Widok

Picie dla maluchów, najlepiej niesłodzone...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Co dajecie do picia, bo kończa mi się już pomysły.

Staram się unikać cukru, ale nie zawsze się da...

Dawałam rozcieńczone soki, ale one są tak słodkie, że nie wierzę w ich bezcukrowość.

Herbatki typu Hipp mam tylko jako ostateczność.

Zioła: rumianek, miętę, lipę, melissę, koperek Stach lubi, ale nie mogę dawać ich za dużo.

Hibiskus, dzika róża są za kwaśne, mało wypija, albo muszę dosładzać.

Niestety, wody nie lubi.

Macie coś ciekawego?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja daje tylko wode mineralna i mineralna ssmakowa Waterr sie zwie czy jakos tak
a kakako??
a próbowałaś dać wodę z liściami świeżej mięty. naprawdę jest super, ale ja nie wiem czy dzieciom to smakuje.
ja daję tylko wodę i mleko (na spanie bebiko a poza tym nasze z kartonu sobie popija), i czasem ode mnie pije herbatkę z cytryną i sokiem malinowym:)
image
Podobno mięta jest niewskazana dla małych dzieci. Sama w dzieciństwie dostawałam mietę, więc Stachowi też daję, ale mało...
Jest na Bebilonie Pepti, więc mleczne rzeczy odpadają. Długo przekonywałam go do wody, ale potrafi nic nie pić oprócz swojego mleka, jeśli serwuję mu tylko wodę. Daję mu picie baaardzo rozcieńczone, niewiele od wody się różniące, ale samej wody nie tknie...
u nas znowu tylko woda :] kupiłam 2 herbatki BoboVity - ale Młody spróbował, zacisnął usta i kręcił głową, że "nie" ;P nie chce ich pić i koniec :)

soczki - raz czasem ;)

muszę spróbować z jakąś ziołową - z tych które wymieniłaś - może Młodemu posmakuje? chciałabym żeby popijał kanapeczki czy parówkę czymś ciepłym - ale woda to znowu nie to "coś" ;)
ja tam sama robię kompocik.

Słodzić staram się mało. Mój roczniak pije aż uszy się trzęsą. By były rozmaite dodaję mrożonych owoców. Latem i wczesną jesienią nie musiałam sięgać po mrożone i było super.

Dodatkowo cienką herbatkę (zwykłą) z cytrynką słodzoną odrobiną miodu - to mu średnio pasuje ale z łaski trochę wypije... To mi zasugerowała pediatra.

Mój nigdy nie pijał ziółek ani herbatek typu Hipp... Pluł nimi i tyle. słodzone czy nie...
kompoty są zdrowe, soki nie za bardzo
moj maz jeszcze robi chlopakom wode z cytryna plus lyzeczka cukru i sok z jablek i marchwi w sokowirowce :)
U nas odwrotnie :) Mloda pila od zawsze tylko wode i jak czasami podawalam Jej sok to az ja wykręcało :)
Wiec wszystko popijane tylko wodą...

Po woli przekonuje sie do herbatek - jablko/mieta, rumianek (hitem jest rumianek z miodem) jakies ziolowe z hippa ostatnio

Faktycznie wybor herbatek dla dzieci jest kiepski, albo ziola albo granulowane z cukrem....
image
czytałam w jakiejś madrej gazecie,ze powyzej roku można dawać słabiutką zieloną i czerwoną herbatę..
u mnie noja pije z reguly mineralna, czasem pije tez soki tymbark multiwitamina albo wody smakowe. a na cieplo to herbate z miodem albo zwykla czasem tez podpija mi moje capucino.
imageimage
Mój synek najczęściej pije wodę, czasami wodę z miodem, czasami kompot prababci :)
Kinia najczesciej pije wode z pol lyzeczki miodu.
Herbate z cytryna albo kompoty :)
Owocowe herbaty tez lubi.

