Widok

Pomoc dla rodzinki wielodzietnej z Gdańska :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, i ja tu na forum rozpocznę by w pracy wśród pracowników kontynuować :)

Z niżej wymienionych rzeczy mam już telefon komórkowy.

Odbiorę na terenie Gdańska, Sopotu, Gdyni i Rumi. Termin do uzgodnienia :)

Oto opis rodziny:

Rodzice Antoni (52l.) oraz Lucyna (50l.) wychowują dziewięcioro dzieci: Tomka (22l.), Jarka (20l.),
Szymona (18l.), Olę (15l.), Mareka (13l.), Maję (11l.), Roberta (9l.), Izę (7l.), Julię (4l.) Rodzina
wyjechała na misje katolickie na wschód, niedawno powrócili do Polski, w związku z czym Pan Antoni
szuka pracy, ale nie udaje mu się jej znaleźć, choć jest osobą wykształconą. Jedenastoosobowa
rodzina mieszka w starym czteropokojowym mieszkaniu, Pan Antoni pracuje dorywczo, najstarszy syn pracuje
jako praktykant, pomocy udzielają im rodzina i przyjaciele. Przy dochodzie 136 zł na osobę oraz tak
licznej rodzinie niestety ciągle czegoś brakuje, bądź coś się psuje. Jako najważniejszą z potrzeb
tak licznej rodziny Pani Lucyna wymienia obuwie zimowe dla dzieci, oraz mikrofalówkę. Wiemy również,
iż Panu Antoniemu bardzo przydałby się telefon komórkowy (sam aparat), gdyż stary po prostu się
rozsypuje.

Wśród najważniejszych potrzeb Pani Lucyna wymienia obuwie zimowe dla dzieci i mikrofalówkę.
Pan Antoni potrzebuje również telefonu komórkowego (aparatu), gdyż stary się po prostu rozsypuje.

- Żywność trwała
Jakich produktów żywnościowych
potrzebuje rodzina:
Ryż, Makaron, Cukier, Olej, Dżem, Słodycze, Kisiele, budynie,
Płatki śniadaniowe, Koncentrat pomidorowy, Konserwy mięsne,
Warzywa w puszkach

- Środki czystości
Jakich środków czystości
potrzebuje rodzina:
Proszek do prania, Płyny czyszczące, Płyn do mycia naczyń,
Szampon, Pasta do zębów, Szczoteczka do zębów, Mydło/żel
myjący

Artykuły dziecięce: Krem Nivea , Krem Bambino, Oliwka dla dzieci

- Odzież
Maja
Rodzaj odzieży: Zimowa
Kategoria: Kurtka
Rozmiar: 150
Typ budowy: Średni

- Obuwie
Jarek
Rodzaj obuwia: Zimowe
Kategoria: Trapery
Rozmiar: 43
Uwagi: buty zimowe

Szymon
Rozmiar: 42

Robert
Rozmiar: 40

Ola
Kategoria: Kozaki
Uwagi: brązowe płaska podeszwa

Maja
Uwagi: Zamszowe płaska podeszwa

Iza
Rozmiar: 37
Uwagi: Płaska podeszwa dziecięce

- Pomoce szkolne
Inne: Dresy na WF dla 2 dziewcząt (150cm, szczupła budowa ciała)

- Wyposażenie mieszkania
Inne: Łoże małżeńskie, lub duży materac
Brakujące sprzęty: Deska do prasowania
Żelazko
Mikrofalówka

- Inne potrzeby
Telefon komórkowy - sam aparat, bądź z kartą - rodzina posiada telefony, ale bardzo leciwe.

- Specjalne upominki
Szczególną radość sprawiłaby rodzinie duża gofrownica "profesjonalna" - po prostu odpowiednia dla
dużej (jedenastoosobowej) rodziny.
Rodzinie, a zwłaszcza Pani Lucynie sprawiłby ogromną radość również sprzęt do ćwiczeń dla całej
rodziny - np. rowerek / orbiterek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja choć nie mam w tym roku by się dorzucić to pobijam
image
skąd masz ten opis rodziny? sprawdzona jest?
Mam troszke ubran damskich takich na 158.
I powinnam miec tez zelazko.
Moge oddac tez kurtke zimowa dla dziewczyny.
Odezwe sie jeszcze na PW
image

image

Mam po córce jakieś buciki na zimę w bardzo dobrym stanie, mogę oddać, ale jak mąż wróci pójdę zobaczyć jaki to rozmiar.

