Widok
Pierwszy poród cięcie, kto jest w drugiej ciąży???
Witajcie, chciałam się zapytać jak to u Was jest?
Pierwsza ciąża zakończyła się u mnie nagłym cięciem z powodu wysokiego ciśnienia, teraz jestem w drugiej ciąży 33 tc i jeszcze nie mam powiedziane na 100% że będę miała cięcie, chociaż mam wysokie ciśnienie. Jestem ciekawa jak jest u Was jak się czujecie czy boli w okolicy cięcia, czy drugi poród to też cięcie, itp..??
Pierwsza ciąża zakończyła się u mnie nagłym cięciem z powodu wysokiego ciśnienia, teraz jestem w drugiej ciąży 33 tc i jeszcze nie mam powiedziane na 100% że będę miała cięcie, chociaż mam wysokie ciśnienie. Jestem ciekawa jak jest u Was jak się czujecie czy boli w okolicy cięcia, czy drugi poród to też cięcie, itp..??
ja jestem na poczatku ciazy nr.2, i na 99% bede miala CC i wole, u mnie CC bylo z kilku powodow: brak rozwarcia po probach wplyniecia na nie; duza waga urodzeniowa dziecka ( o czym nie wiedzialam wtedy jeszcze) plus ja zaczelam tracic powoli kontakt z rzeczywistoscia....
miedzy dwoma porodami bedzie mniej niz 2 lata, wiec raczej nie sprobuje i chyba nie chce....
Kruszynkaa, raczej bedzie u ciebie Cc, bo to cisnienie...
Ja po CC bardzo szybko doszlam do siebie, ale tam gdzie mi robiono , czyli w Uk raczzej jest inaczej, bo maz byl w czasie CC ze mna i generalnie po 3 dniach do domu i ja mialam epidural, po ktroym po6h juz sie ruszalm, prysznic itp, a szwy byly rozpuszczzalne wszedzie....
miedzy dwoma porodami bedzie mniej niz 2 lata, wiec raczej nie sprobuje i chyba nie chce....
Kruszynkaa, raczej bedzie u ciebie Cc, bo to cisnienie...
Ja po CC bardzo szybko doszlam do siebie, ale tam gdzie mi robiono , czyli w Uk raczzej jest inaczej, bo maz byl w czasie CC ze mna i generalnie po 3 dniach do domu i ja mialam epidural, po ktroym po6h juz sie ruszalm, prysznic itp, a szwy byly rozpuszczzalne wszedzie....
Ja też bardzo szybko doszłam do siebie po cięciu i po 3 dniach byłam do wypisu, jednak mój synek nie ale to nie ten temat.
Teraz też bym chciała ale nie wiem jak lekarz zadecyduje będę wiedziała już w 36 tc. Ale zastanawiam się na jaki tydzień wyznaczy mi termin, a dodam że teraz mam dużą dzidzię i strasznie źle się czuję. Boli mnie w okolicy cięcia i boję się o pęknięcie blizny wewnętrznej (na macicy).
Teraz też bym chciała ale nie wiem jak lekarz zadecyduje będę wiedziała już w 36 tc. Ale zastanawiam się na jaki tydzień wyznaczy mi termin, a dodam że teraz mam dużą dzidzię i strasznie źle się czuję. Boli mnie w okolicy cięcia i boję się o pęknięcie blizny wewnętrznej (na macicy).
U mnie pierwsza ciąża zakończyła się w 36 tygodniu cc z dwóch powodów nadciśnieniem (200/160) a do tego niskopłytkowość - bali się, że się wykrwawię.
Druga ciąża również 36 tydzień przez cc - poziom płytek był tak niski, że nie można było już czekać, do tego dzieci były źle ułożone. Ze względu na duże ryzyko dostałam znieczulenie ogólne. Obudziłam się po kilku godzinach. Dzieci były na oddziale wcześniaków, dostałam je na drugi dzień. Nam udało się wyjść po dwóch dobach.
Druga ciąża również 36 tydzień przez cc - poziom płytek był tak niski, że nie można było już czekać, do tego dzieci były źle ułożone. Ze względu na duże ryzyko dostałam znieczulenie ogólne. Obudziłam się po kilku godzinach. Dzieci były na oddziale wcześniaków, dostałam je na drugi dzień. Nam udało się wyjść po dwóch dobach.
u mnie tez 2x CC
pierwsza cesarka byla z powodu ulozenia miednicowego podluznego Malej, w terminie
druga cesarka, po 2 latach i 2 miesiacach, ciaza przenoszona 2 tyg, brak jakiegoklowiek postepu mimo podania oksytocyny, zero rozwarcia no i krotki odstep w czasie od pierwszej CC
pierwsza cesarka byla z powodu ulozenia miednicowego podluznego Malej, w terminie
druga cesarka, po 2 latach i 2 miesiacach, ciaza przenoszona 2 tyg, brak jakiegoklowiek postepu mimo podania oksytocyny, zero rozwarcia no i krotki odstep w czasie od pierwszej CC
WYMARZONA SUKNIA NA TWÓJ ŚLUB:)
http://forum.trojmiasto.pl/Sprzedam-suknie-z-salonu-Marietta-t222164,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Sprzedam-suknie-z-salonu-Marietta-t222164,1,130.html
Pierwszy poród CC po teście oxy (duży stopień dojrzałości łożyska, mało wód chociaż nie małowodzie, a w dniu porodu na USG wyszły jeszcze złe przepływy i dziecko oddychało przeponą). Chciałam rodzić SN ale lekarz podjął decyzję o CC w trakcie porodu po 6 godzinach z powodu braku postępu porodu i zagrażającej zamartwicy płodu + pojawiło się krwawienie niewielkie ale jednak. W drugiej ciąży jeszcze nic nie powiedziane, za wcześnie na wskazania, chociaż chciałabym rodzić SN. Jak pytałam swojego lekarza to mówił że kobieta po CC w ginekologii jest traktowana jak pierworódka, więc jest 50% szans na SN/CC. Między porodami minie mniej więcej 2 lata i 3 miesiące.
ja miałam cesarskie ciecie trzy lata temu, teraz jestem w 21 tygodniu ciąży i jest ryzyko czy donoszę ciąże tydzień temu na usg blizna po cesarce miała tylko 4mm jeśli macica wytrzyma w tym miejscu to około 35 tygodnia będę miała planowane cc w związku z tym mam pytanie czy inne mamy po cesarkach miały mierzone blizny boje się bardzo ile mam jeszcze zapasu aby donosić ciążę może ktoś ma jakieś własne doświadczenia
Pierwsze cc (wysokie ciśnienie + zagrażająca zamartwica), po 2 latach i 4 miesiącach poród sn (ciąża bezproblemowa). W drugiej ciąży żadnych dolegliwości związanych z blizną. Gdybym miała rodzić 3 raz, to chciałabym znowu sn - poród trwał znacznie dłużej niż cc, też bolało, ale znacznie szybciej doszłam do siebie. No i po 2 cc możliwe coraz większe problemy z 3 dzieckiem, jeśli się je oczywiście planuje :)
ja jestem po cesarce i tez zastanawiam sie jak bedzie z druga dzidzia...
nie wiecie od czego zalezy to rozchodzenie blizny, dziewczyny piszecie ze miałyscie dosyc długa przerwe np. 3 lata i cienka blizna, a niektore krotki odstep czasu i zero problemow z blizna...sa jakies zaleznosci?
ja bym wolala druga cc bo po pierwszym nieudanym porodzie boje sie sn jak cholera:/
nie wiecie od czego zalezy to rozchodzenie blizny, dziewczyny piszecie ze miałyscie dosyc długa przerwe np. 3 lata i cienka blizna, a niektore krotki odstep czasu i zero problemow z blizna...sa jakies zaleznosci?
ja bym wolala druga cc bo po pierwszym nieudanym porodzie boje sie sn jak cholera:/
nie mam pojęcia od czego to zalezy :(
ja akurat po cc nie miałam żadnych dolegliwości, za jednym i za drugim razem po 8 godzinach normalnie wstałam i funkcjonowałam
ale czuję niedosyt, ze nie rodziłam naturalnie :(
choć poznałam prawie wszystkie uroki porodu sn za pierwszym razem łącznie ze skurczami partymi zabrakło jedynie finału ;)
ja akurat po cc nie miałam żadnych dolegliwości, za jednym i za drugim razem po 8 godzinach normalnie wstałam i funkcjonowałam
ale czuję niedosyt, ze nie rodziłam naturalnie :(
choć poznałam prawie wszystkie uroki porodu sn za pierwszym razem łącznie ze skurczami partymi zabrakło jedynie finału ;)
ja tez nie mam pojęcia od czego zależny to jak sie blizna zagoi i jak będzie przebiegać druga ciąża mnie nikt nawet nie ostrzegał przed zajściem, że mam cienką bliznę i mogą być problemy wyszło to dopiero tydzień temu w 20 tygodniu a po cesarce szybko do siebie doszłam wszystko sie ładnie zagoiło na zewnątrz nigdy nic mnie nie bolało tam i minęły już trzy lata a tu jednak się okazało, że nie jest dobrze
No ja też wiem wszystko o pordzie SN oprócz finału. Teraz mam już 33 tc i jak pochodzę to tak mnie wewnątrz rwie że boję się pęknięcia od środka. Mój lekarz powiedział że w 36 tc będziemy wyznaczać termin, ale jak pytałam cięcia czy SN to mówi że nie wszystko w swoim czasie. Myślę że nie chce mnie straszyć cc, ale ja się nie boję cc, wolę właśnie to bo boję się SN i mojego ciśnienia.
NAPISZCIE W KTÓRYM TYGODNIU MIAŁYŚCIE TERMIN DRUGIEGO CC I ILE WAŻYŁO DZIECKO. Zastanawiam się czy nie będzie za mała moja córeczka jakby to było w 36 tyg.
NAPISZCIE W KTÓRYM TYGODNIU MIAŁYŚCIE TERMIN DRUGIEGO CC I ILE WAŻYŁO DZIECKO. Zastanawiam się czy nie będzie za mała moja córeczka jakby to było w 36 tyg.
Dziewczyny ja miałam Cc w 41 tc z powodu zatrucia ciazowego. Cisnienie , białkomocz, opuchlizna.. Wspominam to makabrycznie..
Synek ma 16 miesiecy i za około 3 msce planujemy rozpoczac starania o kolejne dziecko. Myslałam , ze taki czas pzowoli na bezpieczne donoszenie dziecka do konca a teraz jak czytam okazuje sie , ze ryzyko rozejscia sie blizny jest duze... strach sie bać..
Czy istnieje taka bezpieczna granica czasowa?
Synek ma 16 miesiecy i za około 3 msce planujemy rozpoczac starania o kolejne dziecko. Myslałam , ze taki czas pzowoli na bezpieczne donoszenie dziecka do konca a teraz jak czytam okazuje sie , ze ryzyko rozejscia sie blizny jest duze... strach sie bać..
Czy istnieje taka bezpieczna granica czasowa?
no to ładna waga - zesztą czemu się dziwić to był 41 tc.
Mój synek pierwszy urodził się w 40 tc ale wody mi odeszły i czekałam na rozwarcie, gdy się pojawiło głowa mnie zaczęła boleć i ciśnienie zmierzyli, i się akcja zaczęła - SZYBKO NA SALĘ DO CIĘCIA.
Teraz niestety mam te bóle i czekam na decyzję lekarza, jeszcze mi nie mówił nic konkretnie o bliźnie, ale wiem że się rozszerza pod wpływem ucisku dziecka na dno macicy. A jak określił kilka wizyt wcześniej, że moja córeczka teraz będzie miała wysoką masę urodzeniową - ogólnie z usg określa ją na 1,5 tyg do przodu.
A po pierwszym porodzie lekarze jeszcze w szpitalu mówili żeby nie spieszyć się z drugą ciążą. Odczekaliśmy 2 lata i 3 miesiące i zaszłam w ciążę, a do porodu będzie 3 lata więc spokojnie.
Mój synek pierwszy urodził się w 40 tc ale wody mi odeszły i czekałam na rozwarcie, gdy się pojawiło głowa mnie zaczęła boleć i ciśnienie zmierzyli, i się akcja zaczęła - SZYBKO NA SALĘ DO CIĘCIA.
