Widok

Piersi po zaprzestaniu karmienia

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Od roku karmię synka piersią i zastanawiam się czy jest szansa aby wróciły do swojej formy sprzed ciąży.
Jak mały wydoi mleko pierś robi się strasznie sflaczała i taka bleee :/
Czy skóra trochę się napnie?

Jak długo karmiłyście? I w jakim stanie są wasze piersi?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hehe moze byc lepiej ale juz nigdy nie bedzie tak jak bylo:)przynajmniej u mnie juz jakies10mscy od przestania i sa brzydkie:)niektore maja fara i zostaja im wieksze ale to pewnie jakis 5% na wszystkie kobiety.
sa pewnie jakies super drogie kremy co poprawia kondycje ale nie spodziewalabym sie cudów:))
no nie nazwalabym tego fartem... mam dosc swojego d a czasem dd(przed miesiaczka) w zadne ciuchy nie wchodze,
przed ciążą miałam B (jak dla mnie w sam raz) w ciąży doszły do D a teraz już nie mam tyle pokarmu co na początku i jest C.
Czyli nie będą już takie jędrne :(

A spałyście w staniku? Bo słyszałam żeby spać w staniku, że niby później nie będą aż tak zwinięte :P

I czy brodawki się zmniejszą? (wiem, że głupie pytanie)
image
Biust sprzed ciąży się już nie wróci i trzeba się z tym pogodzić. No chyba, że ma się małe przed i w czasie ciąży i karmienia nie urosły za bardzo. Wtedy jeszcze nie jest tak źle. No ale po zwiększeniu rozmiaru z B na D to ja bym na to nie liczyła.
Jeśli jesteś szczupłą, to możesz przytyć (byle nie za dużo!) i wtedy piersi trochę się wypełnią i nie będzie efektu zwisającej skarpety :P Albo jeszcze, jak ktoś już zasugerował, czasami podczas brania niektórych tabletek anty się powiększa (np Cilest).
Jestem nie wysoka i raczej szczupła ... więc nie chcę ich jeszcze bardziej powiększać ...

no to będzie trzeba zainwestować w lepszy stanik ... ale to po zaprzestaniu karmienia :)

A brodawki się chociaż zmniejszą czy już takie zostaną?
image
karmiłam 2 miesiące i to wystarczyło już żeby się zrobiły jak to mówisz "bleee", nie pomagały żadne kremy, do tego jeszcze te obrzydliwe rozstępy, fuuuu

po dwóch latach od porodu zaczęłam brać tabletki anty i 2 mce wystarczyły żeby piersi się lekko powiększyły i ujędrniły, szczerze powiedziawszy to jestem w szoku bo już myślałam że całe życie będą takie sflaczało-skarpetowate :) niestety rozstępy zostały...
ja dwójkę wykarmiłam i są sflaczałe-skarpetowate;) co zrobić, takie już będą ale nie martmy się, z wiekiem i tak wszystko flaczeje;)
niestety po karmieniu zrobily sie sflaczale jak to tu nazywacie:)

jedyna rada- druga ciaza- i znow te pare miesiecy mam ladne , jedrne i duze piersi...no ale pewnie nie na dlugo:)
Ja przed ciążą miałam B-w sam raz do mojej figury Karmiłam 8 miesięcy (piersi chwilami rosły do gigantycznych rozmiarów jak dla mnie:) Jak skończyłam karmić to faktycznie były takie puste flaczki nie fajne, ale teraz 10 miesięcy później już są OK, w sumie to się zdziwiłam bo bałam się, że będą wisieć itp. Najpierw było mi dziwnie bo przyzwyczaiłam się do większych ale teraz uważam, że są w sam raz. Rozstępów w zasadzie nie mam, tylko kilka drobnych, ledwo zauważalnych kreseczek.
słyszałam, że niby młoda skóra szybciej się regeneruje ... a ja mam dopiero 23 lata i liczę na to, że nie będzie aż tak źle :)
image
ja mam 26 i nie czuje sie stara a moja skora akurat sklonna do rozstepow a one nigdy nie znikna z tych cycuchow wiec juz samo to jest dla mnie okropne bo rozmiar juz i tak sie unormowal i nie wisza nie sa skarpety ale nie sa juz takie jakie byly i mam ta swiadomosc ze nigdy juz takie nie beda.
jak konczylam karmic to tez mialam z malego b piersi wielkosci malego arbuza bo taki mialam nawal byly olbrzymie i ciesze sie ze takie nie zostaly ale jednak juz nie jest to samo co kiedys:((
A co ja mam powiedzieć???

