzymała 4 lata częstego użytkowania :) Jej jedyny minus to była waga - była bardzo ciężka ale i duża, bo 30cm) - co przy moich nawracających problemach z ZCN bywało czasem kłopotliwe. ;)
Jednak gdy nadszedł czas wymiany patelni - pod koniec października 2018 - znów zamówiłam patelnię Tefal Talent Pro ;) ale tym razem 28cm :D

Odkopałam post, bo nie pamiętałam kiedy kupiłam moją największą obecną patelnię Tefala z powłoką tytanową. Byłam ciekawa ile wytrzymała. Wczoraj stwierdziłam, że już czas na wymianę. Patelnia była ze mną około 3,5 roku.
Jakiś czas temu kupiłam też patelnię do naleśników Tefal z tą powłoką. Moje naleśniki(robię na samej wodzie gazowanej, bez mleka) smażą się idealnie, bez dodatku tłuszczu. Gdy raz dodałam mleko(bo miałam za mało wody gazowanej) - to niestety przyklejały się.

Mnie 'wytrzymała' parę lat, ale jjuż po roku była nieźle zu żyta. Obecnie używam patelni Zwilling oraz Staub, to są patelnie na lata i niekoniecznie są droższe niż tefal
Sama możesz obadać na tej stronie https://zwilling.pl/. Jest tam wiele różnych rzeczy do kuchni - garnki, patelnie, akcesoria kuchenne, noże kuchenne, zastawy, male agd, w tym pompa próżniowa Fresh & Save świetnie zadesignowana. Są tam różne firmy o sporym zakresie cenowym, takie takie jak Staub, Miyabi, Ballarini, Demeyere czy Zwilling.

ja mam dwie marketowe, jedna jest chyba z auchan, a druga z tesco. uzywam ja juz od dwoch lat i jestem na prawde zadowolona, wiec moge polecic te dwa miejsca ;)

https://zwilling.pl/ Jestem przekonana, że znajdziesz tu produkty, których poszukujesz. Od patelni ceramicznych, do garnków żeliwnych takich firm jak Zwilling, Ballarini , Staub o wysokiej jakości i niesamowitej trwałości. A także inne akcesoria kuchenne, w tym noże kuchenne japońskiej firmy Miyabi

Ja patelnie ceramiczne oraż garnki żeliwne zamawiałem ze sklepu zwilling.pl, bardzo sobie cenię tę niemiecką markę ze względu na jakość wykonania i dlugoletność :)

Wolę teflonowe. Mam wrażenie, że ceramiczne są mniej trwałe.

Też nie jestem fanką patelni ceramicznych, zdecydowanie bardziej wole teflonowe albo granitowe, jednaże mam jedną od ballarini https://zwilling.pl/naczynia-kuchenne/patelnie/indukcyjna-patelnia-ceramiczna-ballarini-bologna-ceramic i w sumie mogę ją polecić jak się upierasz przy ceramice ;)

Zdecydowanie wolę teflonowe. Są bardziej wytrzymałe niż ceramiczne.

Patelnie na indukcje muszą mieć warstwowe grube dno . Tak ok 1cm minimum . A takie wybrzuszenia robią sie kiedy na początku nastawiam się na zbyt duże grzanie. Trzeba stopniowo zwiększać moc. W tych lepszych patelniach nie powinno sie jednak coś takiego robić. Dla mnie dobre garnki oraz patelnia to podstawa gotowania w kuchni. Gotuję praktycznie codziennie, tak więc dla mnie ten komfort jest nieoceniony.

Jeśli chcecie kupić sobie porządne garnki oraz porządną patelnię taniej, polecam zerknąć sobie na promocję w Netto W sklepach mozna zbierać naklejki oraz dzieki temu kupić sobie wyposażenie kuchni w cenie korzystniejszej o 70%. Sama obecnie zbieram na dużą brytfankę (od dawna planowałam sobie kupić)
image

Ja swoją patelnie ceramiczną kupiłam w sklepie https://www.indelo.pl/patelnie-ceramiczne-cat-346. Używam jej już kilka lat i wciąż wygląda jak nowa. Jej wielkim plusem jest to, że ma odłączaną rączkę co bardzo ułatwia przechowywanie.
W Indelo znajdziecie ogromny wybór patelni. Mój następny zakup to będzie patelnia do grillowania

Ja nie byłam zadowolona z patelni ceramicznych. Wolę jednak teflon, no i on jest w pełni bezpieczny, wbrew temu co niektórzy piszą.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Też nie jestem super fanem patelni ceramicznych, ale niektóre są bardzo dobre. Ja korzystam z tej https://zwilling.pl/naczynia-kuchenne/patelnie/patelnia-ceramiczna-zwilling-carrara-plus Jednak o taki sprzet trzeba dbać aby dobrze się z niego korzystalo

Dokładnie, trzeba pamiętać, że patelnie ceramiczne wymagają odpowiedniej konserwacji. Ja z kolei kupiłam swoją w sklepie https://prymusagd.pl i jestem bardzo zadowolona.

Inne tematy z forum Kulinaria

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

do góry