Widok

Poziom Betahcg

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Zrobiłam dzisiaj betę wynik 1067 ostatnią miesiączkę miałam 31.12.2017
Czy wynik jest prawidłowy? Obawiam się ciąży pozamacicznej bo lekarz wczoraj nie widział pęcherzyka ciążowego ( wydaje mi się że za wcześnie ale może się mylę?) Mówił że jak wynik będzie ponad 1000 mam do lekarza, dodatkowo boli mnie brzuch z lewej strony jakby to był jajnik.
Miałyście podobne objawy? Ja sama odchodzę od zmysłów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak czulam ze bedzie okej :) Wpisz w google kalkulator beta hcg, wpiszesz obie wartosci i Ci wyliczy czy jest ok :)

Byłam u lekarza, znalazł na USG maleńką kropeczkę, mówił że to może być pęcherzyk ale ciąża jest bardzo wczesna i trzeba czekać. Trochę się uspokoiłam ale zdecydowanie nie chce się jeszcze cieszyć.
Jutro jadę na drugą betę, jeśli wczoraj wynosiła 1067 to jaka powinna być jutro? Niestety, ale totalnie się w tym nie łapie.

Lusia w którym jesteś TC?

Zmartwiona, beta 1000 nie świadczy o niczym złym.
Tak jak mowi Kaśka, jedynie można obserwować przyrost. I to najlepiej robić badanie w tym samym miejscu po 48h. Wtedy jest szansa na najbardziej wiarygodny wynik.

Mówił że mam niezwłocznie przyjść do lekarza jak będzie taka beta, raczej nie chodzi o USG bo następną wizytę powinnam mieć za dwa tygodnie. Niestety nic nie zrobię, muszę czekać. Zrobię betę w sobotę i wtedy ostatecznie chyba będę wiedziała w jakim to idzie kierunku.

Czytałam w internecie i przez to chyba właśnie mam ten mętlik, zależy mi ale muszę uważać żeby nie zależało za mocno bo w razie złego nie pozbieram się chyba już nigdy.

Zmartwiona wiem dokładnie co czujesz mam w domu dwulatka, rok temu poroniłam i teraz jestem w 23 tyg ciąży wreszcie spokojna. Tak samo przeżywałam każdy dzień, każde ukłucie w brzuchu i lęk przed usg. Wytłumaczyłam sobie że poronienie musiało wynikać z choroby maleństwa i tak mi było łatwiej. Oprócz sprawdzenia bety czy przyrasta nic więcej nie sprawdzisz. Nawet jeśli pęcherzyk już będzię to i tak będziesz się martwić bo nie możliwe by pojawił się w ciągu dwóch dni zarodek. Trzymam kciuki bo wiem że łatwo wpaść w paranoję a najgorzej jak się zaczyna szukać w internecie o ciąży pozamacicznej czy poronieniach ( wiem po sobie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zmartwiona, ból brzucha jest na tym etapie normalny, tzn. wiele kobiet się z tym zmaga. Weź nospę.
Pamiętaj, poronienie to nie Twoja wina!
Na tym etapie nie mogłaś zrobić dla dzieciątka nic więcej.

Wniosek powinien być taki – jeżeli nie paliłyście, nie piłyście alkoholu, nie brałyście zabronionych substancji, nie miałyście kontaktu ze szkodliwymi czynnikami toksycznymi oraz– byłyście u ginekologa na rutynowej wizycie, w której zlecił badania laboratoryjne- wykluczające zdecydowaną większość wtórnych przyczyn poronień, to NIE zrobiłyście NIC źle- po prostu Wasze dzieciątko, Wasz zarodek – był chory i natura wiedziała, że nie da sobie rady. źródło: https://mamaginekolog.pl/poronienie-przyczyny-statystyki-postepowanie/

Zmartwiona, a może lekarzowi chodziło o to, że jak będzie beta 1000 to jest szansa, że będzie coś widać na usg?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lusia lekarz mnie nastraszył bo powiedział, że jak będzie ponad 1000 mam iść do lekarza jeszcze ten ból brzucha świruje od tego wszystkiego. To moja trzecia ciąża, pierwsza sukces a teraz niestety same wyboje. Mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze i jednak wszystko się wyjaśni.

Wiem, że to nie zależy ode mnie i w ogóle ale ciągle myślę czy gdzieś nie ma mojej winy czy to nie przeze mnie to wszystko.

Wiedziałam że będę się bała po poronieniu, ale nie sądziłam że to siedzi w głowie tak głęboko że naprawdę ciężko sobie z tym poradzić i każda wątpliwość sprawia, że bardzo się boję. :-(

Zmartwiona, ale co Ci ma lekarka powiedzieć na podstawie jednej bety?
Po pierwsze - to musisz przestać panikować :) Wiem, że to trudne.
Po drugie - co do zasady betę powtarzamy po 48h i spawdzamy przyrost. W sieci dużo kalkulatorów.
Po trzecie - wiele zależy od tego kiedy miałaś owulację, zagnieżdżenie i kiedy miałaś termin przewidywanej miesiączki.

U mnie była beta ponad 1000 - 3 dni po terminie przewidywanej miesiączki.
Jak na razie ciąża rozwija się prawidłowo. Pierwsza wizyta już za mną. W przyszłym tygodniu mam kolejną i gin założy mi kartę ciąży :)

Mimo tego, że to moja pierwsza ciąża i nie mam za sobą przykrych wspomnień to też się boję i trochę panikuję więc Cię rozumiem.

Życzę tego Tobie i sobie. Do jutra jakoś muszę wytrzymać, jeszcze jak czytam opinie o lekarce do której mam iść to mną wzdryga. Głównie chodzi mi o to żeby powiedziała mi czy beta jest w porządku bo mój lekarz powiedział że jak będzie powyżej 1000 od razu mam przyjść. Bo po dwóch dniach raczej pęcherzyk się nie pojawi tym bardziej, że mnie boli z tej jednej strony... I jak tu nie zwariować? :-(

Rozumiem Cię. Też jestem po stracie ciąży i znam tą obsesję, od której można naprawdę zwariować... Strach wstać z łózka, pójść do łazienki i nie myśli się o niczym innym, a każde zakłucie w brzuchu podkręca to jeszcze bardziej. Nie będę Ci mówić żadnych farmazonów, że nie masz na to wpływu i musisz się wziąć w garść, bo doskonale to wszystko wiesz. Będę po prostu trzymać kciuki i życzę Ci powodzenia i jak najwięcej spokoju. Być może spotkamy się razem na porodówce :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czekać bym mogła, tym bólem też bym tak się nie przejmowała ale lekarz powiedział o tym wyniku i mnie totalnie zbił. Jutro mam iść do innego lekarza nie wiem co to zmieni, ale może coś się wyjaśni. I chce zrobić betę w sobotę ale też boję się że nie będzie dobrze wzrastać. Mam straszny mętlik w głowie.

Powtórz betę pojutrze. To podstawa, żeby zobaczyć jak wzrasta. To, że lekarz nie widział jeszcze pęcherzyka, to raczej normalne, bo jeszcze za wcześnie. U mnie po miesiącu + 2 dni od ostatniej miesiączki lekarz nie zobaczył zupełnie nic, a 5 dni później był już pęcherzyk widoczny. Niestety to czekanie na początku jest chyba najgorsze, ale inaczej się nie da.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jestem po poronieniu dlatego nie mogę zachować spokoju, też tak myślałam że boli z tej strony bo z tego jajnika była owulacja, ale lekarz mówił że jak beta będzie ponad 1000 od razu mam przyjść...niby jest minimalnie więcej ale ja i tak odchodzę od zmysłów.
Boję się okrutnie. Jeszcze dodatkowo na tym USG lekarz nie widział lewego jajnika, tego który mnie boli :-(

Na pewno za wcześnie nie wiadomo kiedy była owulacja a nawet jakbyś miała idealne cykle 28 dniowe to byłoby za wcześnie. Mi jak poszłam po teście ( w dniu w którym powinnam mieć okres) to nawet lekarz usg nie robił bo powiedział że nic nie będzie widać odczekaj dwa tygodnie. Bóle brzucha normalne na początku ciąży i często boli ten jajnik z którego było jajeczkowanie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry