Widok

Płacz przy piciu mleczka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Siedzę i dumam, włosy sobie z głowy wyrywam i szukam przyczyny dlaczego moje dziecko płacze przy jedzeniu, ale może od początku ;)

Mała od urodzenia była dokarmiana bebilonem 1 i niestety często się przy nim, albo krztusiła, albo po zaspokojeniu największego głodu ( 40ml ) zaczęła płakać i nie chciała jeść, po czym po chwili znowu jadła i tak w kółko.

Teraz będąc z nią w szpitalu przez prawie 2 tyg. lekarze ze względu na rozpoznany refluks kazali karmić ją mleczkiem enfamil AR i to był strzał w 10 !! Mała mleczko bez jednego zakrztuszenia wypijała do dna ( 120 ml )
Nie było już płaczu, tylko spokojne jedzonko.

Jednak sielanka nie trwała długo, po 10 dnich od dostawania enfamilu, Amelia znowu po wypiciu 30-40ml zaczyna płakać, wymachiwać główką. Fakt nie krztusi się, ale AR jest gęstrze od zwykłego mleka więc to jasne, że się nie krztusi, ale dlaczego płacze i nie chce go jeść, mam wrażenie, że właśnie po zaspokojeniu największego głodu dalej karmię ją na siłę. I tak je mi mało bo 90ml to jeszcze wciskam w nią mleczko.

Czy któraś z Was też tak ma. Zaznaczam, że nie chodzi tutaj o odbicie. Zawsze jak zaczyna się denerwować i płakać to ją biorę do odbicia, ale dając jej po chili znowu jeść, dalej jest płacz :( za chwilę ciągnie mleczko, weźmie ze 3 łyki i znowu płacze...

O co jej chodzi, bo czuję się strasznie bezradna, może Wy mi pomożecie :(
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Justi, tu teraz nie chodzi o lekarza tylko o kwestię czy enfamil jest na receptę czy też nie.
Właśnie wróciłam z apteki na Zaspie i tam również mnie poinformowano, że to mleko nie jest refundowane... Nutramigen owszem jest na receptę to sama wiem, tak samo jak bebilon pepti, ale enfamil każdy mówi, że jest dostępny bez recepty ;)

Zgłupiałam już i czekam na wypowiedź Moniki :)

Kasiu31-zaden to szok.znam sporo mam,ktore musialy dawac dziecku enfamil lub np nutramigen i KAZDA kupuje na receptę.
Raczej rzadkoscią jest to,gdy lekarz nie chce dac recepty.
Moze czas na zmiane lekarza zatem?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Justi30- tu raczej pediatrze nie chodziło o to, ze tylko na receptę mogę je kupić, tylko, że nie jest refundowane.
Grzebię teraz w internecie i wszędzie to samo, że nie ma na niego recepty, dlatego jestem w szoku, że Monika kupuje je jako refundowane.

Znalazłam info na stronie gdzie sprzedają enfamil:
Podstawowe informacje
Producent: MEAD JOHNSON
Typ preparatu: bez recepty
Przechowywanie: Temperatura pokojowa
Refundowany: Nie

pewnie,ze kazde mleko ktore jest na recepte mozna tez kupic i bez niej:P
poprostu popros swojego pediatre o receptę i juz:)
image
Mi może łaski nie robili, tylko młooda lekarz na Polankach powiedziała, że enfamil ar jest bez recepty, mój błąd bo to lekarz rezydent. W poniedziałek zadzwonię do bardziej kompetentnej osoby i zapytam, bo nie ukrywam, że 27zł za małą puszeczkę to sporo

justi30 ja niestety miała taki problem i wywalczyłam swoje :)
dziwie sie troche,bo ja wlasnie sie nie spotkalam z łaską zeby wypisac recepte.
WALCZ WALCZ jesli tak trzeba!
image
Kasia a może faktycznie dziecko słabo ssie, moja właśnie tak miało. Sprawdź wkładając dziecku malutki palec i poczujesz czy mocno ssie czy słabo. Ja miałam aż czerwony palec :)

A co do mleka to walcz z tymi lekarzami bo muszą Ci wypisać mleko na receptę jeśli Twoje dziecko musi takie pić. Naprawdę różnica w cenie jest ogromna, kurcze lekarze wielką łaskę robią z tymi receptami.
lekarz nie powinien robic zresztą problemu.
image
enfamil jak i nutramigen mozna oczywiscie kupic bez recepty,ale wtedy grubo przeplacasz.apteka chce zarobic i pewnie dlatego Ci mowią,ze nie mozna kupic na recepte.przykladowo nutramigen na recepte kosztuje u mnie od 9 do 13 zl.bez recepty 26 zl!
walczylabym o recepty na Twoim miejscu.
image
Przepraszam nie Asia, tylko Monika :)

Pleśniawek nie ma, ale zauważyłam dziś, że ona prawie w ogóle nie ssie :(
Czy tak faktycznie może być, że dziecko ssie za słabo ?

Asia, od jakiego lekarza dostałaś receptę. Lekarze ze szpitala na Polankach twierdzą, że enfamil nie jest na receptę, kobieta w aptece również :/
My płacimy za enfamil AR 27zł ( w najtańszej aptece jaką znaleźliśmy )
Jak możesz napisz mi w której aptece Ty kupujesz i czy bez problemu pediatra wypisał Ci receptę na to mleko.

Kasia31 może sprawdź czy mała nie ma pleśniawek, bo dzieci różnie na nie reaguje i może to właśnie pleśniawki są tego przyczyną.
Kasiu ja zmienilam wczoraj smoczek na wiekszy, Aventa, ale wydaje sie byc za duzy, bo mała ciagle przerywała ssanie aby połknąć mleczko. Wiec ja chyba zostane przy "2"....trudno, bede robic ta przerwe ok 15 min jak ona sobie robi, dogrzewac mleczko i musze to przetrwac :/
oczywiscie na siłę bym tez nie dawala i nie dawalam.mala jadała tyle ile chciala i kiedy chciala.
image
Monika daj pozniej znac czy te smoczki tez sie u ciebie sprawdzialy jak tak to tez zgapie po was ;)
image

image
Nie maj jakoś specjalnie wybranej apteki.
Najczęściej kupuję w aptece obok bloku w którym mieszkam i tu enfamil jest po 13 złotych na receptę z refundacją.

Wysłałam męża po polecane przez ciebie smoczki mam nadzieje że u nas też się sprawdzą
Monika, u nas przeszły dwa smoczki.
Jeden firmy MAM "3" do kaszek
Drugi "2" antykolkowa NUKA taki zwykły smok jak za naszych czasów :) i tym pije mleczko najlepiej.

Myślę, że to kwestia dość szybkiego zjedzenia tego mleczka przez smoka z większą dziurką, ale nie wiem czy tak może być, czy w wieku 2,5 miesiąca może szybciej już pić mleczko, choć jak się nie ksztusii to chyba jest ok.

Mam pytanie, masz upatrzoną jakąś aptekę gdzie enfamil AR jest najtaniej ??

kasia dalej tak mamy z jedzeniem ale tylko jak pije mleczko jak juz pije kaszke to mniej prawie wcale mysle ze maly lyka duzo powietrza banka mu sie robi i sie denerwuje teraz wpowadzam pomalu inne pokarmy wiec tego karmienia butela w dzien jest mniej wiec i ja mniej juz sie denerwuje ale wymiane smoczka i tak wprowadze
image

image
Kasia31 ja mam ten sam problem od 4 dni staram się karmić synka enfamilem AR i robi dokładnie to samo co twoja córeczka. Sąsiadka , która jest pielęgniarką poradziła mi abym zmieniła smoczek. Wypróbowałam już chyba wszystkie smoczki aventu i tommee tippee i dalej to samo. Kasiu powiedz mi jakie smoczki u ciebie pomogły

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Proszę o opinię na temat PRZEDSZKOLI : (19 odpowiedzi)

Jak w tytule, chciałabym posłać córkę do przedszkola ( 3 latek ) i interesują mnie opinie na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry