Widok

Poród Swissmed

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny poprosze o jakieś swieze opinie dotyczace porodu, czytałam inne wątki ale są już stare... Cena za poród naturalny to 5500 :( strasznie duzo, ale może warto, w koncu za wesele placi sie o wiele wiecej, a dla mnie narodziny maleństwa są ważniejsze :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
KAMYK1 >> Na stronie Swissa piszą, że od 28t.c. To rozsądny termin, ja chodziłam od 31t.c., a że rodziłam wcześniej, to 2 zajęcia mi odpadły. Warto zacząć z istniejącą grupą i kontynuować z nową, bo kolejność zajęć nie ma dużego znaczenia, a czekanie na nową grupę nie zawsze ma sens.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to czekamy:)
milo slyszec dobre informacje :) ja wciaz czekam na swieza relacje Oli naszej forumki, ktora powinna lada moment wyjsc ze szpitala :)
Gosiu a w ktory tyg. najlepiej wybrac sie do swiss na SR?
Odpowiedź na kilka pytań:
- SR polecam, oprócz położnej ze Swissa są spotkania z personelem (anestezjolog, siostra noworodkowa) i innymi specjalistami, po wykładach są ćwiczenia przygotowujące do porodu (z partnerami), a innego dnia jest gimnastyka z fizjoterapeutką (dla samych pań)
- wyjście do domu po CC - miałam cięcie w piątek, wyszłam w poniedziałek, chociaż niby trzymają 4 dni, ale to zależy od stanu pacjentki i dziecka
- dieta po CC - zależy o której godzinie się rodziło, ale z reguły dostaje się jedzenie dopiero drugiego dnia, chyba że CC jest rano, to można dostać lekką kolację. Jedzenie po CC jest normalne, nie ma diety, ewentualnie pierwszy posiłek jest lżejszy. Acha, chyba pierwszego dnia nie pozwolili mi słodzić herbaty i nie mogłam dostać kompotu. A tak poza tym to jedzenia było dużo i całkiem urozmaiconego. Na śniadanie i kolację pieczywo z różnymi wędlinami, dżem, serki, jogurt, plasterek ogórka, sałata. Do tego herbata. Obiad dwudaniowy (rosół, krupnik, zupa warzywna a na drugie danie kurczak, gulasz z ziemniakami i sałatą), do tego kompot. Głodna nie byłam, mężowi ślinka ciekła jak widział co jem.
to swietne wiesci ;) ze mozna rodzic w dowolnej pozycji. czy ktos chodzil do swiss do szkoly rodzenia? czy polecacie?
ja lezałam po cc 5 dni bo coś tam z wynikami moimi bylo nie tak
standardowo chyba sie leży 4 dni
odnośnie cc nie ma jakiś szczególnych badań po normalnie na obchodzie lekarz bada i sprawdza czy wszystko ok
dieta byla, na drugi dzien po cc sam kleik na wodzie z sucharkiem to raczej ze wzgledów zdrowotnych czy państwowwy czy prywatny szpital:)
a na umowione cc przyjezdzasz w tym samym dniu tylko np ok 2 godz wczesniej bo podaja kroplówki itp i chyba osttani posilek nalezy zjesc 6 godz przed cięciem
ale super usłyszeć że można w Swiss wybrać pozycję - powoli co raz bardziej przekonuje się aby tam rodzić (termin mam na początek czerwca) :) tylko obawiałam się że ich reklama o aktywnym porodzie odbiega od rzeczywistości a tu okazuje się że nie :)
mnie nie nacinali
chyba tak
dziewczyny, czy w Swissmedzie praktykują cesarke na życzenie?
o to super bo wybieram się do swiss na sn (jestem w 35tc) i jedyne co mnie martwiło że nie można rodzić w pionie tylko plackiem właśnie. A pionowo ponoć duuużo łatwiej, szybciej i bez nacinania :)
ja nie leżałam i raczej było dowolnosć tylko przez mój brak inwencji położna sterowała ale mówiła mi też żebym się ułożyła tak jak mi wygodnie
tylko niestety w Swiss rodzi się na leżącona fotelu gin, nie?
w starożytnosci kobiety rodziły na siedząco/stojąco bo to ponoć najlepsza pozycja i działa grawitacja w sumie (widziałam na jakiś rysunkach sciennych:) i mi się przypomniało. Na leżąco plackiem to można sobie jeszcze poród wydłużyć. Ja rodziłam w pozycji jakiejś takiej bocznosiedzącej, bo tak zasugerowała położna i faktycznie wygodnie
no tak tylko że w publicznym szpitalu połozna każe leżeć Ci plackiem - nie ma jak zacofanie :/
Nie ma lepszego porodu nież w pozycji wertykalnej,to tyle
To czekam na relację :) a teraz masz wyznaczoną już datę cc czy za 2 tygodnie spodziewasz się porodu wg terminu? Jak są wyznaczane terminy na cc, trzeba się stawić w dniu zabiegu czy może dzień wcześniej?
jak dotrwam to ja będę mieć cc za 2 tyg,to zdam relację

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

do góry