Widok
Potrzebuje przepis na szarlotke na ciepło z lodami :)
Ostatnio jadłam w knajpce takie cudo i normalnie orgazm w ustach :)
Potrzebuje jakiś prosty przepis, w necie jest ich masa ale każdy jakiś dziwny jeden z ubijaniem białek, jeden z kwaśną śmietana ....
Macie jakiś sprawdzony i PROSTY W WYKONANIU PRZEPIS ...
Lody oczywiście kupie sobie w sklepie więc na nie przepisu nie potrzebuje :)
Z GÓRY DZIĘKI !!!
Potrzebuje jakiś prosty przepis, w necie jest ich masa ale każdy jakiś dziwny jeden z ubijaniem białek, jeden z kwaśną śmietana ....
Macie jakiś sprawdzony i PROSTY W WYKONANIU PRZEPIS ...
Lody oczywiście kupie sobie w sklepie więc na nie przepisu nie potrzebuje :)
Z GÓRY DZIĘKI !!!
Ja proponuję najprościej :)
Jabłuszka prażone w słoiku albo pokroić obrane i bez ziarenek do garnuszka, cukier i prażyc aż się połowa rozwali- albo wszystkie :)
Ciasto kruche z biedrony x2 (3,99 szt) położyć do blaszki , nakłuć widelcem i do piekarnika na 180 st i 15 min.
Wyjać, włożyc jabłuszka, drugie ciasto na paski potnij takie 1,5 cm i układaj w kratkę taką na skos i do piekarnika raz jeszcze na 10 min w 180 st.
wyjmij, posyp cukrem pudrem i gotowe :)
Jabłuszka prażone w słoiku albo pokroić obrane i bez ziarenek do garnuszka, cukier i prażyc aż się połowa rozwali- albo wszystkie :)
Ciasto kruche z biedrony x2 (3,99 szt) położyć do blaszki , nakłuć widelcem i do piekarnika na 180 st i 15 min.
Wyjać, włożyc jabłuszka, drugie ciasto na paski potnij takie 1,5 cm i układaj w kratkę taką na skos i do piekarnika raz jeszcze na 10 min w 180 st.
wyjmij, posyp cukrem pudrem i gotowe :)
zarąbiste naprawdę :)
francuskie tez:)
francuskie tez:)
ja zrobiłam dziś babeczki kruche z "sąsiadowymi" jabłkami uprażonymi.
Na wierzch dałam ubite białko z cukrem i odrobiną mączki ziemniaczanej :)
Wyglada.......
A smakuje...............
Matko, ale zjem tylko jedną. Obiecuję :p
Na wierzch dałam ubite białko z cukrem i odrobiną mączki ziemniaczanej :)
Wyglada.......
A smakuje...............
Matko, ale zjem tylko jedną. Obiecuję :p
i jak wyszło?
To ja podam przepis na swoja szarlotkę tez szybciutko sie robi:
4,5 szkl maki
6 zoltek
2 lyzki cukru
lyzeczka proszku do pieczenia
1,5 kostki margaryny
zagniesc
polowa ciasta wylozyc forme
na to jablka najlepiej ze sloika prazone z cynamonem
ubic bialka z 6 jajek na sztywno, na koniec dodac szklanke cukru, i to wylozyc na jablka
a na gore reszta ciasta starta ta tarce (najlepiej schlodzone)
piec w 180 stopniach okolo 50 min
4,5 szkl maki
6 zoltek
2 lyzki cukru
lyzeczka proszku do pieczenia
1,5 kostki margaryny
zagniesc
polowa ciasta wylozyc forme
na to jablka najlepiej ze sloika prazone z cynamonem
ubic bialka z 6 jajek na sztywno, na koniec dodac szklanke cukru, i to wylozyc na jablka
a na gore reszta ciasta starta ta tarce (najlepiej schlodzone)
piec w 180 stopniach okolo 50 min
mam super prosty domowy przepis, zawsze się udaje i jest pyszne:
ciasto:
3szkl.mąki
1 łyż. proszku do pieczenia
3/4 szkl.cukru
1 cukier waniliowy (opcjonalnie)
250g masła roślinnego
3żółtka
1 całe jajko
Jabłka (zamiast smażonych jablek można po prostu użyć musu ze słoika i jest dużo szybciej)
2kg jabłek (najlep.szara reneta albo antonówka)
ok.12łyz cukru (i cukier waniliowy jeśli lubisz)
5-10dag rodzynek (jeśli lubisz)
1 łyż. cynamonu
1.Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem lekko podsmażyć tak aby się nie rozpadły.Dodać rodzynki i cynamon.Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło.Całość posiekać nożem.Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.
2. Jedną część rozwałkować i ułożyć w formie jako spód.Wyłożyć jabłka.Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z 3 jaj z dodatkiem 1/4 szkl. cukru.Na wierzch położyć paseczki wycięte z 2 części rozwałkowanego ciasta-paseczki ułożyć "na krzyż" albo ciasto to po prostu zetrzeć na tarce na taka kruszonkę.
3.iec przez 1 godz. w temp. ok 180 stopni.
Pychotka!
ciasto:
3szkl.mąki
1 łyż. proszku do pieczenia
3/4 szkl.cukru
1 cukier waniliowy (opcjonalnie)
250g masła roślinnego
3żółtka
1 całe jajko
Jabłka (zamiast smażonych jablek można po prostu użyć musu ze słoika i jest dużo szybciej)
2kg jabłek (najlep.szara reneta albo antonówka)
ok.12łyz cukru (i cukier waniliowy jeśli lubisz)
5-10dag rodzynek (jeśli lubisz)
1 łyż. cynamonu
1.Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem lekko podsmażyć tak aby się nie rozpadły.Dodać rodzynki i cynamon.Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło.Całość posiekać nożem.Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.
2. Jedną część rozwałkować i ułożyć w formie jako spód.Wyłożyć jabłka.Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z 3 jaj z dodatkiem 1/4 szkl. cukru.Na wierzch położyć paseczki wycięte z 2 części rozwałkowanego ciasta-paseczki ułożyć "na krzyż" albo ciasto to po prostu zetrzeć na tarce na taka kruszonkę.
3.iec przez 1 godz. w temp. ok 180 stopni.
Pychotka!