No i sok herbapolu malina z zurawina :)

ma 20 mcy
Moja najczęściej pija soki (niestety) ale rozcieńczam jej bardzo. Od niedawna pije też wodę. Zaczęła pić, jak zobaczyła inne dzieci pijące wodę! Pomogło nam to bardzo. Najlepiej jej "wchodzi" z tej butelki oryginalnej z "dzióbkiem". Zawsze to coś innego niż niekapek :)
spróbuje mojej zaserwować wodę, bo herbatki za bardzo nie chce:( raczej jej nie dopajam ale po kaszce z łyżeczki chce sobie popić a herbatka właśnie pluje:(
imageimage
moje zakochane sa w anyzkowej.
woda z miodem w tym wieku..???? dziewczyno,troche poczytaj,miodu u malych dzieci nazlezy unikac ,jest ciezko strawny,powoduje alergie znam przypadek,gdzie podano niemowleciu miodek zaczelo sie od wysypki,pozniej zaczal zmienic barwe jezyk na samym kocu zaczela puchnac krtań i niestety zaknczylo sie to smiercia dziecka-ogromna tragedia,,,,
U nas po wakacjach króluje woda mineralna.
Czasami na śniadanie dostaje herbatę roibos. Można ją podawać dzieciom, jest w miarę smaczna sporo rodzajów a nie zawiera teiny.
image
image
hej

dzieciom do 2 roku życia nie wolno podawać miodu, nie tylko na wzgląd na alergie ale i bakterie występujące w miodzie, których dzieci z niedojrzałym układem trawiennym nie trawią i może się zakończyć przewlekłymi schorzeniami jelit.

Herbatki granulowane- większość Mam je stosuje, ważne aby sprawdzić zawartość cukru na 100 gram przygotowanego napoju.

Ja nie widzę problemu aby dawać dzieciom słodzoną herbatę, wystarczy kupić brązowy cukier nierafinowany i już. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Proszę sobie doczytać czym się różni cukier brązowy nierafinowany od białego rafinowanego, o kwestii zdrowotnej już pisałam, dodam tylko ,że od brązowego się chudnie!

Dla dzieci do picia najlepsze są kompoty, rozcieńczone soki własnej roboty, lekkie herbatki ziołowe ( melisa, rumianek). Oczywiście w przypadku gdy nie tolerują wody. Soki owocowe 100% są zalecane osobom dorosłym w dawce 100 ML ( pół szklanki!) na dobę! W przypadku dzieci to ilość maleje proporcjonalnie do masy ciała- więc i tu proszę uważać.

Co do właściwości herbaty miętowej się nie wypowiem, bo pierwszy raz spotykam się z jakimś przeciw wskazaniem do podawania dzieciom, ale sprawdzę.

U nas prym wiedzie kompot z jabłek, śliwek, rabarbaru, truskawek.
Tylko, że ja z racji zboczenia zawodowego mam dwie zamrażarki i w sezonie mrożę prawie 80 kg owoców i warzyw na okres zimowy i nikt mnie nie namówi na kupno "SOKU" w kartoniku albo "Kubusia"
Ja daję soki ale ja zabarwiam je tylko .Po za tym w żłobku i tak dostaje słodzone rzeczy do picia więc tego nie uniknę

Moja od samego początku pija tylko wodę. Sokami i herbatkami niemowlęcymi pluła od zawsze. Normalnych soków tez nie lubi.
Zimą robię jej też zwykłą czarną, słabą herbatę. Musi być gorzka, słodzonej nie tknie.
U nas głównie rozcieńczane soki roboty mojej mamy i ja gotuję kompoty z małą ilością cukru (najlepszy jabłkowy z goździkami).
Czasam kupne bobovity lub gerbera.
Niestety wody nie chce :(
wodę dajecie przegotowaną ? czy niegazowaną mineralną? słodzicie ją? moja Blanka przestała lubić herbatki, nie chce już pić rumiankowej ani koperkowej....może spróbuję wodę?
My dajemy TYMBARK w dużych dwulitrowych butlach np. wiśniowo-jabłkowy; napoj ze słomką SONIC z biedronki; herbatkę granulowaną dla dzieci, bawarkę; wodę
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Dlaczego piszecie, że soki nie są dobre dla dzieci? Mój 3-latek pije tylko soki, najczęściej bez cukru. Uważam, że to same witaminy i cieszę się, że je pije, bo warzyw i owoców je bardzo mało (mięsożerca mały).
To nie tak, ze soki dla dzieci nie sa zdrowe, ale owoce zawieraja w sobie naturalne cukry i nadmierne sppzywanie moze dzialac szkodliwie np na zeby oraz troche zamulają i zmniejszaja apetyt

