Widok

Porodówka w Kartuzach

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie, czy ktoś z Was rodził w ostatnim czasie w Kartuzach? Jak wygląda opieka okołoporodowa, jakie badania wykonuje się wszystkim noworodkom? Co warto ze sobą zabrać do szpitala z takich mniej oczywistych rzeczy (np. sztućce, naczynia, podkłady na łóżko?). Czy położne pomagają z karmieniem czy raczej zachęcają do dokarmiania mm w razie problemów z laktacją? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie Wasze wrażenia z tej porodówki i informacje. A przy okazji: czy któraś z Was zamierza tam rodzić na początku 2017r?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lena poszukaj innych watków na forum jest ich kilka. :)
z tego co widzę z 2016 roku jest tylko jeden wpis, bez informacji, o które pytam:(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podbijam post. Też jestem ciekawa.
Znieczulenie zzo w ogóle tam jest dostępne?
Oki to wam opisze. :) Ja rodzilam w maju. Kubek i sztucce warto zabrac. Podklady na materac tez mialam tzn jeden dla siebie jeden dla malej na przewijak. Jesli chodzi o pomoc lakatacyjna to przychodzi polozna pokazuje jal przylozyc dziecko i tyle, jesli ma sie problemy mozna poprosic o pomoc z tym nie bylo problemow. Mysle ze z mm nie robia problemu ale nie wiem bo karmilam piersia. Dziecku badaja sluch, ppbieraja krew na badania genetyczne. Szczepienia tez wykonuja w drugiej dobie, jesli nie cgcesz szczepic lub nie szpitalna szczepionka to zglaszasz to szybciej. Mi znieczulenie odradzili ;) bo przez to moglam dlugo rodzic tak mi to tlumaczyli, wiec wolalam miec to szybko z glowy. Ogolnie porodowka i sale poporodowe odnowione i czyste, personel tez mily. Jak bedziecie mialy jakies pytania to pytajcie. :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
P.s. Warto chodzic na szkole rodzenia gdzie pokaza jak dziecko przylozyc do piersi i uczcie sie oddychac przyda sie ppdczas porodu. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Super, dziękuję za odpowiedź! Powiedz jeszcze poproszę- ilu osobowe są sale? Mają łazienki? Na porodówce są piłki, prysznic itp?
O jakim znieczuleniu piszesz? Zzo? Jak wygląda kwestia nacięcia? Położna była przy Tobie/Was cały czas?
Dziecko jest kąpane?
Gdzie odbywają się odwiedziny? Jak długo trzymają w szpitalu?
Duże jest / było "obłożenie"?
Z góry dziękuję!!!
A nie lepiej wybrać się na "zwiady" do interesującego Cię szpitala? Pogadać z położną? Obejrzeć oddział? ;)
Nie lepiej. Bo nimówią jedno, a rzeczywistość to drugie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sale sa i jedno-dwu i trzyosobowe. Przy kazdej sali znajduje sie lazienka z prysznicem. Na sali porodowej jest prysznic, worek sako i pilka. Jesli chodzi o znieczulenie, to niby jest ale odradzaja ;) a ja ze wzgledu na to ze chcialam szybko urodzic to zrezygnowalam. Zreszta po podaniu oxy szybko zaczela sie akcja porodowa. Zaproponowali gaz rozweselajacy. Nawet troche pomogl. ;) ja sie zgodzilam na nacinanie. Balam sie peknac. Ale nie czujesz tego. I nawet "ladnie" mnie zszyli. Akurat jak rodzilam byla tez inna pani wiec polozna do mnie wpadala co jakis czas. Bylam podlaczona do ktg. Ale jak sie zaczela akcja to byla i polozna, lekarz, pielegniarki i pediatra. Dziecko kapia wieczorem pod kranem. Jest to troche przerazajace ale trwa chwile, dziecku nie dzieje sie krzywda. Po porodzie ubieraja dziecko w szpitalne ubrania. Nie ma sali odwiedzin wiec mozna wchodzic do sali ale najlepiej zeby nie za duzo gosci wpadalo bo sale sa dosyc male i nie wsxystim moze sie to spodobac. Moj maz siedzial ze mna od rana do wieczora ;) Jesli nic sie zlego nie dzieje to 3 doby. Wypelniasz tez na sali porodowej karte porodu. Polecam miec meza czy partnera przy porodzie. :) Aaa i wezcie ze soba jakies kanapki i przekaski i wode. :)
P.s. w sumie na porodowce jest 17 lozek. Jak ja rodzilam to byl jakis wyz chyba ale wszystkie sie zmiescilysmy ;)
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedzi. Szykuję się do trzeciego porodu, doświadczenie mam- jednak nie z tym szpitalem.
Jeszcze raz dzięki!
Ja też bardzo dziękuję za pomocne informacje:) A kąpiel noworodka jest zaraz w pierwszej dobie? Wszystkie dzieci są kąpane? W niektórych szpitalach nie kąpią aby nie zmyć chroniącej dziecka mazi płodowej.

Co do badań dziecka to poza badaniami słuchu i genetycznymi nie ma żadnego usg lub morfologii?
Tak, kapia w pierwszej dobie. Myślę, że jak nie chcesz zeby dziecko bylo kapane to wczesniej to zglos. Zerkam wlasnie w karte wypisowa i jest tu morfologia,badanie stawow biodrowych,bad.pulsoksymetryczne.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

do góry