Widok

Pranie ubranek

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hej, mam pytanie odnośnie prania ubranek dla noworodków.
Jak je prać tzn. w jakiej temp.? Gdzieś czytałam że powinno się wszystko gotować ale czy ubranka zachowają swój kształt i kolor?

Jak prać żeby było to bezpieczne dla maluszka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja prałam w 40 stopniach, chyba że byly jakieś intensywne plamy. W zwykłym proszku.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Prałam i piorę nadal w 40 stopniach chyba, że coś jest mocno poplamione to w wyższej temperaturze. Radzę stosować się do oznaczeń na metkach. A wygotowywanie ubranek to mit. Ewentualnie możesz zastosować program dla dzieci hipoalergiczny jeżeli taki twoja pralka posiada. Pranie jest dłużej i więcej razy płukane aby nie zostały na nim proszki itd
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli mowa o praniu-gotowaniu ubranek dla niemowląt to chodzi głownie o te które są blisko skóry tj bodziaki, pajacyki itp. Ja osobiście prałam max w 60stopniach. Na początku czyli przez pierwsze chyba 3 mc specjalisci zalecją prasować na lewej stronie ubranka zeby zabić bakterie. Ja się zastosowałam do tego tylko przez pierwszy mc bo poprostu nie miałam czasu i nie nadążalam z tym wszytskim. Zresztą uważam że nie ma co przesadzać i dać się zwariować. Podobnie jak z praniiem ubranek w proszkach dla dzieci. Jeśli przeczytasz skład zwykłego proszku i proszku dla maluszków zobaczysz że nie ma w nich żadnej różnicy, jest to poprostu nabijanie rodziców w butelkę gdyż proszki dla dzieci są sporo droższe. Co do płynu do płukania to faktycznie lepiej używać przez pierwsze 3 mc płynu dla dzieci gdyż zwykle mogą uczulić poprzez składniki aromaty. Ja w zasadzie stosowalam sie do zaleceń przez pierwszy miesiąc zarówno z gotowaniem, prasowaniem i praniem w proszku dla dzieci. Po mc zaprzestałam pilnowania ww.zaleceń a synkowi nigdy nic nie było, żadnych wysypek czy uczuleń :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zgadzam się z przedmówczyniami :)

Prałam w 40 stopniach, prasowanie tylko na początku.
Zamiast płynu do płukania używałam paru kropel olejku z drzewa herbacianego lub lawendowego (działają antyseptycznie)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dziękuje za odpowiedzi :)
Szykuje pierwszą wyprawkę i mam sporo ciuszków po kimś jak i nowych i nie wiedziałam jak się do tego zabrać a gotowania trochę się bałam.
Ja 'piorę", a raczej przepłukuję nowe ciuszki (ze sklepu) na takie pranie codziennie, to jest 40 stopni i trwa 30 min. i daję tylko sam płyn (oryginalny niemiecki Lenor dla dzieci), ciuszki po kimś + brudne piorę w tym samym programie, ale używam już proszku Jelp i płynu j.w; prasuję do tej pory (córka ma 9 mies.) i zawsze to robiłam tylko na prawej stronie - mi się taki system sporawdza
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Nigdy nie używałam proszku/płynu do prania specjalnie dla dzieci(gdy Dzieć był mały używałam Vizir Sensitive i Lenor Sensitive).

Prałam zwykle w temperaturze 40'C(nowe przed 1 założeniem również). Co któreś pranie nastawiałam 90'C - aby odświeżyć te najjaśniejsze bodziaki/pajacyki i pieluchy tetrowe, których u nas dużo było w użyciu z powodu refluksu ;) Czasem jak była potrzeba dodawałam OXY(odplamiacz z Biedronki). Albo normalnie wybielałam, a później pranie w 90'C.
Ja od zawsze piorę w 30 lub 40 stopniach, tylko ciuszki malucha w płynie do prania Lovela (jest wydajny i kosztuje ok 20zł). Nigdy nie prasuje...jeśli dziecko nie ma problemów skórnych to myślę, że nie ma co wymyślać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja piorę w 60stopniach i używam płynu do prania bobini. Jest bardzo gęsty i wydajny i ma łagodny zapach. Córka ma 3mc , piorę jej rzeczy średnio raz na tydzień i dopiero 2 butelkę płynu zużyłam.Nie prasuję.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dziewczyny dlaczego nie prasujecie ubrań dziecka, a Waszych też nie prasujecie? nie są wygniecione po praniu? no ja sobie nie wyobrażam ubierać takich wymiętoszonych, bo moje jednak w większości są właśnie takie i dlatego prasuję :) może macie jakieś sposoby na to by nie były takie wygniecione po wyjęciu z pralki?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
JA piore tak jak jest napisane na metkach zazwyczaj jest to 40 st. pierzemy akurat w jelpie i do plukania tez mamy jelp.
Kupiłam je w promocji dwa duże w cenie jednego więc wychodziło taniej niż normalne proszki, Synek ma 7 miesięcy i mam je do tej pory, płyn nowy kupiłam drugi raz, więc wg mnie są one wydajne.

Jeśli chodzi o prasowanie to przed pierwszym użyciem prasowałam wszystko na lewej stronie, żeby odkazić ;) teraz prasuję na prawej, swoich rzeczy nie prasujemy nie licząc koszul przed wyjściem ;) Ja po praniu jakby "strzepuje" ubrania, wtedy są mniej pogniecione wg mnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja prałam od urodzenia w Jelpie w 40 st.,nastawiałam w pralce dodatkowo program płukanie extra kids,nigdy nie prasowałam.Niestety ale nadal muszę prać w środkach dla dzieci bo moje wysypuje nawet po persilach sensitive,więc to chyba nie do końca tak,że środki do prania dla dzieci to nic innego jak tylko marketing i nabijanie rodziców w butelke.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja nie prasuje ubranek dziecku bo nam też nie prasuję, oprócz koszul. Tak jak jedna z forumek wyżej "strzepuje" . Ale znam i takich co skarpetki prasują.....
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja tez nie prasuje bo nie lubie (no chyba ze muuusze)
a piore tak jak wiekszosc w 40 stopniach, poczatkowo proszekl dla dzieci a jak sie skonczył to zwykły
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też nie prasuję bo mój narzeczony kupił mi na święta w prezencie suszarkę do ubrań :) nastawiam program "suche do szafy" czyli wlasnie taki ktory nie wymaga prasowania i gotowe. Polecam taki sprzęt AGD, żadnych suszarek stojących w polu widzenia, jak juz mi się brudne rzeczy wysypują z kubła to nastawiam pranie, potem do suszary, w miedzy czasie drugie pranie itd
Tak jak Dziewczyny wyżej - nie prasowałam ubranek. Tzn. zrobiłam to może 3 razy tuż przed porodem i później, kilka razy moja Mama/Mąż prasowali pieluchy i ubranka jak byliśmy w szpitalu(ok 2 tygodni) - no ale to wiadomo, lepiej odkazić.

Nie prasuję ani naszych ubrań ani Młodego(nienawidzę prasowania) - jeśli nie ma takiej konieczności(na "wyjście", specjalną okazję lub mega gniotący się materiał - chociaż staram się takich nie kupować). Mąż sam prasuje swoje koszule.

Po praniu trzeba dobrze strzepnąć ubrania i równo rozwiesić :]
Lisa a podzielisz się jaki masz model tej suszarki? też się przymierzam, ale różne opinie słyszałam i koniec końców chwilowo zrezygnowałam. Ja też nienawidzę prasowania i robię to rzadko jak uzbiera się naprawdę dużo :)
Ja też nienawidzę prasowac do tego mały jest alergikiem więc suszenie w domu prania było niewskazane.Kupiliśmy suszarkę electrolux EDH3686GDE i jestem mega zadowolona, nic się nie kurczy i nie niszczy.Żałuje jedynie że dopiero niedawno zakupiliśmy a nie prędzej:-)

ja mam z kolei inny problem czy ubranka dla dzieci z racji tego że delikatne powinnam prać w woreczkach do prania. Używam sprawdzone worki do prania bielizny, które nie niszczą materiału, pranie jest czyste, nie zmiętolone, i zastanawiam się czy dziecięce ciuszki też tak prać?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

my zakupiliśmy oddzielną suszarka stojąca na pranie i stawiamy obok kaloryfera w zimę a w lato na zewnątrz żeby szybko wyschło

Prasuje praktycznie wszytako od zawsze. Układam ubrania rodzajami. Koszulki do koszulek,spodnie do spodni. Dzicice (dzieci 3 i 4latka) piore na lewej stronie, susze i prasuje na prawej. Mam specjalna "sietke" przez którą prasuje koszulki z nadrukiem. Ubrań maluchów nie składam tylko przewiesza. Jak skończę prasowac to dopiero się skladam. Zajmuje mi to za dużo czasu - często muszę patrzeć po matkach rozmiarach czyją koszulka jest czuja
https://studenckaelegancja.pl/jak-skladac-ubrania
No i polecam odpowiednio składać ubrania

Na stronie jest poradnik.

A w czym pierzecie ubranka dla maluszków? Ostatnio zamiast proszku kupowałam płatki mydlane https://yasmeen.pl/yasmeen/platki-mydlane-laurowe-z-aleppo-100g.html i są znakomite. Niezastąpiony, ekologiczny środek do prania rzeczy delikatnych, jak i wszystkich innych wyrobów tekstylnych. Ubranek nie prasuję, bo myślę, że nie jesteśmy w stanie zapewnić dziecku idealnej sterylności.

tu jest kilka mozliwosci jak prac ubranka niemowlece
https://fazymazy.com/blog/blog-fazymazycom/jak-prac-ubranka-niemowlece
Najczęściej w temperaturze 30-40 stopni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kup http://bestmap.pl/skuteczny-proszek-vizir/ ja nie mam żadnego problemu.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zmiana zawodu - od czego zacząć? (75 odpowiedzi)

Szukam na siebie pomysłu. Któraś z was też stała przed opcją przebranżowienia się, jak wam się...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

do góry