Widok

Progi spowalniające na Majora Bojana

Sama idea jest jak najbadziej słuszna, ale takie progi trzeba jeszcze umieć wykonać w sposób zgodny z obowiązującymi normami, tzn. tak, aby nie niszczyły samochodów przy zachowaniu odpowiedniej prędkości. Te progi są bardzo źle zrobione i niszczą podwozie aut, nawet wówczas, gdy dojdzie do zatrzymania przed progiem i ponownego ruszenia. W przypadku niżej zawieszonych samochodów po kilkukrotnym przejeździe nie będzie co zbierać. Trzeba to natychmiast poprawić lub liczyć się z pozwami o odszkodowania!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pozew został złożony, temat uważam za zamknięty. Zachęcam innych poszkodowanych do podobnej drogi.

PS
Gdyby ktoś był ciekaw, jak wygląda "dokumentacja" do tych progów, to... niech sam spróbuje ją zobaczyć, czeka go spora niespodzianka.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Drodzy użytkownicy naszej nowej (obwodnicy Bojana ), jak stosujemy się do przepisów prawa o ruchu drogowym to proszę przestrzegać powyższych i jechać zgodnie z nimi .Chociaż 50 km/h. Już nie mówię że jest też 30. I nikt nie będzie miał problemów. Zdarzają się kierowcy jadący tą drogą i po 100 km/h. Hałas przy tej prędkości generowany przez koła...bezcenne. I sam za niego zapłaciłem składając się na tę drogę. Zapraszam na kawę od godziny 6.00 do 9.00 rano na podziwianie wszystkich tych atrakcji, oraz od 16.00 do 19.00. I proszę nie pisać że wybudowaliśmy się blisko drogi i mamy teraz za swoje, bo budowałem się koło wiecznie dziurawej drogi gruntowej, na którą zimą trzeba było dzwonić kilkanaście razy dziennie żeby łaskawie przyjechała odśnieżarka lub wiosną, latem i jesienią żeby przyjechała wyrównywarka. Pozdrawiam serdecznie. Mieszkaniec ul. Majora Bojana
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

W ramach propagowania ciszy i spokoju proponuję więcej motolotniarzy i samolocików zdalnie sterowanych :).
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

To teraz będziesz miał smród spalin przy każdorazowym ruszaniu za progiem i hałas zwiększających się obrotów silnika.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jako mieszkana ul. Majora Bojana odpowiadam, że od początku należało się liczyć ze świadomością, że będzie tu kiedyś twarda nawierzchnia i ruch. Takie niestety uroki mieszkania blisko dróg łączących kilka miejscowości, w tym wypadku Gdynię, Bojano i Koleczkowo. W odróżnieniu od innych rzeczy (jak np. wielka dzwonnica kościelna), ta droga tu była i nigdy nie należała do bocznych, za to wieś należała do rozwojowych, a 2+2=4. Próg jeden albo dwa - dlaczego nie, niech będzie. Ale porządny, profesjonalny, najazdowy. Taki, który wymusza, jak sama nazwa wskazuje, płynne zwolnienie, a nie halt stop i ruszanie. Wtedy to ma jakiś cień sensu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czasem patrząc na strategię gminy (progów jeszcze nie sprawdziłem, ale patrząc na dyskusję i fakt, że problem z ich jakością jest znany mi tak ogólnie, to od razu miałem wątpliwości jak oni to zrobią), to zastanawiam się czy ona, kiedy ktoś wyraża jakieś zapotrzebowanie na coś, to nie robi u nas w Bojanie celowo jakoś tak nijak, żeby najpierw zaoszczędzić a potem powiedzieć, jacy to tu mieszkają malkontenci, że nigdy się nam nie dogodzi i tym samym próbują pacyfikować część potrzebnych inwestycji...Na Mjr. Bojana progi to ewentualnie tzw. zło konieczne i to raczej przejściowo,póki nie będzie chodnika, ale nie wziąć pod uwagę faktu, że jest to arteria komunikacyjna dość strategiczna i przelotowa (to, że ktoś nie zauważył kupując działkę i teraz ma nie wiadomo jakie oczekiwania, to nie powinno mieć znaczenia) i nie zrobienie profesjonalnych progów, tj. też adekwatnych do całokształtu sytuacji i kontekstu, czyli tych mniej radykalnie stopujących, jest po prostu głupotą, prawdopodobnie o podtekście chciwości, bezmyślności na pewno. Takie pewnie byłyby droższe, ale jak się coś robi, to trzeba zrobić to dobrze. Poza tym, o ile namiary na artykuły prawne są obowiązujące i wyczerpujące temat, co do istoty, a opisy progów adekwatne do status quo , to mamy trwały brak właściwego oznakowania
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

progi sa fatalne, zbyt wazkie w stosunku do wysokosci, ja jade 15km/h I tez wszystko podskakuje I swoznie chca sie pourywac zwlaszcza na tym pierwszym progu od strony koleczkowa......nie wspomne ze znaki sa d*piasto ustawione nic nie jezt z godne z przepisami a samowolka trwa od zeszlego roku , znak mowiacy o skrzyzowaniu rownorzednym na Majora Bojana od strony Gdyni jest znakiem niewidniejacym w kodeksie I nie jest oficjalnym znakiem ale wprowadza w blad jadacych bo jednak jest, I cos tam przedstawia, a za chwile za nim na Sosnowym wzgorzy ustap postawili ( wykluczaly sie te znaki na wzajem na szczescie ustap zdemontowano I skrzyrzowanie stalo sie sie rownorzedne bez znakow) a w dalszym ciagu kierowcy nie znaja przepisow I pedza w strone gdyni wymuszajac pierwszenstwo na tych z sosnowego wzgorza I nie widza w tym swego bledu....... co do pedzacych to jest ich wielu na calej dlugosci tej plytowej "eskapady" od Hebla po biedrone na Wiczlinie nikt nikomu nie ustepuje pierwszenstwa I jeszcze macha lapskami jak sie komus wytknie blad....na idiote nie ma rady a progi byc powinny ale rozmieszczone z glowa I w zgodzie z normami ....co niektore zawieszenia kosztuja wiecej niz te progi.....dlaczego tam najnormalniej w siecie nie lapia na radar to by sie wsyscy szybko uspokoili....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ok. Wszystko jasne. Pytanie jest zasadnicze co zrobić, aby te progi zniknęły albo zostały zamontowane zgodnie z prawem?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wysłałam pytania do UG. Dostałam odpowiedź, że wszystko jest zgodne z prawem (choć brak poziomego oznakowania!), a zostały położone na wniosek mieszkańców ulicy Majora Bojana. Szkoda, że nikt nie zapytał innych użytkowników drogi, co o tym sądzą - droga nie jest prywatną własnością osób mieszkających w jej pobliżu. Jest to droga publiczna, może więc inna grupa mieszkańców zwróci się o usunięcie części z tych progów - liczę na to, że gmina czym prędzej wykona tę prośbę. Progi mają być pomalowane, bo w tej chwili - wbrew temu, co twierdzi urząd - są niezgodne z prawem, a taka sytuacja trwa już dosyć długo. Nie otrzymałam informacji, ile kosztowała cała inwestycja, mimo że poprosiłam o nią. Napisano tylko, że część sfinansowali mieszkańcy - rozumiem, że oni będą też wypłacać odszkodowania za zniszczone podwozia samochodów. A przecież można było poprosić drogówkę o kontrole prędkości na tych odcinkach - nigdy nie widziałam tam radiowozu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

czytając niektóre wywody mam wrażenie że to hejt. Dla mnie jest logiczne że progi będą montowane tak długo jak, długo będzie brak kultury jazdy, szacunku do mieszkających przy drogach, łamania przepisów ruchu drogowego i obawy o bezpieczeństwo innych użytkowników dróg. Szkoda że wykonane prawidłowo często nie spełniają swojej funkcji, ponieważ są tacy którzy po prostu przelatują nad nimi
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

trzeba sie kuturalnie dogadac nie wiem czy na zebraniu czy w jakis inny sposob bo progi sa potrzebne ,wymiana korespondencji bedzie odbijaniem pilki I nic nie da....a na idiotow za kolkiem no niestety nie ma na nich rady, zawsze byli I beda....a do tego brak znajomosc podstawowych zasad ruchu drogowego nie mowiac o ich swiadomym lamaniu nie mylic z naginaniem bo to sie zdaza kazdemu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy nie można przypadkiem do budżetu obywatelskiego zgłosić pomysłu rozbiórki progów na ulicy Bojana? Jak projekt wygra to gmina będzie zobligowana do wykonania rozbiórki.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

A swoją drogą to i tak progi idiotów nie wytępią. Dzisiaj gdy przejeżdżałem przez jeden z tych progów jakiś spieszący się golf GKA wyprzedził mnie z prawej gruntowym poboczem :-)
Po kilku tygodniach używania widać też że kostka miejscami się już wykrusza - zachęcam zwłaszcza posiadaczy cięższych aut do jazdy po tych naderwanych kostkach - szybko zdemontujemy te progi samodzielnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Droga Pani
Drogówka stała i spała.
Progi maja odchyłkę ok 1 cm w jeden albo drugi pomiar

mają mieć 7

pomiar wynosi od 6 do 8 cm
ale to nie z powodu progów tylko z powodu dużych samochodów cięzarowych gdzie płyty się zapaddają jak walną
Gminna dała oznakowani nic więcej o ile wiem
Idea jest dobra bo na szaleńców nie ma bata.
A swoją drogą sprawdzałem prześwit na innych samochodach tez małych i zapraszam do warsztatu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Państwowa inspekcja pracy powinna się temu przyjrzeć. Od przetargu do wykonania.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sprawdzałem dwa progi od Hebla jadąc i byłem zdziwiony, że można coś takiego postawić - progi są ostre niczym piramidy:) Obserwowałem progi ostatnio w różnych miejscach i zauważyłem, że takie niewiele większe (gdy chodzi o materiał, czyli nie te takie długie), ale bardzo przyjazne są na ulicy Kościelnej w Rumi na wysokości SP nr 1. Tanio i profesjonalnie, czyli ...da się. Można by kiedyś zrobić zdjęcie i przesłać włodarzom...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
do mieszkańców przy progach: czy podoba się wam zwiększony hałas hamujących i ruszających samochodów przy progach oraz zwiększona ilość spalin, pyłu tym spowodowana?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie , lepiej jak jezdzili tamtedy 100km/h , xyz jestes idiota.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

a progi sa do d*py zaprojektowane , ten co je projektowal to chyba jakis intelektualny blizniak xyz . ha ha
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja mam tylko jedno pytanie: na ch*j ich tam tyle nasr*li?
Nie wystarczyłyby dwa?
Kto to wymyślił?

Kierowcy wyjeździli już drogę omijającą co jest jeszcze bardziej niebezpieczne.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Bojano

KOMUNIKACJA W KOLECZKOWIE (60 odpowiedzi)

Witam mieszkańców Koleczkowa. Chciałabym zapytać jak można dostać się do Koleczkowa z Chyloni ?...

Światłowód w gminie Szemud (15 odpowiedzi)

Czy gdzieś już kopią i kładą światłowód?

Biuro Rachunkowe - gdzie w okolicy? (43 odpowiedzi)

Jest gdzieś w okolicy Koleczkowo, Bojano jakieś działające biuro rachunkowe? Verso z Bojana chyba...

do góry