Widok

Pierniczki, piernikowe domki-super przepis

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Co roku piekę pierniczki, od dwóch lat też piekę domki z piernika.
W tym roku w ramach oszczędności postatnowiliśmy, że większość rodziny dostanie właśnie piernikowy domek.

Przetestowałam już kilka o ile nie kilkanaście przepisów (tak, tak, piekłam pierniczki we wrześniu i październiku) żeby sprawdzić które są na prawde warte pieczenia., podaję przepis na te pierniczki które będę piekła, są na prawdę rewelacyjne!!!!

Ciasto musi odstać miesiąc (upiekłam też świeże-nie były aż tak dobre).

Składniki na ok 2kg mąki.

Karmel:
2 szklanki cukru
1,5 słoika miodu pszczelego (słoik pojemności prawie 400g) najlepiej 2 gatunki wymieszać, ja dałam lipowy+1/2 spadziowego bo miałam, ale w ten sposób wychodzi bardzo drogo, wątpię czy da się wymienić na sztuczny miód-bałabym się że się spali
2 duże paczki przyprawy do piernika
6 łyżek kakao

Cukier przepalić na patelni, dodać miód, pogotować z 5 minut, dodać przyprawy i kakao i pogotować jeszcze z 15 minut. Jeśli cukier się nie roztopi dodać trochę wody.
Odstawić do ostudzenia.

Ciasto:
Mąka-prawie 2kg (zacząć od 1kg i stopniowo dodawać)
1 kostka margaryny
6 jaj
szklanka cukru
4łyżeczki sody
3 łyżki kakao

Jajka utrzeć z cukrem, mąkę przesiać, wymieszać z sodą i kakao, dodać posiekaną margarynę.
Dodać ostudzony karmel-jeśli powstały grudki z cukru to przelać go przez gazę. Dokładnie wyrabiać ciasto dodając mąkę.
Ciasto ma mieć konsystencję ciasta do pierogów.

Odstawić na miesiąc!!!!!!!

Wałkować (ja wałkuję przez 2 papiery do pieczenia), wycinać, piec w 180* przez kilka minut (w zależności od grubości i wielkości ciastek). Ciasto mocno wyrasta.

Po wyjęciu pierniczki szybko twardnieją, po ok 2-3 dniach miękną i są pyyyyszne:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a gdzie trzymasz to surowe ciasto przez miesiąc?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to ciasto sie nie zepsuje przez miesiac?
image
poprosimy o piernikowy domek :)

oczywiscie ze mowa o zdjeciu ....
image
ja też bym chętnie zobaczyła zdjęcie. robić nie będę bo nie mam cierpliwości niestety, u mnie albo od razu albo w ogóle ;)))))
ciasto trzymam w misce, przykryte ściereczką, w szafce
i nie, nie zepsuje się
Natalia jak w grudniu będę robić takie już "na prawdę" a nie tylko na próbę to zrobie zdjęcia i wwrzucę, teraz tylko testowałam czy po upieczeniu ciasto jest sprężyste i na tyle twarde żeby konstrukcje się nie zepsuła
ja też robiłam takie w zeszłym roku

trzymałam ciasto w lodółce...nie zepsuje się, mozna trzymać nawet parę miesięcy i nic z nim nie jest
image
image
Kilka przykłodów chatek z piernika :-)
http://img703.imageshack.us/g/piernikowachatka1.jpg/
cuuuda...cudeńka:))) ja bym chyba nie wiedziała jak się do tego zabrac, ale moze kiedys spróbuje:)....
dziewczyny a jak robicie - pieczecie gotowe wyciete elementy - czy taki płaski placek z którego wycinacie ciastka po wyjeciu
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
nr 5 :) cudniasty, :)
na stronie: http://www.tortownia.pl/src/promocje/domek_z_piernika.pdf jest szablon do chatek. Ja co roku wykrawam foremkami (kupiłam w tortowni) elementy domku i po upieczeniu sklejam lukrem.
Ps. podane zdjęcia chatek z piernika, nie są niestety moimi dziełami :-)
ja robię witrażyki z pierników. Wycinam kształt domku nożem, robię dziurki-okienka, drzwiczki i dach. W dziurki wkładam landrynki w różnych kolorach. Piekę tyle czasu, żeby rozpuściły się landrynki. Ciasto najlepiej zrobić takie, które niewiele rośnie - żeby miało mało proszku do pieczenia lub tylko sodę. Po wyjęciu z piekarnika trzeba odczekać chwilę, żeby landrynki stężały.
Potem wystudzone pierniczki dekoruję białym lukrem-śniegiem. Niestety nie mam zdjęć.
Wygląda to +/- tak, ale moje wychodzą ładniejsze ;)
image
Robię też aniołki, choinki i serduszka. Ale najlepiej wychodzą domki, bo można więcej kolorów użyć.
Można je normalnie jeść :)
image[/url]image[/url]
Jaki fajny wątek!!!!!!!!!!

