Widok
CIASTO MARCHEWKOWE:
4 jaja
1 szkl oleju ( to mnie przeraza - mega kaloryczne jest to ciacho)
2 szkl marchwi - startej na tarce, ja tarłam na grubszych oczkach
2 szkl maki
2 szkl cukru ( ta ilość też mnie przeraża )
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
dla chętnych można dodać jeszcze:
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika - ja dodałam ;-)
kilka pokrojonych daktyli, fig - tez dodałam ;-) zamiast tego można dodać np. orzechy włoskie
jaja ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo mąkę, olej, sodę cynamon i resztę.
ciasta wychodzi dość dużo. ja piekłam w podłużnej blaszce do keksa i sporo mi zostało wiec zrobiłam jeszcze babeczki bo miałam foremki.
4 jaja
1 szkl oleju ( to mnie przeraza - mega kaloryczne jest to ciacho)
2 szkl marchwi - startej na tarce, ja tarłam na grubszych oczkach
2 szkl maki
2 szkl cukru ( ta ilość też mnie przeraża )
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
dla chętnych można dodać jeszcze:
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika - ja dodałam ;-)
kilka pokrojonych daktyli, fig - tez dodałam ;-) zamiast tego można dodać np. orzechy włoskie
jaja ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo mąkę, olej, sodę cynamon i resztę.
ciasta wychodzi dość dużo. ja piekłam w podłużnej blaszce do keksa i sporo mi zostało wiec zrobiłam jeszcze babeczki bo miałam foremki.
Mam przepis, ktory nie wymaga pieczenia i daje przepyszne ciasto!! po prostu rewelacja, kazdy sie nim zajada. Nie ma osoby, ktora by skrytykowala smak.
Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram
3 szklanki mleka zagotować z cukrem.Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotujacego mleka zagotować i wymieszać.Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek. Mase nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę krakersy ,masa, krakersy, masa, krakersy, cienka warstwa masy na wierzch. Na wierzchnia mase nasypac reszte wiórek pryrumienionych na patelni. Włozyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spozyć nastepnego dnia,a jeszcze lepiej po 2 dniach, wowczas ladnie przesiaknie.
Smacznego!!!
Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram
3 szklanki mleka zagotować z cukrem.Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotujacego mleka zagotować i wymieszać.Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek. Mase nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę krakersy ,masa, krakersy, masa, krakersy, cienka warstwa masy na wierzch. Na wierzchnia mase nasypac reszte wiórek pryrumienionych na patelni. Włozyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spozyć nastepnego dnia,a jeszcze lepiej po 2 dniach, wowczas ladnie przesiaknie.
Smacznego!!!
kopiuję przepis na ciasto kefirowe - wrzucałam go na forum kilka razy :)
bardzo fajne ciasto z owocami - to ciasto kefirowe :)
z rodzaju ciast dla leniwców ;) tzn. nie trzeba bawić się w wyrabianie ;) ZAKAZ UŻYWANIA MIKSERA!!! :) także i mycia mniej ;)
jedno z niewielu ciast, które potrafię zrobić :D i zawsze wychodzi :D
ostatnio robiłam z jabłkami i 2 kolorami porzeczek :) (to było latem ;) teraz króluje połączenie gruszek, żurawin i cynamonu :))))
pyszne jest też z gruszkami i cynamonem :)
albo z brzoskwiniami :)
moja Teściowa uwielbia wersję z jeżynami :)
ogólnie - można użyć dowolnych owoców :)
przepis na dużą blachę :)
**** Ciasto kefirowe ****
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wszystko do miski i wymieszać łyżką
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)
znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)
nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)
ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce - jakie chcesz :)
i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna)
:)
piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)
a tu przepis skopiowany z wizażu :))) kiedyś mój Mąż zrobił mi niespodziankę i upiekł to ciasto :))))
też jest banalnie proste :)
AMERYKAŃSKIE CIASTO Z JABŁKAMI
Składniki:
-4 jajka
-1szklanka cukru kryształ
-2szklanki mąki tortowej
-3/4 szklanki oleju
-5 jabłek
-1łyżeczka cynamonu
-1łyżeczka sody
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-bakalie
- 2 łyżki kakao
-cukier puder do posypania
Jajka ubijamy z cukrem,do tego dodajemy olej, mąkę, proszek i sodę oraz cynamon. Mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, najlepiej sporą wtedy są smaczniejsze i się rozpływają w ustach. Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Można też dodać bakalie. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pieczemy 45 minut, do godziny zależnie od piekarnika w 180 stopniach.
Ciasto musi mieć kolor cynamonu pod koniec pieczenia.
Teraz odnośnie blachy, tutaj mamy dowolność może to być blacha okrągła, prostokątna czy wąska. Jeśli zrobimy ciasto w okrągłej wtedy będzie wysokie, ja osobiście polecam typowy prostokąt, wtedy mamy ładny placek.
bardzo fajne ciasto z owocami - to ciasto kefirowe :)
z rodzaju ciast dla leniwców ;) tzn. nie trzeba bawić się w wyrabianie ;) ZAKAZ UŻYWANIA MIKSERA!!! :) także i mycia mniej ;)
jedno z niewielu ciast, które potrafię zrobić :D i zawsze wychodzi :D
ostatnio robiłam z jabłkami i 2 kolorami porzeczek :) (to było latem ;) teraz króluje połączenie gruszek, żurawin i cynamonu :))))
pyszne jest też z gruszkami i cynamonem :)
albo z brzoskwiniami :)
moja Teściowa uwielbia wersję z jeżynami :)
ogólnie - można użyć dowolnych owoców :)
przepis na dużą blachę :)
**** Ciasto kefirowe ****
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wszystko do miski i wymieszać łyżką
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)
znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)
nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)
ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce - jakie chcesz :)
i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna)
:)
piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)
a tu przepis skopiowany z wizażu :))) kiedyś mój Mąż zrobił mi niespodziankę i upiekł to ciasto :))))
też jest banalnie proste :)
AMERYKAŃSKIE CIASTO Z JABŁKAMI
Składniki:
-4 jajka
-1szklanka cukru kryształ
-2szklanki mąki tortowej
-3/4 szklanki oleju
-5 jabłek
-1łyżeczka cynamonu
-1łyżeczka sody
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-bakalie
- 2 łyżki kakao
-cukier puder do posypania
Jajka ubijamy z cukrem,do tego dodajemy olej, mąkę, proszek i sodę oraz cynamon. Mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, najlepiej sporą wtedy są smaczniejsze i się rozpływają w ustach. Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Można też dodać bakalie. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pieczemy 45 minut, do godziny zależnie od piekarnika w 180 stopniach.
Ciasto musi mieć kolor cynamonu pod koniec pieczenia.
Teraz odnośnie blachy, tutaj mamy dowolność może to być blacha okrągła, prostokątna czy wąska. Jeśli zrobimy ciasto w okrągłej wtedy będzie wysokie, ja osobiście polecam typowy prostokąt, wtedy mamy ładny placek.
skopiowalam ten przepis z netu, bo sama nie posiadam w swojej kolekcji przepisow, nie zwracajac uwagi na poszczego. Ostatnio wiele przepisowbiore z netu. jednakze to ciasto najpierw jadlam na jakies imprezce. Nazywa sie ono RAFAELLO NA KRAKERSACH. Zamiast masla roslinnego dodaje normalne maslo. 1,5 kostki. Malo z nim roboty, a takie odswietne.
http://www.wielkiezarcie.com/recipe165.html ja robie z tego przepisu makowiec i zawsze wychodzi. Troszkę zmieniam dodając migdałowy aromat a nie pomaranczowy, a polewę robię kakaową:)
kopiuję przepis:
Składniki
2 szklanki maku
4 jajka
szklanka cukru
pół kostki masła
1 i 1/2 jabłka
6 łyżek kaszy manny
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki rodzynek
orzechy, migdały
kilka kropli aromatu pomarańczowego
biała polewa
szklanka mleka
woda
Mak zalać szklanką mleka wymieszaną z wodą, gotować pół godzinki, a następnie osączyć i zmielić. Jeżeli macie odpowiedni sprzęt, to nie moczcie maku, zmielcie go na sucho :)
Masło ukręcić z cukrem i żółtkami. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Masę maślaną połaczyć z makiem, jabłkami, kaszą, proszkiem, aromatem i bakaliami. Na koniec delikatnie wymieszać z ubita na sztywno pianą z białek.
Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem podłużnej, keksowej blaszki i piec około 50 minut w 200 stopniach.
Kiedy ciasto ostygnie odkroić jego brzegi od blachy i ostrożnie wyjąć na talerz, uważając, żeby się nie porozrywało. Polać białą polewą.
Długo zachowuje świeżość.
kopiuję przepis:
Składniki
2 szklanki maku
4 jajka
szklanka cukru
pół kostki masła
1 i 1/2 jabłka
6 łyżek kaszy manny
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki rodzynek
orzechy, migdały
kilka kropli aromatu pomarańczowego
biała polewa
szklanka mleka
woda
Mak zalać szklanką mleka wymieszaną z wodą, gotować pół godzinki, a następnie osączyć i zmielić. Jeżeli macie odpowiedni sprzęt, to nie moczcie maku, zmielcie go na sucho :)
Masło ukręcić z cukrem i żółtkami. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Masę maślaną połaczyć z makiem, jabłkami, kaszą, proszkiem, aromatem i bakaliami. Na koniec delikatnie wymieszać z ubita na sztywno pianą z białek.
Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem podłużnej, keksowej blaszki i piec około 50 minut w 200 stopniach.
Kiedy ciasto ostygnie odkroić jego brzegi od blachy i ostrożnie wyjąć na talerz, uważając, żeby się nie porozrywało. Polać białą polewą.
Długo zachowuje świeżość.
z cyklu proste i świąteczne czyli mój keks:
15dag cukru
15 dag mąki
3 jajka
bakalie (ja daję dużo ;-))
ubijć jaka z cukrem na białą masę, dodać mąkę - wymieszać mikserem - ciasto ma się ciężko mieszać, być bardzo gęste (wtedy bakalie nie opadną), dodać bakalie, wymieszać i w keksówce na jakieś 50-60minut do piekarnika 180stopni.
15dag cukru
15 dag mąki
3 jajka
bakalie (ja daję dużo ;-))
ubijć jaka z cukrem na białą masę, dodać mąkę - wymieszać mikserem - ciasto ma się ciężko mieszać, być bardzo gęste (wtedy bakalie nie opadną), dodać bakalie, wymieszać i w keksówce na jakieś 50-60minut do piekarnika 180stopni.
Agusia, tu masz identyczny prawie przepis, ale bez jajek :)
Robiłam i naprawdę polecam :)
http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5221
W ogóle polecam całe forum, znalazłam tam mnóstwo kulinarnych inspiracji :)
Robiłam i naprawdę polecam :)
http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5221
W ogóle polecam całe forum, znalazłam tam mnóstwo kulinarnych inspiracji :)
to ja podam przepis na biszkopt ktory zawsze wychodzi:
12 dag cukru
6 dag maki ziemiaczanej
14 dag maki zwyklej
6 jajek
torebka proszku do pieczenia
zeby wyszlo ciemne ciasto dodac lyzke kakao, wtedy pol lyzki maki mniej
zoltka ubic z polowa cukru (w wiekszym naczyniu:))
bialka ubic na piane i dodac druga polowe cukru
do zoltek dodawac stopniowo maki i proszek (tak 2/3wszystkiego) pozniej dodać polowe piany z bialek i reszte maki. na koncu dodac reszte bialek i juz delikatnie wymieszac lyzka (zeby pozostalo puszyste)
piec w piekarniku 180stopni, ok 30-40 minut
na swieta robie z ciemnego ciasta biszkoptowego rolade-na blaszce na papierze do pieczenia robie dosc duzy placek, piecze sie ok 6-8minut, musi byc mocno sprezyste. nasaczam sokiem ananasowym, do tego krem waniliowo-cynamonowy+rodzynki lub mandarynki, zwinac, i do lodowki zeby sie schlodzilo
12 dag cukru
6 dag maki ziemiaczanej
14 dag maki zwyklej
6 jajek
torebka proszku do pieczenia
zeby wyszlo ciemne ciasto dodac lyzke kakao, wtedy pol lyzki maki mniej
zoltka ubic z polowa cukru (w wiekszym naczyniu:))
bialka ubic na piane i dodac druga polowe cukru
do zoltek dodawac stopniowo maki i proszek (tak 2/3wszystkiego) pozniej dodać polowe piany z bialek i reszte maki. na koncu dodac reszte bialek i juz delikatnie wymieszac lyzka (zeby pozostalo puszyste)
piec w piekarniku 180stopni, ok 30-40 minut
na swieta robie z ciemnego ciasta biszkoptowego rolade-na blaszce na papierze do pieczenia robie dosc duzy placek, piecze sie ok 6-8minut, musi byc mocno sprezyste. nasaczam sokiem ananasowym, do tego krem waniliowo-cynamonowy+rodzynki lub mandarynki, zwinac, i do lodowki zeby sie schlodzilo
http://forum.trojmiasto.pl/ciasto-z-karmelem-t101045,1,16.html?hl=ciasto z niespodzianką#hl
tam wrzucałam jeszcze fajne przepisy :)
rafaello zrobię koniecznie :) nawet "przeproszę się" z wiórkami kokosowymi ;) (obrzydły mi w ciąży)
ja polecam fajną stronę z przepisami - http://www.wielkiezarcie.com/recipe20643.html
akurat to jest przepis na pyszną i banalnie prostą surówkę - Coleslaw :)
tam wrzucałam jeszcze fajne przepisy :)
rafaello zrobię koniecznie :) nawet "przeproszę się" z wiórkami kokosowymi ;) (obrzydły mi w ciąży)
ja polecam fajną stronę z przepisami - http://www.wielkiezarcie.com/recipe20643.html
akurat to jest przepis na pyszną i banalnie prostą surówkę - Coleslaw :)
Ja to antytalencie ciastowe, chociaż gotowanie wychodzi mi całkiem dobrze ;-)
Robię czasem takie "ciasto": dwa serki homogenizowane mieszam z galaretką rozpuszczoną w połowie porcji wody, na to kładę herbatniki (te grube, z Jutrzenki) i wkładam do lodówki. Jak trochę stężeje, to na wierzch wylewam drugą galaretkę i znowu wstawiam do lodówki. Kiedyś mi nie wyszło, bo od razu wylałam galaretkę na herbatniki, a te wredoty wypłynęły na wierzch ;-) Było zjadliwe, ale nie wyglądało dobrze.
Robię czasem takie "ciasto": dwa serki homogenizowane mieszam z galaretką rozpuszczoną w połowie porcji wody, na to kładę herbatniki (te grube, z Jutrzenki) i wkładam do lodówki. Jak trochę stężeje, to na wierzch wylewam drugą galaretkę i znowu wstawiam do lodówki. Kiedyś mi nie wyszło, bo od razu wylałam galaretkę na herbatniki, a te wredoty wypłynęły na wierzch ;-) Było zjadliwe, ale nie wyglądało dobrze.
CIASTO ZE ŚLIWKĄ W CZEKOLADZIE
Biszkopt
1 szkl cukru
5 całych jja
1 szkl pszennej mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyzki kakao
Ubic jaja z cukrem 20 min,dodac mękę+proszek+ kakao,wymieszac drewanianą łyżka (nie wiem czemu akurat drewanianą ale tak mam napisane:))
Piec ok 20-25 min
Krem
1 budyń śmietankowy taki na 3/4 l mleka ugotowac w 1,5 szkl mleka,zmiksowac z masłem roślinnym w pudełku,nie pamiętam ile tam jest dag ale chyba 25.Dodac cukier tak jak do budyniu.
30 dag śliwek suszonych zalac 1,5 szkl przegotowanej,gorącej wody.Jak wystygną zlac wodę dodac do niej 3 łyżki wódki i tym skropic biszkopt.Przełożyc kremem,na wierzch ułożyc sliwki i zalac polewą czekoladową.
Polewa
1/4 kostki masła,1 gorzka czekolada - rozpuścic i taką letnią wylac na śliwki.
Ja się tym ciastem zajadam:)
Biszkopt
1 szkl cukru
5 całych jja
1 szkl pszennej mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyzki kakao
Ubic jaja z cukrem 20 min,dodac mękę+proszek+ kakao,wymieszac drewanianą łyżka (nie wiem czemu akurat drewanianą ale tak mam napisane:))
Piec ok 20-25 min
Krem
1 budyń śmietankowy taki na 3/4 l mleka ugotowac w 1,5 szkl mleka,zmiksowac z masłem roślinnym w pudełku,nie pamiętam ile tam jest dag ale chyba 25.Dodac cukier tak jak do budyniu.
30 dag śliwek suszonych zalac 1,5 szkl przegotowanej,gorącej wody.Jak wystygną zlac wodę dodac do niej 3 łyżki wódki i tym skropic biszkopt.Przełożyc kremem,na wierzch ułożyc sliwki i zalac polewą czekoladową.
Polewa
1/4 kostki masła,1 gorzka czekolada - rozpuścic i taką letnią wylac na śliwki.
Ja się tym ciastem zajadam:)
meldują, że wczoraj wieczorem zrobiłam Rafaello z przepisu mayasun :)))
40 minut temu spróbowałyśmy z Mamą... :P
rewelacja!!!!!!!!!!!!
proste, szybkie, bez pieczenia :D na święta też zrobię :)))))))) dzięki za ten przepis :))))
Mama przypomniała mi o TORCIKU JABŁKOWYM :))) też bez pieczenia i super szybkim w robieniu ;)
- potrzeba paczkę biszkoptów
- krem do tortów Dr. Oetkera (waniliowy lub śmietankowy)
- mleko
- masło
- 1kg jabłek - najlepiej kwaśnych
- 3 jednakowe galaretki
biszkopty układamy w tortownicy, można je lekko nasączyć (wg uznania - ale jeśli jabłka są bardzo soczyste, to niech biszkopty będą suche)
krem robimy wg przepisu na opakowaniu ALE dodajemy ok 1/3 mleka mniej :)
jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami :)
3 galaretki rozpuszczamy w takiej ilości wody, jaka jest wg instrukcji na 2 opakowania :)
jeśli jabłka są bardzo soczyste - trzeba je trochę odcisnąć :) mieszamy z gotowym kremem :) masę wykładamy na biszkopty i zalewamy zimną, tężejącą galaretką :)
zostawiamy na noc w lodówce :)
pod galaretkę można dać jeszcze jakieś owoce - żeby nie było nudno ;)
40 minut temu spróbowałyśmy z Mamą... :P
rewelacja!!!!!!!!!!!!
proste, szybkie, bez pieczenia :D na święta też zrobię :)))))))) dzięki za ten przepis :))))
Mama przypomniała mi o TORCIKU JABŁKOWYM :))) też bez pieczenia i super szybkim w robieniu ;)
- potrzeba paczkę biszkoptów
- krem do tortów Dr. Oetkera (waniliowy lub śmietankowy)
- mleko
- masło
- 1kg jabłek - najlepiej kwaśnych
- 3 jednakowe galaretki
biszkopty układamy w tortownicy, można je lekko nasączyć (wg uznania - ale jeśli jabłka są bardzo soczyste, to niech biszkopty będą suche)
krem robimy wg przepisu na opakowaniu ALE dodajemy ok 1/3 mleka mniej :)
jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami :)
3 galaretki rozpuszczamy w takiej ilości wody, jaka jest wg instrukcji na 2 opakowania :)
jeśli jabłka są bardzo soczyste - trzeba je trochę odcisnąć :) mieszamy z gotowym kremem :) masę wykładamy na biszkopty i zalewamy zimną, tężejącą galaretką :)
zostawiamy na noc w lodówce :)
pod galaretkę można dać jeszcze jakieś owoce - żeby nie było nudno ;)
DZiewczyny! A to rafaello bez pieczenia ;-) to ile max może być w lodówce? Tzn. dobrze jak 1,2 dni "dochodzi", ale ile wcześniej można zrobić np. przed świętami, żeby było nadal jadalne? Mam wszystko co potrzeba i korci mnie, żeby dziś zrobić, ale może to za wcześnie, co (żeby było dobre w czwartek, piątek). Proszę o odpowiedź, bo bardzo mnie korci, żeby się zabrać JUŻ za to ciacho :-).
Iwonka - cieszę się, ze smakowało :)))
czemu za wcześnie dałaś kruszonkę? ja zawsze daję od razu :)
robiłaś zwykłą czy z wiórków kokosowych?
Justyna - ja już zrobiłam na próbę to Rafaello :P próbowałam 1 i 2 dnia - dłużej nie wytrzymało tzn. zjadło się ;P
faktycznie 2 dnia smaczniejsze :D mój biedny Mąż załapał się raptem na 2 duże kawałki ;)
robiłam je w takim zamykanym prostokątnym pojemniku plastikowym :)
i dałam troszkę mniej cukru (o 1/4szklanki)
jutro znowu robię - tym razem 1,5 porcji ;) i zostawiam do Wigilii :)))
czemu za wcześnie dałaś kruszonkę? ja zawsze daję od razu :)
robiłaś zwykłą czy z wiórków kokosowych?
Justyna - ja już zrobiłam na próbę to Rafaello :P próbowałam 1 i 2 dnia - dłużej nie wytrzymało tzn. zjadło się ;P
faktycznie 2 dnia smaczniejsze :D mój biedny Mąż załapał się raptem na 2 duże kawałki ;)
robiłam je w takim zamykanym prostokątnym pojemniku plastikowym :)
i dałam troszkę mniej cukru (o 1/4szklanki)
jutro znowu robię - tym razem 1,5 porcji ;) i zostawiam do Wigilii :)))
Ciasto dla leniwych ;)
5 jabłek obranych pokroić w kostkę,
10 dkg zaparzonych rodzynek,
1 szkl. cukru,
3 jajka,
2 szkl. mąki,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1/2 szkl. oleju
Kolejno wsypane produkty odstawić na 20 minut. Po tym czasie wymieszać składniki łyżką i przełożyć na blachę. Piec ok 40 min w 180 st
5 jabłek obranych pokroić w kostkę,
10 dkg zaparzonych rodzynek,
1 szkl. cukru,
3 jajka,
2 szkl. mąki,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1/2 szkl. oleju
Kolejno wsypane produkty odstawić na 20 minut. Po tym czasie wymieszać składniki łyżką i przełożyć na blachę. Piec ok 40 min w 180 st
a tu tak dla rozluznienia :)
Najlepsze Na Świecie Ciasto na święta. Wypróbuj koniecznie.
Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 1 kg mąki
- 1 łyżka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- butelka whisky (może być 0,75 l)
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej
jakości. Dobra... prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp.
Utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba -
by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko
możliwe.
Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę,
dodaj łyżeszke sukru i ubijaj dalej. W miedzyszasie zprawdź czy wisky
jest na pewno taka jak czeba, bo może zwieczała. Najlepiej sklaneczką.
Otfórz druga butelkie jeźli czeba. Wszuś do mniski dwa jajki, obje
szklanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakoź wiski żepy pootem
gośie nie mufili sze jest trojnoca. Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz
w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie ma snaszenia
so fszuśisz!
Fypij skok sytrynnmowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile
tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka,
usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki. Sprawś jakoś fiski szostanej
ot pieszenia siasta i iś spaaaśźźź...
Ania - nie wiem w jakiej temp. ;) bo mam taki elektryczny piecyk, w którym nie zmienia się temp. :P
http://www.allegro.pl/item898870954_piecyk_piekarnik_opiekacz_elektryczny_hit.html
tam jest napisane, że max 200stopni :) czyli w takiej temp. piekę ciasto :)
co do kruszonki - cukier + mąka + masło :) wszystko na oko ;) tak żeby udało się zagnieść kulę :) trzeba włożyć ją na jakieś 30 minut do zamrażarki - później łatwo zetrzeć na tarce ;)
tu Dziewczyny podawały swoje przepisy na kruszonkę ;) http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-kruszonke-t142590,1,16.html?hl=kruszonka#hl
możesz zrobić też kruszonkę z wiórków kokosowych :)
20 dag wiórek kokosowych
2 łyżki masła(czubate)
2 łyżki cukru
1 żółtko
kruszonkę zagnieść, nie może się sypać :) gdyby tak było - dodajcie jeszcze masła :)
http://www.allegro.pl/item898870954_piecyk_piekarnik_opiekacz_elektryczny_hit.html
tam jest napisane, że max 200stopni :) czyli w takiej temp. piekę ciasto :)
co do kruszonki - cukier + mąka + masło :) wszystko na oko ;) tak żeby udało się zagnieść kulę :) trzeba włożyć ją na jakieś 30 minut do zamrażarki - później łatwo zetrzeć na tarce ;)
tu Dziewczyny podawały swoje przepisy na kruszonkę ;) http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-kruszonke-t142590,1,16.html?hl=kruszonka#hl
możesz zrobić też kruszonkę z wiórków kokosowych :)
20 dag wiórek kokosowych
2 łyżki masła(czubate)
2 łyżki cukru
1 żółtko
kruszonkę zagnieść, nie może się sypać :) gdyby tak było - dodajcie jeszcze masła :)
Zrobiłam ciasto kefirowe z brzoskwiniami i kruszonką kokosową :) Ciasto wyszło-leciutkie, pulchne i bardzo smakowało moim domownikom. Mimo tego, że osobiście wolę ciężkie, mokre ciasta, to jednak po jednym dniu stania w lodówce, ciasto kefirowe uznałam za wyjątkowe i smaczne :) więc z pewnością jeszcze je powtórzę-choćby dla domowników.
ja zawsze robie 3 bita jak spodziewam sie gości bo wiem, ze zawzsze wyjdzie
wrzucam przepis
3 –BIT
- herbatniki (ok. 10 paczek) w zależności od wielkości blach
- (masa- krem) do karpatki (najlepiej gotowy)
- śmietana 30% 0,5 l.
- masa krówkowa (lub gotowane przez 2 godz. mleko skondensowane)
- śnieżka
- 2 śmietan fixy
- czekolada mleczna
- ½ szklanki cukru pudru
Wszystko wykładać warstwami: herbatniki, masa (krem do karpatki), herbatniki, masa krówkowa, herbatniki pół ubitej śmietany ( śmietane ubić z cukrem pudrem pod koniec wsypać śnieżkę i 2 śmietan fixy), herbatniki, druga połowa śmietany, wierz posypać starkowaną czekoladą.
Wstawiamy do lodówki, najlepsze jest następnego dnia
a polecam moje ulubione ciasto:
Ciasto ze słonecznikiem
6 jajek
1 szk. cukru
1,5 szk. mąki
5 łyżek oleju
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Wykonanie: z białek i cukru ubić pianę na sztywno dodać żółtka, mąkę, olej, kakao.
Piec w piekarniku ok. 45-50 min.
Masa: ½ kostki margaryny, 3 łyżki mleka, ½ szk. cukru to wszystko zagotować i dodać 40 dag pestek ze słonecznika i jeszcze raz zagotować.
Blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia i rozsmarować pestki, upiec na brązowo, ostudzić.
Ciasto przekroić na połowę posmarować masą krówkową na masę wyłożyć ziarno. Smarować masą krówkową po ziarnach z jednej strony potem z drugiej, przełożyć ciastem.
Na wierz można polać polewę czekoladową.
pychaaaaaaa
wrzucam przepis
3 –BIT
- herbatniki (ok. 10 paczek) w zależności od wielkości blach
- (masa- krem) do karpatki (najlepiej gotowy)
- śmietana 30% 0,5 l.
- masa krówkowa (lub gotowane przez 2 godz. mleko skondensowane)
- śnieżka
- 2 śmietan fixy
- czekolada mleczna
- ½ szklanki cukru pudru
Wszystko wykładać warstwami: herbatniki, masa (krem do karpatki), herbatniki, masa krówkowa, herbatniki pół ubitej śmietany ( śmietane ubić z cukrem pudrem pod koniec wsypać śnieżkę i 2 śmietan fixy), herbatniki, druga połowa śmietany, wierz posypać starkowaną czekoladą.
Wstawiamy do lodówki, najlepsze jest następnego dnia
a polecam moje ulubione ciasto:
Ciasto ze słonecznikiem
6 jajek
1 szk. cukru
1,5 szk. mąki
5 łyżek oleju
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Wykonanie: z białek i cukru ubić pianę na sztywno dodać żółtka, mąkę, olej, kakao.
Piec w piekarniku ok. 45-50 min.
Masa: ½ kostki margaryny, 3 łyżki mleka, ½ szk. cukru to wszystko zagotować i dodać 40 dag pestek ze słonecznika i jeszcze raz zagotować.
Blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia i rozsmarować pestki, upiec na brązowo, ostudzić.
Ciasto przekroić na połowę posmarować masą krówkową na masę wyłożyć ziarno. Smarować masą krówkową po ziarnach z jednej strony potem z drugiej, przełożyć ciastem.
Na wierz można polać polewę czekoladową.
pychaaaaaaa
aleksandra, proszę bardzo :)
4 paczki herbatników
50 dag twarogu
10dag cukru pudru
2 łyzki kakao
10 dag masła cukier waniliowy------>ja daję cukier z wanilią
polewa---->ja rozpuszczam tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej
ser zemleć (kupuję już zmielony), dodac cukier puder, cukier waniliowy, stopione masło.
Wymieszac i podzielic na 2 czesci.
W blaszce albo na folii ułozyc prostokat 3 na 6 herbatników.
Posmarowac go jedną z czesci serowych.
Przykryc druga warstwa ciastek.
do drugiej czesci serowej dodac kakao- przykryc herbatniki.złożyc domek. oblac polewą. odstawić do lodówki. a potem zjesc:)
Nie bawię się w układanie domku- u nas i tak nic nie przetrwa długo:) mam blaszkę 24 na 24 (kwadrat) i układam po prostu kolejne warstwy.
4 paczki herbatników
50 dag twarogu
10dag cukru pudru
2 łyzki kakao
10 dag masła cukier waniliowy------>ja daję cukier z wanilią
polewa---->ja rozpuszczam tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej
ser zemleć (kupuję już zmielony), dodac cukier puder, cukier waniliowy, stopione masło.
Wymieszac i podzielic na 2 czesci.
W blaszce albo na folii ułozyc prostokat 3 na 6 herbatników.
Posmarowac go jedną z czesci serowych.
Przykryc druga warstwa ciastek.
do drugiej czesci serowej dodac kakao- przykryc herbatniki.złożyc domek. oblac polewą. odstawić do lodówki. a potem zjesc:)
Nie bawię się w układanie domku- u nas i tak nic nie przetrwa długo:) mam blaszkę 24 na 24 (kwadrat) i układam po prostu kolejne warstwy.
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
dzisiaj zrobiłam to http://www.wielkiezarcie.com/recipe21879.html :)))
zobaczcie jak fajnie wygląda Zapp ;) http://www.wielkiezarcie.com/recipe46291.html
ogólnie - 15 stron przepisów na ciasta/desery bez pieczenia :) http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=84&offset=0
zobaczcie jak fajnie wygląda Zapp ;) http://www.wielkiezarcie.com/recipe46291.html
ogólnie - 15 stron przepisów na ciasta/desery bez pieczenia :) http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=84&offset=0
Ola - to popatrz tutaj ;) http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-surowke-do-obiadu-t72805,1,16.html?hl=colesław#hl
kochana, mam jeszcze kilka hitów :)
kulki rafaello
20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
20 dag wiórkow kokosowych
2 opakowania herbatników 2razy po 85g
5 dag orzechów laskowych
masło utrzec na puszystą mase- takie miekkie, ucierajac dodawac sukier puder i jajka. Dodac wióki i wymieszac. Włozyc mase do lodówki na 1 godzinę.
Herbatniki pokruszyć, dodac do masy-wymieszac.
Z masy ufromowac kulki, w srodek włozyc ocrzech.
Kazda kulkę obtoczyc w wiórkach.
Schładzac w lodówce.
strasznie są słodkie.
trzymac w lodówce- masło się topi:) ja uzywam wiórków w róznych kolorach- smiesznie wtedy wygladają.
kulki rafaello
20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
20 dag wiórkow kokosowych
2 opakowania herbatników 2razy po 85g
5 dag orzechów laskowych
masło utrzec na puszystą mase- takie miekkie, ucierajac dodawac sukier puder i jajka. Dodac wióki i wymieszac. Włozyc mase do lodówki na 1 godzinę.
Herbatniki pokruszyć, dodac do masy-wymieszac.
Z masy ufromowac kulki, w srodek włozyc ocrzech.
Kazda kulkę obtoczyc w wiórkach.
Schładzac w lodówce.
strasznie są słodkie.
trzymac w lodówce- masło się topi:) ja uzywam wiórków w róznych kolorach- smiesznie wtedy wygladają.
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
jajka myję zawsze w gorącej wodzie - chociaz tyle :)
sensacje są- jak za duzo zjem.
ale wszyscy degustatorzy zawsze zmartwieni sa - ojej, tyle się narobiłaś ze nie masz siły jesc, taką odrobinkę sobie nałozyłaś.
tylko moj mąż się chichra- za kazdym razem każe mi spojrzec w lustro jak wychodzę z kuchni- widac ślady intensywnych prób wyróbów :)
sensacje są- jak za duzo zjem.
ale wszyscy degustatorzy zawsze zmartwieni sa - ojej, tyle się narobiłaś ze nie masz siły jesc, taką odrobinkę sobie nałozyłaś.
tylko moj mąż się chichra- za kazdym razem każe mi spojrzec w lustro jak wychodzę z kuchni- widac ślady intensywnych prób wyróbów :)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
Ola - tu są też ciekawe przepisy na kulki rafaello :) jeszcze nie robiłam ;) ale chyba się skuszę :)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe27737.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe53014.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe33016.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe27737.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe53014.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe33016.html
to ja dorzucę swoje przepisy:)
3bit w innej wersji:)
2-3op herbatników Petit Beurre
masa kajmakowa
jeden budyń śmietankowy lub waniliowy
2szt bitej śmietany z torebki "śnieżka"
na blachę układamy herbatniki np. Petit Beurre, następnie na herbatniki wylewamy masę kajmakową o smaku krówki może też być orzechowa,następnie kolejna warstwa herbatników,następnie przestudzony budyń i na to dwie bite śmietany "śnieżki"
Można też po budyniu dać kolejną warstwę herbatników.
pyycha :)
Szybki i łatwy sernik
4jajka
1kg wiaderko twarogu do sernika
dwa budynie waniliowe
szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
herbatniki Petit Beurre
oddzielamy żółtka od białek, do żółtek dodajemy twaróg,mleko,cukier,olej i dwa budynie i wszystko miksujemy, do białek dodać szczyptę soli i miksować do momentu aż powstanie sztywna piana:) następnie piankę dodajemy do masy nie mikserem tylko jakąś łychą:)
spód blachy wykładamy herbatnikami, a boki smarujemy np margaryną i wylewamy powstałą masę do blachy, pieczemy ok 50-60min na 175 stopni.
SMACZNEGO :)
3bit w innej wersji:)
2-3op herbatników Petit Beurre
masa kajmakowa
jeden budyń śmietankowy lub waniliowy
2szt bitej śmietany z torebki "śnieżka"
na blachę układamy herbatniki np. Petit Beurre, następnie na herbatniki wylewamy masę kajmakową o smaku krówki może też być orzechowa,następnie kolejna warstwa herbatników,następnie przestudzony budyń i na to dwie bite śmietany "śnieżki"
Można też po budyniu dać kolejną warstwę herbatników.
pyycha :)
Szybki i łatwy sernik
4jajka
1kg wiaderko twarogu do sernika
dwa budynie waniliowe
szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
herbatniki Petit Beurre
oddzielamy żółtka od białek, do żółtek dodajemy twaróg,mleko,cukier,olej i dwa budynie i wszystko miksujemy, do białek dodać szczyptę soli i miksować do momentu aż powstanie sztywna piana:) następnie piankę dodajemy do masy nie mikserem tylko jakąś łychą:)
spód blachy wykładamy herbatnikami, a boki smarujemy np margaryną i wylewamy powstałą masę do blachy, pieczemy ok 50-60min na 175 stopni.
SMACZNEGO :)
Prościutkie, tanie i ciekawe ciasto jogurtowe :)
Składniki
1 kubek dużego jogurtu
1 kubek oleju
1,5 kubka cukru
3 kubki mąki
1 op. proszku do pieczenia
3 jaja
Kubek po jogurcie służy jako miarka.
Wszystkie składniki razem wymieszać i przelać do natłuszczonej formy.
W podgrzanym piekarniku do 180 C piec przez ok. 60 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Rada: można wziąć też jogurt owocowy i wmieszać dodatkowo owoce w ciasto. (np. brzoskwinie, truskawki, maliny, ananasy, wiśnie itd.).
Ja robię te ciasto zawsze na owocowo :)
Składniki
1 kubek dużego jogurtu
1 kubek oleju
1,5 kubka cukru
3 kubki mąki
1 op. proszku do pieczenia
3 jaja
Kubek po jogurcie służy jako miarka.
Wszystkie składniki razem wymieszać i przelać do natłuszczonej formy.
W podgrzanym piekarniku do 180 C piec przez ok. 60 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Rada: można wziąć też jogurt owocowy i wmieszać dodatkowo owoce w ciasto. (np. brzoskwinie, truskawki, maliny, ananasy, wiśnie itd.).
Ja robię te ciasto zawsze na owocowo :)
Starte suchary, około 2 szklanki. Wymieszać z nutella. Przełożyć do foremki tortowej. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Posmarować na wierzchu konfiturą, niezbyt grubo, wysypać owoce, teraz z mrożonych ale odcedzone. Przed podaniem na górę położyć bita śmietanę. Pyszna bomba kaloryczna.
No i polecam jeszcze tę stronę:
https://kulinarneprzeboje.pl/przepisy-na/wypieki/ciasta-bez-pieczenia/page/2/
Dobry artykuł, w ktorym jest kilka prostych propozycji na ciasta bez pieczenia, które sprawdzają się w sytuacji w której oczekujemy gości.
No i polecam jeszcze tę stronę:
https://kulinarneprzeboje.pl/przepisy-na/wypieki/ciasta-bez-pieczenia/page/2/
Dobry artykuł, w ktorym jest kilka prostych propozycji na ciasta bez pieczenia, które sprawdzają się w sytuacji w której oczekujemy gości.
Moje składniki:
15 jajek
1,5kg mąki pszennej
proszek do pieczenia i soda oczyszczona
1kg cukru pudru (pół łyżeczki)
olej roślinny (bez masła)
mleko w proszku, mleko krowie 500ml i mleko sojowe
mielony cynamon (niesłodzony)
wiórki kokosowe
sok cytrynowy
resztki Nutelli
tabliczki z białej i ciemnej czekolady
Chcę tylko proste ciasto do herbaty. Idc, jeśli jest zwykły bez lukru, chcę tylko, żeby miał ten świeży smak ciasta. Nie mam blendera ani miksera ręcznego, a do miksowania mam tylko brytfannę, dzbanek z miarką i łyżkę.
Dzięki wszystkim.
15 jajek
1,5kg mąki pszennej
proszek do pieczenia i soda oczyszczona
1kg cukru pudru (pół łyżeczki)
olej roślinny (bez masła)
mleko w proszku, mleko krowie 500ml i mleko sojowe
mielony cynamon (niesłodzony)
wiórki kokosowe
sok cytrynowy
resztki Nutelli
tabliczki z białej i ciemnej czekolady
Chcę tylko proste ciasto do herbaty. Idc, jeśli jest zwykły bez lukru, chcę tylko, żeby miał ten świeży smak ciasta. Nie mam blendera ani miksera ręcznego, a do miksowania mam tylko brytfannę, dzbanek z miarką i łyżkę.
Dzięki wszystkim.
Moje składniki:
15 jajek
1,5kg mąki pszennej
proszek do pieczenia i soda oczyszczona
1kg cukru pudru (pół łyżeczki)
olej roślinny (bez masła)
mleko w proszku, mleko krowie 500ml i mleko sojowe
mielony cynamon (niesłodzony)
wiórki kokosowe
sok cytrynowy
resztki Nutelli
tabliczki z białej i ciemnej czekolady
https://vidmate.onl/
Chcę tylko proste ciasto do herbaty. Idc, jeśli jest zwykły bez lukru, chcę tylko, żeby miał ten świeży smak ciasta. Nie mam blendera ani miksera ręcznego, a do miksowania mam tylko brytfannę, dzbanek z miarką i łyżkę.
Dzięki wszystkim.
I got this,...
15 jajek
1,5kg mąki pszennej
proszek do pieczenia i soda oczyszczona
1kg cukru pudru (pół łyżeczki)
olej roślinny (bez masła)
mleko w proszku, mleko krowie 500ml i mleko sojowe
mielony cynamon (niesłodzony)
wiórki kokosowe
sok cytrynowy
resztki Nutelli
tabliczki z białej i ciemnej czekolady
https://vidmate.onl/
Chcę tylko proste ciasto do herbaty. Idc, jeśli jest zwykły bez lukru, chcę tylko, żeby miał ten świeży smak ciasta. Nie mam blendera ani miksera ręcznego, a do miksowania mam tylko brytfannę, dzbanek z miarką i łyżkę.
Dzięki wszystkim.
I got this,...
Bardzo prosto można też zrobić ciasto z kaszy manny https://aleksandrowkujawski24.pl/ciasta-z-kaszy-manny-przepisy-i-inspiracje/ Kilka lat temu robiłam takie ciasto, ale chyba coś źle zrobiłam, bo zupełnie inaczej wyglądało od tego co napisane w artykule.