Widok

Problem z kupą:/

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny proszę Was o wszelkie rady...Moja niespełna dwuletnia córka od jakiegoś czasu zaczęła wstrzymywać kupę...napina się zaciska pośladki i koniec...Radziłam się lekarza ale On zalecił dietę w postaci jabłek, winogron, suszonych śliwek i do tego syrop lactulosum...tylko lekarz nie daje sobie wytłumaczyć że problem nie polega na tym że ona ma zatwardzenie bo jakby zrobiła kupę wtedy kiedy jej się chce to byłaby ok a tak jak ją wstrzymuje kilka dni no to już niestety robi się twarda i jest problem...już tak się zastanawiam czy to może jakiś bunt dwulatka i samo przejdzie ale to już dość długo trwa:/Czy któraś z Was miała taki problem? Proszę pomóżcie!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
no a u nas skonczy sie szpitalem wlasnie z tym problemem, forlax przestal dzilalac
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
forlax jest rewelacyjny
my byliśmy u lekarza gastroenterologa bardzo dobrego i właśnie to przepisał, moja mała męczyła się strasznie przez pół roku, próbowałam wszystkiego ( oleje, biogaia, dieta, błonnik, otręby itp ....) i wystarczyła jedna wizyta i od razu lepiej, dziecko jak nowe, a były straszne płacze i kupki nie było po 10 dni czasem.
Pół saszetki daję na pół szklanki my soku jabłkowego i na początku dawaliśmy codziennie (córka ma 2,5 latka) po 2 tygodniach już raz na tydzień, a teraz sporadycznie jak widzę, że kupka się robi kulkowa i twardsza. Na ulotce faktycznie jest, że dla starszych dzieci, ale lekarz nam mówił, że ten lek nie jest szkodliwy i można go długo stosować. trzeba tylko dużo przy nim pić !!!
U nas ten lek spowodował, że córka, która panicznie się bała robić kupki, z dnia na dzień właściwie przestała się bać, nie ma już wiecznego płaczu, stękania z powodu bólu i strachu, kupka jest normalna codziennie :)
dzięki :]

póki co (tfu tfu) Dziec się odblokował(od wczorajszego wieczoru) ;) mam nadzieję, że tak już zostanie :)))

ale na wszelki wypadek dobrze wiedzieć co i jak z Forlaxem :]
najlepiej zacząć od pół saszetki dziennie jak nie działa to można całą saszetkę dziennie. nie musi być do wody bo nie każde dziecko to wypije ale np. do soku. I nie odstawiać gwałtownie tylko stopniowo zmniejszać dawkę. Ja córce dawałam 1/3 saszetki codziennie a później co drugi dzień co trzeci itd.
powodzenia
Mi Pani w aptece powiedziała że pół saszetki na 3/4szklanki wody. U nas działa rewelacyjnie :)
Dziewczyny - jak ten forlax podawać 2,5-latkowi? tzn. w jakiej ilości?

bo u nas od jakiegoś czasu jest właśnie takie wstrzymywanie kupy na siłę :/
ojej ale wątek odkopałam :) a jaka moja radość że nie mamy już tego problemu :) a myślałam że to się nie skończy :) powodzenia innym zatroskanym kupkami
no forlax to jest machina:):) no miękko idzie:)
rozrzedza kupkę. kupka jest taka rozciapana plastelina że mała nie daje rady jej powstrzymać - kupka się wyślizguje wręcz małej.
A ten forlax to jakie dokładnie ma działanie? Czy takie, że popędzi, czy też może trochę przeciwbólowe?
My dodatkowo mamy przepisaną maść na smarowanie odbytu, która działa przeciwbólowo i ma pomagać w tym najtrudniejszym momencie.
no u nas to jednak forlax zadziałał i to jak :) silny musi być bo ja daję małej co drugi dzień pół saszetki lub nawet co 3 dni i super działa. teraz czekam aż się odblokuje że kupa nie boli i zacznie wołać sama. powodzenia mamuśki.
moja corka dwa lata wyproznia sie zawsze co 3-4 dni......z jednej strony uwarunkowanie genetyczne z drugiej strony wiem ze dzieci po skonczeniu 1,5 roku moga wyprozniac sie nawet co 10 dni...... u nas problem z kupa byl taki ze jak mala robila w pampersa to blokowal jej kupe i miala niemile wspomnienia...robi kupe zbita ale zatwardzenia bardzo sporadyczne.....mowila wtedy kupa i placz....okazalo sie ze problem z wyproznianiem minal jak zdejmowalam do wykupkania pieluche....kazalam jej stac i sie trzymac brodzika i robic (celowo nie na nocnik czy wc zeby pozytywnie skojarzyla).problem minal.teraz jak zdarzy sie zatwardzenie to kaze sama zebym stala przy niej, zamiast samej siadac
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
wlasnie mi tez powiedziano ze kupa ma byc tematem tabu, i zostawic w spokoju,
najlepiej to idź pogadaj z psychologiem dziecięcym;
moja koleżanka była w tej sprawie - z tego co pamiętam psycholog prosiła, żeby w ogóle nie namawiać dziecka do kupki, taj jakby problem nie istniał, poczekać, aż dziecko samo zrobi;
ale innych zaleceń nie pamiętam
a może ją za szybko zmuszałaś do robienia w nocnik? może w pieluchy by robiła?
polecam forlax w saszetkach u nas stwierdzono zaparcia nawykowe ile ja sie nasluchalamw szpitalu od lekarzy ze to nasza wina, itp!!!
roblismy malemu wlewki ale bez rezululattau cytryna miod parafina dicomany laktuloze
teraz dostalismy atrax syrop na psychike zeby dziecko nie myslalo o kupie:) i forlax i laktuloze i wow ile tego schodzi, a maly trzy lata robil tylko maziaje a teraz o lepiej... tylko znowu nie mozemu sie pozbyc gazów i nie pomaga espumisan
Ojej myślałam że to nie jest częsty problem a widzę, że nie tylko moją córcię tak męczy. My od około 4 miesięcy mamy problem. Po konsultacji z lekarzem dostaliśmy wskazówki dokładnie takie jak wymieniacie. Stosujemy się, ale efektu nie ma. Córka wstrzymuje kupkę, mówi że ją boli i że się boi nocniczka. Na siłę jej nie sadzamy bo ani nie mam siły jej utrzymać ani nie chcę jej jeszcze bardziej zniechęcić. Bardzo mi jej szkoda bo wiem, że ją boli i nie umie sobie z tym poradzić. Tłumaczę jak umiem i jestem cierpliwa, ale na ogół finał jest w krzyku i płaczu a jak tylko zrobi to buźka uśmiechnęta.
Skorzystam może z tego suplementu Dicoman Junior bo tego nie próbowaliśmy jeszcze
cwany dzieciak. ale tak jak pisałam spróbuj jabłka i śliwki-u tamtej właśnie się to lepiej sprawdzało niż błonnik. mojej podawałam leki z butlą do spania-może nic nie jeść ale w butli nie ważne co jest to wypije. ostateczność to strzykawką prosto do buzi. moja początkowo się broniła ale jak zaskoczyła, że to smaczne to potem sama otwierała buzię ażeby jej dać. i teraz jakoś z łyżeczki pije
też próbowałam. błonnik na masełko pod wędlinkę dawałam to przestała jeść mi kanapki, dawałam do kubusia to przestała pić kubusia, ona pije wodę bo wie że jej tam nic nie przemycam a nic innego nie chce pić (chyba że jak kupię przy niej picie w kartoniku to wie że jest ok i wypije). do zupy nie daję bo mi przestanie jeść - kiedyś raz jak dałam od razu wyczuła-wypluła i przez 2 tyg nie ruszyła zupy. ona lubi makaron więc jej daję ten z pełnym ziarnem czy inny ciemny. ona teraz je tak że musi dostać całą bułę, osobno wędlinę czy kiełbasę w rękę wtedy ma przekonanie że nic jej nie dodałam.
madzia moze z obiadkiem mieszaj badz w piciu?
imageimage
no ja tak właśnie chodzę po lekarzach od chirurga do gastroenterologa i nic :( mała nie chce mi brać żadnych leków. teraz ma brać forlax - dobre to jest a ona nie chce tego pić i kropka. może ma ktoś pomysł jak przemycić niejadkowi leki? Przynajmniej wiem dzięki zleconym badaniom że jest wszystko dobrze - więc to psychika.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

perfumy.....gdzie kupujecie? (38 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (41 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

do góry