Mamo Mart dowiedz się na jaki wzrost są potrzebne ubrania dla dziewczynki ( tej 11sto ) letniej
I jaki numer obuwia ( dla wszystkich )

I podstawowe pytanie czy rodzina jest "sprawdzona" bo się już nacięłam
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
a to rodzina ze szlachetnej paczki?
image

image

napewno znajdę troche ubrań , telefon też. tylko gdzie to przekazać?
mydła, makarony też mogę dać, bo mam zapas
MamoMarty to szlachetne,że pomagasz ale czy naprawdę mikrofala jest niezbędna do życia,czy jakaś gofrownica?
Ludzie czasami przesadzają,ja jakbym bic nie miała to mikrofala nie byłaby mi w głowie tylko,aby moje dzieci miały ciepłą odzież i pełne brzuchy,ale ok-to moje zdanie.Tylko czasami mnie wkurza,że potrzebujący żądają coraz więcej,rzeczy bez których da się żyć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja nie chce byc chamska i pewnie wiele z was powie to po co sie wypowiadam ale orbitrek????????
dla biednej rodziny

ja rozumiem, że im należą się też male przyjemności ale skoro mieszkaja w 4pokojowym mieszkaniu chyba ciezko bedzie im znalesc chociażby miejsce na taki sprzet
mikrofala, gofrownica? ja nie mam i zyje

jesli rodzina jest sprawdzona mogłabym dorzucic jakies jedzenie, jesli to nie problem bedzie aby ktos do mnie podjechał i odebrał
image
heh Agitka byłam pewna, że ktoś to w końcu skomentuje bo miałam dziwne odczucie jak to przeczytałam. Bez mikro, orbiterka i gofrownicy można żyć.
image
Dziewczyny. Nie do konca rozumiecie idee szlachetnej paczki. Jasne jest ,ze najwazniejsze sa produkty zywnosciowy , higieniczne , czy ubrania dla dzieci. Ale chodzi tez o spelnienie swiatecznego marzenia. A wiadomo jakie są priorytety. Jesli orbitrek czy mikrofala sie znajda sie w paczce to nic sie nie stanie. po prostu rodziny wybrane pytane są o swoje marzenia. Oczywiście takie , które są ewentualnie mozliwe do spełnienia. Dlatego nie ma tu mowy o nowym domu , samochodzie, czy wycieczce dookola swiata. A mikrofala moze np ulatwic zycie przy tak licznej gromadce.
Chociaż ja sama wybierając rodzine mialam spory kłopot, bo wiele z nich wydawało mi sie,ze są w lepszej sytuacji materialnej ode mnie ;) Ale całą akcję jak najbardziej popieram. I pamiętajcie ,ze najwazniejsze w tych paczkach są oczywiście produkty potrzebne do przezycia trudnego okresu , ale marzyć każdy może....
No wlasnie chodzi o marzenia! Ja robie paczke dla pewnej rodzinki i nie wkladam tam makaronu i proszku do prania, bo na to ich stac-kupuje slodycze, zabawki dla dzieci, ksiazeczki -tak,zeby poczuly,ze sa swieta. Powiedzialam kilku osobom,ze chce zrobic taka paczke i dorzucili kilka rzeczy,wiec mysle,ze efekt bedzie super. Chce nawet wlozyc butelke wina lub szampana z karteczka "a to dla rodzicow jak dzieci pojda spac" ;D
A co do orbitreka, czy jak to sie poprawnie pisze, to sama bym chciala dostac ;DD
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pochodzę z rodziny wielodzietnej, nie aż tak wielo-, ale jednak :) Bez mikrofalówki kiepsko by się funkcjonowało. Każdy przychodzi o innej godzinie ze szkoły i jak tu ciągle obiad podgrzewać, chmara wiecznie głodnych dorastających chłopaków cały dzień jadłaby zapiekany chleb z żółtym serem... Kto mówi, że tyle osób może spokojnie obejść się bez mikrofali, to się nie zna ;D

