Widok

Poziom Betahcg

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Zrobiłam dzisiaj betę wynik 1067 ostatnią miesiączkę miałam 31.12.2017
Czy wynik jest prawidłowy? Obawiam się ciąży pozamacicznej bo lekarz wczoraj nie widział pęcherzyka ciążowego ( wydaje mi się że za wcześnie ale może się mylę?) Mówił że jak wynik będzie ponad 1000 mam do lekarza, dodatkowo boli mnie brzuch z lewej strony jakby to był jajnik.
Miałyście podobne objawy? Ja sama odchodzę od zmysłów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ft4 mówiła, że mam przyzwoite, chyba koło 19. Czekam na USG w następnym tygodniu :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z wysokim tsh różnie bywa, ale nie ma się co nakręcać ;)
z tego co pamiętam nie miałaś bardzo wysokiego, okolo 3. Kobiety mają dużo, dużo wyższe, zachodzą w ciąże i donoszą :)
Szybko zareagowałaś, dawka została podniesiona, będziesz pod stałą kontrolą lekarza więc jest ok :)
Gdybyś nie kontrolowała tego, tsh całą ciąże by było wysokie to byłby problem do zmartwień.
I jeszcze napiszę, że ważniejszy dla dziecka jest poziom ft4 :)

Margaretka jak miałaś tak wysokie TSH lekarka mówiła że to jest jakieś zagrożenie dla ciąży? Ja mam zwiększoną dawkę i będę czekać na wizytę u lekarza.

Lepiej nie rób kolejnej bety.
Czekaj na wizytę u lekarza i usg :)
Pamiętaj usg powie najwięcej.

Nie ma sensu robić bety masz z takim zapasem podwojoną że to nie ma znaczenia że w innym laboratorium. Bo o ile te wyniki mogą się różnić. Ja nigdy nie miałam problemów z tarczycą więc na tym się nie znam. Słyszałam tylko że powyżej 2 trudno zajść w ciążę ale skoro jesteś to widać nie jest źle

W pierwszej ciąży miałam stała dawkę nie musiałam zmieniać, ale teraz organizm widocznie po tylu przebojach chce więcej ;-) w poniedziałek zrobię TSH ft3 i ft4 będę wszystko wiedziała.

Wiecie kamień mi trochę spadł z serca jak zobaczyłam wynik tej bety, ale ciągle z tyłu głowy mam różne myśli...
W pierwszej ciąży niczym się nie przejmowałam, wszystko było w porządku a ja wielu rzeczy sama nie byłam świadoma. Teraz jakoś inaczej do tego podchodzę a to było niecałe 3 lata temu.
Jak to człowiek się zmienia po wszystkich dobrych i złych doświadczeniach...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dla mamy ważny jest wynik tsh a dla dziecka ft4 :)
Dobrze jakby ft4 bylo przy górnej granicy.
Na ostatniej wizycie u endo tsh miałam 3,6. Teraz robiłam wyniki i ładnie spadło do 0,7.
Lekarz dobrze dobrał mi dawkę euthyroxu i od razu dużo lepiej się czuję bo przy tym wyższym wyniku byłam cały czas przeokrutnie zmęczona :/ już budzilam się rano zmęczona... Teraz jest super. ( aktualnie 15 tydz ciąży).

jeśli chodzi o TSH to norma dla ciężarnych jest poniżej 2,5.
Jeśli bierzesz leki to bierz dalej. Wizyta u endokrynologa jest konieczna, z pewnością podniesie Ci dawkę leku.

Ten wynik nie jest tragiczny. Mi endokrynolog tłumaczyła, że maluszkowi niczego nie zbraknie bo on wyciągnie tyle ile mu trzeba. Ale dla mamy też coś powinno zostać :)

Robiłam w innym laboratorium, w poniedziałek zrobię tam gdzie zawsze i mam nadzieję że w tygodniu dostanę się do lekarki. Z tego co patrzyłam to jeszcze mieszczę się w normie, ale wiem że im mniej tym lepiej.

Co u Was dziewczyny??

Tsh najlepiej jakby było około1. Pewnie endokrynolog podniesie Ci trochę dawkę i zleci badanie ft3 i ft4.

Kolejnej bety nie ma co robić.

TSH 3,25 mam niedoczynność tarczycy wiem że mogłoby być mniejsze ale jest chyba w normie z tego co sprawdzałam. Na dniach będę szła do endokrynologa.

Już nie ma co. TSH sprawdzałaś? Jeśli w normie to spokojnie czekaj do wizyty.

Jak myślisz bety już nie sprawdzać tylko czekać do wizyty?
Chyba nie muszę robić trzeci raz?

Idealna podwojona z zapasem ;) super to daj znać po wizycie.

Dziewczyny beta dzisiaj 2482! Z tego co sprawdziłam w kalkulatorze jest w normie! Teraz tylko czekam na wizytę w połowie miesiąca...

Nie będę jeszcze skakać pod sufit, ale trochę strachu mi odeszło, mam nadzieję że będzie wszystko w porządku.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Byłam, wyniki mają być po południu.
Czekam jak na szpilkach...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zmartwiona, poszłaś dziś na betę?
Kiedy będziesz mieć wyniki?

Niestety, ale ostatnim razem też robiłam betę i przyrost był z 3000 do 4500 i wtedy niestety wszystko wskazywało na to że jest coś nie tak. Dlatego strasznie się boję tego badania jutro bo wiem, że wiele od tego zależy... Drugi raz nie zniosę, tego wszystkiego, nie wyobrażam sobie drugi raz się z tym mierzyć.
Nie chcę się ani cieszyć ani martwić na zapas boje sie, a chciałabym aby wszystko było w porządku.

Dziękuję Wam za wsparcie i wszystkie dobre słowa.

Dobrze aby conajmniej o 60 procent urosła czyli powyżej 1600 ale moja lekarka mówiła że najważniejsze aby rosła

Zmartwiona, wszystko jest dobrze. :)
Za 2 tygodnie masz kolejną wizytę, kto wie może już będzie serduszko :)
Możesz sprawdzić w kalkulatorze. Możesz też podać tutaj datę i godzinę pierwszego badania oraz drugiego i tedy wklepię w kalkulator i Ci powiem jaki masz przyrost.
Jestem w 10tc.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry