Widok

Pomysł na ... Białą Kiełbasę ;-)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Przyznam, że dopiero od niedawna ją jem,
wcześniej jakoś nie byłam do niej przekonania,
chyba od samego patrzenia mnie odrzucało ;)

Znajoma poleciła mi ułożyć kiełbasy w naczyniu żaroodpornym,
posypać cebulką i słodką papryką.

A Wy jakie macie pomysły?
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
w żurku najlepsza :D
image


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
gotuję z dużą ilością majeranku.
Druga wersja- ugotowana kiełbaska trafia dodatkowo na patelnię wraz z cząstkami surowych jabłek i jest duszona - dla nas pychotka
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dorzuć suszonych sliwek i moreli. Pyszne!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja polecam sposob opisany przez autorke watku, mnie duzo bardziej smakuje pieczona biala kielbasa niz gotowana. choc wiele zalezy od jej jakosci, ciezko dostac prawdziwa i smaczna biala kielbase :)
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja pieke zawsze biala kielbaske razem z piersia z indyka, fajnie przechodzi tymi przyprawami i jest pozniej pyszna.

no i w zurku tez uwielbiamy biala ugotowana.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja lubie biała kielbase w bigosie no i taka pieczona w piekarniku z cebulka jak moja mama robi. mniam:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgłodniałam od tego czytania, hehe

Dziękuję! Poeksperymentuję troszkę :)
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja poleca tak:
każdą kiełbaskę opleść boczkiem, ułozyć w żaroodpornym naczyniu, przygryć grubymi plastrami cebuli i posypać ulubionymi przyprawami i do piekarnika
łatwe i szybkie danie, pychotka.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Polecam kiełbasę obłożyć w czosnku żeby przeszła i upiec w piekarniku coś pysznego:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Biała kiełbasa + plastry boczku i obrane jabło + majeranek --> i tak zapiec pychota :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zaraz oszaleję z głodu normalnie ;)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, wyłożyć cebulą, na to położyć kiełbaski, posypać solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, na to nasypać kwaśnych jabłek, podlać szklanką wody i zapiekać w piekarniku.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dość tych tortur! ;-)

a gdzie można kupić na prawde dobrą białą kiełbasę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my jesli nie mamy domowej od mamusi :) to kupujemy w eko sklepie na morskiej koło lidla - firma to chyba rolmies --> tylko nie taką pakowaną tylko luzem (parzoną).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja wszystko mam zawsze z NOWAKA, teściówka tam pracuje ;)
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W naszym mięsnym białą chyba też mają od Nowaka. Parzona i surowa są OK. Mają jeszcze białe ale cienkie, jak paróweczki, parzone, z przyprawami – rewelacyjne z wody albo na grilla.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ugotować z woszczyzna przez pół-godziny i potem do piekarnika - można polać piwem :) podawać z sosem chrzanowym (można go zrobić na bazie odwaru od ugotowania kiełbasy )
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja polecam biała kiełbaske z PIOTRA I PAWLA cena 30zl za kg droga ale warta swojej ceny-polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W kapuście (kiszonej) albo w piwie :)
mniam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a jak długo piec taka kiełbaske w zaroodpornym?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jaka to kiełbaska w piwie?
jak się ją robi?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robię tak:
kroję byle jak dużo cebuli, w krążki. Wrzucam to na dno naczynia żaroodpornego, na to ciasno układam kiełbasę, pomiędzy wtykam suszone śliwki kalifornijskie. Piekę w zamkniętym naczyniu 2h, na bardzo małym ogniu.
Kiełbasa wytapia tłuszcz, a cebulka robi się pyszna i miękka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja polecam samej zrobić biała kiełbasę - całkiem inny smak niż tej kupnej!! raz w życiu trafiłam na dobra białą kupną :) wolę tą robioną samemu :) jeśli będziecie zainteresowane mogę jutro wziąć dokładny przepis od Mamy :) w sumie i tak wezmę, czas samej zacząć robić ;P ale jak chcecie to Wam podam :P
image image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja chcę, ja chcę przepis :)))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ok jutro wezmę od Mamy więc myślę że najpóźniej w poniedziałek podam :D
image image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też, Ja też...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja ostatnio widziałam przepis na białą w cieście francuskim, ale jeszcze nie jadłam takiej
ja kupuję białą w gdyni na hali, o ile dobrze pamiętam stoisko 124
część wędlinek swojska z kaszub, pychota :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Obiecany przepis na białą kiełbasę :)
Przepraszam że tak późno, ale w weekend nie byłam przy kompie, a dziś wątek gdzieś spadł i tylko dzięki temu że schowałam przepis do szuflady ze sztućcami mi się przypomniało :P
ale szkoda tracić czas na zbędne opowieści -> czas na przepis :D

BIAŁA KIEŁBASA:
przede wszystkim należy wybrać się do mięsnego (moja Mama od laaaaaat kupuje na hali w Gdańsku) po cienkie jelito (na ilość mięsa z przepisu starczy 5metrów jelita). w domu jelito należy przerzucić do słoiczka (w słoiczku na dnie ma się znajdować trochę soli) i jelito zasypujemy solą, zakręcamy i wstrząsamy :) i do lodówki (można jelito spokojnie kupić duuużo wcześniej).
a teraz przejdźmy do kiełbasy :)
pierwszego dnia:
ok. 3,5kg mięsa (najlepiej łopatka b/k może mieć tłuszczyk!) myjemy i mielimy (mięso przez sitko z dużymi otworami, a tłuste kawałki przez sitko z "normalnymi" otworami), do zmielonego mięsa dodajemy sól peklową (2łyżeczki) i sól normalną (z wyczuciem), wyrobić (trzeba poczuć kleistość) - takie kleiste mięso należy włożyć do lodówki.
drugi dzień:
wyjąć wcześniej mięso z lodówki (zimne rękoma nieprzyjemnie się wyrabia:/), przygotować letnią (nie za ciepłą) wodę - tak 1,5szklanki, wodę dodać do mięsa (najlepiej najpierw szklankę a później zobaczyć czy jeszcze), wyrobić (mięso nie może być ani za wodniste ani za sztywne), posmakować (ewentualnie dosolić), popieprzyć, dodać czosnek (jak duży to jeden ząbek) i wyrobić (kleiste, nie zbite).
Wracamy do jelit ;P w misce z letnią wodą płuczemy jelito, a także letnią wodę przelewamy przez jelito (jelita są czyste ale i tak z Mamą kilka razy je przelewamy :P) LETNIA - woda nie może być za ciepła bo jelito się sparzy i będzie d*pa :/
Do tak przepłukanego jelita "wkładamy" mięso :) ja mam maszynkę do mielenia mięsa z końcówką masarską która mi "sama" napełnia jelito :)

taką kiełbaskę albo mrozimy (jak robimy wcześniej np przed świętami), albo jak "od razu" jemy to do lodówki i przed "obiadem" do garnka z wodą (lekko osoloną) i od zagotowania ok 20-25 min na baardzo małym ogniu :) a następnie wyciągamy na talerz kiełbasę i przykrywamy by za bardzo nie ostygła, do ok litrowego garnuszka wlewamy ok 0,5litra wywaru z białej kiełbasy, wsypujemy 2 torebki "barszcz biały" winiary (ten z napisem instant na niebieskim tle:P) i trzepaczką mieszamy, i ten wymerdany barszcz dodajemy do reszty wywaru, i tak ok 1 do 1,5łyżeczki chrzanu, wszystko dokładnie wymieszać i mamy pyszny świąteczny barszcz z białą kiełbasą :)
dodam że podałam ilość torebek barszczu na "moją" Rodzinę czyli na ok 8osób i 16kiełbasek takich po ok 20cm ;P więc wywaru jest dużo :P dla tych co robią święta samej zupy (czyli wody) zostaje jeszcze na drugi dzień :) u mnie poza kiełbasą dodajemy jajeczko do barszczu :) a jak "odgrzewamy" innego dnia niż święta to jeszcze dodajemy ziemniaki :)
Aaaaaa z tej ilości mięsa ok 3,5kg wychodzi ok 30kiełbas ;P
image image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to teraz nic tylko kupić maszynkę do mielenia z końcówka masarską ;P (kilka dni temu nawet robiliśmy podejście)

dzięki za przepis :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny a biała kiełbase do upieczenia to kupujecie surową czy parzoną? a może to jest bez różnicy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
bez różnicy, polecam samo robną, nic trudnego a dużo radości :)
ja dodaję do mielenia trochę surowego boczku(żeby była trochę tłusta)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Słoneczko, mięsko leżakuje w lodówce i czeka na nabijanie ;) postanowiłam wypróbować Twój przepis, dam znać, co nam wyszło:)
[url=www.nawieszaczku.pl]image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my od zawsze kupujemy tylko surową białą kiełbasę :]

rok temu Kaśka Bosacka miała program o białej kiełbasie :] http://dziendobry.tvn.pl/video/jaka-kielbase-wybrac-na-swieta,1,newest,11155.html
niestety tak mi dzisiaj net zamula, że nie jestem w stanie obejrzeć tego filmiku :] ale chyba obstawiała surową białą kiełbasę? (tak mi się kojarzy)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak, obstawiała surową i z dużą ilością mięsa w składzie!! :)
ona robi to co ja czyli czyta składy wszystkich produktów zanim je kupi :)
image image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nusia85 mam nadzieję, że będziesz równie zachwycona jak ja :)
powiem Ci że jak się ma maszynkę elektryczną z końcówką masarską i się nabierze wprawy to na spokojnie można (o ile się w sobotę nie pracuje!) robić kiełbaskę w Wielką Sobotę i jeszcze do koszyczka włożyć i pójść ze Święconką :)
image image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ok będzie zapieczona biała kiełbasa surowa, znalazłam fajny przepis :)

dzięki dziewczyny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

do góry