Widok

Potrzebna pomoc

Drogie forumki,chciałabym prosić was o pomoc dla rodziny koleżanki z klasy mojej córki.Zaprosiłam wczoraj jej mamę do mnie do domu i przejęłam się ich losem.. Rodzina z gospodarstwem rolnym, mieszkają jak to pani opowiadała w bardzo starym domu z gliny(?), mają trójkę dzieci dziewczynka 7lat,i dwóch chłopców 6 i 5 lat.Mama jest na rencie (600zł)
ojciec pracuje na swoim gospodarstwie i tyle co sobie dorobi pomagając sąsiadowi.Podpytałam trochę jak z pomocą społeczną to otrzymują rodzinne i dostali stypendium na córkę.Natomiast zzczęliśmy z mężem załatwiać sprawę orzeczenia niepełnosprawności dla dzieci bo dziewczynka nie ma nerki a jeden z synów ma astmę i jest alergikiem,pytałam sie pani czemu nie zgłosiła sie do gopsu aby pomogli jej w tej sprawie a ona jak to sama przyznała wstydzi sie prosić,
obdarowałam ją kilkoma ubraniami po mnie a was chciałam prosić jeśli macie jakąś odzież dla dzieci bo to na razie przychodzi mi do głowy,pomóżcie jeśli mozecie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja mam małe dziecko także jeśli chodzi o odzież dla dzieci to nie pomogę, ale mam sporo ubrań po sobie i mężu (w dobrym stanie ale już nie nosimy i zalegają w szafie). Jeśli Pani będzie zainteresowana to chętnie oddam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A np. jaki rozmar tej Pani? Też miałabym coś ewentualnie dla niej. Zależy od rozmiaru.
I czy tylko ubrania czy inne rzeczy też?
nie wiem dziewczyny czy coś innego tez.. podpytam sie w szkole może coś podpowie bo wiem,że jak juz w zerówce rozmawiałam z wychowawczynią o nich to mówiła,że tam bieda aż piszczy.
Pani od zeszłego roku wyraźnie schudła,we wczorajszej rozmowie mówiła,że aż boi sie iść do lekarza.Nosi na moje oko ubrania m,l.Powiem wam szczerze że zarówno ona jaki i córka wyglądają jak z poprzedniej epoki aż żal patrzeć. Takie stare ubrania,ale przynajmniej czyste..
Męża nie znam, nie widziałam go,nie wiem zatem jakie ew.rzeczy dla niego ale sie dowiem, dziewczynka w styczniu ma 8lat jest większa od mojej córki myslę że ubrania tak na 134 nogę ma 31-32 a chłopcy nie wiem jakie rozmiary wiem że mają 5 i 6lat. Troche obawiam sie,żeby nie odebrali tego, że chcę pomóc jako włażenie w ich życie z butami..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To może w ramach paczek świątecznych im to dasz? Święta za pasem, zanim coś pozbieramy będzie akurat. Możnaby żywność dać. Albo może pogadać z wychowawczynią żeby to wyszło od szkoły, od klasy tej dziewczynki. No nie wiem...
basiula dobry pomysł, wiem, że na swięta w szkole dostała w zesszłym roku dziewczynka paczkę z makaronem,cukrem,mąką,kawą słodyczami itp. takze można to jakoś zaaranżować, żeby ich nie urazić.
Tylko może nie dziewczynce w szkole dawać żeby małej nie zrobiło się głupio a zawieźć do domu. A gdzie mieszkają? W sensie to Gdańsk czy pod Gdańskiem?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
miejscowość nazywa się Rąb to jest jakieś 5km od mojej wioski
zaprosiłam wczoraj panią do siebie bo dzieci miały pasowanie na ucznia a że ze szkoły musiałyby iść na pieszo 4,5km to zaproponowałam żeby poczekały u mnie na autobus szkolny bo na tych wioskach to nic nie jeżdzi ;/
mój mail ewaaa42@wp.pl
ja mam troche ubran rozmiar 38 buty tez znjde mam r 38 i 40 na zbyciu tyle ze trzeba je odemnie odebrac mieszkam w gdansku i nie mam auta
jak cos to pisz desperados86@o2.pl mam tez ubranka i zabawki po moich dzieciach syhn ma akurat 6 lat ale na 5 latka cos znajde
napisałam maila
mój mąż jest po rozmowie z wychowawczynią. Rodzina niestety całkowicie niewydolna społecznie, szkoła w imieniu rodziców pisała wnioski o stypendium,o dofinansowanie na książki,oraz obiady dla dzieci.Wychowawczyni była zaskoczona, tym że mój mąż przygotował te wnioski o wydanie orzeczenia o niepełnosprawności, bo nawet nie wiedziała,że dziewczynka nie ma nerki, także sprawa nabierze obrotu.
Serce się kraja,myślałam też o zgłoszeniu ich do szlachetnej paczki
Nikt chyba nie zamierza wspierac patoligii
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 20
Bardzo chetnie pomoge, prosze napisz na priv jakie rozmiary dla dziewczynki i chlopcow, jakie dla rodzicow. Jesli uda Ci sie cos dowiedziec. Rozumiem, ze to nielatwe, glupio spytac wprost. Moze wychowawczyni cos wiecej wie.
Rozmiarowo wiek nic mi nie mowi, bo moj synek jest drobny jak na 6 lat, za to jego kuzynka duza jak na 7 lat. Wogole wiec nie jestem w stanie zgadnac jakie rozmiary beda ok.
white_rabbit wysłałam info na priva

wszystkim zainteresowanym postaram sie odpowiedzieć na wszystkie pytania
dziewczyny ciuchy ciuchami,tego nie problem zorganizowac.
dziewczynka chodzi o szkoły wiec moze jakies przybory szkolne?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
w zasadzie to wszystkie dzieci uczęszczają juz do szkoły dziewczynka do pierwszej klasy chłopiec do zerówki i najmłodszy do pieciolatków
mam na mysli na teraz juz tzn nie czekac do swiat,tylko zorganizowac ktos kredki ktos mazaki itd dla tych młodszych kolorowanki i ksiązeczki i jakies owoce słodycze
bede sledzic watek napewno cos dorzuce od siebie
i pytanie gdzie ta miescina?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
mieścina Rąb to jest za Przodkowem w stronę Wejherowa jakby się jechało
do góry