A jakie fajne te pierniczki!!!!
wow!! wygląda to super :-)
rudziaczek - a karmel mogę robić na patelni teflonowej? w sensie, czy patelni to nie zaszkodzi? czy lepiej poszukać "zwyklej" patelni?
image
ja robiłam w garnku (taki ze stali nierdzewnej). nie wydaje mi się żeby miało to teflonowi zaszkodzic...
Rudziaczek mam pytanie: mam bardzo ciepło w domu, czy odstawić to ciasto na miesiąc do lodówki czy nic mu nie będzie w szafce kuchennej?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
ciasto czekało 3 tygodnie i dziś zaczęłam pieczenie - wyglądają smoakowicie :-)
mam dwa pytania - czy lukrowanie zaraz po upieczeniu, czy jak zmiękną (za 2-3 dni)?
jak przechowywać? Czy np puszki po mleku modyfikowanym są ok?
ja ciasto na piernik staropolski trzymałam w chłodnej spizarni przez 4mce,rewelacja juz tydzien temu pieklam i przekladam goracym powidlem z czekolada i masa orzechowa---pycha oczywiscie plany gorzka czekolada
to jest prawdziwy piernik,prawdziwym musi dlugo dojrzewac a "piernik" od razu pieczony to ciasto o smaku piernika,,,,tak to wyglada...
od 5 lat pieke piernik staropolski i bede piec dopki zyc bede,to magia świat,zapach ....polecam
wczoraj piekłam:)
matko, ale to jest pyszne
sama siebie powstrzymywałam, by nie zjeść ich (wiadomo, że z pierwszej blachy trzeba było spróbować, później jakiś się złamał, to też do zjedzienia był...)
dziś biorę się za lukrowanie
przynajmniej taką mam nadzieję;)
image
rudziaczku a co z tymi zdjeciami???:)
image
Podbijam, bo w zeszłym roku zrobiły furorę u nas:)
A już powoli trzeba się za nie zabierać:)

Najlepszy był zapach ciasta - tego surowego - w kuchni:) Choć miałam obawy, czy się nie zepsuje, wyszło rewelacyjnie...
image
rudziaczek takie mam głupie pytania co do przepisu:

1. te 1,5 słoika po ok. 400g to będzie 1 słoik litrowy?

2. po upieczeniu i wystudzeniu przechowujesz je w pudełku metalowym?

z góry dzięki za pomoc, bo zabieram się za robienie i potrzebuję dodatkowych informacji ;)
PS. no i zapomniałabym:

3. ile blach wychodzi z tych proporcji? 1? 2? bo chcę zrobić większą ilość ;)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe20411.html

przeczytaj komentarze pod przepisem- da Ci odpowiedz na wiele pytań:)
anxy dzięki za radę :) przejrzałam, ALE przepisy się różnią, więc moje pytania pozostają aktualne

rudziaczek będę wdzięczna za odpowiedź :)
1,5 słoika 400gramowego to wychodzi 600gram; słoik litrowy to jakieś 800-900 gram, więc dajesz prawie cały słoik (trochę też na ściankach zostanie... zawsze później pozostałymi składnikami możesz domieszać do ilości

2. po upieczeniu i wystudzeniu ja zapakowałam w metalowe pudełko

3. nie pamietam, ile blach wyszło, ale porcja była potężna - pół dnia piekłam
image
jesli chodiz o ilość, to sprawdziłam - miska, w której trzymałam ciasto przez ten miesiąc ma pojemność 2 litrów
image
AgaB dzięki za pomoc :)
uffff wlasnie wyrobilam ciasto wg przepisu rudziaczka,troszke sily trzeba miec ;)
image image
Ja robiłam tydzień temu i też się namęczyłam ;)
wyrobienie ciężkie to prawda,ale miejmy nadzieję, że efekt będzie wspaniały ;)

ja się tylko zastanawiam kiedy skleja się domki: w dniu upieczenia po wystygnięciu czy lepiej po tych 2-3 dniach?
1 Podbijam pytanie odnośnie tego kiedy sklejać domki ?
2 Ciasto zrobiłam jakiś tydzień w dniu dzisiejszym sprawdzałam jest dosyć twarde czy to zły znak ?
3 A jeśli chodzi o piernikowe ciasteczka to kiedy je dekorować dzień później czy też od razu po wystygnięciu czy można później ?
Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję :)
Marsztap można u Cie taki domek z piernika zamówić?

Wyslij szczegóły na @
olaolenka24@wp.pl
hop hop może ktoś zna odpowiedź na pytanie ...
hop... hop...
Wydaje mi się, że wszystko należy robić powoli, cierpliwie. Poczekałabym, żeby elementy domku odstały trochę, może dzień i dopiero potem sklejałabym je. Wydaje mi się, że gdy troche poleżą to będą twardsze, a tym samym konstrukcja pewniejsza. Jeśli chodzi o dekoloranie to już raczej nie ma większego znaczenia, ale niech wszystko dobrze się sklei i wtedy możesz dekorować.
ja myśle,ze takie elementy to chyba dużo wczesniej trzeba upiec może tydzień, by zeschły się i pod naporem tego dachu i lukru nie popsuły się
Ale fajnie - dzięki za przepis. A nie łamie się ten domek z piernika, skoro pierniczki miękną?
Przynam, ze rok temu piekłam domek z piernika - ciasto było takie blee (czuć było sodą bardzo), potem upiekłam z innego przepisu i było lepsze - tylko najpierw było bardzo twarde, a potem zmiękło i domek się giał ;)
Zresztą...zastanawiam się czy warto piec ze smacznego ciasta, skoro i tak tego się nie je (przynajmniej u mnie dłuugo stało i dopiero na końcu ktoś się zlitował). Z tego wszystkiego to w tym roku sie mocno zastanawiam czy piec domek.
A MOŻE KTOŚ BY ZROBIŁ TAKI DAMEK, JESLI ŁADNY TO BYM KUPIŁA TAKIE COŚ
Cytrynka ja mam zamiar piec :) jak wyjdą nie wiem, bo to mój 1. raz w tym roku z piernikowymi domkami
to pokaż od razu jak wyszło, może bedziesz chciała dla mnie też zrobic ?

a kiedy pieczesz ?
piec będę w tygodniu przed Świętami. zależy jak się wszystko poukłada,bo młody mi napewno nie podaruje i będzie chciał piec wspólnie ;) więc na razie nic nie obiecuję

do tej pory nie robiłam domków i nie chcę obiecać nie wiedząc jak wyjdzie. gdybym miała pewność to co innego... ;)
dziewczyny informuję, że właśnie w ikei kupiłam gotowe z piernika elementy domku za tylko 10 zł. Teraz trzeba posklejać boki i dach i ozdobić.

ma wycięte okienka i drzwi i jest śliczny
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a jak zrobić masę do sklejenia ścianek ?
lukrem ;)
image
image
czytałam, że lukrem z dodatkiem śmietany, ktoś napisał że lukier z białkiem
wlasnie upieklam pierniczki z przepisu rudziaczka, wyszly przepyszne!!! mlodemu tez smakowaly :)
image image
Ja upiekłam wczoraj - wyszło ze 400 - a dziś skleiłam domek, super!! W zeszłym roku próbowaliśmy i nam nie wyszło :)
napradwę rewelacyjny przepis!!!! :) piernikczi pyyyycha a i domki się udały :)

tylko dekorowanie muszę poćwiczyć :P
Genialny przepis... Pora zaczynać robić ciasto:)
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

do góry