Pasztet ;)
Wiec przepis brzmi mniej wiecej tak: 1kg wieprzowiny,wybralam szynke ze skorka,1 kg udek z kurczaka bez kosci /drugie udko/,1kg wolowiny -karczek,0.5 kg watrobek drobiowych...
rozwiń
Pasztet ;)
Wiec przepis brzmi mniej wiecej tak: 1kg wieprzowiny,wybralam szynke ze skorka,1 kg udek z kurczaka bez kosci /drugie udko/,1kg wolowiny -karczek,0.5 kg watrobek drobiowych .Wszystko do gara z przyprawami I warzywami.Lisc laurowy/5/,ziele angielskie/10 szt/,czosnek /5 duzych zabkow/sol,pieprz,warzywa-por,cebula duza,pietruszka korzen-2,marchewka-5 duzych,seler-korzen-1.Gotuje dlugo jak rosol,powoli na malym ogniu.Pozwalam miesku wystygnac w rosole ,wyjmuje I wszystko razem uzywam do mielenia /mieso + warzywa z wywaru,czynnosc mielenia powtarzam 2 razy.Do masy zmielonej dodaje jeszcze przyprawy kiedy czuje ze ma ich za malo,zwlaszcza sol I pieprz,dosypuje troche galki muszkatulowej ,dodaje 5-6 jajek surowych I dolewam wode z wywaru w takiej ilosci az,masa jest prawie rzadka.Trudno mi powiedziec ale na oko do tej ilosci miesa jest to 1-1.5 litra.Tala ilosc poniewaz mieso uzyte nie jest tluste.Wykladam pojemniki do pieczenia ,tylko dno papierem woskowanym ,wykladam mase I do pieca na ok.30-40 minut w temp. 180 -200 C.To wszystko.Jedna uwaga,watrobke gotuje oddzielnie wkladajac do wrzacej wody na 5 minut.
http://kulinarnepogawedki.pl/pasztety-smaczny-skladnik-wielu-potraw/
Swoją droga pasztety mają wiele zastosowań ;)
zobacz wątek