Teraz niestety mam te bóle i czekam na decyzję lekarza, jeszcze mi nie mówił nic konkretnie o bliźnie, ale wiem że się rozszerza pod wpływem ucisku dziecka na dno macicy. A jak określił kilka wizyt wcześniej, że moja córeczka teraz będzie miała wysoką masę urodzeniową - ogólnie z usg określa ją na 1,5 tyg do przodu.
A po pierwszym porodzie lekarze jeszcze w szpitalu mówili żeby nie spieszyć się z drugą ciążą. Odczekaliśmy 2 lata i 3 miesiące i zaszłam w ciążę, a do porodu będzie 3 lata więc spokojnie.
z tą wagą to nie ma co gdybać...mi gin na początku mówił że będzie duża dzidzia bo szedł 2-3 tyg. do przodu niż wiek ciąży a potem stwierdził, ze jednak będzie średniaczek ;)
za pierwszym razem mowili że max 3600 będzie, jeszcze dniu porodu mialam usg i wyszło 3700 ale ginka mówiła, ze na pewno mniejsze będzie a Miśka urodziła się 4100g więc o kant d... są te wyliczenia
za pierwszym razem mowili że max 3600 będzie, jeszcze dniu porodu mialam usg i wyszło 3700 ale ginka mówiła, ze na pewno mniejsze będzie a Miśka urodziła się 4100g więc o kant d... są te wyliczenia
tak wiem bo u mnie też tak było w pierwszej ciąży, ale po testach cukrzycy też coś jest.
Gdy robiłam 50 g glukozy i po 1h pobrali krew miałam wysoki poziom, za kilka dni powtórzyłam ale 75g gluzozy i 2h to wyniki były dobre - lekarz na tej podstawie powiedział - 100% kobiet gdy ma takie wyniki to dziecko ma wysoką masę urodzeniową. Czy to prawda okaże się przy porodzie ale zastanawia mnie jak będę miała cc przed 40tc to czy nie będzie za mała?
Gdy robiłam 50 g glukozy i po 1h pobrali krew miałam wysoki poziom, za kilka dni powtórzyłam ale 75g gluzozy i 2h to wyniki były dobre - lekarz na tej podstawie powiedział - 100% kobiet gdy ma takie wyniki to dziecko ma wysoką masę urodzeniową. Czy to prawda okaże się przy porodzie ale zastanawia mnie jak będę miała cc przed 40tc to czy nie będzie za mała?
dziewczyny mam pytanie dot. drugiej ciąży, czy robilyście jakies specjalne badania przed zajściem w drugą ciąże( czy lekarz sprawdzal grubość blizny itp.)?? Planuje drugiego bobasa, pierwszy urodzony przez cc( zanik tetna), i nie wiem czy powinnam jakos specjalnie sie do tego przygotowac, czy odrazu brac sie do roboty:). Dzieki za odp.
ja mam planowane cc drugie, piewsze bylo emergency, ale ja nie chcialam juz probowac naturalnie...zaszlam w druga ciaze po roku, po cc nr.1 kazano odczekac 2 lata, ale ja nie czekalam itp..., blizna jest spr itp, do tego bardzo zmienila sie teraz, ale to normalne...przez cukrzyce plus ze duze dziecko, nikt nie pozwolilby mi juz rodzic naturalnie, mam planowane cc na 26/09, choc 16/09 ostatnie usg, i jezeli dzidzia duza, to przyspieszenie...blizna czasami boli, jak dziecko sie rozpycha...pozostalych prob.brak itp, aha tylko na poczatku usg przez blizne na macicy nie mozna bylo zobaczyc dziecka dobrze itp, ale na polowkowym bez problemow...
ta cc bedzie trwala troszke dluzej, bo jednak wiecej kosmetyki itp, a i mam zakaz zajscia w ciaze przez najblizsze 5 lat, ale wiecej ciaz nie planuje...
ta cc bedzie trwala troszke dluzej, bo jednak wiecej kosmetyki itp, a i mam zakaz zajscia w ciaze przez najblizsze 5 lat, ale wiecej ciaz nie planuje...