Widok

Porodówka Gdynia Redłowo - co trzeba zabrać?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam, niedługo zbliża się termin mojego porodu. Planuję rodzić w Gdyni Redłowie. Niestety na ich stronie internetowej nie znalazłam informacji co do tego co trzeba ze sobą zabrać - zwłaszcza chodzi mi o rzeczy osobiste dziecka (np.pieluchy itp).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cześć ja tam rodziłam w marcu tego roku . Takie rzeczy miałam.
Dla mamy:
- koszulka do porodu 1 szt
- stanik laktacyjny 1 szt
- wkładki laktacyjne
- koszula do karmienia 3 szt
- kosmetyki :
* płyn do hig. intymnej
* pasta do zębów i szczoteczka
* szampon
* płyn do kąpieli
* żel antybakteryjny do rąk
te kosmetyki to najlepiej małe opakowania takie turystyczne
- majtki poporodowe
- wkłady poporodowe ( tam jest lignina która jest o niebo lepsza niż te wkłady poporodowe , ale trzeba mieć swoje to pare mozesz zabrać ze sobą0
- szlafrok cieńszy ( jest goraco )
- pomadka wazelinowa do ust
- papcie
- skarpetki ciepłe lub cieńsze
- ręcznik kąpielowy 1 szt i ręcznik mniejszy 1 szt
- ręcznik papierowy 1 szt
- papier toaletowy miękki
- chusteczki higieniczne
-majtki bawełniane i takie po porodowe
- laktator
- woda mineralna niegazowana
- kubek , sztućce
- telefon i ładowarka
- jasiek i poszewka

Dla dzidzi:
- rożek i kocyk cieplejszy ( na wyjście )
- sudocrem lub jakiś krem na oparzenia( ja bym napoczatek nie kupowała a jak będzie trzeba to ktoś Tobie przywiezie )
- linomag( jak wyzej )
- sól fizjologiczna do przemywania oczek i noska (
- kompresy nie jałowe
- spirytus 70 % lub octenisept ( do pępuszka)
- pieluszki tetrowe 2-3 szt i pieluszki flanerowe 2 szt ( do wycierania buzi)
- podkład do przewijania 5 szt
- chusteczki nawilżane 1 opakowanie
- Pieluszki newborn 1 opakowanie
- body 6 szt ( 4 krótki rękawek i 2 długi rękawek) lub śpioszki całe rozpinane 6 szt ( 4 szt z krótkim rękawkiem i 2 szt z długim rękawkiem)
- czapeczka wiązana cieńsza i jedna ciepła na wyjście
- koszulki rozpinane 6 szt
- niedrapki( najlepsze są skarpetki na rączki )
- skarpetki 2 pary
- ręcznik kąpielowy 1 szt

Dzidziusia myją i parafinują położne przy ważeniu i mierzeniu.

Jakbyś miała jakieś pytania to pisz do mnie śmiało . Ja tam leżałam 3 tygodnie włącznie . 2 tygodnie na patologi ciąży a tydzień po urodzeniu dziecka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
miałaś bardzo dużo rzeczy, muszę powiedzieć... Ja pewnie połowy z tego nie miałam ;)
Dla dziecka starczą ubranka, pampersy, chusteczki mokre, jedna pielucha tetrowa, jakiś kocyk- rożek. Ewentualnie krem do pupy. Pieluch flanelowych jest tam pełno, używałyśmy zamiast podkładów do przewijania, ręczników itp. pępuszek smarują przy toalecie swoim czymśtam (nie pamiętam czym;)) więc spirytus moim zdaniem niepotrzebny. Sudocrem i maść pośladkową dali mi ze szpitala, kiedy mój maluch miał odparzenia. Sól fizjologiczną też mieli swoją, gdyby była potrzebna, a nawet jeśliby nie mieli, to zawsze ktoś może donieść.
Ja bym teraz wzięła do porodu chyba o połowę mniej rzeczy, niż miałam;)
A rodziłam w listopadzie w zeszłym roku;)
ja wszystko wolałam mieć swoje i miałam bardzo zbliżony zestaw do karolkarumia. miałam jeszcze tantum rosa do podmywania się.
Podkładów nie miałam, bo w mojej ocenie są niepotrzebne. Jak na rodziłam rok temu, to żadnych maści nie dawali, ja miałam bepanthen. Spakowałam jedną torbę dla siebie a drugą dla córeczki. Pamietaj,że zawsze ktoś może ci dowieźć niezbędne rzeczy jak coś.
Powodzenia !!!
Dzięki dziewczyny za podpowiedzi, własnie nie wiedziałam co należy zabrać bo różne słyszałam opinie od koleżanek rodzących w różnych szpitalach, w niektórych ubierali itp w szpitalne rzeczy w innych nie. Ale już wiem jak mam się przygotować :) jeszcze raz dzięki :)
Cześć ja mam jeszcze troszkę ciuszków po córeczce i mam laktator prawie nie używany i małe butelki aventu oraz sterylizator parowy , mam też linomag i sudokrem są nie używane . Jak byś chciała to mogę Tobie je sprezentować .

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (73 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

Jaki wózek waszym zdaniem jest najlepszy? (98 odpowiedzi)

Oczywiscie tak jak w tytule, spodziewam sie dzidziusia i jak to kazda mama rozgladam sie za...

do góry