Widok

Pierwszy słoiczek dla malucha 4- mce

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Za miesiąc planuje urozmaicić jedzonko mojemu synkowi,typu deserki w słoiczkach,gerber,Hipp czy bobo-vita..Ponieważ nie karmię go naturalnie niestety,chciałabym by zjadał coś dodatkowo.

Z racji tego iż córa ma 9 lat,przyznam szczerze bez bicia, że nie pamiętam jak to było i od czego się zaczynało,oraz w jakich ilościach :) będę wdzięczna za owocne rady :)

Chętnie też odkupię z dłuższą datą jakieś słoiczki :) Już po mału się zaopatruje w zapasy.
Paulo Coelho

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy:
cieszyć się bez powodu,
być ciągle czymś zajętym
i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Malwina, nie rób z siebie d....ki. Wyżej to twój wpis i sama sobie polecasz cud słoiczki. Kolejna wredna chamska i nachalna reklama. Nie można prosto z mostu napisać, że polecasz hipp i tyle? Takie reklamowe oszustwa nie działają na korzyść produktu reklamowanego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

grajka
2021-03-14 19:28:45
Mam malucha, który właśnie skończył 4 miesiące, zaczęliśmy rozszerzanie diety, czasem gotuje sama a czasem kupuję gotowe słoiczki od Hipp.
Dokładnie, te słoiczki jednoskładnikowe od nich są super, nie są też dodatkowo dosładzane.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mam malucha, który właśnie skończył 4 miesiące, zaczęliśmy rozszerzanie diety, czasem gotuje sama a czasem kupuję gotowe słoiczki od Hipp.
Zmień blendera
z tego co wiem po 5 miesiącu powinno się dawać 4 x mleko po 180, raz obiadek 180 i sok przecierowy lub jabłko skrobane lub deserek -pół słoiczka chyba, Agnieszka polecam Ci forum rozszerzanie diety na gazeta.pl-kopalnia wiedzy
Moj ma 5,5 m-ca i zjada pół małego słoiczka. Tzn, pół połowy :P bo połowa na ślinaku zostaje.

Łatwiej jak mu z mlekiem w butli przemyce, ale wiem, że trzeba łyzeczką ;-)
Chęci do uzupełniania płynów też nie przejawia...
Jednak, głodny nie jest, bo w dzien pogodny i wesoły, a w nocy moze i 12h przespac i nigdy sie nie budzi.

Nie wiem czy dać mu jeszcze czas, czy wmuszać te obiadki do skutku (jest na mleku NAN)
Hmm zastanawiam się ile wasze dzieci jedzą? Mój ma 5,5 m-ca i wcina cały obiadek 190! W tym większym słoiczku.Dodam że sama mu robię :))

Zastanawiam się czy to aby nie za dużo?
Paulo Coelho

cieszyć się bez powodu,
być ciągle czymś zajętym

jak cos pisac na @
ja mam taki sloiczek wazny do listopada oddam za darmo image

Uploaded with ImageShack.us stoi w lodowce od wiekow tzn bez przesady odbior gdansk starowka
3oko mój ma 5 m-cy niecałe,i zjada cały słoiczek :)) i tak już od m-ca
Paulo Coelho

cieszyć się bez powodu,
być ciągle czymś zajętym

mojej kolezance pediatra-dietetyk powiedzial ze jak chce miec grube dziecko to niech daje kleik....

ja karmie tylko piersia i od 2tyg podaje najpierw jabłuszka a teraz marchewke, 1 sloiczek idzie na 2 dni, nic nie musze wyrzucac, młody chce wiecej niz pol sloiczka ale nie wiem ile moge dac takiemu maluszkowi
a jakie słoiczki - zupki (podobno z hippa) są z glutenem? np. z kaszką? podajecie też dzieciom?
kilka dni temu kupiłam wyjątkowo kleik ryżowy Nestle(zawsze kupuję BoboVity) - nie ma cukru :)

odkąd kilka m-cy temu doznałam szoku widząc, że właściwie wszystkie kaszki mają cukier ;) (nawet dla 4-5miesięczniaków) - kupuję kleik ryżowy i mieszam z owocami ze słoiczka :) dziecko nie je ciągle tej samej kaszki ;) i do tego nie futruję Go cukrem ;)

czasem dodaję kaszkę 5 lub 8 zbóż :) (one nawet słodko pachną chociaż nie mają cukru)
Kaszki smakowe bez dodatku cukru są nestle z serii zdrowy brzuszek i jeszcze takie w kartonikach mleczno-wieloowocowa wielozbożowa i mleczna z biszkoptami i chyba też mleczna manna. Innych nie słodzonych kaszek jak dotad nie znalazłam.
ostatnio przy kasie przypomnialo mi się, ze potrzebowalam kaszkę bez owocków (bo te owocowe mają cukier) Pobieglam, chwycilam, wrzucilam do koszyka, patrzylam zeby to byla tylko kaszka. W domu poczytalam etykiete: "sama" kaszka ryzowa Nestle ma taka sama zawartosc cukru jak kaszka owocowa!
Jak na razie znalazlam tylko kleik ryzowy Bobowita bez cukru w składzie.
Są jakieś kaszki bez dodatku cukru? Oprocz normalnych dla dorosłych?
Jestem właśnie na etapie wprowadzania słoiczków. Mój synek jest wcześniakiem i dostał słoiczki dopiero w 5 miesiącu nie w czwartym :) Nasza Pani neonatolog powiedziała 6 łyżeczek ( wychodzi połowa słoiczka) różnych firm i smaków. Zaczęliśmy od marchewki - standard - a teraz jemy brokuły, bananki i inne. Też był karmiony mm.
No ja teraz będę jechać na blenderze :) mam nadzieję że moja kuchnia okaże się lepsza :P

Zastanawiam się tylko ile kleiku dosypać do mleka by na noc się najadał..
Paulo Coelho

cieszyć się bez powodu,
być ciągle czymś zajętym

Niestety, słodzenie deserów i owocków jest prawie normą w słoiczkach dla starszaków :(
ło Matko... po co takiemu maleństwu słodzić jedzenie???????????? przecież ono jeszcze nie zna typowego słodkiego smaku :P

nie chce jeść samego jabłuszka? Gabryś też nie chciał, bo było za kwaśne... ale jabłuszko z marchewką jest delikatniejsze i jadł chętnie :]

oczywiście każda Mama robi jak uważa :]

ja nie chcę chować małego otyłego cukrzyka z próchnicą ;) (czyli unikamy cukru jak tylko się da)

możesz też robić kaszkę - na mleku swoim lub sztucznym :] mleko + owoce ze słoiczka + kleik ryżowy :) (kaszki owocowe, bezmleczne zawierają cukier)

kiedyś napisałam do jednego z producentów - akurat dostałam próbkę ich produktów + poradnik żywieniowy, gdzie m.in. były opisane najczęściej spotykane błędy żywieniowe, które popełniają rodzice niemowląt...
np. dosalanie i dosładzanie... po czym patrzę na skład ich kaszki i co widzę? cukier... :]

http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/jadlospis-doskonaly/479-bledy-zywieniowe.html

http://www.zaradni.pl/porada/1184,jak_nie_popelnic_najczestszym_bledow_w_zywieniu_niemowlat

http://www.dlarodzinki.pl/artykul/czytaj/karmienie-10-bledow,1125/
Czyli na początku pójdzie trochę słoiczków do śmietnika...

Nie mogę się doczekać jaka będzie reakcja synka na jedzonko :) czy będzie się krzywił.
Choć jak jem obiadek to synuś patrzy,czasem mu na niby coś daję i otwiera buźkę jak do jedzenia..
Paulo Coelho

cieszyć się bez powodu,
być ciągle czymś zajętym

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

dom czy mieszkanie??? (433 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry