Widok

Problem z kupą:/

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny proszę Was o wszelkie rady...Moja niespełna dwuletnia córka od jakiegoś czasu zaczęła wstrzymywać kupę...napina się zaciska pośladki i koniec...Radziłam się lekarza ale On zalecił dietę w postaci jabłek, winogron, suszonych śliwek i do tego syrop lactulosum...tylko lekarz nie daje sobie wytłumaczyć że problem nie polega na tym że ona ma zatwardzenie bo jakby zrobiła kupę wtedy kiedy jej się chce to byłaby ok a tak jak ją wstrzymuje kilka dni no to już niestety robi się twarda i jest problem...już tak się zastanawiam czy to może jakiś bunt dwulatka i samo przejdzie ale to już dość długo trwa:/Czy któraś z Was miała taki problem? Proszę pomóżcie!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
No u nas od grudnia ale to też nie zawsze czasami zrobiła bez problemu a teraz od ok miesiąca to już jest tragedia:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
annika 1801 a ile czasu u Was trwało?
basia_gda u nas to samo i to od prawie 1,5 roku. mój mail madziamelka@o2.pl - możemy popisać o problemie. co do laktulozy to u nas strasznie małą brzuszek bolał po podawaniu i miała wzdęcia (dużo dzieci tak reaguje na ten lek)
basia_gda dawaj małej ten syrop co lekarz polecił u mojej siostry małej zdziałał cuda :) co prawda przez pierwsze dni jak mała dostawała syrop kupki były twarde i przy każdej płakała ale potem było coraz lepiej :)
Może czopki glicerynowe?
Ale chyba też warto dotrzeć do przyczyny dlaczego nie chce robić?
Używa nocnika czy toalety? Może czegoś się przestraszyła, albo miała jakieś bolesności związane z wypróżnianiem?
image

www.facebook.com/MauaFotografia
u nas było to samo...............
i samo przeszło,miała jakiś wstręt do nocnika,brzydziła się robić kupkę.Dawałam jej dużo picia,żeby rozmiękczyć kupkę:)
image
image
To są zaparcia nawykowe. Zaczęlo sie od jednego zaparcia, pewnie bolało i zaczeło się wstrzymywanie.Niestety cieżko z tym walczyc , u mojej corki trwało to do 4 tego roku zycia, jeden wielki koszmar. ile była płaczu... nikomu nie zyczę...U synka był kłopot tylko przez kilka tygodni. Niestety, lekarz ma racje. Dieta i lactulosum moze pomóc, bo jeśli kupka będzie dość lużna to cięzko będzie ją powstrzymać , a jak zacznie robic i zobaczy, że nie boli to przejdzie wstrzymywanie i nie bedzie zatwardzenia. Wszystko jest niestety w głowie dziecka. Oczywiście tłumaczenie może jakoś przekona Twoja corke, ale wątpie... Spróbuj na czczo dawac jej cieplą wodę z wycisniętym sokiem z cytryny. Może pomoże. Poza tym to wszystko co powiedział Ci lekarz, śliwki , tarte jabłko , ja polecam tez jogurt activia, ale nie wiem czy 2 latek moze go jeść , ja bym chyba zaryzykowała.
Takiego problemu nie.. podobny.. Może spróbuj ją położyć i nóżki do brzuszka przyciskać w formie zabawy.. :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

perfumy.....gdzie kupujecie? (38 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

do góry