Widok
Dawniej keg oznaczało małą beczkę wytwarzaną przez bednarza i stosowaną do transportu materiałów drobnicowych takich jak np. gwoździe. Obecnie keg to typ beczek metalowych wykonanych ze stali nierdzewnej, stosowanych do przechowywania pod ciśnieniem piwa lub innych płynów (np. oranżady).
keg jest również jednostką objętości.
1 keg = 58.6738829 litrów
Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Keg"
keg jest również jednostką objętości.
1 keg = 58.6738829 litrów
Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Keg"
Re: Piwo w beczkach na weselu
Autor: Agacik 20-04-2008 11:38 wyślij odpowiedź
Kega-beczka na piwo wykonana z aluminium. Piwo jest gazowane, więc przetrzymuje się je dziś w takich beczkach. Wystarczy, będąc w knajpie, zajrzeć barmanowi za bar;)
ta rozmowa nie ma sensu...
poprawiłam to, co napisałaś na górze, a TY nadal próbujesz udowodnić, że masz rację i jedyną poprawną odpowiedź na pytanie koleżanki. z resztą nieważne
pozdrawiam
Autor: Agacik 20-04-2008 11:38 wyślij odpowiedź
Kega-beczka na piwo wykonana z aluminium. Piwo jest gazowane, więc przetrzymuje się je dziś w takich beczkach. Wystarczy, będąc w knajpie, zajrzeć barmanowi za bar;)
ta rozmowa nie ma sensu...
poprawiłam to, co napisałaś na górze, a TY nadal próbujesz udowodnić, że masz rację i jedyną poprawną odpowiedź na pytanie koleżanki. z resztą nieważne
pozdrawiam
Spełnij marzenie chorego dziecka www.trzebamarzyc.org
fakrycznie wiejski ten stol....
my jakoze nie mamy wodki na weselu, zamowilismy beczke piwa w lokalu, w ktorym mamy wesele - na sali jest taki mini bar, gdzie sa wszystkie potrzebne rurki do nalewania piwa dobrej jakosci.
taki bar musi miec podlaczenie do specjalnej maszyny ktora piwo oziebia i gazuje.
wedlug mnie to lepsze rozwiazanie niz butelki na stole ( na to mam strrrraszna alergie) i walajace sie skrzynki miedzy stolem mlodych a co obrotniejszych kuzynow.
my jakoze nie mamy wodki na weselu, zamowilismy beczke piwa w lokalu, w ktorym mamy wesele - na sali jest taki mini bar, gdzie sa wszystkie potrzebne rurki do nalewania piwa dobrej jakosci.
taki bar musi miec podlaczenie do specjalnej maszyny ktora piwo oziebia i gazuje.
wedlug mnie to lepsze rozwiazanie niz butelki na stole ( na to mam strrrraszna alergie) i walajace sie skrzynki miedzy stolem mlodych a co obrotniejszych kuzynow.
kegów do rolbaru nie kupisz w markecie - mają je browary i hurtownie alkoholu. Kupując pamiętaj, że do ceny musisz doliczyć kaucję na kega - jak oddasz pustą puchę, to oddadzą CI pieniądze - warunek: nie może być uszkodzona (czyli na przykład otwierana "domowymi sposobami") niektóre hurtownie przyjmują też nieotwarte pełne kegi, które nie zostały wykorzystane - ale radzę sie dopytać przed kupieniem.
Spełnij marzenie chorego dziecka www.trzebamarzyc.org
my placimy 500 zlotych za 30 litrow
male beczulki na stol nie potrzebuja specjalnego sprzetu do nalewania, wystarczy dokrecic lejek.
Jednak musza one stac wczesniej w chlodni i oczywiscie stojac na stole z czasem piwo nabierze temperatury pokojowej.
najlepiej zeby lokal dal wam bar, dogadajcie sie co do ceny beczki piwa (w hurtowni kosztuja ok 350 zeta), wiec nie dajcie zbytnio robic w balona i z glowy
male beczulki na stol nie potrzebuja specjalnego sprzetu do nalewania, wystarczy dokrecic lejek.
Jednak musza one stac wczesniej w chlodni i oczywiscie stojac na stole z czasem piwo nabierze temperatury pokojowej.
najlepiej zeby lokal dal wam bar, dogadajcie sie co do ceny beczki piwa (w hurtowni kosztuja ok 350 zeta), wiec nie dajcie zbytnio robic w balona i z glowy
to niezle kasują. beczka w lokalu nie powinna kosztowac więcej niż 300 - 350 zl, 500 to juz przesada.... , w zakupie np tyskie 30 litrow kosztuje ok 146 zł ;), sam keg kosztuje kosztuje ok 100 zl ale to inna inszość bo w lokalach daje się go na wymianę tzn nie płaci się za niego tylko na koniec współpracy zdaje ;)
sie wie niektore rzeczy (taka praca;). Wypozyczyć pewnie mozna ale ile to kosztuje to nie mam pojęcia. Trzeba by bylo podzwonic np. firma Analda żywiec albo SEZAM FURMAN, pewnie mozna by bylo sie z nimi dogadac na takie jednorazowe wypozyczenie. Tel do przedstawicielki furmana- p.Jola 505191720. Jeżeli oni nie beda mogli to ona na pewno coś sprubuje doradzć. Gdybys chciała swoj rolbar to musisz dokuić jeszcze gaz- butla kosztuje ok 50-60 zl i starcza na kilka kegów.( firma halon z pruszcza gdanskiego)