Profesjonalna gofrownica dla takiej gromady dzieciaków też jest mądrym pomysłem mamy - ciasto na gofry zrobi za grosze i dopieści dzieciaki pysznym deserem. Którym też nieźle "dopchać się" można - pamiętajcie o tych dorastających chłopcach...
Kochane moje :)

Wiele z Was ma rację, że mikrofala czy gofrownica profesjonalna nie są artykułem pierwszej potrzeby. Ale wiele z Was też, pisze to mając jedno/dwoje dzieci :)

Ja mam trójke swoich i jestem opiekunem czwartego. I do głowy by mi nie przyszło nie mieć mikrofali a co dopiero w 11-osobowej rodzinie :)

Odpowiedzi :)

Rodzina jest sprawdzona.

Tak, jest ze Szlachetnej Paczki.

Altea- superowo, odbiore tylko daj na pw adres i nr tel :)

Kasiu- wyśle pytanie o rozmiary do opiekuna tej rodziny w SP.

Paulka- odbiorę od Ciebie, podaj na priv adres i nr tel, termin uzgodnimy :)

Agitka- podjadę, daj znać tylko gdzie i kiedy mozna :)

Mam orbitreka w domu, sprawny tylko cos stuka przy używaniu... Napewno któreś z nich to naprawi :) Oddam bo graci tylko a im sie przyda :)

Co do reszty... Spróbuję przeprowadzić w firmie wśród pracowników zbiórkę na gofrownicę :) Może sie uda :) No i skrzynię na dary tez postawię. Mam nadzieję że nie tylko ja chcę pomóc tej rodzinie w firmie :)
Mamo Marty, daj znać najlepiej na PW co by mi temat nie umknął.
Mam troszkę rzeczy po córce i po synu ( 11 i 12 lat ) obecnie mają i z chęcią sie podzielą z koleżankami i kolegami.
Ciepłe buty, spodnie na sanki, jakieś bluzeczki, spodnie, kurtka ciepła, znajdą sie na 100%
Tylko czy ktoś będzie mógł to odebrac ode mnie z Gdańska ?

Do kiedy rzeczy są zbierane ?

do 10-go.
Kasia ja zabiorę, codziennie przejeżdżam Kartuską z obwodnicy przez Jasień niestety :)
Taka jest idea szlachetnej paczki ,wolontariusz pyta o marzenia i potrzeby na które ich nie stać!

Mamo Marty -dopinguję Cię ! odezwę się w przyszłym tygodni w sprawie odbioru ode mnie paczki, mam już bty zimowe w rozmiarze 42 ciepłę trapery:)
image

image
agalu supeeeeeer :)

Kibicuj kibicuj :) Nabrałam duuuużo powietrza i działam :)

Czekam na info od Ciebie :)
Mamo Marty przygotuje Ci paczke z rzeczami na przyszly tydzien.
Adres wysle Ci na PW.
image

image

oooo! i jeszcze na kawie u mnie nie byłaś :)
Przygotuję wszystko na przyszły tydzień.
Adres również na PW wyślę :)

Super dzięki :)
nie wieze co czytam sama naleze z rodziny wielodzietnej mam 14 rodzenstwa ,moja mama tez nie pracuje ojciec sam utrzymywal rodzine i tez mieszkalismy w czteropokojowym mieszkaniu i moim zdaniem ci ludzie troche przesadzaja, orbiterek ,zelasko, telefon kom.,mikrofala ,loze malzenskie nie chce mi sie wierzyc ze ludzie prosza o takie rzeczy,bez tego da sie zyc i nie wiem czemu ale nie chce mi sie wierzyc ze te dzieci maja taki duzy rozmiar nogi I za -7 lat -roz. 37,moja corka ma 8 lat i roz.31,Maja 11 lat-roz.40 a moja druga corka 11 lat -roz. 35,jakos nie ufam tej rodzinie
z tymi rozmiarami butów, to chyba jakaś pomyłka, 9-latek nosi 40??
[url=www.nawieszaczku.pl]image[/url]
Słuchajcie, czy Wy zawsze musicie doszukiwać się sensacji? Matko, nie macie poważniejszych tematów??

Do Waszej informacji, moja 8-letnia chrzesniaczka nosi r.35-36, moja 5,5 letnia córa r.32, mojego przyjaciela syn 12-letni r.47, a np moja 34-letnia przyjaciółka nosi r.35 :)

9-latek spokojnie może nosić r.40.

Nie oczekuję pomocy od całego świata, dlatego proszę osoby niezainteresowane o nie wypowiadanie się w tym wątku :)
Wiki, nie wiem czy czytasz ze zrozumieniem. Jeśli nie, warto nabyć taką umiejętność :)

Rzeczy które wymieniłaś są takim spełnieniem marzeń. Podstawowe potrzeby mają bardziej przyziemne :)
strasznie sie rozmnożyli i co dalej...??? liczą na pomoc ludzi...? nie rozumiem takich ludzi po,co sprowadzac na swiat tyle dzieci,skoro nie sa w stanie ich utrzymac,zal tylko tych dzieci a rodzice do roboty ,nawet na dwa etaty! kto zasponsoruje tym dzieciakom studia,wyposaży w dorosłe życie...? żałosne... ja jakiś czas temu równiez pomagałam tutaj na forum trafilam na oszustke,ktora sprzedawała rzeczy,ktore otrzymała od forumek...
Mamo marty - ja się nie czepiam i nie szukam sensacji, wręcz przeciwnie,popieram i podziwiam Cię za taką akcję :)tylko myślałam, że to może jakaś pomyłka, ale wychodzi na to, że na butach rzeczywiście chyba się nie znam ;)noszę 38, może dlatego trudno mi uwierzyć w te 40 ;) więc już się nie odzywam ;)
[url=www.nawieszaczku.pl]image[/url]
Co do rozmiaró butów, to u mojej córki w klasie ( 12 latkowie ) są dziewczynki które mają nogę 41 !!

MamoMarty, zobaczę czy mam coś w tym rozmiarze, bo kurczę u nas dzieciaki mają mniejszą nogę ;)

Może dowiedz się w takim razie o rozmiar ciuchów bo obawiam się, że jeśli takie duże nogi to cholipcia i wzrost wysoki, a moje to takie średniaki są :)

Kasiu, czekam na odzew od opiekuna.
hopsa :)
ja powiem tak już pomagaliśmy tutaj biednej Pani Olimpii tez wszystko było super sprawdzone, niby bieda aż piszczy, a okazało się wielkim oszustwem jakiejś laski lansującej się na NK !!!!nigdy tak mnie nikt nie wkurzył jak ona wtedy
oczywiście nie chce tutaj podważac wiarygodności tego ogłoszenia czy tej rodziny ale niestety po tamtej akcji mam straszny niesmak i narazie do tego typu zbiórek sie nie dołaczam
poza tym dzieci w wieku 22, 20 i 18 lat chyba już nie trzeba zbytnio wychowywać moga pomóc i znależć już jakąs dorywcza pracę .........
o mamo, 9 dzieci...... :/ Ja wiem, ze antykonceppcja to tak "nie po bozemu", ale.......
No i każdy ma prawo wyrazić opinię. Ja to szanuję. Wy poszanujcie mnie i żale wylewajcie w założonym przez siebie wątku a nie tu gdzie ja o to nie proszę :)

Pozdrawiam i hopsa :)
Nie no, ja jestem jak najbardziej za pomaganiem i sama czesto to robie, tylko wole chyba tak nie wnikac w sytuacje rodziny i nie czytac takich dokladnych opisow, bo mi rozne przemyslenia sie nasuwaja, ktore moglyby do tego zniechecic :)
Ale akurat zgadzam sie, ze mikrofala to nie jest zadna fanaberia, tylko bardzo przydatny sprzet w duzej rodzinie.
Tylko bym sie zastanowila nad ta gofrownica. To fajny sprzet, ale niestety moze sie szybko znudzic i po kilku-kilkunastu uzyciach po prostu bedzie stala i zagracala i tak juz male mieszkanie.
najłatwiej jest siedziec w domu na dupsku i wyciagac reka,wkurza mnie to....i nie mowcie,ze nie ma pracy,kto chce to znajdzie,,,ale sprzatanie klatek,ulic to przeciez upokarzajce,lepiej pojsc do opieki pozasilki,zywnosc wstydu i dumy ludzie nie maja,wiedzial jak zrobic dzieci to niech teraz odpowiednio zapracuje na taka gromadke,ba widac,ze wykształcony czlowiek nie potrafił wychować dzieci,bo skoro dorośli już ludzie nie pracuja,a moze to tylko sciema...? rowniez pomagalam tej calej OLIMII i co wielka oszustka i posluzyla sie dzieckiem,ktore rzekomo oddala,brzydze sie takim marginesem...
i prosze o łoże małżenskie,profesjnalna gofrownice....żal mi Was,te ktore pomagają,jestescie ta naiwne...? u mnie roznie kiedys wiele lat temu bywalo,ale najwazniejsze zawsze bylo jedzenie,ubranie i cieplo w domu a tutaj takie wymagania....
Z czytaniem ze zrozumieniem niektórzy powinni się cofnąć do szkoły.......
No cóż, pozostaje mi dziekować za podbijanie wątku :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mamo Marty, ja uwazam, ze super robisz i naprawde zycze, zebys jak najwiecej potrzebnych rzeczy dla tej rodziny zebrala. Szczegolnie ta mikrofala na pewno bardzo sie im przyda.
Tylko ja bym do takiej paczki jeszcze jako specjalny prezent dodala solidny zapas prezerwatyw (chociaz nie wiem, czy panstwu po 50 jeszcze sa potrzebne). Sorki, moze to byl zlosliwy komentarz, ale nie moglam sie powstrzymac.
W kazdym razie podbijam watek i zycze, zeby jak najwiecej jednak udalo sie uzbierac.
2xmama - czy Ty nie miesz czytąc, Mama Marty prosiła żeby jej wątk nie zamiecać, mają się odzywać tylko te osoby co chcą pomóc
nudzi Ci się to sama idź do pracy choćby dodatkowej

MamoMarty - będziesz 5 grudnia na kiermasz świątecznym to wezmę może rzeczy tam?no chyba że wolisz podjechać do mnie do domu
image

image
agalu a Ty jesteś z Rumi?
kobieto,to forum i moge wyrażać swoją opinię.....haha a pracy dodatkowej nie muszę szukać...
Oto dodatkowe info od opiekuna tej rodziny ze Szlachetnej Paczki o które prosiłam:

wzrost Oli - 150cm

rozmiary butów:
Antoni 41/42
Lucyna 40
Tomasz 43
Jarek 43
Szymon 43
Ola 39
Marek 38
Maja 37
Robert 36
Iza 27/28
Julia 25/26+
Tak jestem z Rumi
mam przygotowane buty r.42, kurtkę zimową r.L i może jeszcze parę innych ciuszków znajdę
tak ok, środy mozemy sie umówić na odbiór
image

image
hop hop
image

image
Spoko 11 letnia Maja ma rozmiar nogi 40 ...
Wiecie co, chciałam opisać bunt jaki rodzi się we mnie gdy czytam o takich rodzinach bez orbitreka, czy komórki.

O tym jak ludzie własnym dzieciom dają przykład właśnie takim postępowaniem że można w życiu dostać coś za darmo.

I może wspomniałabym jeszcze o tym że to koszmarnie egoistyczne powoływać na świat tyle dzieci nie mając w garści własnego życia....

Może nawet wspomniałabym o tym że skoro zaryzykowali przyszłość własnej rodziny by przekonywać innych do swej religii to w kościele powinni szukać wsparcia.

Napisałabym o tym wszystkim ... ale mi się nie chce.
dziecioroby i tyle.....
heh, dzieciorób to był taki koc w filmie: "Narzeczony mimo woli":P.

Dziewczyny, chyba przesadzacie. Szlachetna Paczka organizuje pomoc dla osób żyjących poniżej stopy ubóstwa. W trakcie wywiadu wolontariusz zapisują wszystkie marzenia tych osób. Zresztą, kto nie chce, ten niech nie pomaga.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

firanki przez internet??? (17 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

do góry