Widok

Pieluchy tetrowe- jak przechowywac te brudne?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam zamiar uzywac pieluch tetrowych i zastanawiam sie co robic z brudnymi do czasu az nie uzbiera sie na pranie? Nie wiem w czym je trzymac zeby mi nie smierdzialy na caly dom? Myslalam o normalnym koszu jakims zamykanym, ale nie wiem czy to wystarczy zeby nie zasmierdlo?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zycze tobie powodzenia
Użytkownicy pieluch wielorazowych stosują dodatek olejku z drzewa herbacianego lub lawendowego, a przechowywać można w plastikowym wiaderku lub nieprzemakalnym worku, ale na sucho, nie zamoczone. Ja dopiero przygotowuję się do stosowania pieluch wielorazowych, więc piszę co wiem z teorii;)
A nie możesz od razu przeprać ich ręcznie? Jak odłożysz gdzieś brudne pieluchy i będziesz czekać aż Ci się uzbiera większa ilość to już ich nie dopierzesz, nie mówiąc już o przykrym zapachu ;/. A mam pytanie skąd pomysł na używanie pieluch tetrowych? Nie zamierzasz używać w ogóle jednorazowych?
image
image

image
kupki noworodka nie śmierdzą:) jes to to specyficzny zapach ale mało intensywny:) i nie musisz się martwić o uzbieranie pieluch, bo codziennie uzbiera się pralka, zwłaszcza na początku:)
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja myślałam, żeby spróbować pieluch wielorazowych, ale na samą tetrę to bym się nie zdecydowała ....

Z tego co się już orientowałam w temacie - to pieluszki czyści się grubszych nieczystości i wkłada do jakiegoś plastikowego pojemnika. Nie zalecają ich namaczania. Dopiero jak się uzbiera odpowiednia ilość, to się je pierze ....

Zamierzam spróbować w 2, 3 miesiącu - czy to w ogóle ma sens :) i czy znajdę na to czas.
Kupki noworodka nie śmierdzą, o ile nie ma żadnych kłopotów. Moja córcia miała nietolerancję latrozy = zielone, śmierdzące, niefajne kupy. Przez jakiś czas na szczęście, do póki nie znaleźliśmy odpowiedniego mleka. bez pampersów i pojemnika na zuzyte pieluchy TT nie wyobrażam sobie zycia ;)
http://zuzanka-czaruje.blogspot.com
Mam zamiar je najpierw przepierac no ale wiadomo potem cos trzeba z nimi zrobic zanim sie wrzuci wieksza ilosc do pralki:) Domyslam sie ze codziennie sie uzbiera na pranie, tylko zastanawialam sie gdzie je trzymac przez ten caly dzien. Pozatym stosowanie pieluch tetrowych chyba duzo sie nie rozni od stosowania wielorazowych-jedne i drugie trzeba prac:) Otulacze mam od pieluch wielorazowych tylko zamierzam stosowac do nich tetre:)
Są pojemniki na zużyte pieluszki jednorazowe może w taki właśnie pojemnik z tym, że bez wkładów, albo wiaderko z pokrywką.
image
image

image
Chyba tak wlasnie zrobie:) Dziekuje za rady.
Jesli bedziesz prac je codziennie to mysle, ze przechowywanie w jakims pojemniku, wiadrze z pokrywką powinno wystraczyc

Jezeli pranie bedzie raz na kilka dni to nie wiem, ja bym chyba jednak namaczala, spierala kupe i eeeee nie wiem co wtedy :)

Teraz robie tak z córki majtkami (spodniami) jak przytrafi sie Jej jeszcze siku w majtki - zamaczam w wodzie, piore troszke w mydle w plynie zeby nie smierdzialy :) kłade na kaloryferze az wyschna i wtedy wrzucam do kosza na pranie i tam sobie czekaja kilka dni na pranie w pralce :)
image
No ja wiem ze pare dni nie moga mokre lezec, spierac kupe i tak trzeba zanim sie do pralki wlozy:P
jestem pełna podziwu dla mam, które się decydują na tetrówki, synek miał kilka dni temu solidnie odparzony tyłek i lekarz zalecił odłożyć na kilka dni pampersy w kąt i używać zwykłych pieluch, więc pełna werwy i optymizmu, zakupiłam ceratkowe gatlajdy i zapakowałam w nie synka :)

śmialiśmy się z mężem, że tak fajnie wygląda aż do momentu pierwszej kupy he he, część cennej zawartości wyleciała od razu bokiem a reszta wisiała małemu do kolan ;)
wypranie tej pieluszki to też zdecydowanie mało przyjemna sprawa, naprawdę cieszę się, że żyję w czasach pampersów, niestety ze szkodą dla środowiska,
mojego męża siostra wróciła ostatnio z Francji i tam stosuje się coś takiego jak jednorazowe pieluszki kukurydziane, które ulegają rozkładowi :) może i my się takich doczekamy

a co do tematu wątku, to ja bym przechowywała w wiaderku z przykrywką i najlepiej na balkonie
Larisa są dostępne takie pieluszki w necie:)

http://www.babystyle.pl/Ekologiczne+pieluszki+dla+Noworodka+24+kg+Wiona+Biowindel_p11241.html
image
image

image
Ja co prawda używam wielorazówki ale nie tetrę.
Przechowuję pieluchy w wiaderku z pokrywką, do tego kilka krople olejku.
Piorę 2-3 razy w tygodniu. Na pewno nie powinno śmierdzieć
image
image
ja przez okolo 3msc uzywalam pieluch tetrowych i pralam je recznie co dzien
imageimage
W te upały Michał się strasznie odparzał, 1-2 razy dziennie zawijałam go w tetrę, podziwiam mamy które na to się decydują... ale wracając do tematu zabrudzone piluch od razu przepierałam ręcznie i trzymałam w misce, prałam co 2 dzień
Tylko należy rozróżnić tetrę od pieluch wielorazowych
image
image
a moze sa jakies nowe mamy piluchujace wielorazowo?

Jaka jest wasza opinia - oplaca sie czy nie? Jak czesto zmieniacie? I co stosujecie do otulacza - tetre czy jakies wkladki bambusowe?
ja rowniez uwazam, ze wiaderko z przykrywka wystarczy w lazience :)
image
O matko, ale stary watek:)
Przyznaje sie bez bicia, skapitulowalam po jednym dniu uzywania tetry hahahaha:P
aniaa ale najwazniejsze, ze probowalas :):)
image
Ania ja też po jednym dniu odpuściłam :)
heh... moje malenatwo podroslo i chcialam przejs na wielorazowe. Jestem na etapie doinformowywania sie, a tu takie opinie...jestem pozytywnie nastawiona, wiec poczekan na jakies pozytywniejsze posty :P

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (35 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

do góry