Widok

Progi spowalniające na Majora Bojana

Sama idea jest jak najbadziej słuszna, ale takie progi trzeba jeszcze umieć wykonać w sposób zgodny z obowiązującymi normami, tzn. tak, aby nie niszczyły samochodów przy zachowaniu odpowiedniej prędkości. Te progi są bardzo źle zrobione i niszczą podwozie aut, nawet wówczas, gdy dojdzie do zatrzymania przed progiem i ponownego ruszenia. W przypadku niżej zawieszonych samochodów po kilkukrotnym przejeździe nie będzie co zbierać. Trzeba to natychmiast poprawić lub liczyć się z pozwami o odszkodowania!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Myślę, że odrapania na progach mówią same za siebie. Próg za skrzyżowaniem z ul. Hebla jest tak odrapany, że kwalifikuje się do natychmiastowej rozbiórki. Gołym okiem widać, jak źle jest wykonany i jak bardzo haczy. Jutro jadę do gminy domagać się odszkodowania za zniszczone auto.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Czekać sobie możecie, a przy progach po bokach stawiają słupki. Wydaje mi się, że progi są źle oznakowane (za mało znaków) szczególnie przy skrzyżowaniu z ulicą źródlaną jest fuszerka... próg nie może być bliżej niz 40m od skrzyżowania i musi być poprzedzony znakiem w odległości 15-20m. Trzeba też sprawdzić wysokość, widziałem jeden próg wielokrotnie obdrapany. Zimą będzie lament, że nieodśnieżone, zawiane i lód na płytach. Miejmy nadzieję, że Pan który odśnieża załatwi te progi solą i pługiem
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Matko kobieto juz o tym wiemy czekamy na decyzje daj juz spokoj
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Progi - tak. W obecnej postaci - nie. Nigdy nie parkuję na chodniku.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bardzo się cieszę że zrobiono również progi na Na Dambnik. Jedynym możliwym środkiem dyscyplinującym kierowców, pseudo są progi
Trudno, też będę skazany na dyskomfort ale, bardziej cenię sobie bezpieczeństwo. Świadomy wybór miejsca zamieszkania i dróg jakie mamy na wsi nie kupuję aut sportowych. Podejrzewam że większość piszących nie ma problemu z parkowaniem na chodniku w mieście gdzie trzeba podjechać pod znacznie wyższy i prostopadły do jezdni krawężnik. Pozdrawiam
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

muszą je poprawić w ramach gwarancji , sklepdrogowy.pl .

1.4.13. Typ progu zwalniającego - kształt progu uzaleŜniony od prędkości przejazdu przez próg.
RozróŜnia się trzy typy progów:
1. typ 1, dla prędkości przejazdu ≤ 25-30 km/h (zał. 3, rys. 1):
a) listwowy dług. 3,7 m; wys. 0,10 m, kształt wycinka koła o R = 17,2 m,
b) płytowy z powierzchniami najazdowymi łukowymi (1A1), dług. ≥ 5,0 m, wys. 0,10 m,
c) płytowy z powierzchniami najazdowymi ukośnymi (1A2), dług. ≥ 4,0 m, wys. 0,10 m.
2. typ 2, dla prędkości przejazdu ≤ 18-20 km/h (zał. 3, rys. 2):
dług. 1,5 m, wys. 0,07 m, kształt wycinka koła o R = 4,1 m
3. próg podrzutowy, dla prędkości przejazdu ≤ 10-15 km/h (zał. 6)
dług. 0,30 ÷ 1,0 m, wys. 0,05 ÷ 0,10 m.
1.4.14. Pozostałe określenia podstawowe są zgodne z obowiązującymi, odpowiednimi polskimi
normami i z definicjami podanymi w OST D-M-00.00.00 „Wymagania ogólne” pkt 1.4.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak, ja też uważam, że to dość dziwne. Cicho, szybko, nie wiadomo kiedy - i są progi. Ale tak twierdzi gmina.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czy jak zbierzemy więcej podpisów mieszkańców żeby te progi zlikwidować to je rozbiorą bo tak zdecydowali mieszkańcy? Dziwna ta inicjatywa skoro nikt o niej nie słyszał i jakoś nie mógł zaprotestować. Wygląda na typowo pisowskie podejście.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

Andrzej dobrze mówi , polać mu !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tego to ja nie wiem, proszę Pana, dlaczego nie można. Tak zdecydowali mieszkańcy, bo to była ich inicjatywa. Zdecydowała liczba podpisów. Progi kosztowały 11 tysięcy złotych, tak mi powiedziano w gminie. Na pewno należy jeździć wolniej, a czy załatwią to progi, czy inna forma, to mnie jest wszystko jedno. Na pewno nie jest mi za to obojętne, co się stanie z płytami, do których się dokładałam z własnej kieszeni. Powtarzam: tak się kończy robienie czegoś byle jak.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

a dlaczego zamiast progów , nie mozna wykonac wysepek do wymijania. po pierwsze spowolni ruch po drugie go upłynni a po trzecie zaoszczedzi naszych pieniedzy na naprawy samachodów. można również przy skrzyzowaniach namalowac linie bezwzglednego zastrzymania ze znakiem stopu. kto bedzie przestrzegał przepisów to bedzie a kto jest niereformowalny to nawet pół metrowe mury go nie zatrzymaja. Polska dla Polaków. jestem ciekaw co sie stanie z płytami yomb co są wyciagane w miejscu progów, przeciez one zostały kupiony za nasze pieniadze/podatki i co teraz pewnie beda wywalone, za dobrze najwidoczniej jest w d*pach sie przewraca !
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oczywiście, że należy jeździć wolniej! Ale do tego potrzebne są NALEŻYCIE wykonane progi. Te, które są, stanowią jedynie zagrożenie. I w tym leży problem. Trzeba je naprawić/wymienić, to wszystko!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mieszkam w Bojanie od pięciu lat i ani razu nie korzystałam z ulicy Warszawskiej, ponieważ w żaden sposób nie leży ona na mojej drodze. Proszę zrozumieć, że nie wszyscy dojeżdżają z centrum. Mnóstwo ludzi mieszka w innych częściach wsi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bozinku kochany, czy naprawdę NIKT już nie czyta ze zrozumieniem? Temat jest o tym, że trzeba WYMIENIĆ progi zwalniające. WYMIENIĆ, NIE ZLIKWIDOWAĆ. A wymienić dlatego, że są źle wykonane. Szanuję Pana/Pani prawo do spokoju, sama mieszkam przy ulicy Majora Bojana. Ale proszę zrozumieć, że muszę jakoś dojechać do pracy, a te progi w krótkim czasie doprowadzą moje auto do stanu nieużywalności. Niestety, nie stać mnie na wymianę auta co miesiąc. Pozostaję z szacunkiem i proszę o wzajemność.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czy do Pani/Pana nie dociera, że nie chodzi o sam fakt zrobienia progów, a wyłącznie o to, JAK zostały wykonane? Należy je poprawić, bo niszczą samochody! Sama jeżdżę bardzo wolno i jestem absolutnie za tym, aby zwalniać. Ale te progi nie wymuszają zwalniania, tylko uszkadzają podwodzie, bo to kompletna fuszerka, i to w najgorszym wydaniu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

To zerknij na plan zagospodarowania przestrzennego naszej gminy (http://szemud2.e-geoportal.pl). Majora Bojana ma tam status gminnej drogi lokalnej (KDL) czyli wyższy niż zbiorcza droga dojazdowa (KDD) czy droga dojazdowa (KDW). Przewiduje się ją jako 6cio metrową asfaltową z dwoma pasami i chodnikiem 2m.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

To znaczy ze za miesiac ruszą? Projekt juz jest ? Czyli brakuje tylko przetargu na wykonawstwo ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podobno kończą uzgodnienia cokolwiek to znaczy...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To czemu do diabła jej nie robią? Mam nadzieje ze na niej nie postawią spowalniaczy i bedzie normalny limit 50km/h jak w miescie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na całe szczęście są jeszcze przepisy dotyczące szerokości drogi. Ulica Majora Bojana na odcinku od ul.Hebla do ul. Warszawskiej jest za wąska. Ul. Warszawska ma odpowiednią szerokość i należy ją wyremontować. Nie rozumiem po co te kłótnie na forum, wyremontowana ul. Warszawskiej (szeroka i z chodnikami) spełni oczekiwania wszystkich.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Bojano

Nawodnienie ogrodu - ciśnienie wody - Bojano (9 odpowiedzi)

Cześć, Czy ktoś może podać jakie ciśnienie wody ma w kranie w ogródku? Czy jest szansa na 4...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (708 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Światłowód w gminie Szemud (15 odpowiedzi)

Czy gdzieś już kopią i kładą światłowód?

do góry