Widok

Polecam przepis na kurczaka

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ostatnio zrobiłam mężowi kurczaka w miodzie. Tak jak podszedł do tego, że w życiu nie zje słodkiego kurczaka, jak skosztował powiedział że od dzisiaj raz w tygodniu go na obiad ;)

Może ktoś będzie chętny spróbwać ;) Szybko się robi, i nie trzeba stać przy garach

Udka z kurczaka (w zależności ile jest osób, mąż zjada 3)
Przyprawy- Papryka, sól, pieprz,
2 łyżki miodu
Trochę wody
Jabłko
Masło
Olej

Udka umyć, przyprawić (tak troszkę, nie za dużo), ułożyć w naczyniu żaroodpornym, lub brytfance. Trochę masła pokroić w gubsze plasterki i rozłożyć w paru miejscach. Dodać trochę oleju. Jabłko pokroić w ćwiartki dodać do naczynia. Wstawić na godzinę do piekarnika. Po godzinie, miód wymieszać w odrobiną wody, i polać kurczaka. Zostawić jeszcze na 10-15 minut, co chwile polewając tym sosikiem mięsko.

Najlepiej smakuje z ziemniaczkami (obficie polać sosem), i marchewką na słodko ;)

image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
super z pewnoscia spróbujemy

a ja podaje na kurczaka w sosie ananasowym - tez szybko i smacznie :)

Pierś z kurczaka w sosie ananasowym

• 1 pierś z kurczaka albo indyka
• ananasy w puszce
• 1 łyżeczka brązowego cukru
o Pokroić mięso na duże kawałki przyprawić, czym lubisz (np. przyprawa do kurczaka), obsmarować musztardą.
o Masło rozgrzać na patelni i obsmażyć mięsko.
o Obsmażone mięsko do rondelka (małej średnicy najlepiej) i zalać sokiem z ananasów + pokroić klika krążków ananasa – dusić 20 min
o Dodać łyżeczkę brązowego cukru.
o Dodać zasmażkę – gotować 3 min.

Podawać z ryżem: pełnoziarnisty i zwykły wymieszany w proporcji 1:1.

Zasmażka:
¼ kostki masła + 2-3 łyż. Mąki wymieszać na patelni.


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
fajne przepisy :)
lubię kurczaka i wypróbuję wszelakie wariacje

może ktoś jeszcze ma fajne przepisy na kurczaka albo indyka, najlepiej właśnie mało pracochłonne :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011


DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
już kiedyś podawałam te przepisy, więc teraz kopiuję :)






***PIERŚ KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH***

pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia amerykańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań... :)

Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...

A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;

na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);

na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;

panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłącznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.

Wykonanie:
Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.

Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami :)





*** PIERSI W CIEŚCIE***

Bardzo smaczne są też piersi w cieście

piersi pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą DELIKAT DO MIĘS i odstawić na 30 minut :)
zrobić gęste ciasto z mąki i jajka, proszku do pieczenia(można dodać jakieś przyprawy) :)
kawałki piersi(znów za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków) maczamy w cieście i wrzucamy na głęboki olej - smażymy aż będą złote :)

podajemy z czym chcemy - ryż, ziemniaki, frytki + surówki



jeśli chcecie - piersi możecie zastąpić skrzydełkami lub udkami/pałkami tylko takie kawałki mięsa muszą być najpierw ugotowane - w wodzie z ziarenkami smaku(robiłam też z Vegetą itp. i jest różnica - z ziarenkami są smaczniejsze), zielem angielskim, pieprzem, liskiem laurowym - może też być z włoszczyzną (ze smaku zrobicie zupkę, a mięsko możecie zrobić w płatkach kukurydzianych lub cieście) - ale żeby się nie rozpadały(nie były za miękkie) :P






***Udka po meksykańsku***

Składniki:
ok 1,5 kg udek z kurczaka
mąka
2-3 jajka
olej
3-5 ząbków czosnku
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1/3 kostki masła
100g pikantnego ketchupu
2 kostki rosołowe (drobiowe)
50 g octu
50 g cukru
sól, woda, duża łyżka powideł

Udka oczyścić, wytrybować (usunąć kości), umyć, osuszyć. Następnie obtoczyć w mące i jajku i usmażyć z każdej strony na złoto.

Czosnek i cebulę posiekać, wrzucić do garnka, dodać masło, ketchup, kostki rosołowe(rozpuszczone w 1/2 szkl. ciepłej wody), ocet, cukier, 1 łyżeczkę soli, 50g wody i dużą łyżkę powideł. Wszystko zagotować.
Udka ułożyć na blaszce i zalać "sosem" - piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C

może jest troszkę zabawy - ale warto ;) tym bardziej, że później można też troszkę zamrozić ;) Mój Mariusz zakochał się w tych udkach ;) (ostatnio robiłam na Sylwestra - może sos nie wygląda najładniej w czasie gotowania, ale efekt końcowy jest rewelacyjny)
http://forum.trojmiasto.pl/Pomysl-na-Obiad-t22090,1,16.html?hl=kurczak po meksykańsku#hl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kurczaka w miodzie robie od kilku lat,moj maz rowniez jest zachwycony:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja tak średnio lubię kurczaka w miodzie...chociaż ostatnio sama palce lizałam :) (niestety co sądzi mąż nie jestem w stanie na chwilę obecną stwierdzić, bo Go nie ma a wcześniej tego tupu dania nie robiłam), ja bardziej lubię na ostro, pikantnie :)
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja lubie piersi z keczupem i majonezem :)

piersi rozbijamy jak na kotlety
posypujemy przyprawą do kurczaka
smarujemy z góry majonezem i keczupem
na to dajemy posiekana cebulkę i wycisniety czosnek
a na samą góre sypiemy ser :)

zapiekamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem mniej wiecej 30-35 minut w 180 stopniach

wychodzi pyszne i wszystkim zawsze smakuje :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja Mama robi fantastycznego kurczaka faszerowanego :) można jeść na zimno - na chlebku, jako wędlinkę :) albo pokroić w grube plastry, zrobić sos i do tego ziemniaczki/ryż/makaron :)
tylko to już jest wyższa szkoła jazdy ;) bo całego ptaka trzeba wytrybować :P ja póki co zatrzymałam się na etapie trybowania udek :P jakoś nie mam odwagi spróbować z całym kurakiem :P






można tez ptasiora upiec :) dzień wcześniej obsypać z wierzchu i w środku Vegetą, pieprzem itp., do środka włożyć kilka gałązek zielonej pietruszki i 2-3 ząbki czosnku :) przed samym pieczeniem dokładnie wysmarować go majonezem :) wtedy skórka będzie ładnie przypieczona i chrupiąca :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tez juz kiedys podawalam:

PIERŚ ZE SZPINAKIEM
- filety z piersi kurczaka
- ser feta - jedno opakowanie
- papryka czerwona
- szpinak mrożony (ze świeżym też fajnie wychodzi, ale mrożony jest
bardziej "zdyscyplinowany")
- oliwa z oliwek
- serek śmietankowy (np. ricotta, bieluch lub Tosca) albo kilka łyżek śmietany
- czosnek
- sos sojowy
- sól i pieprz

Filety z piersi z kurczaka należy najpierw opłukać zimną wodą i osuszyć.
Mięso zawijamy w folię spożywczą albo w woreczki (taka osłona ma zapobiec
rozerwaniu się filetów), a następnie rozbijamy je delikatnie drewnianym
tłuczkiem na prostokąty. Mięso solimy, pieprzymy, skrapiamy sosem sojowym.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy.
Wrzucamy posiekany czosnek i szybko mieszamy. Następnie wrzucamy
rozmrażający się szpinak. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Szpinak
trzeba dobrze posolić. Gdy już szpinak rozmrożony i przysmażony-dodajemy
śmietanę lub serek śmietankowy. Całość lekko gotujemy. Potem robimy
różnokolorowe nadzienie. Na rozbite piersi nakładamy warstwę szpinaku,
pokrojoną w kostkę fetę, a na to pokrojoną w kostkę paprykę. Mięso zwijamy w rolady.
Rolady możemy spiąć wykałaczką, ale związane nićmi jest wytrzymalsze Mięso smażymy
na patelni z każdej strony na złoty kolor.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso wkładamy do piekarnika,
najlepiej w naczyniu żaroodpornymi osmarowanym lekko oliwa. Pieczemy
ok.30 minut. W trakcie pieczenia mięso można przewrócić. Upieczone
roladki odwijamy z nici i kroimy w plastry.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

urodziny w restauracji (3 odpowiedzi)

Witam. Planuję zrobić 30-te urodziny dla rodziny i paru znajomych w jakimś barze lub restauracji...

Ciasta na komunię - gdzie? (9 odpowiedzi)

Polećcie proszę cukiernię (lub prywatną osobę) która upiecze mi w Gdańsku smaczne ciasta, sernik...

domowe wędliny (90 odpowiedzi)

robicie? proszę o przepisy... na początek ja podaję taki co znalazłam kiedyś w necie i jest...

do góry