Jak bylam z Mloda na przeglądzie paszczy to dentystka mowila wlasnie, ze najbardziej zepsute zeby maja te dzieciaki, ktore pija soki wieczorem przed snem i w nocy

Nie ma co przeginac i jak daje sie soki na przemian z woda czy herbatkami bez cukru to jest ok mysle :) szczegolnie jak dziecko nie lubi owoców
Moja corka je owoce na potege wiec juz nie ma sensu podawac Jej dosatkowo soczków

dzis sie obudzila w nocy i krzyczy mamo daj mi wode, ona jest taka slodziutka :)
image
Madziara - dzieci piją wodę, żeby unikać cukru ;) więc po co ją dosładzać?

należy pamiętać, że herbatki granulowane to sam cukier i/lub glukoza ;)

Gabryś jest jabłkożercą ;) więc też nie widzę powodów podawania soczków :] (do tego do mleka/kleiku dostaje owoce ze słoiczka)
heh no wlasnie jaki jest sens picia slodzonej wody :)
to juz lepiej te soczki bo chociaz jakies witaminy mają :)

Ja podawalam do roku mineralna jeszcze przegotowana wode... :/ tak jakos mialam jazde...
A teraz podaje mineralna z butli bo nie nadazylabym z przegotowywaniem :D
image
Agatha,
Czemu herbatki HIPPa to ostateczność?
Są też takie "prawdziwe" niesłodzone, w małych szklanych pojemniczkach. Są dość drogie, ale starczają na bardzo długo..

Nie piszę o herbatkach w granulkach, tylko jakby w proszku.

I w smaku wg mnie są obrzydliwe ale moja córka je pije bez problemu.
Bo te herbatki to jednak sztuczydło, mam zawsze pod reką ten proszek, gdy nie zdążę przygotować nic innego, ale ograniczam je jak mogę.

Są jakieś niesłodzone? Nie trafiłam na nie. Widziałam tylko te słodkie granulaty.
ja nie widze nic złego w podawniu dziecku wody z miodem, moje dziecko dziennie dostaje max mala plaska lyzeczke miodu do wody a wypija ze 3 kubki dziennie...

zadnej alergii nie zauwazylam, problemow z zoladkiem, wyproznianiem sie rowniez...

lepsza woda z miodem niz podawanie dziecku np. coca coli bo i takie znam przypadki :)
dziewczyny ale wodę podać przegotowaną czy niegazowaną mineralną mojej 3,5 miesięcznej córce?
Gotowałam mineralną chyba gdzieś do roku... Pewnie z nadgorliwości, ale ciągle są artykuły o tym, jakie te wody butelkowane są marnej jakości, co chwila jakaś afera wybucha, więc nie mogłam się przekonać do podawania niegotowanej...
ok to ja też przegotuję wodę mineralną, ma być w temperaturze pokojowej podana? lekko ciepła?
Ja też gotowałam do roku mineralna niskozmineralizowaną by nerek nie obciążać za mocno.
Zawsze w temp pokojowej.
Teraz pije już niegotowaną
image
image
Zalecają temp. pokojową, ale daję cieplejszą :) (znów nadgorliwość i chęć dopieszczenia dziecka:))
ja nigdy nie gotowałam mineralnej :] tylko podgrzewałam w podgrzewaczu :)

teraz Młody dostaje mineralkę w temp. pokojowej :) czasem dolewam odrobinkę przegotowanej gorącej - np. jak wrócimy ze spaceru, żeby miał coś cieplejszego do wypicia :)
Od samego początku dajemy mineralna wodę w temp pokojowej, kiedys probowalam dac soku to odruch był gorszy niz je cytryne:)

a próbowałaś różniej marki wody? u nas pije tylko tą https://stolicazakupow.pl/produkt/zywiec-zdroj-niegazowany-15l-paleta-504szt/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jak oszczedzacie ? (27 odpowiedzi)

witam dziewczyny napiszcie plis jak oszczędzacie, jakie formy, jakieś rygory, albo na czymś...

kawa czy pijecie jesli tak to jaka? (77 odpowiedzi)

ja lubie z expresu a wy?

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (10 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

do góry