Widok
ja marynuję kurczaka w jogurcie albo innym kwaśnym przetworze mlecznym z przyprawami które lubię (np. dużo chili) później obtaczam w pokruszonych płatkach kukurydzianych i piekę na papierze w piekarniku 20 min w 200 stopniach.
oryginalny przepis był z pikantnymi krakersami pokruszonymi, ale panierka była taka sucha, więc zamieniłam n a płatki i jest lepiej...
oryginalny przepis był z pikantnymi krakersami pokruszonymi, ale panierka była taka sucha, więc zamieniłam n a płatki i jest lepiej...
robiłam kiedyś takie w maślance i pokruszonych krakersach(pieczone) - ale właśnie były suche jak wiór :/
mój przez lata modyfikowany przepis na piersi w płatkach jest taki :] (podawałam kilka razy więc kopiuję)
*** PIERŚ KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH ***
pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia amerykańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań... :)
Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki/tortillę, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...
A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;
na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);
na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;
panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłącznie Nestle Corn Flakes lub z Lidla - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.
Wykonanie:
Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z mąką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjąć mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.
Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami :)
__________________
fajnie pasuje też marynata z naszych ulubionych krewetek w cieście piwnym ;) (sok pomarańczowy, sos sojowy, czosnek, miód)
mój przez lata modyfikowany przepis na piersi w płatkach jest taki :] (podawałam kilka razy więc kopiuję)
*** PIERŚ KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH ***
pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia amerykańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań... :)
Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki/tortillę, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...
A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;
na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);
na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;
panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłącznie Nestle Corn Flakes lub z Lidla - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.
Wykonanie:
Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z mąką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjąć mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.
Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami :)
__________________
fajnie pasuje też marynata z naszych ulubionych krewetek w cieście piwnym ;) (sok pomarańczowy, sos sojowy, czosnek, miód)