Widok

Poprawiny

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ostatnio spotkałam się z takim stwierdzeniem, że wesele jest dla rodziny a poprawiny dla znajomych.
My jeszcze nie wiemy, kiedy dokładnie wesele (a więc i gdzie), ale tak sobie wykombinowaliśmy, że w sumie to może być dobry pomysł. Na wesele zaprosi się rodzinę i najnajblizszych przyjaciół, a do Kościoła oczywiście dużo dużo wiecej osób. I wtedy po mszy powiemy, że osoby, które nie zostały zaproszone na wesele, serdecznie zapraszamy na poprawiny, które odbędą się.....
CO myślicie na ten temat? - ja nie wiem, jak rozwiazać wtedy kwestię ilości osób na poprawinach, choć z drugiej strony tam już nie ma takich reguł, żeby ludzi pousadzać itp, a wstepnie większość osób o bytność na poprawinach mozna się wypytać delikatnie wcześniej.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
bez sensu pomysl......
jak bys sie poczula, przychodzisz do koscioła,wreczasz kwiaty , a tu coi mowia, "sorry ale dzis tylko dla wybranych , przyjdzcie jutro"masakra!
Ale przecież od początku jest jane, kogo zapraszam tylko na wesele. U ciebie wszyscy z kościoła będą na weselu? My mamy dużo znajomych, jeszcze ze studiów - poza tym u mnie po liceum jest zwyczaj, że jeździ sie na śluby ludzi z klasy.
image
POWIEM SZCZERZE JA NA TAKIE POPRAWINY BYM NIE PRZYSZŁA GDYBYM DOWIEDZIAŁA SOIĘ O NICH DOPIERO W KOŚCIELE BO TO TAKIE WYRACHOWANE. CO INNEGO GDYBYŚ SWOIM ZNAJOMYM POWIEDZIAŁA TO DUZO WCZEŚNIEJ I MOŻE TEŻ DAŁA JAKIEŚ MNIEJSZE ZAPROSZONKA. CHODZI O FORME.POZDRAWIAM
No właśnie się nad tym zastanawiamy. Myślisz, ze byłoby ok, jakby do zawiadomienia o ślubie dołączyć zaproszenie ale na poprawiny. I jak to zrobic, żeby ktoś tego omylnie nie odczytał i nie wbijał się również na wesele?
image
Aj poprawiny to takie prawie że drugie wesele :) :) może połączyć je z parapetówą na nowym mieszkaniu ? wódeczka jest , reszta niech będzie skłądkowa :)
tyle ze do mieszkanka nie zmiesci sie tyle osob, co na poprawiny,,,,:)
NAJLEPIEJ BYŁOBY OSOBIŚCIE TE ZAPROSZENIA-ZAWIADOMIENIA ROZNOSIĆ I KAŻDEMU POWIEDZIEĆ O CO CHODZI, ALE NA TYLE WCZEŚNIE ŻEBY NIE POCZUŁ SIĘ URAŻONY. MYŚLĘ, ŻE WTEDY BĘDZIE DOBRZE.POZDRAWIAM
powiem tak- ja byłam raz zaproszona tylko na poprawiny. Koleżanka wcześniej dając mi zawiadomienie o ślubie odrazu mi powiedziała, że ze względów finansowych zapraszają na wesele tylko najbliższą rodzinę, a wszystkich młodych znajomych zapraszją na drugi dzień na imprezę poprawinową. Nie czułam się ANI TROCHĘ urażona. było bardzo miło! jednak ludzie są różni i trzeba na to uważać i wiedzieć komu można takie coś zaproponować. Ale zdecydowanie odradzam takie zaproszenie podczas ślubu - w kościele!!!
mysle ,ze to trzeba odrazu prosto powiedziec..i nie przy slubie...hmm..mnie takie zaproszenia kojarza sie ze stypa...bleee...
wandzia gdzie reta twoich postow?
do góry