Widok

Polecamy - miejsca z dobrym jedzonkiem :)

Wesele Temat dostępny też na forum:
A może założmy jeden wątek w którym polecać będziemy sobie nawzajem fajne miejsca ze smacznym jedzonkiem? Na pewno każda nas czasem przypadkiem, a czasem planowo wybiera się gdzieś na obiad, lunch czy randkę z facetem/mężem. Myślę, że to dobry pomysł jak takie sprawdzone miejsca sobie bedziemy tu sobie opisywać, bo wielokrotnie się człowiek zastanawia gdzie pójść :) Mam nadzieję, że wątek okaże się takim fajnym jak ten co kiedyś założyłam o dziwactwach naszych facetów hi hi. Zatem wpisujcie dziewczyny znane wam i sprawdzone lokale.

Ja zacznę bo dziś akurat przypadkiem mieliśmy okazję zjeść w restauracji GRYF w Żukowie: super pod każdym wzgledem. Jedzenie szybko i mądrze podane, ładnie udekorowane, ciepłe i co najważniejsze smaczne. Obsługująca kelnerka bardzo sympatyczna i jednocześnie profesjonalna, nie mogliśmy się ich nachwalić. Wiem, że robią też wesela bo sala była jeszcze udekorowana i jeśli tak samo wygląda to na weselu to z czystym sumieniem mogłabym tam zrobić swoje :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
http://www.google.pl/search?source=ig&hl=pl&rlz=&=&q=Taj+Mahal+gdynia&btnG=Szukaj+w+Google&meta=

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=pueblo+gdynia&btnG=Szukaj&lr=

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na jakiej ulicy znajdują się Taj Mahal i Pueblo /Gdynia/ ???

sala weselna w Kczewie,super ekstra nie da sie opisac,tyle ze dostaje sie spis produktow i samemu sie kupuje i dowozi ale naprawde warto!!!!jedzzonko swieze pycha i stoly sie uginaja
w Sopocie podobną fajną restauracją jest Rukkola (albo Ruccola, nie wiem, jak się piszą), ceny wyższe podobno ok. 40 zeta za osobę (tak mi ostatnio mówił znajomy) my tam jeszcze nie byliśmy, ale kilkoro moich znajomych chwaliło.
no i tawerna Rybaki :)

Salambo napisał(a):

> ja-dwisia a jakie ceny są w tej Piaskownicy ?
> wybieramy się do Sopotu, i chcemy zabrać rodziców gdzieś na
> obiad
>

ceny są niewysokie, ok. 20 zł za obiad - ale nie wiem, czy to odpowiednie miejsce na obiad z rodzicami - bo to taki bar, jest jeden fajny stolik z kanapą, a poza tym takie stoliki i krzesła drewniane bardziej a'la taras. jedzenie jest dobre, ale takie zwykłe, ryba była bardzo dobra, mój Mąż wziął jakieś mięsko i też mu smakowało, ale nie są to jakieś wymyślne restauracyjne dania. klimat jest tam super przez to przeszklenie, myśmy w sumie weszli tam tylko na piwo, a tak nam się fajnie siedziało, że od 17ej siedzieliśmy do 21ej i w tym czasie zamówiliśmy też obiad :)

Ajeczka - ja kiedyś byłam wielką fanką czterech stron świata, a teraz niedawno tam byliśmy i danie Męża było super, jak kiedyś, a moje mocno średnie. potraktowałam to jako "wypadek przy pracy". ale może jednak się zepsuli...

Gwiazdeczkaania - i co z ulotką z A-Donga? dasz radę zeskanować? :)

Ja akurat nie przepadam za "4 stronami świata". Jedzenie jest słabo doprawione, a potrawy smażone zbyt wysmażone. Ale wystrój mają przyjemny.

ja-dwisia a jakie ceny są w tej Piaskownicy ?
wybieramy się do Sopotu, i chcemy zabrać rodziców gdzieś na obiad

Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
ja polecam TOMO sushi w Sopocie na morskiej (zaraz koło monciaka)
sporo herbat do wyboru, duży wybór ryb i dodatków do sushi, spora karta dań z kuchni i alkoholi. Wszystko pięknie podawane, w przyjaznym klimacie lokalu. Obsługa miła i nienatrętna, ale chętna do pomocy i otwarta. Fajny wystrój - taki spokojny i odprężający, przy niektórych stolikach romantyczny :) polecam z czystym sumieniem :)
podbijam, moze jeszcze ktoś poleci fajne miejsce?
a widzisz, mi właśnie pizzę polecali - to muszę spróbować czegoś innego następnym razem :)

ja-dwisia pizzy w Kosie nigdy nie jadłam (i nie zamierzam) za to całą resztę z menu mam przetestowaną, wszystko pycha ;)

co do Baru pod Rybą, faktycznie ziemniak jest super :)
dośc ciekawą propozycją jest również, kanapka na ciepło w Cudach Wiankach :)

Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
z już poleconych potwierdzam:
- restauracja Cztery Strony Świata na rogu skrzyżowania Grunwaldzkiej i Kołobrzeskiej, fajne, ciekawe menu, ładnie podane i bardzo smaczne jedzonko;
- Tawernę Rybaki w Sopocie -rybka przepyszna! a widok cudny. moim zdaniem też to dobra konkurencja dla Baru Przystań, który ma wprawdzie dobre ryby, ale już nie takie wyjątkowo dobre - smakują jak w wielu innych miejscach, klimat barowy (a ceny resturacyjne;))
- Sphinx - trzymają poziom, jedzenie jest zawsze dobre :)
- PIkawa - wszystko co wyżej napisano było prawdą! ;)

poza tym dorzucę:
- nie na romantyczną kolację, bo to zwykła pizzeria, ale pizza jest wyśmienita!!! - Fenix na Przymorzu, przy Kołobrzeskiej naprzeciwko Praktikera;
- bardzo dobrą rybkę jadłam kilka razy w Tawernie Boma w Brzeźnie;
- jadłodajnia pod Zielonym Smokiem (czy jakoś tak) w Gdańsku Głównym - bardzo smaczne jedzonko a'la domowe, szybko podane
- z kawiarni bardzo lubię też Maraskę w Gdańsku na Długiej - kawa po turecku podawana w takim tygielku jest super :)
- ostatnio bylismy na spacerze w Sopocie i zjedliśmy obiad w knajpce Piaskownica, niedaleko Koliby - jedzonko smaczne, a knajpka ma taki urok, że jest cała przeszklona, co przy zimnych dniach umożliwia patrzenie na morze niemalże jakby się siedziało na tarasie.
- lubię też jedzonko w Pasibrzuchu - jest w Manhattanie i Galerii Bałtyckiej, ten w Manhattanie jest lepszy.

spoza Trójmiasta polecam:
- w moim rodzinnym Sztumie restaurację Roma (dawny Zantyr) i pizzerię Roma przy rynku
- w drodze między Malborkiem a Elblągiem, w Jegłowniku: bar Kogucik - banalna nazwa, z zewnątrz zwykły barek, a w środku najpyszniejszy kurczak świata - mój wujek z W-wy jak jes tu nas, zawsze chce się tam wybrać ;) zresztą pod barem stoją naprawdę auta na najrózniejszych rejestracjach ;)

niespecjalnie polecam ;)
polecany wyżej bar Kos w Gdańsku na Piwnej - też słyszałam o nim dobre opinie, byliśmy w ostanią niedzielę tam na pizzy i trochę się rozczarowałam - na pizzy było strasznie dużo sera, co mnie w w pierwszej chwili zachwyciło ;) ale po chwili przestało mi się to podobać - czuć było pratycznie tylko ser, który tak zapychał, że jedzenie przestawało być przyjemne ;)
- ze Skrzypka zamawialiśmy pizze raz i mega mi NIE smakowała

aha, ze słodkich przysmaków na mieście polecam
- lody Soprano w Gdańsku na Długiej i w Sopocie przy Monciaku
- gofry w Sopocie (już nie ma tej starej budki, gdzie były najpyszniejsze na świecie... ale obok też są niezłe)
- gorące pączki w Gdyni przy skrzyżowaniu na początku Skweru

Ja polecę 2 bardzo zaciszne miejsca i tak naprawdę cel relaksującej wyprawy z dala od miejskiego tłoku.

SALINO Jeśli ktoś lubi dobre jedzonko to na pewno dobrze i za przyzwoitą kaskę zje w SALINIE (nie mylić z Sasinem). Jest tam na terenie stadniny gospoda w której kucharz Andrzej podaje fantastyczne jedzonko. Miejsce z klimatem i dobrym jedzeniem a jeśli ktoś chce troche pogooglać to proponuję wpisać gospoda SALINO.

SKIPER Drugie miejsce z świetnym jedzeniem to knajpka SKIPER we Władysławowie. Szczególnie polecam ryby i schab po argentyńsku tzw. ARGENTYNĘ.
Szefem kuchni jest mój dobry znajomy wieloletni kucharz z duszą. Poza sezonem ceny są przyzwoite bo w sezonie ciut drogo. Ale napewno zawartość talerza nikogo nie rozczaruje.

to i ja sie dopiszę...
potwierdzam polecenia powyżej co do Tawerny Rybaki - ładny widok, jedzenie ok
Ajeczka pisała o miejscu naprzeciwko Nautillusa- to jest KLIPER, i ja tez polecam - warto spytac jakie mają akurat swieże ryby, porcje duże :) w lato wieczorami są różne koncerty szantowe - jak ktoś jest w klimacie żeglarskim to napewno bedzie sie dobrze bawił!
poniewaz kilka osób polecało Peublo w Gdyni - byłam w sobote, no i potwierdzam - jest dobrze :) pyszne krewetki na ostro (przystawka) mniam!

Dwór Sześć Dębów w Prusewie - to juz mała wycieczka za trojmiasto, ale warto! byłam tam kilka razy i robiłam tam wesele, jedzenie PYCHA. Polecam szczegolnie ciasta np orzechowe - niepowtarzalne. z dań obiadowych wlasciwie polecam wszystko:) przystawka - losoś w occie balsamicznym!

Gdańsk - PIkawa - wszystko super, ale znalesc wolny stolik to problem. ciasto kajmak + jakas kawka (wszystkie dobre)= rewela. Własnie tam byłam na pierwszej randce z moim (teraz juz) mężem, potem odpoczywałam tam z (wtedy jeszcze) narzeczonym po mojej obronie mgr, wiec teraz z (już) męzem mamy sentyment do tego miejsca :)

vis a vis Pikawy jest balsam cafe - znosnie ale nie dorównuje Pikawie, polecam tam herbate kaktusową.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
gwiazdeczkaania napisał(a):

> AgusiaGda jak będę mogła to zeskanuję ulotkę.

byłoby suuuuuuuuuper :D :P

AgusiaGda jak będę mogła to zeskanuję ulotkę.

Da grasso;)

gwiazdeczkaania napisał(a):

> Numery do A-Donga
> 058 345 83 35
> 0516 132 116
>
> Za dowóz się płaci. Ja nigdy nie czekam długo. Ale dość blisko
> mieszkam :D

a ile biorą za dowóz? ja w sumie też nie mieszkam tak daleko ;) (blisko Manhattanu)

mają jakąś swoją stronkę? albo ulotki? co można zamówić?

Numery do A-Donga
058 345 83 35
0516 132 116

Za dowóz się płaci. Ja nigdy nie czekam długo. Ale dość blisko mieszkam :D

do góry