Widok

Podzielniki ciepła na kaloryfery? Czy to się opłaca?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam,

mieszkam w bloku z wielkiej płyty w Gdyni.
Za ogrzewanie płacę od metra - czyli ogólna ilość ciepła zuzytego w klatce jest dzielona na metry kw.
Jako, że mam dość duże mieszkanie - 67m trochę tego wychodzi.

Tylko w tym przypadku płacę zapewne też za to co zużyli moi sąsiedzi a nie za faktyczne moje zużycie.
Zwykle mam jakiś tam zwrot po okresie grzewczym. 200-300zł.

Czy w takim wypadku (duże mieszkanie oraz to że jestem ciepłolubna) opłacało by mi się zamontowac podzielniki?

Mogłabym w końcu płacić za tyle ile zużyłam, a nie jakąś wirtualną kwotę?

Opinie o podzielnilach są nomen omen podzielone:)
Choc więcej słyszałam negatywów, że jednak podział na metry bardziej sie opłaca.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5
no tak KKasia, ale jak im to udowodnic, wezwc jakiegos niezaleznego rzeczoznawce? czy kto sie tym moze prywtnie zajac , wydac jakas ekspertyze czy co, chodzi o to zeby nie byl to ktos ze spoldzielni i firmy ktors nam spisuje podzielniki.

czy lepiej "darowac" sobie stare odczyty, bo i tak nie da sie nic zrobic, i zajac sie zmiana czytników na nowe? zadac tego od społdzielni/ czy tej firmy?

jakby cos podaje maila: lis.katarzyna@wp.pl

moze byc tez na prv na forum albo zwyczajnie na forum jesli nie ma tam zadnych zakazanych tresci:)
image image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To tak nie działa. Im mniejsza różnica temperatury pomiędzy kaloryferem a pokojem tym wolniej nalicza jednostki. Od zeszłego roku mam na full odkręcone i jest niewielki zwrot, ale w mieszkaniu ciepło. Warunek jest jeden nie otwierać okna przy ciepłym kaloryferze(ja zakrywam przy wietrzeniu kocem), żeby nie było zbyt dużej różnicy temperatur.
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Sprawdź, czy płacisz tylko za siebie.

- Reklamacje wysokości opłat
- Sprawdzanie wysokości wyliczeń opłat za CO
- Wyliczanie wysokości ustawowych ryczałtowych opłat za CO na podstawie rozliczeń rocznych
- Wyliczanie współczynnika położenia mieszkania w bryle bloku
- Ekspertyzy na potrzeby procesów sądowych:
a) zgodność regulaminu SM z Ustawą Prawo Energetyczne
b) poprawność doboru współczynników korekcyjnych
c) prawidłowe naliczenie zużycia
- Zdjęcia termowizyjne wraz z opisem zużycia CO poszczególnych mieszkań
- Audyt energetyczny

http://www.podzielniki.info
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja z kolei powiem tak: moi najemcy mają w kuchni zakręcony grzejnik i na nim zero przez ostanie 2, a może nawet i 3 lata, bo tak długo mieszkają. Żaden koleś nie przyszedł i nie stwierdził, że podzielnik jest zepsuty. Bo nie jest, jest tylko zakręcony.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
podzielnikom mówimy NIE ! (mam znajomego w opecu)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja tez nie polecam podzielnikow.
Zawsze mieszkalismy w mieszkaniu bez podzielnikow,sezon letni/zimowy.
Kupilismy mieszkanie z podzielnikami,to byla jedyna wada tego mieszkania.
Grzejemy tylko wnajmniejszym pokoju (8m2),ale tylko na II max III,sporadycznie grzejemy w dwoch pozostalych pokojach.
Po roku,mamy niedoplate 244zł ;/
image.
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]
image
Podzielniki tzw. Kaloryferowe !!!!!!!!! To sciema i oszustwo i jedynie firmy montujace zarabiaja na tym a nie ci co uzytkuja !!!!!!!!!!!!..........Po pierwsze kazdy zapomina ze zalozenie to inwestycja i koszt pareset zlotych ktore sie splaca dopiero moze za kilka lat bo tzw. Okres grzewczy jest raz w roku a co gorsza splaca sie jedynie jak ma sie oszczednosc na tym a przewaznie nie ma . Ludzie \zakladajac podzielniki zapominaja ze to sztucznie tworzone koszty dla wspolnot lub spoldzielni a oprocz tego oplaty za coroczne bzdety typu obsluga/czy wymiana . Najpierw policzcie ile wlozycie pieniedzy w ten montaz , potem jakie macie niby oszczednosci ale to poki co dopiero sama splata tych kosztow inwestycji wiec to nonsens nonsensow. Podzielniki nabijaja zuzycie nawet przy wylaczonych kaloryferach np. W kuchni jak sie gotuje i jest cieplo lub jak wcale nie uzywasz kaloryferow a grzejesz np. Ogrzewaniem elektrycznym bo nie wolno zabronic grzac ogrzewaniem elektrycznym i niby dlaczego mam potem placic za zuzycie ciepla przez kaloryfer ktory jest non stop zakrecony ?..........Tylko najprostsze liczenie licznikowe za zucie cieplej wody idacej do kaloryferow jest uczciwe i nic wiecej !!!!!!!!!!!!!!!!!.........Wszelkie inne pomysly to wymysl cwaniakow z firm montujacych majacych interes w tym a zarzadcy wspolnot jest to na reke bo ma dodatkowy koszt kosztem ludzi ktorzy sa wmanewrowani w ten pseudointeres !........To cala siec powiazan kolesi i cwaniakow ktorzy wszystko wmowia ludziom !........Co gorsza po latach w wielu spoldzielniach czy wspolnotach okazuje sie ze to przynosi wrecz straty i wtedy jak sie okazuje juz nie ma tych inicjatorow zakladania bo oni powinni wtedy sami pokryc ludziom straty wynikle z calego picu !!!!!!!!!!..........................Dobre liczniki na ciepla wode doprowadzajaca wode do kaloryferow sa najuczciwsze i nic lepszego swiat nie wymyslil. I wylacznie rozlczanie indywidualne a nie zbiorowe !........Przeciez nalezy zalozyc ze wielu lubi grzac a wielu lubi miec chlodno i niby dlaczego rozliczac cos zbiorowo ?........Potem sa tylko klotnie i zwady i kombinacje bo ludzi sie wpuszcza w kanal a potem sa same klopoy i wielu kupuje gotowe plomby i je zmienia itd itd i sie ludzi oglupia............... Cieplo do grzania kaloryferowego to ciepla woda wplywajaca i wyplywajaca wiec to proste jak drut ze tylko licznik na wode ciepla liczy uczciwie zuzycie i nic innego i tyle !!!!!!!!!!!!..............Nie dajcie sie rolowac bo sa przypadki ze nie bylo zadnych oszczednosci lub pozorne ale zapomniano policzyc ze przez np. 6 lat to zaledwie splata kosztow inwestycji wiec to nonsens a potem jak sie okazalo ze byly z tego straty to tez nikt z inicjatorow tego nie chcial splacic ludziom a powinien bo kazdy nawet we wspolnocie powinien jasno powiedziec ze on czy oni sa inicjatorami tego pomyslu i w razie strat tylko oni wszystkim pokryja prywatnie straty z kiszeni wlasnej a nie potem wszyscy maja placic a niby dlaczego ?........Wiec tylko zwykly licznik liczacy przeplyw wody do grzejnika jest prostym i uczciwym sposobem rozliczania . Tak jak w domkach jednorodzinnych gdzie sa tylko liczniki na wode bo nic uczciwszego swiat nie wymyslil i nie wymysli.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0
napewno bedziesz dopłacał
podzielinki dla prezesow sm to raj złodziejstwa
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
podzielniki tez sa dobre, tylko trzeba uwazac jak ktoś juz wczesniej wspomniał, jak chcesz wywietrzyc mieszkanie to kaloryfer musi byc zakrecony, zeby nie nabijało. i w nocy zmniejszac ogrzewanie i napewno bedzie sie mialo nadpłate a nie niedopłate.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 21
i teraz malaniunia sie zastanow ogrzewaz jedno pomieszczenie a drugie nie i masz niedopłate! bo trzeba grzac wszedzie.ja tak robie i zawsze wychodze na plusie. bo ci co mysla,ze jak najlepiej wogole nie beda wlaczali ogrzewania to nic nie zapłaca,he he .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
to raczej nie jest smieszne,mieszakam w bloku z podzielnikami ciepła , od 5 lat mnie nie ma w mieszkaniu, pracuje imieszkam 500 km od domu, kaloryfery wyłączone bo nikt nie mieszka a ja doplacam co roku do rozliczenia ogrzewania, płacac przez cały rok zaliczki w czynszu, paranoja i oszustwo
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moniczka, nie jest tak jak piszesz, niestety.
image
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
no ja i moja mama tak wlasnie robimy i jeszcze nigdy niemieliśmy niedopłaty tylko zawsze nadpłatę.zadzwon do spółdzielni to to samo tobie powiedzą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
Mam zadzwonić i zapytać czy ty i Twoja mama miałyście zwrot ?? :). Gdybyś znała sposób jak to rozliczają to zrozumiałbyś, że zawsze ktoś na tym traci. Nawet jak oszczędza. Ja przy takim oszczędzaniu o jakim piszesz wyżej miałam dopłatę i to całkiem niezłą.
No u mnie jeszcze zaważyło to, że jeden termostat był zepsuty. Przynajmniej ja tak uważam, bo spółdzielnia uważa inaczej, ale wymienić wymieniła.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
jesli pani chce podzielniki to trzeba kupic kalesony i kufajke, szalik i malutka czapeczke
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja przy 72m mam zawsze zwrot i temp .średnio 20 stopni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie tez prawidlowo jak narazie jest rozliczane. Podzielniki z Isty mamy. i narazie bez zarzutów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
wgl temat podzielników jest mało znany i ludzie się hm boją? nie wiedzą na czym polega etc.. i jak wyglada rozliczanie a dopłaty się biora z tego jak rozlicza społdzielnia bo fakturka jest na cały blok
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
i niby czemu. bo zakręca sie ciepło i kaloryfery? bez sensu ja mam podzielniki i jest ok
Bo ludzie przykręcają ciepło , co jest zupełnie bez sensu. Podzielniki wydają się jakąs czarną magią, a wystarczy rozsądnie korzystać z ciepła. i nie przeginać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Budowa domu w Trójmieście (28 odpowiedzi)

Czy ktos mógłby mi powiedzieć ile w warunkach trójmiejskich kosztowała by budwa takiego domu:...

City House Karczemki (152 odpowiedzi)

Czy ktoś zna developera, z ich strony wynika, że budują głównie domy. Może ktoś słyszał o...

czynsze (3 odpowiedzi)

Osiedle Morskie , mieszkanie 44m , czynsz 947zl , czy wszyscy tak maja drogo ??

do góry