Widok

Problem z kupą:/

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny proszę Was o wszelkie rady...Moja niespełna dwuletnia córka od jakiegoś czasu zaczęła wstrzymywać kupę...napina się zaciska pośladki i koniec...Radziłam się lekarza ale On zalecił dietę w postaci jabłek, winogron, suszonych śliwek i do tego syrop lactulosum...tylko lekarz nie daje sobie wytłumaczyć że problem nie polega na tym że ona ma zatwardzenie bo jakby zrobiła kupę wtedy kiedy jej się chce to byłaby ok a tak jak ją wstrzymuje kilka dni no to już niestety robi się twarda i jest problem...już tak się zastanawiam czy to może jakiś bunt dwulatka i samo przejdzie ale to już dość długo trwa:/Czy któraś z Was miała taki problem? Proszę pomóżcie!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Takiego problemu nie.. podobny.. Może spróbuj ją położyć i nóżki do brzuszka przyciskać w formie zabawy.. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To są zaparcia nawykowe. Zaczęlo sie od jednego zaparcia, pewnie bolało i zaczeło się wstrzymywanie.Niestety cieżko z tym walczyc , u mojej corki trwało to do 4 tego roku zycia, jeden wielki koszmar. ile była płaczu... nikomu nie zyczę...U synka był kłopot tylko przez kilka tygodni. Niestety, lekarz ma racje. Dieta i lactulosum moze pomóc, bo jeśli kupka będzie dość lużna to cięzko będzie ją powstrzymać , a jak zacznie robic i zobaczy, że nie boli to przejdzie wstrzymywanie i nie bedzie zatwardzenia. Wszystko jest niestety w głowie dziecka. Oczywiście tłumaczenie może jakoś przekona Twoja corke, ale wątpie... Spróbuj na czczo dawac jej cieplą wodę z wycisniętym sokiem z cytryny. Może pomoże. Poza tym to wszystko co powiedział Ci lekarz, śliwki , tarte jabłko , ja polecam tez jogurt activia, ale nie wiem czy 2 latek moze go jeść , ja bym chyba zaryzykowała.
u nas było to samo...............
i samo przeszło,miała jakiś wstręt do nocnika,brzydziła się robić kupkę.Dawałam jej dużo picia,żeby rozmiękczyć kupkę:)
Może czopki glicerynowe?
Ale chyba też warto dotrzeć do przyczyny dlaczego nie chce robić?
Używa nocnika czy toalety? Może czegoś się przestraszyła, albo miała jakieś bolesności związane z wypróżnianiem?
basia_gda dawaj małej ten syrop co lekarz polecił u mojej siostry małej zdziałał cuda :) co prawda przez pierwsze dni jak mała dostawała syrop kupki były twarde i przy każdej płakała ale potem było coraz lepiej :)
basia_gda u nas to samo i to od prawie 1,5 roku. mój mail madziamelka@o2.pl - możemy popisać o problemie. co do laktulozy to u nas strasznie małą brzuszek bolał po podawaniu i miała wzdęcia (dużo dzieci tak reaguje na ten lek)
annika 1801 a ile czasu u Was trwało?
No u nas od grudnia ale to też nie zawsze czasami zrobiła bez problemu a teraz od ok miesiąca to już jest tragedia:(
u mojego brata bylo to samo. robil kupe raz na tydzien. masakra. teraz ma 8 lat i zaczal dopiero niedawno wyprozniac sie regularnie. psyholog powiedzial, ze to blokada jakas umyslowa i nie da rady tego jakos wyleczyc, ze przejdzie z wiekiem i mial racje... tylko dlaczego trwalo to 8 lat!?
no i tak zazdroszcze wam ze robia dzieci co jakis czas u nas to jest tragedia, maly pije parafine, miod dicoman, wlewki od trzech dni, i nic a dzisiaj od rana wymiotuje, juz sama nie wiem czy to jelitowka tylko leci gora a dolem nic:( ja juz sil nie mam:(
moja tak miala ni zalatwila sie ponad 10 dni brzuch miekki tyle ze malo je bo bylby klopot.pila parfine odruch wymiotny oraz lactulosa i po 2 dniach ruszylo ale w takich bolach tyle placzu ze szkoda gadac:(
ewciak współczuję - nadal nic - :( szkoda że nie ma cudownego sposobu na ten problem :( wiele dzieci tak się zacina - u nas w rodzinie to tylko nasza córka a mi się ryczeć tylko chce - co z tego że leki lekarz przepisze i dietę jak mała nie chce nic wziąć a leki nie zadziałają od patrzenia na nie :(
Rety 8 lat - koszmar. Ja mam dość a u nas 1,5 roku będzie.
mialam ten sam problem z synkiem. Nie mial zatwardzen, tylko celowo wstrzymywal kupe (nawet do 6 dni), bo zwyczajnie nie chcial jej robic. zaczelo sie gdy mial niecale 2 latka, skonczylo sie okolo pol roku temu, czyli przed 4 urodzinami.
To wszystko siedzi w glowie mlucha, synek po pewnym czasie powiedzial nam, ze boi sie robic kupe, bo to boli, jednak kupy mial dosc luzne.. Okazalo sie, ze kiedys mial lekkie zatwardzenie i po tym zakodowal sobie ze robienie kupy=bol.
Proponuje unikac kaszek, slodyczy, ryzu i wszystkiego co moze powodowac zatwardzenia, im luzniejsza kupa tym gorzej dziecku wstrzymac. I potrzeba naprawde bardzo duzo cierpliwosci i tlumaczenia.. Czasami tracilam juz nadzieje ze to sie kiedykolwiek zmieni, na szczescie po dwoch latach udalo sie:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas pediatra polecila dicoman junior (taki blonnik w duzej ilosci), on niby od 3 lat jest,ale powiedziala, ze mojeje dwulatce moge podawac. I naprawde pomogl, kupki sa luzne na tyle,ze mala nie jest w stanie ich wstrzymywac, perystaltyka sie poprawila. I to nie jest taki srodek "na poślizg" jak laktuloza, ktora mozna krotko stosowac, tylko suplement diety,pediatra powiedziala,ze mozna dluzej spokojnie podawac
u nas byl problem bo pojawial sie nocnik jak byl pampek to ok tylko nocnik wzbudzil taki objaw i po tym sropie pomoglo tylko raz go stosowalam potem pomogla dluga rozmowa i corka zrozumiala ze wszytscy chodza do wc i robia kupke .blonnika nie chciala pic bo szyybko gestnial:(
lili a jak myślisz czy miało znaczenie to wasze tłumaczenie czy to bardziej samo się ruszyło? syn przestał się bać tak z dnia na dzień czy widziałaś różnice w zachowaniu przy kupie wcześniej?
rozmowa duzo daje przynajmniej u nas ma 32 msc corka i od dawna wszystko jej tlumacze ciekawe ja u was
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a ja myślałam że tylko tylko ja mam taki problem a tu widzę że jest on dość często spotykany:( A ten Dicoman Junior to jest na receptę?
moge wyslac przesylka

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry