Widok
Po jakim czasie zgłosić na policję oszustwo internetowe?
Chodzi o sytuację kiedy zamawia się towar, robi przelew a przesyłka nie przychodzi. Nie można się skontaktować ze sprzedawcą, na maile nie odpowiada, w telefonie włącza się poczta głosowa albo "abonent jest tymczasowo niedostępny". W regulaminie jest napisane, że wysyłają po zaksięgowaniu wpłaty, na razie czekam tydzień. Niestety, dopiero po przelaniu pieniędzy wyczytałam wiele negatywnych opinii o tym sklepie a raczej o jego właścicielu i wynika z nich, że to oszust. Ile czasu byście czekali do zgłoszenia na policję?
jesli to z Allegro, to najpierw napisalabym do Allegro, opisz sytuacje, i ze chcesz zglosic na policje, mysle, ze Allegro ma doswiadczenie, jak postepowac z oszustami! zreszta pewnie kazdy portal, taki jak oni, dzialaja podobnie! sprobj tez skontaktowac sie z jakimis osobami, ktore wystawily negatywna opinie, moze one wiedza juz cos wiecej :/ powodzenia!
my czekaliśmy ze zgłoszeniem coś ok miesiąca :P może półtora :P dawaliśmy facetowi szanse... (kilka)
towar doszedł dzień po zgłoszeniu sprawy na Policję :) do dziś nie wiemy kto przywiózł paczkę - nie było znaczków, listów przewozowych itp. nikt nie chciał nawet pokwitowania :P a paczka była z drugiego końca kraju :P
towar doszedł dzień po zgłoszeniu sprawy na Policję :) do dziś nie wiemy kto przywiózł paczkę - nie było znaczków, listów przewozowych itp. nikt nie chciał nawet pokwitowania :P a paczka była z drugiego końca kraju :P
Czy przeczytalas regulamin na stronie sklepu? tam jest napisane,ze przesylki wysylane poczta beda realizowane w ciagy 2-7dni. Wiec 7 dni miesci sie w regulaminie. Dodatkowo na czas wysylki ma wplyw sposob platnosci. Jesli za pobraniem to szybciej, jesli wplata na konto to liczy sie od momentu zaksiegowania wplaty. Mysle,ze masz jeszcze kilka dni zeby poczekiac z decyzja. Trzeba tez wziac poprawke na szybkosc pracy poczty, a z tym roznie bywa.
Proszę przeczytajcie stronę http://www.pc-media.cba.pl wyjaśniam tam wszystko co przykrego mnie spotkało, jak zostałam oszukana :( Jeśli ktoś z Was również to piszcie,łatwiej odzyskamy nasze pieniądze
z tą policja to tez jest troche czasu zanim sprawa sie zakonczy, u nas od zgloszenia na policje do otrzymania wyroku sadowego minelo przeszlo 6 msc.
Jezeli sprzedawca to oszust "masowy", to radzilabym zrobic zbiorczy pozew, moze bedzie szybciej.
Mam jednak nadzieje, ze w Twoim przypadku PP nawalila i paczka przyjdzie.
Jezeli sprzedawca to oszust "masowy", to radzilabym zrobic zbiorczy pozew, moze bedzie szybciej.
Mam jednak nadzieje, ze w Twoim przypadku PP nawalila i paczka przyjdzie.
Jako założycielka tego wątku muszę powiedzieć, że warto było zgłosić sprawę na policję. Zostałam oszukana w marcu 2010r. a sprawa zakończyła się w czerwcu tego roku, czyli przeszło rok wszystko trwało. Pewnego, pięknego dnia pieniądze pojawiły się u mnie na koncie, ale faktem jest, że policja nie dała za wygraną i wyzwali go na wyjaśnienia. Mówił, że w ciągu 2 tygodni odda, ale nic z tego. Dopiero kolejna interwencja przyniosła efekt.
Ale co ciekawe, sprawa toczyła się dwutorowo - najpierw sprawa została umorzona, ale się odwołałam, bo prokurator popełnił błędy. W trakcie czekania na odpowiedź, policja kilka razy się ze mną kontaktowała, z pytaniem czy oszust się odzywał, czy oddał kasę.
Odwołanie zostało przyjęte i śledztwo zostało oddane temu samemu prokuratorowi. A ten, żeby dalej się w to nie "bawić", znowu umorzył śledztwo, bo uznał, że to niska szkodliwość czynu i w ogóle napisał, że to było przez allegro i inne bzdury. A następnego dnia otrzymałam pieniądze, ale to dzięki działaniom policji.
Ciekawe prokurator umorzył, a policja dalej prowadziła dochodzenie. Dobrze, że ten oszust nie wiedział o tym umorzeniu :-)
Ale co ciekawe, sprawa toczyła się dwutorowo - najpierw sprawa została umorzona, ale się odwołałam, bo prokurator popełnił błędy. W trakcie czekania na odpowiedź, policja kilka razy się ze mną kontaktowała, z pytaniem czy oszust się odzywał, czy oddał kasę.
Odwołanie zostało przyjęte i śledztwo zostało oddane temu samemu prokuratorowi. A ten, żeby dalej się w to nie "bawić", znowu umorzył śledztwo, bo uznał, że to niska szkodliwość czynu i w ogóle napisał, że to było przez allegro i inne bzdury. A następnego dnia otrzymałam pieniądze, ale to dzięki działaniom policji.
Ciekawe prokurator umorzył, a policja dalej prowadziła dochodzenie. Dobrze, że ten oszust nie wiedział o tym umorzeniu :-)
a mozesz napisac na jaką to bylo kwotę mam podobne perypetie od lipca z oszustem wpłaciłam kase a on mi nie przysłał towaru bo kazał do kazdej sztuki doliczyc 5zł do przesyłki pisałam do allegro powoływałam sie na regulamin że nie można zawyżać kosztów przesyłki ale do oszusta to nie trafiło i kasy nie oddał ani nie przysłał przesyłki..;/
wlasnie zostalam oszukana przez pania z Kameruny z ogloszenia z TABICA Pl ogloszenie bylo niby od kobiety z Bydgoszczy chciala oddac szczeniaka mojej corce bardzo sie podobal postanowilismy go przygarnac okazalo sie zepani wysyla go z Kamerunu i pokrywa wszelkie koszta ale prosi u doplacenie ubespieczenia dla firmy przewozowej ktora po dostarczeniu zwraca 85procent pieniedzy Niema ani psa ani pieniedzy Okazalo sie po wejsciu na strone Niemiecka ze ta oferta z kamerunu na oddawanie zwierzakow jest falszywa i dziala na calym swiecie i naciaga ludzi Co z tym zrobic?
sorry,ale to już było naiwne:(
mało tu u nas piesków do przygarnięcia?nie wydawalo się to podejżliwe?nie wpłaciła bym ani grosza,bo na kilometr śmierdzi naciągactwem.
Dziewczyny coraz częściej takie historie zagranicznych wysyłek się zdarzają,dochodzi nawet do blokowań komputerów,bo mafia naciągająca ludzi na wysyłkę podszywa się pod policję,wysyłając wam wirusa,który blokuje komputer,dostajecie komunikat jak gdyby ze strony policji,że macie ileś tam wpłacić by uzyskać kod,który odblokowuje,nie dajcie się nabrać!!!!
mało tu u nas piesków do przygarnięcia?nie wydawalo się to podejżliwe?nie wpłaciła bym ani grosza,bo na kilometr śmierdzi naciągactwem.
Dziewczyny coraz częściej takie historie zagranicznych wysyłek się zdarzają,dochodzi nawet do blokowań komputerów,bo mafia naciągająca ludzi na wysyłkę podszywa się pod policję,wysyłając wam wirusa,który blokuje komputer,dostajecie komunikat jak gdyby ze strony policji,że macie ileś tam wpłacić by uzyskać kod,który odblokowuje,nie dajcie się nabrać!!!!
no prosze Cie... wyslac psa kurierem??????? z Kamerunu?????????????? jak mozna byc tak naiwnym????? jak w ogole mozna pomyslec o takiej wysylce?????????? zwierze wyslac paczka?????? nie pamietasz glosnej afery wlasnie z wyslaniem psa???? i czemu akurat z Kamerunu do Polski???? tam nikt by psa nie wzial??????
wydrukuj maile, screen ogliszenia na plyte i idz na Policje.
to chyba musi byc podpucha... nie mozliwe zeby ktos uwierzyl w taka bajeczke...
wydrukuj maile, screen ogliszenia na plyte i idz na Policje.
to chyba musi byc podpucha... nie mozliwe zeby ktos uwierzyl w taka bajeczke...
ja na Allegro zostałam dwa razy oszukana. Raz na 150zł, sprawę zgłosiłam na policję po ok. 2mies, z tym że zgłosiło się wiele osób oszukanych, wszyscy wysyłali zgłoszenia na jeden komisariat, żeby sprawą się szybciej zajęto. Po pół roku dostałam zwrot gotówki. Drugi raz - o ja naiwna!! kupiłam 3 zabawki u kolesia z Kartuz!!!! za kwotę 70zł i oczywiście tak samo, zero kontaktu, zero odpowiedzi na maile, telefony itp. Któregoś razu w drodze na działkę pojechałam pod wskazany adres ale oczywiście takiego budynku w ogóle nie ma, także drugi raz dałam si.ę nabrać. To miały być w obu przypadkach nowe rzeczy. Jeśli ktoś sprzedaje używane - jeszcze się nie zetknęłam z żadnymi problemami. Dlatego teraz jak kupuję cos za ponad 50zł zawsze biorę opcję za pobraniem, targuję się co do ceny przesyłki, ale zawsze przesyłka pobraniowa.
a propo - akurat teraz czekam na przesyłkę z Allegro, też zabawka, nowa, też ma być to prezent pod choinkę, czekam już prawie 2tygodnie :( cholera mam nadzieję że dojdzie, bo jak nie to się wścieknę!!
a propo - akurat teraz czekam na przesyłkę z Allegro, też zabawka, nowa, też ma być to prezent pod choinkę, czekam już prawie 2tygodnie :( cholera mam nadzieję że dojdzie, bo jak nie to się wścieknę!!
Witam
kupiłem aparat canon 450d na gumtree od dends@g.pl za 800zł.przelałem pieniądze na konto. Niestety, naiwność moja doprowadziła do tego, że gdy po 4-ech dniach od rzekomego wysłania aparatu, poprosiłem go o numer przesyłki,celem sprawdzenia gdzie paczka utkwiła...zbywcze dwa maile ze później..i na tym kontakt się urwał(nie odbiera telefonu,nie odpisuje na maile).
Na "pocieszenie" dobrze,że chociaż uzyskałem od niego numer telefonu i skan dowodu osobistego. Gdy czułem,że coś nie tak, a było to czwartego dnia po nadaniu poszedłem na policję,powiedzieli że za wcześnie...fakt. Mija tydzień od nadania a aparatu nadal nie ma, ani jakiegokolwiek odzewu. Co sądzicie w tej sprawie, jak postąpić?
kupiłem aparat canon 450d na gumtree od dends@g.pl za 800zł.przelałem pieniądze na konto. Niestety, naiwność moja doprowadziła do tego, że gdy po 4-ech dniach od rzekomego wysłania aparatu, poprosiłem go o numer przesyłki,celem sprawdzenia gdzie paczka utkwiła...zbywcze dwa maile ze później..i na tym kontakt się urwał(nie odbiera telefonu,nie odpisuje na maile).
Na "pocieszenie" dobrze,że chociaż uzyskałem od niego numer telefonu i skan dowodu osobistego. Gdy czułem,że coś nie tak, a było to czwartego dnia po nadaniu poszedłem na policję,powiedzieli że za wcześnie...fakt. Mija tydzień od nadania a aparatu nadal nie ma, ani jakiegokolwiek odzewu. Co sądzicie w tej sprawie, jak postąpić?
poinformowałeś sprzedającego, że zgłaszasz sprawę na Policję? często sama taka informacja wystarczy ;)
daj ostateczny termin, kiedy aparat ma być u Ciebie lub też kiedy ma zwrócić kasę na Twoje konto. Zapowiedz, że po tym terminie zgłaszasz sprawę organom ścigania. I faktycznie to zrób. Z takimi typami nie ma certolenia ;)
daj ostateczny termin, kiedy aparat ma być u Ciebie lub też kiedy ma zwrócić kasę na Twoje konto. Zapowiedz, że po tym terminie zgłaszasz sprawę organom ścigania. I faktycznie to zrób. Z takimi typami nie ma certolenia ;)
Witam, ja właśnie boryka sie z podobnym problemem. Zamówiłam pościel ze strony pracowniababcinejposcieli.pl pościel była zamówiona w sierpniu, miała być wysłana do Niemiec wiec czekaliśmy sporo czasu. Jednak po miesiącu proowalismy skontaktować sie ze sprzedawca. Dopiero po paru próbach dało rezultat wystawiane negatywnych komentarzy na ich stronę Facebook. Sprzedawca stwierdził ze przesyłka wróciła do niego z powodu błędu firmy kurierskiej. Było to pod koniec września. Paczka miała zostać wysłana ponownie, ale nadal nie została dostarczona. Niestety w tym samym czasie zamówiła u nich moja siostra. Rownież nie dostała paczki a minol miesiąc, mimo ze paczka była wysyłana do polski. Strona na Facebooku została usunięta a na mail nie otrzymuje żadnej odpowiedzi tel nie odpowiada. Mail wysłany z innej skrzynki z zapytaniem o termin realizacji nowego zamówienia otrzymało odpowiedz w ciagu 24 godz. Groźby zgłoszenia sprawy odpowiednim organom nie przynoszą efektu. Niestety problem w zgłoszeniu sprawy jest to ze obie z siostra jesteśmy za granica.
Zamawiałyście będąc w Niemczech?
Nie wiem jak to u nich jest. Swego czasu polski Policjant tłumaczył mi i Mężowi, że sprawę zgłaszamy tam, gdzie siedzieliśmy przy komputerach w momencie składania zamówień/licytacji. Dokładniej - Mąż kupował coś (wtedy w domu we Wrzeszczu) i musiał zgłosić się na komisariat na ul. Białej (Wrzeszcz).
Nie wiem jak to u nich jest. Swego czasu polski Policjant tłumaczył mi i Mężowi, że sprawę zgłaszamy tam, gdzie siedzieliśmy przy komputerach w momencie składania zamówień/licytacji. Dokładniej - Mąż kupował coś (wtedy w domu we Wrzeszczu) i musiał zgłosić się na komisariat na ul. Białej (Wrzeszcz).
Po jakim czasie zgłosić na policję oszustwo internetowe?
Ideałem było by zrobić jakąś listę oszustów. Ze swej strony mogę dorzucić ulakielar@interia.pl Urszula Kielar danych abresowych niestety nie znam. W całej polsce oszukuje ludzi , oferuje do sprzedaży w całej polsce wycofywane laptopy sony vaio. na trójmieście teżwidziałam to ogłoszenie i mam nadzieję że nikt nie dał się złapać na to.
ulakielar@interia.pl - proszę wpisać ten adres w wyszukiwarkę google
ulakielar@interia.pl - proszę wpisać ten adres w wyszukiwarkę google
Witam, Uwaga na sklep internetowy http://www.itopten.pl - kolejne oszustwo w sieci. Czy ktoś robił tam ostatnio zakupy i ma jakiś pomysł na odzyskanie pieniędzy