Widok

Plan dnia z dwulatkiem

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witajcie,
Pytanie może banalne, ale zastanawiam się jak sobie radzą i rozplanowują czas inne mamy będące w domu z dwuletnim dzieckiem. Dzieci są różne, ale większość dwulatków jest absorbująca, ciekawa świata i szybko się nudzi. A teraz kiepska pogoda, wcześnie robi się ciemno, czas spędzany na dworze jest ograniczony. Jak spędzacie czas z dzieckiem, czym je zajmujecie? Czy udaje się Wam wygospodarować czas dla siebie? Czy Wasze dzieci jeszcze śpią w ciągu dnia? Szukam inspiracji lub pocieszenia, bo nie mam już pomysłów czym zająć moje absorbujące dziecko, nie daje mi nic w spokoju zrobić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ciezko tak napisac co sie robi z dzieckiem bo wiadomo kazda pociecha ma inne zainteresowanie. Jak moja corka miala dwa lata to szczerze czas wolny mialam tylko jak spala w dzien chodz i wtedy prasowalam pralam sprzatalam. Czas hmm.... Czesto chodzilam w gorsza pogode do loopys world lub do manhatanu na kulki teraz mozesz isc do honolulu w metropoli. Musisz uzbroic sie w cierpliwosc im dziecko wieksze tym bardziej potrafi sie soba zajac. Duzo czasu spędzaliśmy na zabawie play dooh i teraz moja corka ma 3.5 roku i sama potrafi siedzieć lepic wyciskac ponad godzine
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Mój syn ma 2latka i 3 miesiące i na prawdę jest bardzo samodzielny, zresztą nauczony zabaw w pojedynkę np. warsztatem czy autkami, wtedy mam czas na kawę, książkę czy rozmowę z koleżanką. Jeśli zaś chodzi o rozkład dnia to staram sie aby wstać tak 7.00, najpóźniej 8.00 robię mleko małemu, chwilę później zaczynam sprzątać, oczywiście razem z synem odkurzamy, wycieramy kurze, następnie ja zmywam a mały ogląda bajkę /je śniadanie, potem ja pije kawę i wychodzimy na spacer, a wracając robimy małe zakupy . Po powrocie drzemka 12.00 -14.30 wtedy robię obiad (najczęściej na 2 dni,więc co drugi dzień mam dłuższą chwile dla siebie ) i znów zabawa, a po 17 wraca mąż, który po zjedzeniu zajmuje się synem włącznie z kapaniem, ja sprzątam / odpoczywam albo wychodzę na plotki :)
Jeśli chodzi o zajęcia to jest ich całe mnóstwo: rysujemy kredkami, farbami, układamy układanki, budujemy coś z klocków, lepimy z modeliny czy piasku kinetycznego, naśladujemy dźwięki, zwierzątka, robimy piknik, pieczemy ciasteczka, wyklejamy z papieru, czytamy książki, śpiewamy, tańczymy, bawimy się piłką a czasem po prostu kulamy sie po podłodze
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry