Widok
Ależ proszę: :)
0,75 kg serka mascarpone
0,25 l śmietany kremówki (ja dawałam 0,5 l )
0,5 szkl. cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w 50 ml gorącego mleka) ja tej żelatyny nie daję pod warunkiem że dasz śmietanę tą łowicką bo ona jest po ubiciu bardziej gęstsza
1- szkl. mocnej kawy (rozpuszczalna)
50-70 g likieru amaretto- wlewasz do ostudzonej kawy
2 paczki biszkoptów (musi być na 2 warstwy)
Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać cukier, potem serki i żelatynę. Układać - biszkopty skropić naparem kawowym, następnie krem, potem znowu biszkopty, skropić i reszta kremu. Posypać kakao. Trzymać w lodówce :)
0,75 kg serka mascarpone
0,25 l śmietany kremówki (ja dawałam 0,5 l )
0,5 szkl. cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w 50 ml gorącego mleka) ja tej żelatyny nie daję pod warunkiem że dasz śmietanę tą łowicką bo ona jest po ubiciu bardziej gęstsza
1- szkl. mocnej kawy (rozpuszczalna)
50-70 g likieru amaretto- wlewasz do ostudzonej kawy
2 paczki biszkoptów (musi być na 2 warstwy)
Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać cukier, potem serki i żelatynę. Układać - biszkopty skropić naparem kawowym, następnie krem, potem znowu biszkopty, skropić i reszta kremu. Posypać kakao. Trzymać w lodówce :)
2 serki marscarpone,2 jaja,2 łyżki cukru,biszkopty,amaretto,kawa
żółka jaj razem z cukrem pudrem miskujemy jak sie zrobi kogel mogel,dodajemy serek i miskujemy dalej,biszkopty maczamy w kawie oraz amaretto ukladamy na blache i kladziemy krem,i tak do konca kremu na gore klade maliny,albo gruszki pokrojone i przysypuje gorzką czekoladą
taką wersję jadałam w Italii i taka mi najbardziej smakuje
smacznego
żółka jaj razem z cukrem pudrem miskujemy jak sie zrobi kogel mogel,dodajemy serek i miskujemy dalej,biszkopty maczamy w kawie oraz amaretto ukladamy na blache i kladziemy krem,i tak do konca kremu na gore klade maliny,albo gruszki pokrojone i przysypuje gorzką czekoladą
taką wersję jadałam w Italii i taka mi najbardziej smakuje
smacznego
Tiramisu
2 serki mascarpone z piątnicy
0,5 l śmietanki łaciatej 30%
dowolne biszkopty, ale dość dużo, zależy od formy
2 łyżeczki kawy zalane 0,5 szklanki wody, wystudzona , do moczenia biszkoptów
szklanka przesianego cukru pudru, można dodać więcej, jeżeli się lubi słodkie
kakao do ozdoby wierzchu
serki utrzeć z cukrem pudrem
śmietankę ubić na bardzo sztywno
wymieszać razem
biszkopty nasączyć i układać na przemian z masą, mi wychodzi zwykle 2 warstwy
tzn biszkopty-masa-biszkopty-masa- kakao
włożyć do lodówki najlepiej na noc
2 serki mascarpone z piątnicy
0,5 l śmietanki łaciatej 30%
dowolne biszkopty, ale dość dużo, zależy od formy
2 łyżeczki kawy zalane 0,5 szklanki wody, wystudzona , do moczenia biszkoptów
szklanka przesianego cukru pudru, można dodać więcej, jeżeli się lubi słodkie
kakao do ozdoby wierzchu
serki utrzeć z cukrem pudrem
śmietankę ubić na bardzo sztywno
wymieszać razem
biszkopty nasączyć i układać na przemian z masą, mi wychodzi zwykle 2 warstwy
tzn biszkopty-masa-biszkopty-masa- kakao
włożyć do lodówki najlepiej na noc