~Matylda
93.105.10.*
(7 lat temu) 27 maja 2019 o 17:37
Nie wiem czy cos sie zmienilo, mowie jaki byl stan na grudzien 2018.
Tylko poloznictwo B jest swiezo wyremontowane, A nie mialo remontu, tam chyba sa 2 i 3 os sale jak dobrze pamietam.
Co do jedynki to tez slyszalam opinie, ze druga osoba sie przydaje w pokoju, ale powiem wam ze to zaden problem, bo na poloznictwie B odwiedziny sa w pokojach, wiec u mnie co chwile byl maz. jak szlam do lazienki to zostawialam w niej otwarte drzwi i tam stawialam malucha w mydelniczce :) lazienki na B sa w pokojach, wiec to nie byl zaden problem. a komfort tego, ze jedno dziecko nie budzi drugiego i generalnie nie siedzi sie komus na glowie - super! teraz juz nie wyobrazam sobie zebym miala z kims dzielic pokoj, szczegolnie po porodzie...
Ja opieke mialam na NFZ, tylko zaspa ma cos takiego, ze mozna prywatnie wynajac konkretna polozna z ktora chce sie rodzic( a druga w umowie jest na zastepstwo). Ja sobie to bardzo chwale, poznalam ja wczesniej, bylysmy w stalym kontakcie telefonicznym przez koncowke ciazy. to daje naprawde poczucie bezpieczenstwa. Moglam rodzic w pozycji wertykalnej, ale ostatecznie niewiele mi z niej wychodzilo i na koniec bylam juz na plecach, ale moj porod to byl ekstremalnie szybki wiec nie bylo czasu na przegadywanie roznych opcji, dojechalam do szpitala na ostatnie 10 min 1 okresu porodu, i zaraz byl juz 2 i parte, takze same rozumiecie.
Z tego wzgledu nikt by mi nie dal ZZO, bo oni po pierwsze maja 1 pielegniarke anestezjologiczna a ona moze max 1 os sie opiekowac po ZZO, wiec jak akurat jest przy innej rodzacej to wam nie dadza w tym samym czasie. po drugie, nie daja jak ktos jest na ostatniej prostej w porodzie, tlumacza to tym, ze zanim zawolaja anestezjologa, zanim zbierze wywiad, wytlumaczy itd... ze samo to 2h im zajmuje wszystko. Moze i tak, chociaz w prywatnym szpitalu zrobia wam w dowolnym momencie ZZO. Moj porod w szpitalu trwa 1:50, takze tam na ZZO szans juz nie mialam.
Polozna jako chyba w 3 miesiacu ciazy umawialam :)
2
1