Widok

Pracodawca nie chce mnie po macierzyńskim

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Czy ktoras mama spotkala sie z taka sytuacja co ja? Pol roku temu urodzilam syna. wkrotce chcialam wrocic do pracy na swoje poprzednie stanowisko, gdzie osoba inna byla na zastepstwie teraz dowiaduje sie ze ze mam sobie szukac innej pracy. Dodam ze zaklad nie jest w stanie likwidacji ani tez moje stanowisko tez nie jest w likwidacji czy to zgodne z prawem pracy. Czy matka ktora chce wrocic do pracy powinna zostac przyjeta na stanowisko ktore wczesniej zajmowala czy pracodaca moze odmowic jej przyjecia do pracy i czy moze zwolnic
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oczywiście, że może (ma prawo) zwolnić... Oczywiście obowiązują wszystkie procedury jak przy zwalnianiu Cie normalnie - zależnie od Twojej umowy. Dodatkowo musi Cie przyjąć z powrotem na Twoje stanowisko, lub podobne zgodne z Twoimi kwalifikacjami. ALE przypomnę: może Cie zwolnić następnego dnia po przyjęciu ;)
Oczywiście jeśli Cię nie przyjął, tylko wywalił od razu - idź do sądu.
...

Pracodawca może Ci wręczyć wypowiedzenie nawet na następny dzień po Twoim powrocie z macierzyńskiego...

Jest jeden wyjątek, zgodnie z Art. 186-8 Kodeksu Pracy, pracodawca nie może Cie zwolnić przez rok po tym, jak (co najmniej 2 tygodnie przed powrotem z urlopu) złożyła byś wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy - znaczy np do 'pół etatu' (nie mniej), albo 9999/10000 etatu - żeby zachować poprzednią pensję.

Oczywiście było by to ewidentne wykorzystywanie luki w prawie przez Ciebie... więc oczywiście pracodawca wypieprzył by Cie po tych 12mc na 100% :)

Statystyki mówią, że tylko 8% kobiet jest zwalniane z pracy po powrocie z macierzyńskiego (8% w pół roku! nie od razu 'bo tak') - więc pewnie te 8% nie wyrabia wymaganej normy.

Ty najwyraźniej miałaś po prostu pecha, albo ktoś 'w zastępstwie' pracował lepiej od Ciebie, lub też okłamałaś pracodawcę, że nie planujesz w najbliższym czasie dzieci - pracodawca nie powinien o to pytać na rozmowie kwalifikacyjnej i nie może mieć to wpływu na decyzję o przyjęciu Cię... Jeśli jednak już zapytał, a skłamałaś - no to sprawa jest jasna.

Oczywiście to tylko spekulacje, nie wiem, i nie interesuje mnie jak było w Twoim przypadku, na górze postu masz odpowiedź na swoje pytanie :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
złoż wniosek o obniżenie etatu i już.
i szukaj innej pracy bo pewnie bo okresie ochronnym będzie chciał cię zwolnić
Jeśli już ją zwolnili, to nie może... Ma 7 dni od momentu zwolnienia żeby zaskarżyć decyzję pracodawcy...
autorka na pisała że wkrótce chce wrócić, nie że już dostała wypowiedzenie
Nie napisała, że 'wkrótce chcę' tylko że 'wkrótce chciałam' - co sugeruje raczej konstrukcje zbliżoną do 'wkrótce potem chciałam' - chciałam, ale już nie mogłam.

Jeśli jednak jeszcze jesteś na urlopie macierzyńskim - zrób to co napisałem wyżej, wniosek o zmianę wymiaru czasu pracy.

Tutaj masz wzór:
http://lmgtfy.com/?q=wz%C3%B3r+wniosku+o+obni%C5%BCenie+wymiaru+czasu+pracy
..

ja też myślałam że mam super szefową, pewny powrót po macierzyńskim a tydzień przed powrotem potraktowała mnie strasznie (nie zgadzała się na skrócenie etatu, na przerwy na karmienie...) też byłam w szoku i wtedy szybko sprawdzałam przepisy i moje prawa
Anna, jak chcesz to podejdź do inspekcji pracy, tam też ci wszystko powiedzą/podpowiedzą jak co zrobić (ja jestem z Gdyni i u nas jest na Władysława IV)
Przykro mi to słyszeć, powinni Cię przyjąć, ale jeśli nie chcą to może wykorzystaj maksymalnie wszystkie urlopy płatne, weź maksymalny wychowawczy i szukaj innej pracy.
Chcesz wracać do takiego pracodawcy?

http://www.centrumrekrutacyjne.pl/artykuly/porady-prawne-i-finansowe/zwolnienie-zaraz-po-urlopie/
pamiętaj o godzinnej przerwie na karmienie :)
http://www.infor.pl/prawo/praca/czas-pracy/72676,Czy-pracownicy-przysluguje-przerwa-na-karmienie.html

generalnie rodzic z małym dzieckiem jest nie do ruszenia
http://www.ofeminin.pl/urlopy-i-zasilki/twoje-prawa-podczas-urlopu-wychowawczego-s609613.html
i takie tam:
http://kadry.infor.pl/urlopy/wychowawczy/716701,Powrot-do-pracy-po-urlopie-wychowawczym.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
też byłam w takiej sytuacji, niania załatwiona, tydzień do powrotu, złożony wniosek o obniżenie etatu i w oczy mi powiedziano że skoro przez rok poradzili sobie beze mnie to jest taniej. I że jak na siłę wrócę to mi coś wynajdą żebym sobie nie poradziła i zwolnią mnie dyscyplinarnie. Nie chciałam wracać do takiej atmosfery więc zgodziłam się na zwolnienie pod warunkiem odprawy. Dostałam półroczną pensję i mogłam spokojnie przez rok jeszcze z córką zostać. Bo półroczna odprawa to jak roczna pensja minus niania, tak więc jeszcze o dojazdy byłam do przodu. A jak miała 2 lata to poszukałam nowej pracy. NIe ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Praca

Czy znacie firmę Nuga Best? (11 odpowiedzi)

Jak wyglądają zarobki i godziny pracy? Czy wypłaty są na czas, czy trzeba walczyć o własne...

Terma Sp. z o.o. (8 odpowiedzi)

Witam :) Przyjmę każdą opinię na temat pracy w Terma Sp. z o.o. (producent m.in grzejników) na...

Praca za granicą dla elektryków, ślusarzy, spawaczy (4 odpowiedzi)

Marine Ship Service jest dynamicznie rozwijającą się firmą, poszukujemy pracowników na...

do góry