Przed ciążą rozmiar 75 E, w ciąży powiekszyły się do 75 G!!!
A teraz jak są pełne to nawet w G nie wchodzą...
image
image
Patrzyłam już że "naprawa" piersi kosztuje koło 8- 10 tyś ehhh
hehe to ja chyba jestem wyjątkiem:) bo mam fajniejsze:) ale po ciąży przytyłam wiec pewnie temu...
imageimage
Kurcze szkoda ,że NFZ nie zapewnia nam mamą naprawy "pociążowej dewastacji":)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
no cóż... takie uroki bycia mamą :)
image
ja przy synu zrobiłam błąd i zdejmowalam stanik, przy corce nie jest lepiej, jednak mam ogromne... nonie porownuje do tych twoich pelnomlecznych G
niestety mam jeszcze mleko w swoich mimo ze ponad pol roku nie karmie, musze w koncu isc po jakies zasuszacze - ja z tych co lubia wszystko naturalnie to naturalnie pewnie bym mogla wlasne wnuki wykarmic ;)

stanik podczas karmienia to bardzo wazna sprawa i na noc tez - co prawda jak spi sie cala noc to nie ale jak juz chodzi sie dokarmiac to trzeba miec bo takie to dopiero naciagaja ta skore na dekolcie,
teraz nosze cycki tak zeby skora na dekolcie byla luzna, nie napieta, masuje szczypie cwicze, moze cos pomoże, jednak jak zdejmuje i mam ten lekko mleczny biust D/DD to mnie krew zalewa , gdzie jedrne cycuszki :(
waga mi zostala i powoli ja zrzucam, wlasnie ze wzgledu na to zeby zwisy nie zostaly a nie tak rach ciach ciach, i jeszcze musze zrobic badania tarczycowe...
Po karmieniu pierwszej córki (14 mies.) piersi zostały mi na 5 lat większe o 2 rozmiary i ładniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Niestety kiedy po 10 miesiącach karmienia drugiej miałam nadzieję na to samo, to się mocno zawiodłam. Biustonosze trzeba było wymienić bo w nich na darmo szukałam swojego "starego" biustu :O

Oczywiście smarowanie się codzienne (czy ciąża czy nie) polecam mimo wszytsko - dzięki temu moje piersi, chociaż zdebko zmaltretowane i tak wyglądają znacznie lepiej (skóra) niż bezpośrednio po skończeniu karmienia.
To nie muszą być absolutnie żadne drogie kremy, chodzi o nawilżanie. Polecam Pharmaceris.
no to mnie załamałyście... Ja przed ciążą miałam 70H, po porodzie 75J :/ to co będzie jak skończę karmić? Skarpeto-podkolanowki do pasa? MASAKRA! Nawet nie chce myśleć!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam 24 lata i po karmieniu mam dwa flakuny że aż mi się wyć chce jak patrze na nie w lustrze :(((( a jeszcze 2 lata temu miałam takie piękne i jędrne piersi...:( Ech...
Dziewczyny - główny wpływ na wygląd piersi, nawet po porodzie mają geny. Moja mama po 3 porodach i karmieniu ma b. ładny biust - wciąż jędrny, a na przestrzeni swojego dorosłego życia zmieniała jej się wielkość od DD do A. Od ponad 30 lat (od mojego urodzenia) ma rozmiar C i naprawdę niejedna młoda może jej zazdrościć biustu.
Moje dwie siostry też mają ładne biusty. Tylko, że my mamy dużo mniejsze - ok B.
Ja dopiero co skończyłam karmić - karmiłam 13 m-cy. Przed ciążą małe B, w ciąży i po duże D...w trakcie karmienia po ok 6 m-cach zaczął się stopniowo zmniejszać i teraz po zaprzestaniu karmienia mam małe C. I biust wygląda dobrze. Tzn. jest mniej jędrny jak był, ale teraz codziennie masuję, nawilżam itd. Daję sobie półroku i myślę, że będzie znowu ładny.
Natomiast u mnie po ciaży nogi wyglądają źle- dużo rozstępów na udach, pośladkach i pełno popekanych naczynek. Ale to tez geny - i mama i jedna z siostr to samo. Mamy chyba skórę od pasa w górę mocniejszą ;-). Bo żadna nie ma rozstepów na brzchu i piersiach...a nogi blee.
Hej,

Ja przytyłam i biust wygląda OK. Może trochę gorzej niż przed ale tylko odrobinę. Jeden rozmiar na plus. Niestety też 5 na plus wszędzie....

FAKT nosilam stanik w nocy... Kremow nie używalam bo nie mialąm kiedy... Codzinny masaż? Kiedy? Chyba mam jakieś inne dziecko :)

Ktoś sie martwił o brodawki - u mnie się zmniejszyly do takich sprzed ciąży. Podczas karmienia i ciąży były takie jakieś mega duże i jakby wyprasowane:) Po się pofalowały i wyglądały normalnie.. Chwała bogu, nie cierpiałam takich jak wtedy...
u mnie generalnie bardzo aż tak źle nie jest, moze dlatego,że mam mały, bo przy większych to moze więcej wisieć dlatego się cieszę dopiero teraz,że nie mam większego
ja karmiłam 13 m-cy i jest ok. Nie są sflaczało-skarpetowate. Są trochę bardziej miękkie, ale sflaczałe to nie. Mąż nie widzi różnicy, ja widzę, ale to nie jest jakaś tam drastyczna zmiana. Piersi mam małe, może to przez to. A bardzo młoda nie jestem ;)

Nie wiem czy aż tak dużo zalezy od młodego wieku, bo koleżanka urodziła w wieku 19 lat, karmiła piersią zaledwie kilka dni, a piersi zostały sflaczało-skarpetowate. A też nie ma wielkich, raczej średnie. Także to chyba zalezy od organizmu.
Kremy też trochę pomagają.
Sądząc po tym, jak rozmawiacie o rozmiarach, nie przeszłyście jeszcze "oświecenia stanikowego" - nie byłyście u brafitterki i nosicie złą bieliznę jak 95% kobiet.

Mam duży, superjędrny biust, który choć trochę przeszedł w ciązy i po, to po jakimś czasie wrócił do formy - bo mam dobre staniki, a w nocy śpię w stanikach bezszwowych (w Polsce błędnie nazywanych sportowymi). Jest w lepszym stanie, niż 10 lat temu, bo 10 lat temu już miałam za sobą kilka lat w fatalnej bieliźnie.

Poczytajcie Lobby Biuściastych i Lobby Małobiuściastych, są tam też linki do filmików brafitterki Mahedy na temat ujędrniania biustu dobrze dobrana bielizną.

Idźcie do Lingerii w Gdańsku na Dmowskiego i w Gdyni na Żwirki i Wigury, tam uzyskacie fachową poradę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Karmienie dziecka nie ma tu nic do tego. Ja karmiałam małą tylko kilka dni, bardzo długo spałam w stanikach a biust i tak zrobił się miękki i okropny. No i rozmiar też już nie ten (nosiłam F a teraz mam D)- ale rozmiar u mnie zmalał pewnie też dlatego, że bardzo dużo schudłam po ciąży.
Wszechwiedząca Agatho byłam na Dmowskiego mam dobrze dobrany stanik a i tak piersi do pępką się zrobiły po ciąży więc proszę nie uogólniaj.
Niektórym to nawet stanik nie pomoże ;)

Kiedy ten stanik dobrałaś? Ile w nim chodzisz?

5 miesięcy po porodzie to bardzo wcześnie, w Twoich piersiach jeszcze pewnie wiele się dzieje, to samo z wagą.

Piersi zwykle potrzebują roku po zakończeniu karmienia, żeby wrócić do formy.
A ja mam staniki z Dmowskiego, stanik dobierałam i zmienialam kilka razy w czasie ciąży i do tego od 4 miesiąca spałam w biustonoszu. Przed ciążą 75 GG w tej chwili 70 G. I rzeczywiście - mimo chodzenia wiecznie w dobrze dobranym biustonoszu, używaniu kremów itd po zakończeniau karmienia była masakra. Ale teraz, po 4 miesiącach jest znacznie lepiej, właściwie to niewiele się różnią. Więc na pewno dobrze dobrany stanik to podstawa. Ale myślę, ze genetyka też tu swoje robi a na to nic nie poradzimy:)
na rozstepy stanik nie pomoze kremy tez nie:((a u mnie mimo ze rozmiar podobny i nie sa jakies flaki itp to te rozstpy nie daja mi spac po nicy a to juz genetyka:((bo kremami smarowalam i nic nie dalo:((
lipunia zrob sobie tatuaz na rozstepach ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
dobre hehe:))
no jestem przeciwniczka ehh jakos nie bardzo mi sie podobaja a na cycach he ciekawe jakby to wygladalo hihi
Jakie piersi??? Moje z rozmiaru dorodnych grapefruitów po dwóch ciążach zmieniły się w cytryny, w skłonie bez stanika wyglądają jak wymiona.
Boże...;-))
Pewnie, że stanik pomaga na rozstępy! Zakrywa je :D

A tak serio, to rozstępy na znów ujedrnionym biuście i odżywionej skórze naprawdę mniej dołują. Mam dużo rozstępów z okresu dorastania, gdy mój biust wiotczał, rozstępy wyglądały, jakby mi ktoś biust pociął grabiami. Teraz właściwie ich nie zauważam, niemal zlewają sie ze skórą.
ja robie sobie silikony :)
juz sie nie moge doczekac i maz tez...
nie chce siebie i ludzi straszyc moimi hmmm....piersiami
Nie no jak stoję to nie jest źle ot trochę jak nastolatka, dobry push up jakoś mnie podbudowuje psych.Rozstępów na szczęście nie zaznałam, nigdzie. ech przy karmieniu to Pamela wymiękała ze swoim silikonem...
Ale .... silikonowi mówię stanowcze nie. Przynajmniej dopóki nie zwisają do pępka ;)
To jeszcze upewnij się na Lobby Małobiuściastych, czy naprawdę masz dobry push up. Bo większość puszapów robi okropną krzywdę, choć niby wygladają fajnie.
a mi sie nie podobaja push up co do rozstepow to jest lepiej jak bylo ale i tak wiem ze nie znikna i wystarczy sie poprostu do nich przyzwyczaic.
Agatha a co jest złego w stanikach z push up-em?
image
Ja się martwię co bedzie z moim biustem... Małą karmię prawie 7 mcy i na razie nie planuje odstawiania. Problem w tym, że karmię ją tylko z 1 piersi... w lewej nie ma mleka i śmigamy tylko na prawej. Skutek taki- lewa małe B, prawa C/D, a jak sie napełni to jeszcze większa. Nie marzę już o jędrnych i ładnych piersiach, hehe byle miały te sam rozmiar po karmieniu :P
zauważyłam, że piersi podczas karmienia zmieniają wielkość. przez pierwsze pól roku nosiłam staniki do karmienia w rozmiarze D, później kupiłam C i wczoraj tak patrzałam że ten C ma już trochę za duże miseczki.

to chyba dobrze wróży ... mam nadzieję, że po zaprzestaniu karmienia będą małe jak sprzed ciąży.
image
donniczka na pewno będą takie same - ja też karmiłam jedną i symetria wróciła ;>
ciało ludzkie nie jest symetryczne!

większość kobiet ma jedną pierś większą a drugą mniejszą. ale w tak minimalnym stopniu, że się tego nie widzi. ;)
image
W źle dobranych stanikach z puszapem złe jest to, że działają jak wałek - rozcierają po klatce piersiowej to, co w dobrze dobranym staniku może być fajnym biustem (i to rosnącym - po "rewolucji stanikowej" większość kobiet po kilku miesiącach ma większą literkę miseczki i mniejszy obwód), własny biust wydaje się coraz mniejszy...

Słabo dobrany puszap jest atrapą, robi jeszcze "rowek" i większość jego właścicielek twierdzi, że wstydzi się go zdjąć. Za to po kilku miesiącach noszenia dobrego stanika są w szoku, że "wmasowały sobie do miseczek" i maja naturalnie to, co kiedyś sądziły, że osiągną tylko gabką.

Na Lobby Małobiuściastych i pokrewnych blogach jest o tym artykułów na pęczki.

Dobrze dobrane puszapy są ok.
ja przed ciążą miałam małe piersi A lub B w zależności od kroju stanika. i przeważnie nosiłam staniki z push up-em.
i piersi miałam całkiem ładne i jędrne :D
image
Poczytaj Lobby, nie ma co gdybać, ale możliwe, że jak zobaczysz, ile tkanki piersi masz pod pachą albo pod obwodem, to całkowicie zmienisz literkę i poglądy na pushupy.
na razie to noszę staniki dla kobiet karmiących.
przed ciążą byłam szczupła i nic mi się nie wylewało ze stanika :)

sądzę, że teraz będzie gorzej z doborem stanika :/
image
Oczywiście, że nic się nie wylewało, przecież wylewa się tylko grubym :D

Największy szok przeżyłyśmy, "kilentka" i ja, jak robiłam brafitting córce znajomej. Dziewczynka 18 lat, o figurze zagłodzonej dwunastolatki. Na stercząch żebrach najmniejszy puszap, jaki dostała w Atlanticu, powiewający tak, że tylko koszulka go przytrzymywała. Byłam załamana i nie wiedziałam jak w ogóle ubrać w słowa "a co ja tutaj mogę pomóc?".

Po zawiązaniu za luźnego obwodu na plecach na supeł i rozpoczeciu "wgarniania skóry spod pachy i obwodu do miseczek", wygarnęłyśmy coś, co robiło "rowek". Mała była w szoku. Zamówiłyśmy fajne 60D, teraz jest jeszcze lepiej.

Ona nigdy wcześniej nawet swojego biustu nie widziała. Zanim jej jeszcze wyrósł, rozwałkowała go pushupem ze zbyt płaską miską od wewnątrz.
aghata a ty pracujesz w sklepie z bielizna? jak skończę karmić chętnie bym skorzystała z profesjonalnej porady w doborze stanika, póki co niestety nawet w sklepach triumph nigdy nie trafiłam na kogoś kto by fajnie doradził :(
aha i jeszcze pytanie, czy jak karmię to nosić stanik 24h na dobę? czy nie trzeba w nim spać? ma to jakiś wpływ na wygląd piersi po zakończeniu karmienia?

aa i doczytałam, a na żwirki i wigury jest chyba tylko sklep z odzieżą dla ciężarnych.. ale sprawdzę na pewno :)
a możesz wkleić fotę albo link stanika jaki nosisz na noc?
Podpinam sie - Agatha jak pracujesz w tym temacie to chetnie tez skorzystam z porady :)
No właśnie w tym rzecz że na brafitting warto się wybrać także w czasie karmienia. Nasze piersi się zmieniają, trzeba dopasowywać rozmiar bielizny w zależności od tego co się z piersiami dzieje. Są bardzo dobre, dopasowane biustonosze do karmieni,a dzięki którym łatwiej jest "karmicielski" biust okiełznać.

Ja po oświeceniu stanikowym (dzięki Lobby biuściastych i Lingerii) też brafittinguję koleżanki i mój wniosek jest taki, że 99% dziewczyn które twierdziły ze mają A lub B nigdy ostatecznie z takim rozmiarem nie kończyły.

A słynne 75B, które nosi wiele Polek - nigdy nie zostało na 75 B, przynajmniej z moich doświadczeń. 3 tygodnie temu była u mnie koleżanka z 75B - doskonały przykład złego doboru biustonosza. Skończyła z 60FF. Jest po zakupach nowego rozmiaru - odmieniona.

A co do sklepów Triumph - pokutuje opinia że to najlepsza bielizna. Tyle, że poza ubogą rozmiarówką - tam pracują po prostu ekspedientki - najczęściej nie mające pojęcia żadnego o brafittingu. W Gdańsku polecam na pierwszy raz Lingerię na Dmowskiego.
Ja w czasie karmienia nosiłam bieliznę Melissy, głównie ze względu na cenę, bo musiałam dość często wymieniać rozmiar (dużo chudłam). http://www.melissa.com.pl

A na noc nosiłam sportowe biustonosze, bo tak mi było najwygodniej. Bez niczego nie mogłabym spać bo lało się ze mnie wiecznie, no i mój biust do małych nie należy.

A Lingeria jest na Żwirki i Wigury 8 w Gdyni.

Można też robić u nich zakupy przez Internet, ale na pierwszy raz zdecydowanie odradzam.
http://www.lingeria.com.pl/index.php
Nie, nie jestem zawodową brafitterka, ale hobbystką, co ostanikowała każdą krewną i znajomą. Do niedawna musiałam się ostanikowywać sama i świadczyć usługi brafitterskie znajomym, bo nie było ani jednego sklepu z dobrą obsługą. Odkąd jest Lingeria w Gdańsku i Gdyni, już wypycham wszystkie babki do nich. Podobno rewelacyjną brafitterką jest też Ania z Biulandii na Osowej, sama nie sprawdziłam, ale czytałam mnóstwo opinii - same entuzjastyczne.

Triumpha nie polecam... Mają ładne staniki dla 70-85 A-D, ale to raptem mały wycinek potrzebnej rozmiarówki. Na siebie nic u nich nie dostanę, na upartego mogę kupić nieco za mały w misce i za luźny w obwodzie stateczny ciociny stanior, którego jedyną zaletą będzie, że nie rozleci się w praniu... U Ewy Michalak kupuje sobie staniki idealnie w moim rozmiarze, w kilku fasonach, w tym takie do dekoltów po pępek, albo puszapujące biust pod brodę ;) Precz z germańską bielizną pancerną ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

do góry