Widok

Poród Zaspa???

Witam, proszę o informację od kobiet które rodziły niedawno na Zaspie. Czytałam mnóstwo opinii i dobrych i złych - mętlik w głowie. Chciałabym dowiedzieć się co trzeba obecnie zabierać ze sobą do tego szpitala, jak jest w końcu z tym porodem rodzinnym (jeżeli się płaci to ile ?). Interesuje mnie również wasza opinia na temat sal porodowych (ile ich jest, jak są wyposażone, czy na sali jest jedna rodząca czy więcej) i sal poporodowych, no i jeszcze chciałabym wiedzieć jak wyglądają sale na których przebywa się przez te 2-3 doby po porodzie, a i ostatnia istotna dla mnie sprawa jak jest z odwiedzinami (czy jest tam jakiś pokoik do odwiedzin i czy można brać ze sobą dzidziusia - bo w Redłowie z tego co wiem dziecko musi zostać na oddziale). Bardzo proszę o odpowiedzi, zostało mi jeszcze najprawdopodobniej 5 tygodni i coraz bardziej się denerwuję tym rodzeniem - cały czas tylko to mi chodzi po głowie. Wasze odpowiedzi z pewnością dodadzą mi otuchy. Pozdrawiam Sandra
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
szpital obecnie jest zamknięty... nie wiem czy są porody ale na pewno nie ma co liczyć na odwiedziny
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Natalio R również pozdrawiam i życzę Zdrowych,wesołych Świąt:)

Cesarka!?

ja mam pytanka!
niedlugo mam termin porodu i mam planowana cesarkę. Jak to wygląda z pomocą personelu? gdyz z tego co wiem nie bede w stanie na poczatku wstac. czy dziecko bedzie caly czas ze mna? czy rodzina moze byc w kazdej chwili gdy tego bede potrzebowac? czy jezeli nie bede miala pokarmu zapewnia mleczko dla dzidzi? czy musze miec swoje mleko i butelki? Rodzilam wczesniej za granica tez przez cesarke lecz w prywatnej klinice i tam zabierali malenstwo do osobnego pokoju a do mnie tylko [przynosili na karmienia wygladalo to ze caly czas tam bylo a do mnie co 3 godziny na godzinkę. nie powiem po cesarskim cieciu bardzo mi to pomogło. ojca dziecka nie bedzie przy mnie wiec nie wiem na kogo moge liczyc? mama siostra? czy ktos ma juz wrazenia po cesarce z ktorymi moze sie ze mna podzielic?
rodzilam we wrzesniu ,mala urodzila sie po terminie ale3 tygodnie tam chodzilam bo bóle mialam,wizyty na izbie przyjec dla ciezarnych były rózne ,lepsze i gorsze ale jak juz pojechałam na porodowke to tylko chwalic moge i dziekuje bo polozna taka bladynka w koku była SUPER.BARDZO DZIEKUJE ZA OPIEKE,to zalezy jak trafisz znowu siostra rodzila w wojewodzki i ona mi tamten szpital radzila,to zalezy jak trafisz na jakoch lakarzy i poloznych
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
mielismy porod rodzinny ,nic sie nieplaci,naprawde super przezycie ,dziecko caly czas z matka opieka w miare ok
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny, a jaki zestaw ciuszków brałyście do szpitala dla maluszka?
Będę rodzić w sierpniu, pewnie będzie ciepło. Nie wiem co wziąć żeby nie przegrzać małej a jednocześnie żeby było jej dobrze :) Co wziąć na sam pobyt w szpitalu (powiedzmy te 3 dni) no i co wziąć na wyjście?
w marcu rodziłam na Zaspie. Opieka na porodówce zależy na jaką trafisz położną, rodziłam dośc długo wiec trafiłam na trzy zmany. Jest taka jedna położna blondynka Aleksandra- super położna konkretna, naprawde pomaga i przedewszystkim wierzy że boli i daja środki przeciwbólowe. Lekarzy prawie nie widac także trudno ich ocenic. Każda kobieta rodzi w oddzielnej sali jedynie mogą sie słyszec, w trakcie porodu można chodzic po korytarzu iśc pod prysznic. Opieka poporodowa bardzo dobra, położne same zachecaja do zwracania sie do nich po pomoc, leki przeciwbólowe na życzenie nawet same proponują. Sale są 2-3 osobowe. od porodu aż do wyjscia ze szpitala cały czas matka jest z dzieckiem. Jest pokoik odwiedzin gdzie matki z dziecmi moga wyjsc do rodziny i znajomych. Jedzenie jest NIEJADALNE także uprzedzcie rodzine zeby przynosili wam posiłki do szpitala. obchód połozniczy jest na zasadzie wszystko w porzadku ok. pediatra codziennie dokładnie bada dziecko.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
weź coś lekkiego bawełniane pajacyki lub rampersy, sale poporodewe w wiekszości sa od strony południowej w słoneczne dni jest tam okropnie gorąco mimo że sa rolety pokój odwiedzin to juz wogóle sauna. Ubranka weź łatwe do nałożenia na poczatku nie bedziesz miała jeszcze wprawy w ubieraniu a w ciagu dnia trzeba kilkakrotnie rozbierac i ubierac dziecko (obchody, badania, kąpiele itp) czapeczki położne nie każą ubierac w sali nawet przy uchylonym oknie
może ktoś jeszcze ma świeże informacje to poproszę :) szczególnie jak wygląda wywoływanie porodu .. czy leży się wcześniej na patologi czy umawia na konkretny dzień i ile to max trwa ; z góry dziękuję
Ja również zamierzam rodzić na Zaspie i mam jeszcze pytanko do Tych, które rodziły. Martwię się bardzo tym, iż jeśli będę bardzo obolała i bez sił po porodzie to czy będzie taka możliwość, żebym nie musiała wychodzić do pokoju odwiedzin, tylko mogła pozostać na swoim łóżku i mój mąż mógł przyjść do mnie na salę? Innych odwiedzin nie planuję, ale bardzo będzie mi zależało na obecności męża przy mnie, a przeraża mnie bardzo fakt, że może nie zostać wpuszczony do mnie i pozostanie tylko ta nieszczęsna sala odwiedzin:/

Mam też drugie pytanie: Czy któraś z Was miała może zakładany szew na szyjkę macicy w Szpitalu na Zaspie? Moja gin powiedziała, że najlpeiej by było abym czekała ze zdjęciem aż do momentu pierwszych skurczy. Ja lepiej bym się czuła, gdybym miała zdjęty ten szew gdzieś w 38/39 tygodniu ciąży. Czy mogę dobrowolnie podjechać na izbę przyjęć i poprosić o zdjęcie? czy po zdjęciu zostawiają na jakieś 2-3 dni na obserwację????

aha i jeszcze jedno....czy jest możliwość wcześniejszego zwiedzenia oddziału położniczego, sal porodowych i poporodowych na Zaspie? czy trzeba wcześniej dzownić i się umawiać???

Za informacje z góry dziękuję
Na odwiedziny na położnictwie nie ma szans. Ja miałam CC i mimo, że miałam ból głowy i powinnam leżeć płasko to, żeby mąż mogł zobaczyć zynka musiałam iść do pokoju odwiedzin. Nie wiem jak jest po porodzie SN, ale wydaje mi się, że tak samo.
A jak jest na Zaspie z pokojem jednoosobowym???? Koleżanka powiedziała mi,że jest taki pokój. Można za niego zapłacić i tam po porodzie może przebywać ze mną mój mąż. Mam planowaną CC i chciałabym aby potem mi pomógł.
też jestem ciekawa, może ktoś wie?
Kiciuchna już wiem jak to jest z tym pokojem. Obecnie na oddziale nie jest dostępny bo jest dużo porodów i sale są potrzebne aby przyjąć pacjentki. Myślałam ,że w sali jednoosobowej będzie mógł przebywać mój mąż ale i wedle zasad szpitala nie może on pojawiać się w żadnej sali tylko w pokoju odwiedzin. Poza tym jeśli będę po CC to lepiej leżeć z kimś na sali bo zawsze ktoś zerknie Ci na dziecko.
Czy ktoraś z Was oglądała porodówkę przed porodem?
nie chodzę na Zaspę do szkoły rodzenia a chciłabym zobaczyć jakie tam są warunki, czy w ogóle jest taka możliwość zeby tam wejść?
NIE POLECAM!TRAKTUJA PACJENTKI JAK SMIECIE!TO BYL KOSZMAR!POLOZNE NIE INTERESUJA SIE JESLI MASZ JAKIS PROBLEM NP Z KARMIENIEM JESZCZE MAJA PRETENSJE I W OGOLE OBRAZONE ZE MUSZA COS ROBIC!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rodzilam w kwietniu tego roku.
nie polecam szczerze,
chodzilam na zaspe do szkoly rodzenia i dalece sie mija od rzeczywistosci to co mowili w szkole a to jak bylo naprawde. W szkole slodzili ze az milo, a tak naprawde traktuja ludzi jak smieci.
Bylam w szpitalu 7dni i w tym czasie kazali mi sie pakowac i przenosic do innej sali 4 razy!!!! bo kolezanka z pokoju zostala wypisana wiec sama mnie nie mogli zostawic w pokoju.
Polozne niektore sa mile ale wiekszosc to wredne zolzy ktore nie chca pomoc i maja gdzies ze matce badz dziecku dzieje sie krzywda.
Nie jestem sama z taka opinia bo kolezance przy porodzie podczas nacinania krocza przecieli glowke dziecka na ok 7cm i musieli zalozyc szwy.szok! Mnie przeniesli to baby z dzieckiem ktora musiala robic naswietlania lampa, ja mialam wysoka goraczke i mowilam ze nie moge oddychac w tym pokoju od tego goraca ale polozne mialy to gdzies. Jakos znioslam te tragiczne dni ale bez lez i nerwow sie nie obylo.
odradzam szpital. naprawde.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Może jeszcze ktoś ma coś do dodania...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mam termin na marca 2011 roku , wybrałam poród na zaspie czytajac wasze opinie mam rózne mysli ale co tam wybrałam i tak juz bedzie nikt nie mowil ze porod nie boli i nikt nie obiecywal ze kobiety traktowane beda tam jak ksiezniczki niestety trzeba przebolec lezy sie tam tylko 3 dni w najlepszym wypadku :).bratowa rodziła 2 miesiace temu i nie było tak strasznie naprawde mozna wytrzymac nawet te "zołzy"

Moja torba do szpitala składa sie z :

Dla dziecka :
Rożek
pieluszki tetrowe x3
pieluszka flanelowa
smoczek
pampersy ok.20szt ( pozniej moga dowiesc bliscy)
husteczki nawilzane x1op
ubranka tzn . Ok.
5 kaftaników (gdyby maluszkowi sie ulało)
około 4-5 pajacyków
2x niedrapki
2x skarpetki
szczoteczka do włosków
ręcznik dla dziecka

dla mnie :
2x recznik wiekszy i mniejszy
piżama x2
szlafrok
laktator ( wrazie W :) )
podpaski - kupiłam sobie takie do podtrzymywania moczu w aptece sa najlepsze, maja klej od spodu tak jak typowe podpaski dzieki czemu zapewniaja komfort bo nie przesuwaja sie z boku na bok i są duże :) wiec sie nie martwie ze mi przecieknie :)
kapcie
klapki pod prysznic
mydło/żel
4x majtki bawełniane
3x skarpetki

Oczywiscie musze ja jeszcze uzupełnic o drobne dodatki ale wiekszosc bardziej potrzebnych rzeczy jest juz w torbie. Moze wezme faktycznie czegos za duzo ale lepiej za duzo niz za mało taka prawda.
Ja też zdecydowałam się na Zaspę. Nie mam zaufania do Swissmedu. Zaspa to najlepszy oddział dla wcześniaczków i noworodków w Polsce, a zdrowie mojego dziecka jest najważniejsze. Może będę miała dalej do toalety niż w Swissmedzie, ale moje dziecko będzie miało najlepszą opiekę. Na ból nawet ładne wnętrze nie pomoże. Kwota 5,5tyś. za Swiissmed to baaardzo dużo, a położne i tak zdarzają się niemiłe itp. Termin mam na początek lutego - dam znać jak było, ale na pewno będzie dobrze!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Zdrowie

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry