Widok

Program Wyprawka Szkolna 2013 - dopłaty do podręczników

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
W tym roku zasady obowiązywania podobne jak w roku ubiegłym. Szczegóły i kwoty dofinansowań tutaj:

http://www.men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=5005%3Awyprawka-szkolna-2013&catid=255%3Afinanse-na-edukacj-aktualnoci

Przypominam też, że podobnie jak w ubiegłym roku rodziny z 3 i więcej dzieci oraz wychowujące dzieci niepełnosprawne mogę się ubiegać o zwrot za zakup podręczników BEZ WZGLĘDU NA DOCHODY (szczegóły w tym wątku http://forum.trojmiasto.pl/Szansa-na-zwrot-za-podreczniki-dla-rodzin-Program-Wyprawka-2012-t404915,1,16.html).
Pozostałe rodziny muszą mieścić się z progu dochodowym jak dla zasiłku rodzinnego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jadzka a jak to się załatwia? Kupuję książki i gdzie z paragonem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kupujesz książki nowe (paragon lub lepiej faktura imienna), używane (piszesz oświadczenie o kwocie jaką przeznaczyłaś na używane podręczniki) i wniosek składasz u Dyrektora Szkoły,
To właśnie szkołom są te pieniądze przekazywane i szkoły wypłacaja rodzicom.
W ubiegłym roku trwało to dość długo, bo ja dostałam dopiero w listopadzie zwrot, ale najważniejsze że wypłacili :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki Jadzka spróbuję.
proszę :)
Próbuj, bo jest to duża ulga w wrześniowej batalii książkowej.
I podaj dalej, bo bardzo mało osób o tym wie i mało kto korzysta, w szczególności rodziny wykraczające poza próg dochodowy.
hop do góry, może komuś jeszcze się przyda info.
podpytam, to chodzi TYLKO o rodziny z 3 i więcej dzieci ?
Ale kuzyn się ucieszy :-) W tym roku, cała 3 idzie do szkoły :-)
Nie, nie tylko 3 i więcej dzieci.
Łapia się wszyscy, którzy spełniają warunek progu dochodowego (a ich dzieci idą do wymienionych w programie szkół/klas), a POZA NIMI :
"Poza kryterium dochodowym zwrot za podręczniki otrzymaja także rodziny, które na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z 14.06.2012, art. 2 ust. 5:
pomoc może być udzielona rodzinie, w której dochód przekracza kryterium dochodowe, ze względu na zaistnienie uzasadnionej przyczyny udzielenia pomocy. Uzasadnione przyczyny zostały wymienione w art. 7 ustawy o pomocy społecznej z 12 marca 2004.
są to m.in:
-wielodzietność (3 i więcej dzieci)
-bezrobocie
-niepełnosprawność (KAŻDA!)
-ubóstwo
-sieroctwo
-przemoc w rodzinie
-długotrwała choroba
...i wiele innych"
Dobrze, a czy wiadomo, do kiedy można składać podania? Na stronie miasta informacja sprzed dwóch lat... Podejrzewam, że jakoś w pierwszym tygodniu września tylko. Trzeba się pospieszyć.
czyli jak matka jest bezrobotna, a ojciec pracuje to przysługuje dofinasowanie bez względu na dochody?
W 2013 r. programem będą objęci także uczniowie słabowidzący, niesłyszący, z upośledzeniem umysłowym w stopniu lekkim, umiarkowanym lub znacznym oraz uczniowie z niepełnosprawnościami sprzężonymi...

chyba nie każda niepełnosprawność jednak...
Mam troje dzieci,dwójka w wieku szkolnym,przekraczam próg,czy mogę się starać o dofinansowanie?
marta - to co Ty cytujesz to warunki programu. Poza tymi warunkami przysługuje też osobom jakie wymieniłam powyżej i to wynika z podstawy jaką tez podałam. Sprawdziłam to na sobie w ubiegłym roku, bo moje dziecko jest niepełnosprawne z innego tytułu niż przewidzieli w programie.

aga - tak przy 3 dzieci możesz nawet przekraczając dochód. Potrzebne będzie uzasadnienie (poczytaj wątek ubiegłoroczny tam masz wszystko)
Tylko, że tych osób które ubiegają się o pieniądze z tych kryteriów poza dochodem nie może być więcej niż 5% uczniów danej szkoły. Poza tym wyprawka dotyczy tylko wybranych klas. Chyba (nie pamiętam) I-IV SP i II LO
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Z pracy zaswiadczenie o dochodach mam wziac z ostatniego msc,czy srednia dochodow?
Czy to dofinansowanie dotyczy tylko podręczników? czy mogę brać faktury na inne przybory potrzebne do szkoły?
Zastanawiam się co zrobić, bo będę miała załatwiane książki po korzystnych cenach, ale bez faktury
dofinansowanie jest tylko na podręczniki i ćwiczenia. Nie trzeba miec faktur, możesz napisac oświadczenie o kwocie jaką zapłaciłaś.
trzeba przedstawic fakture za zakup ksiazek i do kiedy sklada sie podanie?
dokumentem poświadczającym kwotę wydatków na podręczniki może być:
-paragon
-faktura
-oświadczenie składającego wniosek
Hej Jadźka,
Mogę prosić jakiś namiar do Ciebie na priv ? Mam kilka pytań :-) Z góry dzięki :-)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry