Widok

Promem do Szwecji - Karlskrona

Planujemy weekendowy wypad do Szwecji-rejsik promem plus 12 godzin w Karlskronie.
Był może ktoś? Warto? I jak z cenami na miejscu (jakieś śniadanko, obiad, kawka...) bo weszłam na kilka stron karlskrońskich restauracji i trochę zbladłam...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Muzeum morskie jest bardzo fajne, zwłaszcza lodz podwodna. A centrum są super lody. Dopytajcie o kidssize. Bo i tak są duuuze. Kupuje sie je na smaki, nie na gałki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
miałam na myśli, ze w SE nie macie :) że nie zabieracie ze sobą, rozważcie, bo warto.
mamy lecz nie zabieramy,doczytałam ze bilet 20 koron kosztuje
voucher na autobus powinniście dostać wraz z biletem na prom, miasto jest dosyć daleko od promu. do zwiedzenia mnóstwo miejsc:) Karlskrona jest piękna. Szkoda, że auta nie macie, bo okoliczne mieściny też warte uwagi.
czy ktos ma aktualne info? płyniemy na walentynki ,chce zapytac czy po zejsciu z promu trzeba gdzie dojechac autobusem ?ile kosztuje bilet?co zwiedzic napewno
widze jakies stare wpisy, a czy w tym okresie ktoś płynął; jakie ceny wyżywienia na promie;śniadania, kolacje?
ogólnei szwecja nei jest droga a jakby co, to karlskrona to strasznie mala wiocha !! tam nic nie ma, pływam z karlskrony do gdyni, i jak tam jestem to współczuje ludziom co się na te wyczieczki nabierają, lepiej wydac wiecej na pol ferries i płynąc ze swinoujscia do Kopenhagi !! nie dajcie sie zweiśc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Jakieś głupoty gadacie, kebab 500 koron?! To przecież 250 złotych! Moża wejśc na google map, znaleźć karlskrone i wpisać restaurant. Pojawią wam się restauracje z adresami stron, na większości sa menu z cenami. Jest też pizzeria wśród nich, cena za pizze 60-80 koron (30-40 zł.). Obiad w restauracji to 150-200 koron. Drożej niż w polsce, ale z kebabem za 250 złotych to trochę przesadzacie ;) No chyba, że z łosia ten kebab był...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
byłam w marcu.
ceny, masakra. ale znaleźliśmy wloską pizzerię, gdzie pizza była ok i nie tak drogo jak reszta (pizza 200-300 koron).
mogę Ci polecić lunch w Muzeum marynarki . jest chyba najtaniej. tylko musisz sie zorientować, bo wydają tylko w okreslonych godzinach.na promie nie mieliśmy wyżywienia, ale wzięliśmy ze sobą.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Byłam ostatnio na weekend na wycieczce promem Stena Line do Karlskrona. Wypłynięcie w piątek wieczorem powrót w niedziele rano, cała sobota na miejscu. Kajuty małe ale wygodne łóżka, tylko te ceny ;/ Sklep bezcłowy...jak dla nas bardzo drogi, nawet drożej niż na naszych stacjach benzynowych (dla Szwedów to co innego). Dokupiłam kolacje all...za 109zł - jedzenie pyszne, duży wybór, piwo i wino bez ograniczeń (spróbowałam w końcu małży i raka :) łosoś wyśmienity i ciasta też). Na statku jedzenie i picie...masakra...lepiej wziąć wszytko z domu (swoje piwo, ew. coś mocniejszego, zrobić se kanapki itp.) Można płacić w koronach lub złotówkach. Cena piwa 0,5l to (w zależności jakie) 35-39 koron, kawa 28 koron, bułka-bagietka 40-45 koron, drinki od 59 koron do 120. Na miejscu kantor ale zawyżona cena korony lepiej u nas w kantorze wcześniej wymienić - na miejscu np. mała woda 19 koron, gałka lodów 20 koron, rożek (inne lody) 25-30 koron, pizza (ok. 30-35 cm) od 60-110 koron sos zazwyczaj płatny 5 koron, w Subway pół bagietki od 41-50 koron, tam duża kawa 15 koron.
199 za 1 osobe w 2 strony w kajucie 4 osobowej, kajuta 2osobowa 40zł w jedną stronę-od kajuty nie od osoby. Wycieczki dodatkowo płatne-najtańsza 65/osobę ale wycieczka trwa łącznie 2h+godzina z przewodnikiem w muzeum, poczytałam o tym miasteczku i wszystko można obejść samemu. Dzieci chyba do 3 lat nie płacą, ale nie ejstem pewna
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A czy ta cena 199zł to jest cena za dwie osoby dorosłe,czy za jedną osobę?i ile płaci się za dziecko?
dzieki za odpowiedzi

M_Lady-te wycieczki w soboty też są, dokładna rozpiska na stronie steny
Hej ja bylam na takiej wycieczce 4 lata temu w maju. Byłam bardzo zadowolona. Pogoda była piekna. Karlskrone zwiedzilismy w zdłoz i wszerz. Piekne miasteczko :)) Polecam. Co do cen to wiem ze było drozej niz u nas jezeli chodzi o restauracje. W sklepach spoz. ceny tylko troche wyzsze niz u nas. Zycze przyjemnej podrozy.
ja mam w planie płynąć w boże ciało, żeby w piątek być tak na miejscu bo w piątki są organizowane wycieczki albo po kalskronie albo w inne miejsca
Byłam 2 razy ze Steną. Raz w w Karlskronie, a raz na wycieczce: Kalmar i Olandia. Nie pamiętam cen, ale też na pewno i w Karlskronie i w Kalmarze nie były jakieś kosmiczne. Jak dla mnie do ceny podobne do tych w Sopocie na Monciaku :)

Stena ma swój profil na FB, więc możesz też do nich napisać wiadomość i pewnie podadzą Tobie orientacyjne ceny:
http://www.facebook.com/home.php#!/StenaLinePolska
Nie wiem jakie doświadczenia miała Andziula ale tez ostatnio sprawdzałam ceny w szwecji bo wybieramy sie tam na tydzien w sierpniu i np:
- bilet wejścia do parku wodnego to 160 sek za dziecko i 130 sek za dorosłego (1 sek to 0,44 zł)
- obiad w tym praku (info z ich strony) to od 60 do 120 sek
- bilet do placu zabaw 100 sek

My na promie wykupujemy sniadanie 25zł/osobą (ale masz bufet szwedzki i jesz ile chcesz)
Adziula nie gniewaj się:)
ja się po prostu przeraziłam że jednodniowy wypad gdzie na miejscu planujemy zjeść jakiś obiad, pewnie kawkę i ciacho i może jakiegoś loda przy tych cenach wyniesie nas tyle ile tydzień nad Bałtykiem... (tym polskim:D)
w takim razie rudziaczek nie bierz mojej opinii pod uwage, bo widac bylam w innej szwecji i innym goeteborgu. albo moze tez wydawalam nie te pieniadze co trzeba.

fakt kupowalam tylko w ice- a tak jak piszesz, ze to jednen z drozszych sklepow, to tego nie wiedzialam. ale to jedyny taki wiekszy sklep w okolicy gdzie mieszka moj tata.
image

image
nie wiem wszytkiego i tak też nie twierdze ale 500sek to nawet bilet miesięczny normalny kosztuje 320sek na całą komunikację łączie z promami na wyspy ale oki
ja plecam zatem zapytać się na poloniainfo.se lub na skandynawii :)
mąż bedzie za tydzień w Szwecji i na kontrakcie ma wyżywnienie tygodniowe 600sek pracując w budownictwie więc2 kebaby i zgrzewka wody mineralnej hehe :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

poszukiwany dobry ortopeda (23 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

jaki najlepszy materac do łóżeczka (31 odpowiedzi)

dziewczyny, własnie zamierzam kupic materac do łóżeczka i prawde mówiąc, po przejrzeniu internetu...

Proszę o opinię na temat PRZEDSZKOLI : (19 odpowiedzi)

Jak w tytule, chciałabym posłać córkę do przedszkola ( 3 latek ) i interesują mnie opinie na...

do góry