Widok

Patenty na automatyczne otwieranie bramy

Jakie są patenty na zupełnie automatyczne otwieranie bramy wjazdowej/garażowej? Chyba najbardziej wygodne, które znalazłem to za pomocą modułu podłączonego do świateł drogowych. Jedno auto jest z USA i ma w dachu przyciski do sterowania bramami, wtedy chyba łatwiej zastosować steorwnik proximy, który działa na amerykańskiej częstotliwości. Przy czym zastanawiam się nad zupełnie automatycznym rozwiązaniem. Dom jest w takim miejscu, że skręcając w osiedlową uliczkę mam 60m do bramy. Umiejscowienie jest takie, że można dać jakąś wiązke fal czy podczerwieni i gdy auto ją przetnie zacząć otwierać bramę. Przy czym nie może być to pętla indukcyjna i naturalnie musi rozpoznawać moje auta/motocykle. Jest jakiś sensowny sposób, żeby to ugryźć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nadajnik IR z kodowanym sygnałem i odbiornik przy bramie. Coś takiego jak w USA stosuje się do zmiany świateł na skrzyżowaniach na zielone przez straż pożarną. Ale nie będzie to tanie niestety za to wygodne i bezpieczne. A nadajniki są w formie lampy na przyssawki na przednią szybę. Aktualnie przechodzą na śledzenie GPS ale to wymaga abonamentu i podpięcia pod serwer zarządzający, są protezy cywilne ale to nigdy nie działa tak jak dedykowany system. Ewentualnie odbiornik sterowany dzwonieniem i apka która po wjechaniu na wyznaczony odcinek zadzwoni do bramy. Da się takie coś nawet u asystenta Google zrobić ale marnie to działa z tym że testowałem w wielkim mieście i to może być przyczyną duże zagęszczenie ulic, na wsi gdzie masz długa prostą może działać skutecznie.
Wiele takich praktycznych rozwiázañ z zakresu automatyki znajdziesz w tej firmie https://www.sabur.com.pl/branze/automatyka-budynkowa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Co kupić - wyposażenie

Aranżacja wnętrz/ wyposażenie (35 odpowiedzi)

Niebawem wraz z moim narzeczonym w końcu przeprowadzamy się do nowego mieszkania. Póki co panele...

drzwi wejściowe (3 odpowiedzi)

jakie macie drzwi wejściowe do domu? Ja bardzo długo szukałam dobrych drzwi pasujących do domu...

drzwi wewnętrzne. białe? (51 odpowiedzi)

zastanawiam sie czy są "modne" białe drzwi wewnętrzne? w mieszkaniu. jakie są plusy i minusy...

do góry