Widok

Początek ciąży a wyniki TSH

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Jestem na początku 6 tygodnia,odebrałam wyniki i TSH 2.09,FT4 13,2
TPO 400 a norma nie większe niż 35.Prawdopodobnie Hashimoto i teraz nie wiem czy brać kwas foliowy z jodem,czy kupić nowy sam kwas foliowy,bo ponoć nie można przy hashimoto,dodam że wcześniejsze przeciwciała wyszły dobrze,jak zaszłam w ciążę to już nie,więc mam się nastawiać na to schorzenie,czy można to wyleczyć?

Noi czy dobre wyniki,tyroksynę biorę w dawce 50 mg dziennie.Jak myślicie czy lekarz powinien zwiększyć dawkę?

Pytam bo zanim znajdę dobrego lekarza to potrwa to trochę a ja się obawiam czy nie grozi nic dziecku i ciąży?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki dziewczyny właśnie dzięki Wam jestem dużo spokojniejsza,a po wizycie u lekarza będę jeszcze bardziej.Ja od dwóch miesięcy biorę kwas foliowy z jodem,teraz dostałam witaminy które w swoim skladzie mają kwas foliowy i jod,więc odstawilam tamten,bo by było za dużo myślę.

Wy wszystkie już od dawna na lekach,ja dostałam lek i odrazu zaciażyłam,nie wiem czy to dobrze,ale z drugiej strony myślę sobie że może Bóg tak chciał,tak sobie przynajmniej tłumaczę,mam nadzieję że hormony nie będą bardzo wariować w ciąży.
Ania tez mam hashioto z niedoczynnością. Endo kazala zacząc brac jod od 12tc. Bierze się albo jodid albo jod w witaminach dla kobiet w ciąży. Dała wybór. Najpierw brałam sam jodid 150, a potem w witminach i tak do tej pory. Badania robie co 4 tygodnie.
hej, nie wiem czy ty też zakłądałaś parę dni temu inne watki na ten temat,więc napisze jeszcze raz....
miałam ten sam problem, hashimoto i niedoczynność.Lekarze straszyli, że mogę mieć problemy z zajsciem i donoszeniem i podkreślali, że jak zajde w ciąże to natychmiast mam przyjsc do endo. brałam przed ciąża jakies 6 m-cy euthyrox 25. zaszłam w ciąże od razu kiedy chcieliśmy.
co miesiąc chodziłam do endo z ft4 i tsh. (w 8 tyg miałąm tsh 2,48 i ft4 16). ft4 w normie i niby tsh też.
od razu endo zwiekszył mi na 50. pod koniec ciąży brałam juz 150 bo mowil mi, że zawsze się dąży do górnego wyniku ft4.
a ths najlepiej poniżej 2.
napewno wszysko bedzie oki. ja urodziłąm we wrzesniu zdrową córeczkę. tylko bardzo pilnowałam brania leków i wiizyt.
ciesz się tym pięknym stanem a nie stresuj niepotrzebnie. Dbaj o siebie i maleństwo i rób badania!!!
Dzięki dziewczyny.Mieszkam w Niemczech i tutaj tarczycą zajmują się lekarze ogólni,ja mam polaka,ale on nie bardzo się zna na tym i chcę zmienić lekarza,może uda mi się dostać do endokrynologa.

Niedawno miałam poronienie samoistne,ale wtedy nie wiedziałam o niedoczynności,dostałam lek i zaszłam,nie wiem czy nie za szybko,ale nikt mi nie odradzał starań,teraz boję się,ale mam nadzieję że będzie dobrze bo najważniejsze że przyjmuję tabletki,noi po miesiącu TSH mam w normie,choć wynik mógłby być lepszy.A czy FT4 mam dobre?Moja ginekolog mówi że tak,ale czytam że Wam lekarze zalecają żeby było w górnej granicy,ja mam normę podaną 8-17
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja jak zaszlam w ciaze mialam tsh okolo 4 przy dawce euthyroxu 100, lekarka podwyzszyla dawke do 125 i teraz mam w granicy 1,3 wiec super jak na mnie ;-)
Twoje wyniki nie sa wcale takie zle wiec przyjmuj dalej lek i czekaj na wizyte :-)

W pierwszej ciazy tez mialam wyniki podobne do Twoich i wszystko bylo ok
Ja też mam Hashimoto i musiałam brać dodatkowo jod, więc myślę że powinnaś brać kwas foliowy z jodem.

Dawkę Ci na pewno zwiększą, najczęściej w ciąży ma się o około 25 jednostek większą ....

Mnie endokrynolog na pierwszej wizycie uspokoił, w ogóle nie straszył możliwością poronienia więc też życzę spokoju.
Agusia,bardzo mnie pocieszyłaś,dzięki.Wiem jakie są konsekwencje przy hashimoto,mam neta,orientuję się.

Nie chodzi mi tu o rady co mam robić w tej sytuacji,czy jakie dawki brać bo wiadomo że nikt tu lekarzem nie jest,ale może miał ktoś podobną sytuację i może mnie jakoś uspokoić bo nie bardzo mogę się denerwować będąc w ciąży,a wizytę będę miała napewno po weekendzie.

Dzięki doti,taka odpowiedz daje nadzieję że i mnie się uda.
miałam leczona niedoczynność, ale i tak miałam w 8 tygodniu tsh 15, ft4 - 17 ...potem już udało się wyrównać.
Urodziłam zdrowe dziecko.
Przy hashimoto organizm zwalcza ciążę więc to nie sa żarty. Zanim leki zaczną działać też potrzeba trochę czasu. Prywatnie można się umówić bardzo szybko.
moj endo zawsze mowi, ze w ciazy tsh powinno byc pomiedzy 1 a 2, a najlepiej blizej 1 ;)
przy niedoczynnosci ktorą mam

Twoj wynik nie jest tragiczny wiec nie martw sie na zapas, bierz lek dalej i zapisz sie czym predzej do lekarza, jest ich troche i prywatnie nie bedziesz musiala az tak dlugo czekac mysle i on dobierze Ci odpowiednia dawke leku, nikt z forum raczej nie bedzie bawil sie w lekarza i podwyzszal Ci dawki leku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiadomo że się udam,wiem jakie to ważne i dlatego się martwię i pytam.
Jestem pod opieką ale nie właściwego lekarza i dlatego mam obawy dopuki nie znajdę drugiego.
Aniu przy ciąży i tarczycy nie ma żartów. Myślę, że powinnaś udać się do lekarza endokrynologa. Uważam, że rady forumowiczek a opinia lekarska to dwie różne spraw.
Ale może ktoś Ci coś doradzi. Ja radze udać się do lekarza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry