Widok

Problem z sikaniem w nocy do łóżka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hej. Może wy mi pomożecie i doradzicie bo już nie wiem co mam robić i ręce mi opadają :/
Mam córkę, 5 cio letnią. Pampersów w dzień nie nosi od bardzo dawna - odpieluchowana w wieku 2 lat. Problem jest w nocy - muszę jej zakładać pampersa bo inaczej zasikuje łóżko :/ aż wstyd, że takie duże dziecko a nosi na noc pieluchę :(
Co pewien czas próbujemy by tego pampersa nie zakładać ale konczy się wtedy tym że prawie codziennie mam obsikane łóżko i pościel :/ Nie zasika tylko wtedy gdy zdążę ją w porę wysadzić do łazienki :/ Budzę ją 2x w nocy i idziemy do wc - jeżeli zrobi siusiu to jest ok. Łóżko uratowane ale przeważnie kończy się tym, że idę po nią a łóżko już zasikane :/ Dziś znów wszystko pływa bo się spóźniłam. Wszystko mokre a ona w tym śpi :/ już nie mam siły, kolejna próba odpieluchowania w nocy nieudana :/
Co robić? Ograniczyłam picie wieczorem, przed samym spaniem idzie się załatwić, tłumaczę, że ma przyjść w nocy do mnie jak jej się będzie chciało, mam w wc zapaloną lampkę w razie czego. I nic, tak twardo śpi, że sika pod siebie :(
Ze starszą córką problemu nie bylo - miala około 2 lat gdy przestałyśmy używać pieluch a tu taka porażka u tej 5 cio letniej :/
Obawiam się, że młodsza, która ma teraz rok i 8 mies pozbędzie się szybciej pampersa niż ta 5 cio letnia.

Pomocy :( co tu robić? Jutro chyba zakładam jej znów pampersa na noc bo nienadążam z praniem :/ A końca sikania nie widać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nigdy nie robiliśmy żadnych badań.
Na pewno to nie była wina za małego pęcherza. W dzień synek potrafił wypić litry picia i długo zajmowało zanim musiał iść siusiu. Nie raz się zastanawiałam gdzie on mieści tyle picia i tyle wytrzymuje. Więc pęcherz pojemny był i to nawet bardzo bym powiedziała, tylko że w dzień panował bez problemu nad sikaniem, a w nocy słabo. A w nocy dramat. 3 razy chodził siku a jeszcze rano potrafił się zlać, chociaż nie wiem czym on mógł już sikać skoro sikał 3 razy przez noc...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Miśka, dzieki za ten wpis.
A szukałaś pomocy u lekarza czy czekałaś aż samo przejdzie i syn przestanie zasikiwać łóżko?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

O problemie sikania w łóżko, jaki jesteś mi bliski...
Mam dwójkę synów, obecnie 4 i 7 lat.
Starszy odpieluchowany w wieku 2 lat. W dzień opanował nocnik w 3 dni i był spokój, jak ręką odjął, pieluchy pożegnane. A w nocy sikanie i sikanie. Do 4 lat syn spał z pieluchą, bo sikał na potęgę i nie było siły żeby to opanować. Wysadzany po kilka razy w nocy, szczególnie jak urodził sie drugi, ale nic nie dawało. Jak skończył 4 lata wywaliłam pieluchę i zaczęła sie męczarnia lania w wyro. Co 2-3 dni łóżko zalane. Nawet jak wstawał sam do łazienki w nocy 2 a nawet 3 razy to rano wstawał utopiony po uszy. Sytuacja poprawiła sie gdy syn skończył 6 lat i poszedł do zerówki. W nocy zlał się około raz na miesiąc. Zawsze wtedy mówił, że on tak mocno śpi, że nie czuje, że mu sie chce siku. Latem syn skończył 7 lat. Nie pamiętał kiedy ostatnio zmoczył łóżko. Ze 4 miesięcy temu? Więc chyba wreszcie ten cyrk się kończy...
Młodszy syn jak i starszy pożegnał pieluchę w wieku 2 lat. Opanował nocnik w tydzień. I od razu nocnik w dzień i na noc. Od razu przestał sikać w pieluchę w nocy. Budził się w nocy i wołał mama siku. Nocnik stał przy łóżku. Wysadzałam go i spał dalej. Miał 2 lata i całkowicie pożegnał pieluchę, nawet w nocy jej nie potrzebował. Zlał się 2 razy w łóżku, przysięgam! Mały miał 2 lata i nie sikał w łóżko, a starszy do prawie 7 lat lał... Dwoje dzieci tak samo odpieluchowane, tak samo uczone z nocnikiem a tak różny efekt...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Juz przez 5 lat sie wsłuchuję w swoje dziecko i co to daje? Sika dalej... A rano nie wie nawet że zmoczyła łóżko. Więc tu wsłuchiwanie się już nie ma sensu. Muszę jej pomóc, a chyba najlepszym wyjsciem bedzie udanie się do lekarza.
Zbyt długo czekałam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jakbym tylko swojego syna obserwowała, to dzisiaj bym miała niedotlenione dziecko w przebiegu rzadkiej choroby płuc.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spadaj, bo nie wnosisz nic więcej niż wyłącznie złą energię.

Ja o Was myślę dokładnie to samo co Wy o mnie :)
Biegajcie po lekarzach i czytajcie te brednie w necie.
Doradzajcie się na forach i wychowujcie swoje Pociechy jak Wam się podoba.
Gawno mnie to obchodzi :)))
nie zajmuję się poradnictwem i sama nie korzystam z tutejszych porad. Niedoczekanie! :)

Autorka wątku ma problem ze sobą i opinią kwoczek dookoła a nie z dzieckiem i sikaniem :)
Dzieciaka niech słucha i obserwuje a nie szuka problemów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11

Nina, to wygląda tak, jakby Twoja córka miała za mały pęcherz - warto wziąć skierowanie do nefrologa, zrobić też badanie na posiew, ale wg mnie przede wszystkim dokładne USG.

No nie byłam u lekarza bo wszyscy mi mowili i uspokajali, że dzieci tak mają, że ma czas, że z tego wyrośnie. Sporo też koleżanek mających dzieci mówiło, że równiez taki problem miało i samo przeszło. To uśpiło moją czujność i wiem, że powinnam wcześniej zadziałać :( Jednakże teraz szukam pomocy, pójdę z tym do lekarza.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie ma na co czekać tylko poproś pediatrę o skierowanie na dodatkowe badania,wizytę u urologa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nina to nie kwestia tego ,że twoja córka mocno śpi w nocy i jeszcze piszesz ,że mała ma problem od lat .Końca nie widać a ty nawet nie pokusiłaś się o podstawowe badania i pytasz na forum.Na forum nie rozwiążesz problemu dziecka,idź z nią do lekarza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Asia z Gdyni - no jest co robić z 4 dzieci ;)

U lekarza z tym problemem na razie nie byłam, badałam tylko mocz bo myślałam, że może ma jakieś bakterie ale wyniki dobre.
Jeżeli to siusianie w najbliższym czasie się nie wyciszy to wybiorę się z nią po pomoc do lekarza.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja Ci tylko napiszę że bardzo bardzo Cię podziwiam! Ogarnięcie 4 dzieci to musi być organizacyjny i emocjonalny Everest... sama mam dwójkę chłopców i mimo tego starszy jest już bardzo samodzielny 9 lat to trzeba nadal się gimnastykować (młodszy ma 2 lata). Pozdrawiam gorąco i trzymam kciuki!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziękuję za rady. Artykuł przeczytam.
Jestem mamą 4 dziewczynek. 8 lat, 5 lat, 20 miesięcy i 1,5 miesiąca.
5 letnia, która ma problem z siusianiem od urodzenia siusia w nocy. To nie tak, że nie siusiała a teraz pod wpływam przeżyć zaczęła się moczyć. Ona tak mocno śpi, że nie czuje że jej się chce.
Obecnie kładę spać starszą i tą 5 leletnią o godz 22 z racji, że są jeszcze wakacje, a idę ją wysadzić około 1:30. Potem około 5.
Dziś jak poszłam po 1 to już była zesiusiana. Picie jak już pisałam ograniczyłam a pezed spaniem idzie się załatwić.
Pod prześcieradłem mam położoną ceratę więc materaca nie zasika ale pościel, kołdra i prześcieradło codziennie jest do prania :/
Nie krzyczę na nią, nie karam, nie zawstydzam. Mówię po prostu, że znów się zesiusiała.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest tam wszystko i na temat,bez diagnostyki i lekarza nie da rady .Czekanie ,że minie samo tylko pogłębi problem.

wyborcza.pl TylkoZdrowie 7,137474,21926518,moczenie-nocne-jak-je-wyleczyc-zanim-stanie-sie-trauma

To wstaw z napisem (www) i każdy będzie wiedział że trzeba pozbyć się nawiasu

Nie da rady wyskakuje mi blokada antyspamowa.

Autorko a byłaś z dzieckiem u lekarza ?Ograniczanie picia i budzenie dziecka w nocy nic nie da.Jest bardzo fajny artykuł w GW w gazecie zdrowie,wywiad z lekarzem z Instytutu Urologii jak mi się uda to wstawię link ale marne szanse bo admin blokuje.

Wiedzieć to znaczy wróżyć z fusów? A jak to matka ma zgadnąć? Rytm rozwoju też ma pewne ramy...jest więcej niż pewne że siusianie ma związek pojawieniem się młodszego rodzeństwa, ale jeszcze 2 miesiące temu go nie było a dziewczynka już była 5 letnia. Nawet na profesjonalnych stronach medycznych o urologii dziecięcej jest mnóstwo informacji na temat granicznego wieku...to wg Ciebie gdzie jest ta granica? Poza tym zamiast autorce coś poradzić z sensem to od razu napaść...serio takich rad i w takiej atmosferze nie udzielają bo tylko szkodzisz.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry