Widok

Poród Zaspa???

Witam, proszę o informację od kobiet które rodziły niedawno na Zaspie. Czytałam mnóstwo opinii i dobrych i złych - mętlik w głowie. Chciałabym dowiedzieć się co trzeba obecnie zabierać ze sobą do tego szpitala, jak jest w końcu z tym porodem rodzinnym (jeżeli się płaci to ile ?). Interesuje mnie również wasza opinia na temat sal porodowych (ile ich jest, jak są wyposażone, czy na sali jest jedna rodząca czy więcej) i sal poporodowych, no i jeszcze chciałabym wiedzieć jak wyglądają sale na których przebywa się przez te 2-3 doby po porodzie, a i ostatnia istotna dla mnie sprawa jak jest z odwiedzinami (czy jest tam jakiś pokoik do odwiedzin i czy można brać ze sobą dzidziusia - bo w Redłowie z tego co wiem dziecko musi zostać na oddziale). Bardzo proszę o odpowiedzi, zostało mi jeszcze najprawdopodobniej 5 tygodni i coraz bardziej się denerwuję tym rodzeniem - cały czas tylko to mi chodzi po głowie. Wasze odpowiedzi z pewnością dodadzą mi otuchy. Pozdrawiam Sandra
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
kosmetyki dla dziecka są w każdej sali - maść pośladkową każde dziecko dostaje swoją, żeby było higienicznie i to co zostanie zabierasz do domu. Kąpiel, a właściwie mycie pod kranem codziennie rano robią położne czy pielęgniarki, a później mamy smarują dzieci parafiną i ubierają. A wieczorem przychodzą zrobić pielęgnację pępka.
Ceratki to miałam na prześcieradle (one są z jakby ręcznikiem papierowym na wierzchu, więc dobrze się na nich leży, a właśnie chodzi o to, żeby za bardzo pościeli nie brudzić), widziałam chyba takie w akpolu.
Laktator zalewa się wrzątkiem z czajnika - na korytarzu są czajniki elektryczne i plastikowe miski, w których to się robi.
Tak mi się jeszcze do listy przydatnych rzeczy przypomniało: majtki poporodowe (jednorazowe albo wielorazowe - ja miałam oba rodzaje, ale używałam tych drugich, bo mi się wydawały bardziej przewiewne) i stanik do karmienia i wkładki laktacyjne - ja miałam i nie używałam, ale jak wcześnie zacznie pokarm wyciekać, to mogą się przydać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
dzieki Paulina za te wszystkie rady ;))
mi zostało 21 dni.. a torba wciąż czeka do spakowanie, jakoś nie mogę sie zabrać :/ ale teraz jak mi juz wszystko napisałaś to zapakuję :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
no wlasnie te ceratki na łózko szpital na zaspie daje z tego co mowila polozna!! ale czy to wystarcza?? albo czy sa do dyspozycji w kazdej chwili gdyby okzalo sie ze potrzebuje zmiany?? czy radzicie dziewczyny miec jakies swoje w razie w?? i tak samo z tymi podkładamia(wkladami) polozna mowila ze sa ale czy tez do dyspozycji zawsze??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja w razie co zapakowałam do torby 6szt. pieluchomajtek dla mnie.. ale nie wiem czy będą dobre, w razie czego mam tez kupione podpaski poporodowe, to zawsze może mi mój partner dowieźc do szpitala po porodzie.. a taką ceratke wezmę jedna tylko na wszelki wypadek jakby faktycznie nie chceli za czesto zmieniac.. ale to powinno byc tez w ich interesie, żebym im poscieli nie zakrwawila przecież! ;))
nie wiem czy coś się zmieniło od lutego, bo wtedy rodziłam na zaspie, ale ceratkę lepiej zabrać ze sobą, ja dostałam po porodzie jedną, później już nie. Z podkładami problemu nie ma, na sali zawsze dostatek, w razie czego były też na korytarzu w szafce. Zawsze można też poprosić położną o doniesienie.
Fajnie dziewczyny dzieki za pomoc!!! Torba spakowana i teraz tylko pozostalo czekac! Na poród jade na Zaspe, chodz słyszalam ze pobyt pozniejszy na odziale jest koszmarny polozne nie zbyt mile!!! Ale jakos sie przezyje:-) pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja rodziłam na zaspie w 2008 i byłam bardzo zadowolona ze wszystkiego:) i na pewno w przyszłości tez tam będę rodzic, kwestia nastawienie, ja tam nie miałam żadnego koszmaru:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Racja wszystko kwestia dobrego nastawienia!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
wercia83 dobrze przeczytac takie opinie:-)
image[/URL
podobną opinie a może nawet jeszcze bardziej pozytywna o Zaspie ma moja koleżanka z pracy, która tez tam rodzila trzy miesiące wcześniej, według mnie osoby, które sa zadowolone zwyczajnie nie maja czasu siedzieć w necie i pisać o tym, bo było ok to o czym tu pisać, żadna sensacja natomiast osoby, które miały ciężkie porody lub zostały nieprzyjemnie potraktowane itp. z chęcią o tym rozpisują strasząc przyszłe mamy, więcej optymizmu, wiadomo może byc rożnie, ale wiele pozytywnych opinie w necie zwyczajnie niema. To samo tyczy sie szpitala wojewódzkiego w Gdańsku.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny czy to prawda,że na Zaspie są odwołane porody rodzinne?Proszę o odpowiedzi,z góry dziękuję.
we wszystkich szpitalach w Gdańsku porody rodzinne są zawieszone i odwiedziny też. do kiedy nie wiadomo?????
Zła jestem, a nawet boje sie jak cholera ;-(

image
tak jest, wczoraj na zaspie też wstrzymali porody rodz. i odwiedziny... też się martwię czy zdążę do tego odwołania, bo termin mam już za tydzień, więc każdego dnia może mnie "powołać" :)
Drogie przyszłe mamy ja jako położna szczerzę radzę dla Waszego poczucia bezpieczeństwa, zwłaszcza podczas ciąży o nie sugerowanie się tylko tym co jest tu wypisywane. Mieszkanki Gdańska mają możliwość bezpłatnego uczestnictwa w zajęciach Szkół Rodzenia. Myślę iż to jest odpowiednie miejsce do pozyskiwania wiedzy na nurtujące Was tematy. Szkoły te organizują także wycieczki do wybranych przez Panie szpitali. Bardzo polecam tę formę przygotowania się do macieżyństwa a nie siedzenie w internecie. Powodzenia i zadowolenia z opieki około i po porodowej.
Położna
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pani Położno, jeśli jest Pani z Zaspy, to pewnie się spotkałyśmy, bo ja wczoraj wyszłam z tego szpitala po porodzie.. jestem bardzo bardzo zadowolona z całej prawie 4-dniowej opieki nade mną i nad moim synkiem, leżeliśmy w sali nr 1 ;))
ja nie mam żadnych zastrzeżeń co do przeprowadzenia porodu, ani opieki na położnictwie..
a dla zainteresowanych przyszłych obawiających się mam podaję linki do wątków, w których opisałam szczegółowo jak to było, bo kilka dziewczyn mnie pytało, a że jestem świeżo po porodzie (dziś mój synek skończył 4 dni) to mam najświeższe informacje ;))
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-MAMUSIE-2009-CZ-37-t135089,1,130.html
oraz
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-MAMUSIE-2009-CZ-38-t135627,1,130.html
chodziłam do Szkoły Rodzenia (na Majewskich), ale nie było w niej możliwości zwiedzania traktów porodowych.. a jak poszłam kiedyś z dwoma innymi ciężarnymi zobaczyć położnictwo i porodówkę na Zaspie to nikt nas indywidualnie nie chciał wpuścić niestety, dlatego musiałam wcześniej wywiedzieć się na forum, co zabrać ze sobą i jak co wyglada.. i dlatego teraz też szczegółowo odpowiadam na pytania innych ciekawskich ciężarnych..
pozdrawiam
niedawno rodziłam w szpitalu na Zaspie.sam poród przebiegł bardzo szybko i bez problemów-trafiłam na bardzo miłą położną. Natomiast co do "opieki" po porodzie tzn. czterodniowego pobytu to porażka!!! na kilkanaście osób, które pracowało w tym czasie (4dni) na dyżurze tylko kilka tak naprawdę pomagało. Położne niemiłe, a wręcz co niektóre chamskie, na pytania odpowiadały pytaniami...tak jakby każda z położnic musiała wszystko wiedzieć...niejedna młoda mama przez nie płakała...jeśli miałabym jeszcze raz wybierać to myslę, że wybrałabym szpital na Klinicznej
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie zgadzam sie z powyzsza wypowiedzią, ale każdy ma prawo miec własne zdanie
wszytko zależy od wrażliwości ludzkiej, punktu widzenia i pozytywnego myślenia..
ja nie mam żadnych zastrzezen, a przeciez trafiłam na te same położne przez 4 dni.. wszystkie pomocne były, nawet w środku nocy pomagały przystawić dziecko do piersi, gdy była potrzeba..
nie wiem co Kaja miała na myśli mówiąc o porażce...
pozdrawiam Kaju, ciesz sie ze jestes z dzieciaczkiem w domku ;))))))
Ja rodziłam na Zaspie 23 listopada,niestety miałam cesarkę.Co do całego personelu jestem na TAK.Położne bardzo miłe,pomocne,udzielające dużo waznych rad.Kobiety które miały problem z karmieniem piersią nie zostawały z tym same,przychodziły położne i pokazywały im jak najlepiej to robić.Zawsze zdarzają się osoby które są wiecznie niezadowolone może dlatego iż uważają,że są najbardziej pokrzywdzone i to im powinno się poświęcić najwięcej czasu.Ja w szpitalu przebywałam 8 dób i nie mogę nic złego powiedzieć.Byłam w szoku bo jedzenie też było ok,może nie takie jak w domu ale nie można było grymasić.POZDRAWIAM PERSONEL SZPITALA.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Adi, to pewnie się gdzieś spotkałyśmy na korytarzu, ja byłam od 25 do 28.11 ;)
pozdrawiam i życzę zdrowia dla Ciebie i maluszka..

Inne tematy z forum Zdrowie

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry